overig

ZIEKTE VAN LYME: ALLES WAT JE MOET WETEN

ZIEKTE VAN LYME: ALLES WAT JE MOET WETEN

ZIEKTE VAN LYME: ALLES WAT JE MOET WETEN

Ziekte van Lyme. Nee, we hebben het hier niet over zomerfruit. Het is eigenlijk een behoorlijk besmettelijke ziekte van bacteriën.

Ik weet zeker dat sommigen van jullie deze toestand kennen. Heel wat beroemdheden spreken erover, met name Yolanda Foster van The Real Housewives of Beverly Hills . Andere beroemdheden die strijden tegen deze ziekte zijn Avril Lavigne, Ben Stiller, Bella Hadid en Ashley Olsen.

Het wordt overgebracht op mensen door de beet van geïnfecteerde teken. Specifieke teken die deze ziekte kunnen dragen zijn herten teken en westerse zwartbenige teken. Infecties komen het meest voor tijdens de lente en de vroege zomer. De ziekte van Lyme is eigenlijk de meest voorkomende ziekte die wordt verspreid door teken op het noordelijk halfrond. Sterker nog, het Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie schat dat elk jaar ongeveer 300.000 mensen de ziekte van Lyme in de Verenigde Staten krijgen.

De ziekte werd voor het eerst bekend gemaakt in 1975 in Lyme, Connecticut. Kinderen in deze gemeenschap raakten getroffen door wat ze voor het eerst dachten aan reumatoïde artritis. In 1982 konden onderzoekers eindelijk de bacteriën identificeren die de aandoening veroorzaakten.

Deze ziekte treft mensen van alle leeftijden. Het komt met name veel voor bij kinderen, oudere volwassenen en mensen van wie het werk te lang duurt om buitenshuis te zijn.

Dus als u ooit in beboste gebieden, tuinen of zelfs wijkparken bent, zorg er dan voor dat u geen tekenbeten krijgt!

Ziektesymptomen van Lyme

De typische symptomen zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. Het meest veelbetekenende teken dat u dit heeft, is een duidelijke huiduitslag. Sommige van deze uitslag zijn gemakkelijk te herkennen, omdat ze eruitzien als een schot in de roos. Andere uitslag heeft rode randen rond het midden opgeheven. De uitslag verschijnt meestal drie tot dertig dagen na gebeten te zijn.

Niet alle mensen met de ziekte van Lyme krijgen echter uitslag. Dus als u plotseling een van de andere symptomen voelt en geen enkele reden kunt bedenken waarom u zich zo voelt, is het het beste om een ​​controle te laten uitvoeren om zeker te zijn.

Als u weigert om uzelf te laten controleren en u daadwerkelijk de ziekte van Lyme hebt, zullen er zich meer ernstige symptomen ontwikkelen, weken, maanden of zelfs jaren later. Sommige hiervan omvatten pijn en zwelling in de gewrichten (ook wel inflammatoire artritis genoemd), gevoelloosheid en pijn in uw ledematen, verlamming van gezichtsspieren, geheugenproblemen en concentratiestoornissen.

Andere echt ernstige symptomen zijn ontsteking van de hartspier, ontsteking van de zak rond het hart, hart, blok en zelfs hartfalen. Deze ziekte beïnvloedt ook de hersenen door de membranen rondom de hersenen en het ruggenmerg op te blazen (ook bekend als meningitis ).

Diagnose van de ziekte

Veel mensen vinden dat ze soms een verkeerde diagnose krijgen op basis van de symptomen die ze laten zien. Vooral als je geen uitslag ziet, zullen de meeste artsen de ziekte misschien niet herkennen zoals ze is. Sommige onjuiste diagnose omvatten chronisch vermoeidheidssyndroom of depressie. Dat is de reden waarom, als u deze symptomen vertoont, u dit zeker moet controleren met een Lyme-ziektespecialist.

Er zijn verschillende methoden om deze aandoening te diagnosticeren. Het hangt meestal af van het stadium. Tijdens de vroege ziekte van Lyme voeren artsen een lichamelijk onderzoek en bestelt testen uit om andere potentiële problemen met het zenuwstelsel, de gewrichten en het hart uit te sluiten.

Antistoftests zijn nuttig tijdens de latere stadia van de ziekte. De meest voorkomende diagnostische tests voor deze aandoening zijn ook indirecte. Dit betekent dat de tests de antilichaamrespons van de patiënt op de infectie meten, en niet de infectie zelf. De meest betrouwbare test om de aanwezigheid van de aandoening te bevestigen, is de Western Blot-test .

Behandeling van de ziekte van Lyme

Als u zich nog in de beginfase van deze aandoening bevindt, kunnen antibiotica het volledig en snel behandelen. Deze kunnen in tabletvorm, capsulevorm of vloeibare vorm zijn. De meeste mensen doorlopen meestal een cursus van twee tot vier weken. Patiënten moeten ervoor zorgen dat ze de cursus volledig afmaken, zelfs als u zich eerder beter voelt. Dit zorgt ervoor dat alle bacteriën in uw lichaam worden gedood.

Als het echter een tijdje duurt voordat u de diagnose van de aandoening heeft en uw symptomen een beetje ernstiger zijn, wordt u doorverwezen naar een specialist voor antibiotica-injecties of intraveneuze antibiotica.

Merk op dat sommige antibiotica die worden gebruikt om de ziekte van Lyme te behandelen, uw huid gevoelig kunnen maken voor zonlicht. Zorg voor langdurige blootstelling aan de zon. Gebruik ook geen ligbedden of zonnebanken terwijl u door de behandeling gaat.

Als u later pijn in het gewricht heeft, kunnen pijnstillers en ontstekingsremmende geneesmiddelen de symptomen helpen verlichten. Er is ook een procedure op kantoor met de naam van arthrocentesis . Dit onttrekt vocht aan gezwollen gewrichten. Sommige wetenschappers geloven dat chronische gewrichtsontsteking nog steeds kan worden veroorzaakt door de infectie, zelfs als de Lyme-bacterie met succes uit het lichaam is uitgeroeid.

het voorkomen

Momenteel zijn er nog steeds geen vaccins beschikbaar voor de preventie van de ziekte van Lyme. De beste manier om deze ziekte te voorkomen, is door u bewust te zijn van de risico’s, vooral wanneer u gebieden bezoekt waar zich waarschijnlijk teken bevindt.

Als je naar zulke plaatsen gaat, zorg dan dat je shirts met lange mouwen draagt. Broeken zijn ook een betere optie om volledige dekking te garanderen. Lichtgekleurde kleding is de beste keuze om ervoor te zorgen dat als er een teek op je valt, je hem gemakkelijk kunt zien. Het toepassen van insectenwerend middel met DEET op delen van de huid die worden blootgesteld, helpt ook.

Als u al aan het wandelen bent, moet u zich houden aan voetpaden en gebieden met veel lang gras of struiken vermijden.

Aan het einde van de dag, na je wandeling, moet je jezelf, kinderen en huisdieren ten volle onderzoeken op teken. Vergeet niet om grondig te kijken naar uw hoofd, nek en zelfs huidplooien. Je weet nooit waar een teek zich kan nestelen.

Als je een teek ziet, gebruik dan een pincet om het van de huid te verwijderen. Plaats het vinkje in een gesloten container. Geef het vervolgens aan gezondheidswerkers voor identificatie.

Als je thuiskomt, verwijder dan al je kleren en baad het grondig. Zorg ervoor dat je het hele lichaam wast, van top tot teen. Dit voorkomt tekenbeten en de overdracht van de ziekte van Lyme.