Groente en Fruit

WORTELEN 23 SUPER GEZONDE EIGENSCHAPPEN

23 GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN WORTELEN

  • Wortelen geschiedenis
  • Hoe het groeit
  • rassen
  • Interessante feiten
  • Voedingswaarde
  • 23 Gezondheidsvoordelen van wortelen
    • Wortelen verminderen het risico op kanker
    • Wortelen Lagere Blood Cholesterol
    • Wortelen Moedigen gewichtsverlies aan
    • Wortelen verbeteren de visie
    • Wortelen voorkomen maculaire degeneratie
    • Wortelen voorkomen hartziekte
    • Wortelen Lagere bloeddruk
    • Wortelen zijn rijk aan vitamine A
    • Wortelen versterken de immuniteit
    • Wortelen zijn rijk aan voedingsvezels
    • Wortelen verbeteren de spijsvertering
    • Wortelen bewaren mondgezondheid
    • Wortelen verminderen het risico op een beroerte
    • Wortelen verminderen het risico op diabetes type 2
    • Wortelen zijn een hoge bron van antioxidanten
    • Wortelen verminderen ontstekingen
    • Wortelen verhogen de gezondheid van de huid
    • Wortelen genezen wonden
    • Wortelen stimuleren je stemming
    • Wortelen verhogen bottengezondheid
    • Wortelen kunnen leukemie behandelen
    • Wortelen verhogen de gezondheid van de hersenen
    • Wortelen bieden bescherming tegen lever

Wortelen worden beschouwd als een van de gezondste voedingsmiddelen die er zijn.

Vroeger, toen we nog kinderen waren, vertelden onze ouders dat we wortels moesten eten omdat ze goed zijn voor onze gezondheid, vooral voor de ogen.

Het is echter nog steeds onbekend hoe deze wortelgroente zo goed kan zijn voor uw gezondheid.

We zullen proberen alle gezondheidsvoordelen van wortelen in kaart te brengen en in detail de effecten ervan op ons welzijn te verklaren. Blijf kijken!

 

Wortelen geschiedenis

 

Wortelen worden verondersteld te zijn ontstaan ​​in het moderne Afghanistan 5000 jaar geleden, dat is nog steeds het gebied van tientallen wilde wortelsoorten.

In de vroege geschiedenis van de groente werden alleen de bovenste groenten gebruikt voor consumptie, terwijl de zaden als kruiden werden geserveerd.

In die tijd waren wortels te vinden in paars, rood, zwart en wit, maar niet oranje.

Uiteindelijk werd de oude wereld inclusief Egypte overweldigd door wortels.

Er zijn zelfs kunstafbeeldingen in farao tombes in het oude Egypte, wat suggereert dat deze wortels van de paarse variëteit waren.

Oude Grieken en Romeinen gebruikten ook wortels voor verschillende doeleinden.

De Grieken gebruikten ze voor medische doeleinden, terwijl de Romeinen overwegend wortels consumeerden die zowel gekookt als rauw waren.

Net als veel andere groenten, werd aangenomen dat wortels afrodisiacumkwaliteiten hadden.

Tegen de 13e eeuw werden wortels in heel Europa verbouwd.

Tegen de 16e eeuw waren de rode en gele wortels die in Engeland groeiden en de paarse en rode variëteiten die in Frankrijk groeiden, bekend.

Dankzij de Nederlandse botanici die de gele en rode variëteiten kruisten om de oranje variëteit te verkrijgen, hebben we een wortel zoals we die vandaag kennen.

Ze wilden de oranje variëteiten verkrijgen omdat het een veel aangenamere smaak bleek te hebben, die de poort was voor de acceptatie van wortels over de hele wereld.

Wortelen kwamen in 1609 naar de Verenigde Staten.

Het duurde echter 300 jaar voordat ze populair werden in de VS.

Namelijk, soldaten die terugkwamen uit de Eerste Wereldoorlog brachten hen uit Europa waar ze een smaak voor de groente ontwikkelden.

In 2011 werden wereldwijd meer dan 35 miljoen ton wortels en rapen geproduceerd, waarbij China bijna de helft daarvan produceerde.

De VS produceerden in 2011 ongeveer 1,3 ton.

 

how-it-groeit-wortelen

 

Hoe het groeit

 

Daucus carota , ook bekend als wortel, is een tweejaarlijkse plant, wat betekent dat het twee jaar duurt om volledig te groeien.

Het groeit in de vorm van een rozet van bladeren tijdens de lente en de zomer.

Gedurende de hele levenscyclus slaat de plant grote hoeveelheden suiker op om genoeg energie te behouden voor de bloei in het tweede jaar.

De plant is een knolgewas, meestal van oranje kleur, en verkrijgbaar in verschillende kleuren.

De penwortel wordt voornamelijk geconsumeerd, maar het groene gedeelte is ook eetbaar en wordt in verschillende recepten gebruikt.

 

rassen

 

Wortelen kunnen losjes worden gescheiden in ‘westerse’ en ‘oosterse’ soorten.

De westerse soorten wortels zijn afkomstig van de oranje wortel die ongeveer 500 jaar geleden in Nederland werd gefokt.

Westerse soorten worden in het algemeen door hun wortelvormen verdeeld in variëteiten Danvers, Chantenay, Imperator en Nantes.

De oosterse soorten wortels zijn een nauwere afstammeling van de oorspronkelijke wortel gedomesticeerd in Perzië meer dan 1000 jaar geleden en zijn meestal geel of paars.

De volgende typen zijn enkele van de meest voorkomende die beschikbaar zijn in de Verenigde Staten.

 

Baby wortelen

 

De naam van deze variëteit kan enigszins misleidend zijn, maar in werkelijkheid zijn baby wortels volgroeide exemplaren, maar klein van formaat.

Degenen die niet volledig volwassen zijn, zijn niet zo lekker en zijn het eten niet waard.

Als je ‘baby’-worteltjes tegenkomt in een supermarkt, kun je er zeker van zijn dat het geen baby-wortels zijn, maar gewoon kleine stukjes normale wortelen die zijn gesneden om op baby-wortels te lijken.

 

Chantenay

 

Het is een van de vier grote subtypes van westerse wortels.

Deze zijn dik, kort en breed aan de schouder, taps toelopend naar een ronde stompe punt.

De kern is een lichtoranje kleur.

Ze worden het vaakst gebruikt in de verwerking voor hun vermogen om goed te bewaren.

Red Cored Chantenay en Carson Hybrid zijn twee gangbare cultivars.

 

Danvers

 

Deze variëteit werd ontwikkeld in 1871 in Danvers, Mass, en is een van de vier grote subtypes van westerse wortels.

Korter dan Imperator maar langer dan Chantenay-wortels. De meeste cultivars hebben “Danvers” in hun naam.

 

keizer

 

De Imperator behoort ook tot de vier belangrijkste subtypen van wortelen uit het westen en is het commercieel meest gecultiveerde type.

Dit type is slank met een puntig uiteinde en is ook rijk aan suiker.

Cultivars omvatten Imperator 58 en Sugarsnax Hybrid.

 

Nantes

 

Ook behorend tot het westelijke worteltype, zijn de wortels van Nantes korter en hebben ze een mindere punt vergeleken met de wortels van Imperator.

Deze zijn ook zeer rijk aan suiker, bros en slaan minder goed op in vergelijking met de andere soorten.

Cultivars omvatten Sweetness Hybrid, Nelson Hybrid en Scarlet Nantes.

 

Paarse wortelen

 

Paarse wortelen zijn er in verschillende kleurvariëteiten, variërend van donker violet tot roodachtig paars.

Ze kunnen een peperige, soms intens zoete smaak hebben.

Cultivars zijn Purple Haze, Purple Dragon en Cosmic Purple.

 

Rode wortels

 

Dit type staat bekend om het hoge lycopeengehalte.

Dit zijn een rozerood tot paarsrode buitenlaag met een kern van roze tot oranje.

Beta-Sweet is een cultivar en een kruising tussen oosterse en westerse wortels.

Cultivars van rode wortelen zijn Atomic Red, Red Samurai en Beta-Sweet.

 

Ronde wortels

 

In termen van grootte en vorm lijken deze op radijzen.

Qua smaak smaken deze oranje wortels als gewone wortels.

Deze zijn ook perfect voor het kweken van huis, omdat ze het goed doen in de meeste grondsoorten.

 

Witte wortels

 

Deze zijn dun van formaat, mild en zoet van smaak, en natuurlijk wit van kleur.

Cultivars omvatten Lunar White, Snow White en White Satin.

 

Gele wortels

 

Deze zijn vaak zoeter dan de oranje variëteiten.

Ze zijn volledig lichtgeel.

Ze hebben een knapperige maar stevige textuur en zijn beschreven als proeverij enigszins vergelijkbaar met peterselie en selderij.

Cultivars omvatten Solar Yellow, Amarillo, Yellowstone en Sunlite.

 

interessante-feiten-wortelen

 

Interessante feiten

 

Vanwege hun lange geschiedenis hebben wortels een lange lijst met interessante feiten. Hier zijn er een aantal:

  • In de 16e eeuw, ter ere van het Huis van Oranje, het Nederlandse koningshuis, hebben Nederlandse wortelkwekers de oranje wortel uitgevonden. Dit werd gedaan door rode wortels te kruisen met en lichtgele wortels.
  • De oranje kleur van wortelen komt van beta-caroteen. Wortelen zijn ongeveer 87% water.
  • Door te veel wortels te eten, kan de huid van een persoon geelachtig oranje worden, met name op de handpalmen of voetzolen. Deze aandoening wordt  carotenemie genoemd . Dit kan volledig worden teruggedraaid door het verbruik van wortelen te verminderen.
  • De langste ooit geregistreerde wortel was bijna 17 voet lang.
  • De grootste wortel ooit geregistreerd gewicht was bijna 20.000 pond.
  • Er zijn tegenwoordig meer dan 100 soorten eetbare wortels.
  • Wortelen verloren hun droogte, bitterheid van de kern en bereikten alleen zoetheid in de 17e en 18e eeuw.
  • Wortelen zijn een van de groenten met het hoogste suikergehalte van de wereld. Alleen suikerbieten zijn rijker aan suiker.
  • Amerikaanse keuken vond wortelen niet geschikt voor gebruik voor de langste tijd. Pas na de Eerste Wereldoorlog raakten ze er dol op.
  • Een theelepel kan 2000 wortelzaden bevatten.
  • Wortelbladeren werden ooit gebruikt als een fashion statement, met name in Engeland in de 17e eeuw.
  • Een gewoon persoon consumeert 10.866 wortelen in hun leven.
  • Door hun suikergehalte kunnen wortelen worden gedestilleerd en omgezet in alcohol.
  • Wilde konijnen eten geen wilde wortels.
  • Eén glas melk bevat dezelfde hoeveelheid calcium als in 9 wortels.
  • De oude Grieken noemden Wortelen Karoto en Philtron. De Japanners noemden ze “ninjin”, en de Kelten noemden ze “honing onder de grond”.
  • Het eerste ingeblikte voedsel bevatte wortels.

De stad Holtville in Californië wordt vaak “The Carrot Capital of the World” genoemd.

Hier hebben ze een jaarlijks festival van wortels dat al meer dan 60 jaar wordt gevierd.

 

Voedingswaarde

 

Zoals we al zeiden, wortelen zijn heel rijk aan veel voedingsstoffen die essentieel zijn voor je welzijn.

Om te beginnen zijn wortels vol met water, dat kan variëren van ongeveer 86-95%.

Aan de andere kant bestaat het eetbare gedeelte uit ongeveer 10% koolhydraten ( 1 ,  2 ).

Hoewel ze zeer rijk aan water zijn, kunnen wortels niet opscheppen met vet- en eiwitgehalte.

Zeer weinig van deze twee zijn te vinden in wortels ( 3 ).

Wortelen zijn ook een grote bron van vezels en bèta-caroteen, evenals antioxidanten ( 4 ).

Bovendien zitten wortels vol met vitamine A, vitamine C, vitamine K, vitamine B8, kalium, ijzer, mangaan, koper, folaat en pantotheenzuur.

Eén medium, rauwe wortel (61 g) bevat 25 calorieën, met slechts 4 gram verteerbare koolhydraten.

 

wortels

 

23 Gezondheidsvoordelen van wortelen

 

Er is veel bewijs gevonden dat suggereert dat een verhoogde inname van antioxidantrijke groenten en fruit het risico op kanker en hart- en vaatziekten, waaronder wortelen, vermindert.

Hier is onze lijst met voedingsstoffen en organische verbindingen die te vinden zijn in wortels die uw algehele gezondheid verbeteren.

 

wortelen-afname-the-risk-of-kanker

 

Wortelen verminderen het risico op kanker

 

Wortelen hebben immense kracht als het gaat om het omgaan met kanker.

Volgens het  American Institute for Cancer Research is bewezen dat bètacaroteen in wortelen de celmembranen beschermt tegen oxidatieve stress, inclusief het remmen van de groei van kankercellen ( 4 ).

Wat meer is, is bewezen dat een andere verbinding waarvan bekend is dat falcarinol de ontwikkeling van kankerletsels vertraagt ​​bij toediening aan ratten ( 5).

Namelijk, diëten die rijk zijn aan carotenen zijn in verband gebracht met het verminderde risico van verschillende soorten kanker, waaronder darmkanker, prostaatkanker, maagkanker en slokdarmkanker ( 4 ,  5 ,  6 ,  7 ,  8 ).

Ook vrouwen die regelmatig grote hoeveelheden carotenoïden consumeren, kunnen ook een verminderd risico op borstkanker hebben ( 8 ).

Oudere onderzoeken hebben ook aangetoond dat carotenoïden in wortelen effectief zijn bij de behandeling van longkanker, maar nieuwere studies vonden geen beschermend effect ( 12 ,  13 ).

 

wortelen-klein-bloed-cholesterol

 

Wortelen Lagere Blood Cholesterol

 

Wortelen zijn een goede bron van oplosbare voedingsvezels.

Er is aangetoond dat deze het cholesterolgehalte verlagen, wat essentieel is voor het verminderen van het risico op hartaandoeningen ( 14 ,  15 ).

Fiber verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed door zich te binden aan galzuren, gemaakt van cholesterol, in het maagdarmkanaal en ze uit je lichaam te krijgen als afval, volgens het  University of Arizona College of Agriculture & Life Sciences  (16).

In een onderzoek van drie weken bleek dat deelnemers die dagelijks wortels aten, de cholesterolabsorptie en verhoogde antioxiderende werking als gevolg van de consumptie van wortels hadden veranderd.

Op basis van deze bevindingen wordt gesuggereerd dat mensen met een verhoogd cholesterolgehalte baat kunnen hebben bij het opnemen van wortels in hun dagelijkse voeding ( 17 ).

Volgens de USDA kan het consumeren van twee wortelen per dag het cholesterol met maximaal 20% verlagen, waardoor het cholesterolgehalte op het optimale niveau komt.

 

wortelen-moedigen-weight-loss

 

Wortelen Moedigen gewichtsverlies aan

 

Wortelen zijn zo’n goede voeding omdat ze weinig calorieën bevatten.

Een kop rauwe wortel heeft slechts 50 calorieën.

Aan de andere kant zijn gekookte wortelen iets hoger, met 54 calorieën per kopje.

Wortelen kunnen verzadiging bevorderen en de calorie-inname in volgende maaltijden verminderen.

Volgens een studie uitgevoerd door  British Journal of Nutrition  in 2006, verhogen groenten zoals wortels met een hoog vezelgehalte de verzadiging en verminderen ze de voedselinname in het algemeen ( 18 ).

Als u probeert af te vallen , kunt u overwegen wortelen te nemen, omdat deze een nuttige aanvulling zijn op een effectief dieet voor gewichtsverlies.

 

Wortelen verbeteren de visie

 

Wortelen zijn misschien het best bekend om hun vermogen om het gezichtsvermogen te verbeteren .

Daarom is er zeker enige waarheid in dat wortelen goed zijn voor je ogen.

Een tekort aan vitamine A kan leiden tot problemen bij het zien van weinig licht.

Daarom kunnen degenen die deze vitamine missen nachtblindheid ervaren.

Gelukkig kan het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A of carotenoïden deze aandoening verbeteren ( 19 ).

Namelijk, beta-caroteen, een stof die voorkomt in wortels, wordt omgezet in vitamine A in de lever.

Vervolgens wordt vitamine A in het netvlies omgezet in rodopsine, een paars pigment dat essentieel is voor nachtzicht ( 20 ).

 

wortelen-verhinderen-macula-degeneratie

 

Wortelen voorkomen maculaire degeneratie

 

Maculaire degeneratie is een veel voorkomende oogziekte bij ouderen.

Om de ziekte te vertragen of zelfs te voorkomen, wordt aangeraden de inname van carotenoïden, met name bèta-caroteen, te verhogen, waarvan werd vastgesteld dat het het risico van maculaire degeneratie met 40% vermindert ( 21).

Er zijn talrijke studies die het verband suggereren tussen de inname van carotenoïden en het verminderde risico van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie ( 22 ,  23 ,  24 ).

Beta-caroteen is ook in staat zichzelf te splitsen via een enzymatische reactie om provitamine A te vormen.

Zoals we al zeiden, vitamine A-tekort wordt geassocieerd met het gezichtsvermogen en het antioxiderende vermogen van de vitamine staat bekend als een all-around vision-booster.

 

wortelen-voorkomen-hart-en vaatziekten

 

Wortelen voorkomen hartziekte

 

Een hoog cholesterolgehalte is een van de belangrijkste factoren voor hartziekten.

We hebben al uitgelegd hoe wortelen het cholesterolgehalte verlagen en door ze te verlagen, vermindert u ook het risico op hartproblemen en voorkomt u hartproblemen.

Wortelen bevatten niet alleen bètacaroteen, maar ze zitten ook vol met alfa-caroteen en luteïne.

Deze zijn ook erg nuttig als het gaat om het verlagen van het cholesterolgehalteomdat oplosbare vezels in wortels binden met galzuren.

Volgens een onderzoek aan het  Mario Negri Institute  of  Pharmacological Research  in Italië hadden de deelnemers die meer wortels aten 33% minder kans op een hartaanval dan degenen die minder wortels aten ( 25 ).

Bovendien suggereerde een studie van het  American Journal of Clinical Nutrition  in 2006 dat diëten rijk aan carotenoïden geassocieerd zijn met een verminderd risico op hartaandoeningen ( 26 ).

In 2011  voerde het  British Journal of Nutrition een onderzoek uit dat suggereert dat diep oranje fruit en groenten het risico op coronaire hartziekten kunnen verminderen.

Met name wortelen blijken het risico op CHZ met 32% te verlagen ( 27 ).

Gelukkig voor vrouwen werden wortels geassocieerd met het verlagen van hun risico op hartaanvallen.

Het doel was om de relatie tussen bepaald voedsel en hartinfarct bij vrouwen te onderzoeken.

De resultaten suggereren dat specifiek voedsel, waaronder wortelen, het vermogen heeft om het lagere risico op hartaanvallen bij vrouwen te bevorderen ( 28 ).

 

wortelen-klein-blood-pressure

 

Wortelen Lagere bloeddruk

 

Als u problemen heeft met uw bloeddruk, denk er dan aan om een ​​wortel te eten omdat deze rijk is aan kalium.

Kalium is een vasodilatator die de spanning in uw bloedvaten en slagaders versoepelt, waardoor de bloedstroom en bloedcirculatie toenemen, de orgaanfunctie in uw hele lichaam wordt versterkt en de druk op het cardiovasculaire systeem wordt verminderd.

Atherosclerose, beroertes en hartaanvallen zijn een direct gevolg van hoge bloeddruk, daarom is dit gezondheidsvoordeel nog een ander gezond hart-aspect van wortelen.

Ook is cumarine, de verbinding die in wortels voorkomt, in verband gebracht met het verminderen van hypertensie en het beschermen van uw cardiovasculaire systeem.

Met name bij de  afdeling fysiologie en farmacologie  in Karachi, Pakistan, ontdekten ze dat wortelen effectief zijn bij de behandeling van hypertensie.

De resultaten wijzen erop dat wortelen de bloeddruk verlagen vanwege hun activiteit van het deblokkeren van calciumkanalen die verantwoordelijk zijn voor het handhaven van een optimale bloeddruk ( 29 ).

 

Wortelen zijn rijk aan vitamine A

 

Wortelen bevatten 426% van vitamine A van de RDA.

Dit is meer dan genoeg voor mensen die deze essentiële vitamine missen.

Wortelen bevatten veel bètacaroteen, dat in je lichaam wordt omgezet in vitamine A.

Vitamine A verbetert het gezichtsvermogen, is belangrijk voor groei, ontwikkeling en immuunfunctie ( 30 ).

 

wortelen-boost-immuniteit

 

Wortelen versterken de immuniteit

 

Een goed werkend immuunsysteem is essentieel voor de algehele gezondheid.

Het stelt ons lichaam in staat om ongewenste virussen, bacteriën en andere potentiële bedreigingen voor ons lichaam te identificeren en te bestrijden.

Wat betreft het versterken van je immuunsysteem staan ​​vitamine A en vitamine D centraal.

Deze specifieke vitaminen hebben het vermogen getoond om immuunresponsen te moduleren en om ontsteking en auto-immuniteit te voorkomen en te behandelen ( 31 ).

Het stimuleert de productie en activiteit van witte bloedcellen, waardoor het een zeer belangrijk element is in de verdediging van het lichaam tegen ziekten ( 32 ).

Het is ook verantwoordelijk voor het reguleren van de afgifte van immuuncellen in de darm.

Volgens een studie van 2012, uitgevoerd door  Molecular Aspects of Medicine , speelt vitamine A een sleutelrol bij immuunresponsen ( 33 ).

Wortelen bevatten ook kleine hoeveelheden vitamine C, die een belangrijke rol spelen bij het stimuleren van het immuunsysteem door de activiteit van witte bloedcellen te stimuleren ( 34 ).

Er zijn andere immuniteitsverhogende voedingsstoffen te vinden in wortels zoals vitamine B6 (5% RDV per grote wortel), vitamine E (2%) en koper (2%).

 

-wortelen zijn rijk in dieet-vezels

 

Wortelen zijn rijk aan voedingsvezels

 

Waarschijnlijk is u verteld dat u minstens één keer meer vezels eet.

Helaas krijgen de meeste Amerikanen onvoldoende vezels, ondanks de vele voordelen voor de gezondheid, vooral bij de spijsvertering.

Voedingsvezels bieden veel gezondheidsvoordelen, waaronder een lager risico op hartaandoeningen, hypertensie, beroerte, obesitas, bepaalde gastro-intestinale aandoeningen en vele andere.

Vezel elimineert ook overtollig LDL-cholesterol uit de wanden van bloedvaten en slagaders ( 35 ).

 

wortelen-verbeteren-vergisting

 

Wortelen verbeteren de spijsvertering

 

Net als de meeste groenten hebben wortels een aanzienlijke hoeveelheid voedingsvezels in de oranje wortels.

Vezel is een element dat zorgt voor een goede spijsvertering door je regelmatig te houden, goede bacteriën te stimuleren en honger onder controle te houden ( 36 ).

Ook voegt vezels bulk toe aan ontlasting, waardoor het voedsel soepel door het spijsverteringskanaal kan passeren.

Bovendien bevordert het de peristaltische beweging en de afscheiding van maagsappen.

Door dit alles te verbeteren, ervaar je niet de symptomen van aandoeningen zoals obstipatie.

Volgens de bevindingen van de  afdeling Kindergeneeskunde  van de universiteit van Michigan, blijken voedselrijke vezels, zoals wortels, de frequentie van stoelgang te verhogen, wat een aanzienlijk voordeel is als het gaat om de behandeling van obstipatie ( 37 ).

Door constipatie te voorkomen, beschermen wortels uw dikke darm en maag tegen tal van ziekten, waaronder colorectale kanker.

 

wortelen-bewaren-orale-health

 

Wortelen bewaren mondgezondheid

 

Speeksel is een alkalische stof die de bacteriën en vreemde lichamen bestrijdt die vaak halitose, holtes en andere risico’s voor de mondgezondheid veroorzaken.

Dat is de reden waarom wortels je tanden en mond reinigen.

De organische verbindingen in wortels zijn van vitaal belang voor de mondgezondheid door de speekselproductie te verhogen, het tandvlees te stimuleren en het risico op gaatjes te verminderen .

Deze verbindingen helpen bij het afschrapen van tandplak, voedseldeeltjes en vlekken van tanden als ze na de maaltijd worden gegeten.

Ook, na het consumeren van wortels, versterkt de vezel die erin zit uw immuniteit door zich te gedragen als een natuurlijke spijsverteringsborstel, door ongewenste bacteriën in de darm te verwijderen en door een verbeterde vertering van immuunbevorderende voedingsstoffen te bevorderen.

Bepaalde mineralen die in wortels worden gevonden, hebben de antibacteriële eigenschappen die helpen bij het voorkomen van gaatjes en tandbederf.

Volgens een studie van 1994, uitgevoerd door de  Journal of Applied Bacteriology , kunnen de antimicrobiële eigenschappen van verse wortelen bederfbacteriën remmen ( 38 ).

 

wortelen-verminderen-the-risk-of-stroke

 

Wortelen verminderen het risico op een beroerte

 

Een regelmatige consumptie van wortelen vermindert het risico op een beroerte aanzienlijk.

Slechts één wortel per dag eten, vermindert je risico op een beroerte met 68% ( 39).

Talrijke studies hebben gewerkt aan het versterken van de geloofwaardigheid van de positieve effecten van wortels op uw hersenen.

Deze studies suggereren dat patiënten met een beroerte die de hoogste niveaus van bètacaroteen consumeerden, de hoogste overlevingskans hadden.

Een grondiger onderzoek naar de relatie tussen wortels en beroerte is uitgevoerd aan de Harvard University.

Ze hebben een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat het eten van wortels vijf keer per week of meer het risico op een beroerte aanzienlijk kan verminderen met tweederde, vergeleken met het eten van wortels slechts één keer per maand of minder ( 40 ).

Bovendien merkten ze op dat andere voedingsmiddelen met een hoog bètacaroteen, naast wortelen, oranje groenten en fruit en donkergroene bladgroenten zijn, zoals sinaasappels, papaja’s, meloen, mango’s, spinazie, pompoen, zoete aardappelen en tomaten.

Ook vermeldt het onderzoek frisse en bui- tengewone oefeningen en een goed dieet als drie factoren die het optreden van verdere beroertes zullen voorkomen.

 

Wortelen verminderen het risico op diabetes type 2

 

Wortelen zijn van grote hulp bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel door de aanwezigheid van carotenoïden in deze geweldige groente ( 41 ).

Carotenoïden beïnvloeden de insulineresistentie omgekeerd, waardoor de bloedsuikerspiegel wordt verlaagd en diabetespatiënten worden geholpen suikerpieken op afstand te houden.

Ze helpen ook bij het reguleren van de hoeveelheid glucose en insuline die door het lichaam wordt gebruikt en gemetaboliseerd, waardoor een meer gelijkmatige en gezonde fluctuatie voor diabetespatiënten mogelijk wordt.

Onderzoekers van de  Stanford University School of Medicine  ontdekten dat degenen met een genetische aanleg voor diabetes type 2 het risico op het ontwikkelen van de aandoening kunnen verlagen door bèta-caroteen te consumeren ( 42 ).

De resultaten zijn veelbelovend, maar het onderzoek is niet overtuigend.

Toch moeten diabetespatiënten wortelen als veilig voedsel beschouwen.

Wortelen vallen onder de rubriek “niet-zetmeelhoudende groente”, waardoor ze deel uitmaken van een van de weinige voedingsgroepen die diabetische patiënten veilig kunnen consumeren, aldus de  American Diabetes Association  ( 43 ).

 

-wortelen zijn een hoog-source-of-antioxidantia

 

Wortelen zijn een hoge bron van antioxidanten

 

Carotenoïden, te vinden in wortels en andere oranje groenten, zijn krachtige antioxidanten die helpen bij het verminderen van het risico van verschillende vormen van tijdelijke ziekten en ernstige chronische ziekten.

Volgens Nutrition in Clinical Care zijn carotenoïden met voeding bijzonder nuttig voor het verminderen van het risico op bepaalde kankers en oogziekten ( 44 ).

Wortelen en wortelsap ondersteunen het immuunsysteem door te helpen je lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen, virussen, schadelijke bacteriën en ontstekingen.

Wortelen en wortelsap profiteren van de volgende antioxidanten: beta-caroteen, vitamine C, luteïne, lycopeen en zeaxanthine.

Wortelen behoren tot de hoogste natuurlijke bronnen van carotenoïde fytochemicaliën en beta-caroteen, die beide kanker bestrijden door het verminderen van ontstekingsniveaus, celmutatie en DNA-schade ( 45 ).

 

wortelen-verminderen-ontsteking

 

Wortelen verminderen ontstekingen

 

Chronische, laag-niveau ontsteking is een van de belangrijkste doodsoorzaken in de Verenigde Staten.

Er wordt gedacht dat dit de oorzaak is van hartziekten, Alzheimer, kanker en artritis.

Het beste hieraan is dat je deze lage ontsteking in het lichaam kunt bestrijden en volledig kunt elimineren door een goed, gezond dieet te handhaven.

Wortelen zijn vooral een geweldig ontstekingsremmend voedsel, misschien vanwege de aanwezigheid van vitamine A in de groente, een vitamine met veel ontstekingsremmende eigenschappen.

Vitamine A-tekort is in verband gebracht met ontsteking in de longen, darmen en huid, volgens WebMD ( 46 ).

Volgens een onderzoek uit 2002 door de  Proceedings of the Nutrition Society kan suppletie met vitamine A helpen bij de behandeling van verschillende inflammatoire aandoeningen zoals sommige acne, een longaandoening die bronchopulmonale dysplasie en sommige vormen van kanker wordt genoemd ( 47).

Nog een ander onderzoek is uitgevoerd naar wortels en hun ontstekingsremmende eigenschappen.

Namelijk, wortel extract heeft de anti-inflammatoire voordelen die krachtiger en volledig onschadelijk zijn in vergelijking met ontstekingsremmende medicijnen zoals Ibuprofen, aspirine, Celebrex en Naproxen ( 48 ).

 

wortelen-boost-huid-health

 

Wortelen verhogen de gezondheid van de huid

 

Hoge niveaus van vitamine A in wortels kunnen u helpen die gezonde, stralende huid te bereiken waar u altijd al naar hebt verlangd.

Vitamine A wordt routinematig gebruikt om huidaandoeningen te behandelen, zoals eczeem, acne, koortslippen, wonden, brandwonden, psoriasis en zelfs zonnebrand.

Als je huid ruw en droog is, krijg je waarschijnlijk niet genoeg vitamine A ( 50 ).

Een studie uit 2011, gepubliceerd in de  Journal of Evolution en Human Behavior, suggereerde dat gezonde diëten met veel voedsel, zoals tomaten en wortelen, je een gezondere en stralende huid zullen geven dan de zon ( 51 ).

Natuurlijke stoffen die carotenoïden worden genoemd, zijn antioxidanten die uw huid een rode of gele kleur geven en daarom verantwoordelijk zijn voor de “natuurlijke kleur” ( 52 ).

Veel mensen geven de voorkeur aan het eten van oranje en rood voedsel om te zonnebaden.

U moet echter weten dat u nog steeds de zon nodig heeft, omdat deze uw dagelijkse dosis vitamine D bevat, die van vitaal belang is voor zowel uw huid als de algehele gezondheid.

 

Wortelen genezen wonden

 

Bepaalde carotenoïden die in wortels worden gevonden, zijn van cruciaal belang voor het genezen van wonden van welk type dan ook.

Beta-caroteen is bijzonder effectief in het helpen van helende wonden.

Dankzij deze krachtige verbinding worden wortels al eeuwenlang gebruikt als wondgenezende middelen ( 53 ).

Om die reden zou je, als je een soort van snijwond, huidinfectie of andere wonden hebt, willen overwegen om wortels of wortelsap in je dieet op te nemen, waarbij je hun huidvoordelen haalt door het vermogen om infecties en andere tekenen van huid te bestrijden te vergroten infectie en sneller genezen.

 

wortelen-boost-your-mood

 

Wortelen stimuleren je stemming

 

Verlang je naar een minder stress, positiever en gelukkiger leven?

Probeer wortels.

Volgens een onderzoek van de  Harvard School of Public Health hadden mensen die zichzelf als optimistisch beschouwden 13% meer carotenoïden in hun bloed dan patiënten die zichzelf als minder optimistisch beoordeelden ( 54 ).

De resultaten zijn echter nog niet overtuigend en onderzoekers zijn op weg om de link te vinden tussen de consumptie van carotenoïden en optimisme.

Misschien komt het doordat mensen die meer groente en fruit eten meestal een gezondere levensstijl volgen, waardoor ze optimistischer worden.

Ondanks de aard van je gemoedstoestand, moet je meer wortels en andere voedingsmiddelen toevoegen die rijk zijn aan carotenoïden zoals boerenkool, spinazie en zoete aardappelen.

U zult niet alleen optimistischer voelen, maar u zult ook de geestelijke gezondheid en de cognitieve functie verbeteren, volgens een onderzoek van 2006 ( 55 ).

Dit specifieke voordeel wordt later in het artikel behandeld.

 

Wortelen verhogen bottengezondheid

 

Verrassend genoeg hebben wortels het vermogen om je botten te ondersteunen.

Ze bevatten kleine hoeveelheden voedingsstoffen zoals vitamine C (5 mg per 1 kopje) en calcium (42,2 mg per 1 kopje).

Het is echter siliconen waarvan is gevonden dat het belangrijk is bij botvorming en wortels bevatten deze verbinding ( 56 ).

Volgens een studie uit 2002, gepubliceerd in het  American Journal of Clinical Nutrition , zijn vast voedsel zoals bonen, wortels en granen een belangrijke bron van beschikbaar silicium en kunnen het de gezondheid van de botten bevorderen.

Niettemin heeft dit verband tussen de inname van silicium en de gezondheid van de botten meer bewijs nodig ( 57 ).

 

wortelen-mei-treat-leukemie

 

Wortelen kunnen leukemie behandelen

 

Overweldigend bewijs suggereert dat het eten van fruit en groenten met antioxiderende eigenschappen leidt tot een verminderd risico op verschillende vormen van kanker, waaronder leukemie.

In 2011 publiceerde het  Journal of Medical Food  een studie die suggereert dat wortelextracten de vorming van leukemiecellijnen kunnen voorkomen.

De bevindingen suggereren ook dat wortels een grote bron van bioactieve chemicaliën zijn die essentieel zijn voor het behandelen en remmen van de progressie van leukemie ( 58 ).

 

Wortelen verhogen de gezondheid van de hersenen

 

Wortelen en wortelsap zijn zeer nuttig als het gaat om het verbeteren van de functie van uw hersengezondheid.

Ze helpen bij het voorkomen van ziekten zoals Alzheimer door het geheugen te verbeteren en andere soorten cognitieve stoornissen te bestrijden.

Namelijk, de  Journal of Biochemical and Molecular Toxicology  publiceerde een studie die suggereert dat wortels het vermogen hebben om oxidatieve stress in de hersenen te verminderen die de neuronfunctie en het vermogen om snel te reageren op signalen kan verzwakken ( 59 ).

 

wortelen-aanbod-lever-bescherming

 

Wortelen bieden bescherming tegen lever

 

Zowel de antioxidanten als de vezels in wortels werken direct om uw leverfunctie te ondersteunen.

Vezel verhoogt de galsecretie van de lever en helpt zodoende lever- en galblaasaandoeningen te voorkomen.

Dit zorgt ervoor dat de lever niet overbelast raakt.

Het vermindert ook oxidatieve stress en ontsteking door het hele lichaam, inclusief de lever.

In een onderzoek bij ratten is gevonden dat beta-caroteen helpt bij het voorkomen van leverschade veroorzaakt door alcohol ( 60 ).

Bovendien laten aanvullende onderzoeken bij muizen zien dat wortels beschermende eigenschappen voor de lever kunnen hebben van de effecten van chemische stoffen en toxines – misschien zelfs die in uw antikleefkookgerei ( 61 ).

 

how-to-buy-and-store-wortelen

 

Kopen en bewaren

 

De wortels van de wortels moeten glad, stevig, relatief recht en helder van kleur zijn.

Hoe helderder de oranje kleur, hoe meer beta-caroteen in de wortel aanwezig is.

Selecteer geen wortels die buitensporig zijn gevorkt of gebroken, en ook niet die zijn rubberachtig of slap.

Als de wortel zijn bovenkant niet heeft bevestigd, kijk dan ook naar de stengel en zorg ervoor dat deze niet donker van kleur is, want dit is ook een teken van ouderdom.

Als de groene bovenkant is bevestigd, moet deze helder van kleur zijn, geveerd en niet verwelkleurd.

Omdat de suiker geconcentreerd is in de kern van de wortel, hebben die wortels met grotere diameters over het algemeen een grotere kern en daarom zoeter.

Wortelen zijn een van die groenten die winterhard zijn, wat betekent dat het langer kan worden bewaard in vergelijking met de meeste andere groenten als het op de juiste manier wordt bewaard.

Om de houdbaarheid te verlengen en de versheid van wortelwortels te behouden, moet u de hoeveelheid vocht die ze verliezen minimaliseren.

U kunt dit doen door ze op te slaan in het koelste deel van uw koelkast verpakt in een papieren handdoek of in een plastic zak te doen, waardoor de hoeveelheid condens die zich kan vormen wordt verminderd.

Groenten hebben de neiging om bepaalde voedingsstoffen te verliezen.

Als u wortelen echter goed opslaat, is het zeer waarschijnlijk dat het verlies van voedingsstoffen – bijvoorbeeld vitamine C in wortels – aanzienlijk wordt vertraagd.

Wortelen moeten ongeveer twee weken vers kunnen blijven.

Waardevolle (all-E) -beta-caroteen isomeer is goed bewaard als het op de juiste manier wordt bewaard.

Bewaar wortelen ook weg van andere groenten en fruit zoals appels, peren, aardappelen en dergelijke, omdat deze ethyleengas produceren waardoor wortels bitter worden.

Als u wortelwortels koopt met aangehechte groene toppen, moet u de bovenkanten afsnijden voordat u ze in de koelkast opbergt, omdat deze vocht uit de wortels halen, waardoor ze vroegtijdig verwelken.

Terwijl u de bladen in de koelkast kunt bewaren, moet u ze gehydrateerd houden door ze in een vochtig papier te wikkelen, u zou ze echt snel na aankoop moeten gebruiken omdat ze kwetsbaar zijn en snel zullen verwelken.

 

how-to-nemen-meer-in-your-dieet

 

Hoe meer in uw dieet opnemen

 

U kunt het hele jaar door wortels in de supermarkt vinden, maar deze zijn in de lente en herfst elk jaar beschikbaar tijdens hun tweejaarlijkse seizoenen.

Wortelen zijn een veelzijdige groente en worden meestal rauw, gekookt, gestoomd, geroosterd en als ingrediënt in veel stoofpotten en soepen gegeten.

Ze kunnen vers, ingeblikt, bevroren of zelfs gebeitst worden gekocht.

Was wortels wortels en gebruik een groenteborstel vlak voor het eten om ervoor te zorgen dat je ze goed hebt geschrobd.

Tenzij de wortels dik, oud of niet biologisch geteeld zijn, is schillen in dat geval niet nodig.

Als het steeluiteinde groen van kleur is, moet u het wegsnijden omdat het een bittere smaak heeft.

Afhankelijk van het recept van je eigen voorkeur, kun je wortels laten staan ​​of raspen, julienniseren, versnipperen of in schijfjes of stokjes snijden.

 

voorzorgsmaatregelen-wortelen

 

Voorzorgsmaatregelen

 

De voordelen van wortelen zijn talrijk.

Er is geen twijfel over mogelijk.

Maar het lijkt ironisch dat je ziek kunt worden van het eten van wortels.

Maar eigenlijk kan dat.

Sommige mensen zijn allergisch voor wortels, die bepaalde bijwerkingen kunnen veroorzaken, hoewel deze allergische reacties vaker worden geassocieerd met voedingsmiddelen zoals noten en schaaldieren.

Het nemen van enkele voorzorgsmaatregelen kan echter helpen om de nadelen van het gebruik van de wortel te minimaliseren.

 

Allergieën voor wortelen

 

Voedselallergieën behoren tot de groep van voedselgevoeligheden.

Ze komen voor wanneer uw immuunsysteem reageert op bepaalde eiwitten in voedsel.

Als u bijvoorbeeld allergisch bent voor wortels, maakt uw lichaam, dat wil zeggen uw immuunsysteem, antistoffen aan die immunoglobuline E worden genoemd, ook wel IgE genoemd.

Je lichaam maakt vervolgens IgE vrij, wat reacties zoals jeuk, maagklachten of ademhalingsproblemen kan veroorzaken.

 

Carotenemia

 

Als u te veel caroteen gebruikt, kunt u een lichte verandering in uw huidskleur ervaren als gevolg van het verhoogde pigment in uw bloed.

Het kan licht oranje / geel worden.

Niettemin is deze aandoening niet schadelijk voor uw gezondheid en is het meer een schok voor uw ogen dan voor uw lichaam.

 

Te veel vitamine A

 

Als u te veel vitamine A binnenkrijgt, kan het giftig zijn voor uw lichaam.

Dit gebeurt echter meestal wanneer een individuele overdosis aan vitamine A-supplementen en niet door een dieet volgt.

 

diabetici

 

Als u diabeet bent, wees dan voorzichtig met uw wortelopname bij het persen, want wortelen hebben een hoger suikergehalte dan andere groenten.

 

conclusie

 

Conclusie

 

Wortelen zijn perfect als het gaat om hun voedingsprofiel.

Deze bevatten weinig calorieën, bevatten veel voedingsstoffen, knapperig, smaken zoet en dienen als de perfecte snack.

Ze zijn in verband gebracht met een groot aantal voordelen, waaronder cardiovasculair, visie, behandeling van kanker, verbeterde spijsvertering, huidziekten.

Er zijn een paar soorten wortels in verschillende maten, vormen en kleuren, allemaal geweldige toevoegingen aan een gezond, uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vezels, vitamines en bèta-caroteen.