Voedsel

WAT IS QUINOA ? 27 GEZONDE EIGENSCHAPPEN EN INTERESSANTE VOEDINGS FEITEN

 WAT IS QUINOA ? 27 GEZONDE EIGENSCHAPPEN EN INTERESSANTE VOEDINGS FEITEN

  • Wat is Quinoa
  • Hoe Quinoa groeit

Wat is Quinoa

Misschien heb je wel eens gehoord van quinoa (uitgesproken als KEEN-wah), dat vaak wordt omschreven als een ‘ superfood ‘, en nieuwsgierig bent naar de voordelen ervan, die al geruime tijd erkend worden in gezondheidskringen, maar alleen media-aandacht hebben gekregen in alleen de afgelopen jaren.

Deze korrel is populair geworden bij gezondheidsbewuste mensen vanwege de verschillende voordelen, waaronder grote hoeveelheden eiwitten, vezels en verschillende vitamines en mineralen.

Het bevat ook veel magnesium , ijzer, B-vitamines , calcium, kalium, fosfor, vitamine E en verschillende antioxidanten.

Het is ook glutenvrij en aanbevolen voor mensen die een glutenvrij dieet volgen.

Als je het eenmaal zelf hebt geprobeerd en weet hoe nuttig het kan zijn, laat je het nooit uit je eetpatroon.

 

Geschiedenis van Quinoa

 

Geschiedenis

 

Quinoa is een graangewas dat voornamelijk wordt geteeld voor zijn eetbare zaden.

Deze plant is een soort van de ganzenvoet geslacht ( Chenopodium quinoa ), die is ontstaan ​​in het gebied rond het Titicacameer in Peru en Bolivia.

De plant dateert van 3.000 tot 5.000 jaar v.Chr. Toen het werd gedomesticeerd door de volkeren van Amerika, volgens bestaand historisch bewijs.

Bovendien bestaat er archeologisch bewijs van quinoa in graven van Arica in Chili, Tarapacá, Calama en in verschillende regio’s van Peru.

Pre-Columbiaanse beschavingen cultiveerden en gebruikten quinoa in die tijd als hoofdvoedsel in hun dieet.

De Inca’s noemden quinoa de ‘moedergraan’.

Een Inca-keizer brak tijdens de eerste aanplant van het seizoen grond met een gouden werktuig, als erkenning voor wat de plant hen te bieden had.

Uiteindelijk werd quinoa vervangen door granen nadat de Spanjaarden arriveerden.

Quinoa was tegen die tijd al goed ontwikkeld in technologische termen en wijd verspreid binnen en buiten het territorium van de Inca.

De eerste Spanjaard die overwoog om quinoa te kweken, was Pedro de Valdivia.

Hij merkte de geplante gewassen rondom Concepción op en besefte dat de inboorlingen de plant voor voedsel gebruikten.

In zijn koninklijke commentaren omschrijft Garcilaso de la Vega quinoa als het tweede graan dat op aarde wordt verbouwd en dat enigszins lijkt op rijst van korte korrel of gierst.

Hij merkte ook de eerste zending zaden op naar Europa.

Helaas waren de zaden bij aankomst dood en konden ze niet ontkiemen, mogelijk vanwege de hoge luchtvochtigheid van de zeereis.

In 1560 meldde Cieza de León dat quinoa werd gekweekt in de hooglanden van Quito en Pasto.

Hij noemde ook dat kleine maïs, maar een overvloed aan quinoa werd op deze koude landen verbouwd.

In 1964 vermeldt Patiño in zijn kronieken over La Pazmentions het gebruik van quinoa als voedselbron voor de inheemse volkeren.

 

Domesticatie van Quinoa

 

Voordat het werd gedomesticeerd, werd de wilde quinoa – zijn bladeren en zaden – waarschijnlijk het eerst hoofdzakelijk gebruikt als voedselbron.

Er is vroeg bewijs voor de morfologie ervan op aardewerk uit de Tiahuanaco-cultuur.

Het beeldt een quinoa plant af met verschillende pluimen langs de stengel, wat een van de meest primitieve soorten van de plant suggereert.

De genetische variabiliteit van quinoa geeft de plant aan als een oligocentrische soort met een wijd verspreid centrum van oorsprong en meerdere diversificaties.

Vooral de Andesregio en de oevers van het Titicacameer bieden de grootste genetische diversiteit en variatie.

Een groot aantal morfologische veranderingen heeft de quinoa beïnvloed tijdens zijn domesticatie als gevolg van menselijke activiteit.

Deze omvatten een compactere bloeiwijze aan het uiteinde van de plant, een toename in de grootte van zaad en stengel, hoge niveaus van pigmentatie en verlies van zaadverspreidingsmechanismen.

Tijdens het domesticeren, hebben de Andes-volken ongetwijfeld genotypes geselecteerd op basis van gebruik en tolerantie voor ongunstige biotische en abiotische effecten.

Deze hebben geresulteerd in de hedendaagse planten en ecotypes met hun verschillende kenmerken, zoals “Pasankalla” voor roosteren, “Chullpi” voor soepen, “Reales” voor “pissara” of granen, “Coytos” voor bloem, “Witullas” en “Achachinos” voor weerstaan ​​koud, “Utusaya” om weerstand te bieden aan zoutgehalte, “Quellus” of geel zaad voor hoge opbrengst, “Kcancollas” om droogte te weerstaan, “Ratuquis” voor vroege groei, en “Ayaras” voor voedingswaarde (hoge balans van essentiële aminozuren en eiwitten ).

 

Hoe Quinoa groeit

 

Hoe Quinoa groeit

 

Hoewel het een brede bladplant is en niet tot dezelfde tuinbouwfamilie behoort als grassen die voor granen worden geteeld, zoals tarwe, gerst en haver, wordt het toch als een graan beschouwd.

Het is anders dan de meer traditionele granen omdat het bloeit met mooie paarse of rode bloemen voordat het naar zaad gaat.

De zaden worden gebruikt als typische granen om meel, granen, soep en alcohol te maken.

 

Quinoa-klimaatvereisten

 

Klimaatvereisten

Om je eigen quinoa te laten groeien, moet je bekend zijn met de voorwaarden die het vereist:

  • Dagen voor kieming: 4 tot 5
  • Dagen om te oogsten: 90 tot 120
  • Lichtbehoefte: Quinoa vereist volle zon en korte dagen; lengte moet optimaal zijn.
  • Watervereisten: Om zaden te ontkiemen en zaailingen te ondersteunen, moet u regelmatig waterquinoa water geven, zodat het gelijkmatig vochtig blijft. Zodra de planten zijn ingesteld, moet u af en toe water geven tijdens droog weer, waardoor de eerste paar centimeters van de grond tussen het drenken kunnen drogen.
  • Bodem:  het moet goed gedraineerd en vruchtbaar zijn met toevoeging van compost. Om onkruid te remmen, vocht vast te houden en de bodemtemperatuur te regelen, moet u de bovenkant van de grond mulchen zodra de zaailingen enkele centimeters groot zijn.
  • Temperatuur:  Optimale groeiomstandigheden zijn in koele klimaten met temperaturen van -4 ° C gedurende de nacht tot 35 ° C gedurende de dag. Quinoa is bestand tegen licht ijsachtig weer, behalve tijdens de bloei, wat sterilisatie van het stuifmeel kan veroorzaken.
  • Container:  containerteelt is vanwege de grootte van de plant niet geschikt voor quinoa.

Zaai quinoazaden direct in de grond direct nadat de laatste nachtvorst in de lente is verstreken.

De perfecte bodemtemperatuur voor quinoa is 15 graden Celsius.

Zorg ervoor dat u in het seizoen vroeg genoeg plant om er zeker van te zijn dat de oogst is voltooid voordat de omgevingstemperatuur boven 30 graden Celsius stijgt.

Hogere temperaturen belemmeren de groei van quinoa en de ontwikkeling van zaad.

In warmere klimaten kunt u in de late zomer of vroege herfst zaden zaaien voor een winterbloei.

Maak de grond los en voeg een laag compost toe.

Wanneer de zaailingen verschijnen, dun om een ​​plant elke 10 tot 12 centimeter.

Zaad binnen een week opnieuw in gebieden die nog niet zijn gekiemd.

 

rassen

 

Mensen die enthousiast zijn over de plant, hebben misschien de overeenkomst tussen quinoa en amarant opgemerkt.

Beide zijn breedbladige planten waarvan de zaden worden gebruikt als granen.

In tegenstelling tot quinoa, dat echter een koel seizoen is, is amarant een warm seizoenplant.

Om die reden kunnen achtereenvolgens amarant en quinoa-aanplant worden gemaakt voor een lente- en herfstoogst.

Op basis van informatie over de zaadpakketten is quinoa hertbestendig.

Het is een veelzijdige plant met veel toepassingen, waaronder een opvallende sierbloem en een voedselbron.

Zelfs de jonge bladeren zijn eetbaar, die zowel gekookt als rauw kunnen worden gegeten.

 

Quinoa planten groeien in het veld

Quinoa planten groeien in het veld

 

Dit is wat quinoa planten op de grote hoogten van bergachtige gebieden groeien.

 

Quinoa of witte Quinoa

Quinoa of witte Quinoa

 

Witte quinoa is het meest voorkomende type dat verkrijgbaar is in winkels.

Je zult het vaak gewoon quinoa zien noemen.

Sommigen noemen het ook ivoor-quinoa.

 

Rode Quinoa

Rode Quinoa

 

Het is gemeld dat rode quinoa zijn vorm behoudt na het koken een beetje beter dan witte quinoa, waardoor het meer geschikt is voor recepten als koude salades, waar een uitgesproken korrel bijzonder wenselijk is.

 

Zwarte Quinoa

Zwarte Quinoa

 

Een beetje zoeter en aardiger dan witte quinoa, zwarte quinoa behoudt zijn opvallende zwarte kleur wanneer hij wordt gekookt.

 

Quinoa Flakes

Quinoa Flakes

 

Net als gerstvlokken of gepofte haver worden er quinoa-vlokken gemaakt door de hele graankorrel te walsen .

Er is minder tijd nodig om geschilferde korrels te bereiden dan hele korrels (grutten), maar omdat quinoa al een snelkokende korrel is, dienen deze vlokken als een geweldig snel ontbijt.

 

Quinoa meel

Quinoa meel

 

Het is moeilijk om quinoameel van ander meel te onderscheiden, maar je zult ons op deze moeten vertrouwen.

Dit IS-quinoameel.

 

Interessante feiten

 

Het internationale jaar van Quinoa is mogelijk ten einde, maar het bewind van quinoa als een van de gezondste voedingsmiddelen aller tijden zal ongetwijfeld doorgaan.

Ondanks zijn groeiende populariteit, weten de meeste mensen niet veel over dit oude graan.

Hier zijn 5 leuke weetjes over deze populaire superfood.

 

Quinoa is eigenlijk helemaal geen korrel

 

  • Quinoa is eigenlijk helemaal geen graan. We koken en eten quinoa zoals veel andere granen, maar botanisch gezien is het een verwant van spinazie, snijbiet en bieten. Het deel dat we eten is eigenlijk het zaad, gekookt als rijst, en daarom is quinoa glutenvrij. De bladeren zijn ook eetbaar.

 

Quinoa is een complete proteïne

 

  • Quinoa is een compleet eiwit. In 1955 bevestigde een studie van de auteurs van “Voedingswaarde van gewassen, nutriëntinhoud en eiwitkwaliteit van Quinoa” de nutritionele krachten van quinoa ( 1 ).
  • Er zijn meer dan 100 soorten quinoa. Er zijn ongeveer 120 bekende soorten quinoa. De meest gecommercialiseerde soorten zijn witte, zwarte en rode quinoa.

 

Je moet waarschijnlijk je Quinoa spoelen

 

  • Je moet waarschijnlijk je quinoa spoelen. Als je ze niet eerst had gewassen, zouden gedroogde zaden behoorlijk bitter smaken vanwege een samenstelling waarmee ze zijn bedekt, maar de meeste moderne verpakte quinoa is gespoeld, dwz verwerkt. Het zou waarschijnlijk een goed idee zijn om je quinoa voor het eten te spoelen, alleen maar om veilig te zijn.
  • Wat is die snaar? Als je je quinoa kookt, zie je waarschijnlijk een gekrulde “staart” uit het zaadje. Dat is eigenlijk de kiem van het zaad, dat zich een beetje scheidt wanneer je quinoa klaar is.

 

Gezondheidsvoordelen van Quinoa

 

Quinoa is een van de meest populaire gezondheidsvoedingen ter wereld.

Het is glutenvrij, rijk aan eiwitten en een van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die alle 9 essentiële aminozuren bevat.

Quinoa bevat ook veel vezels, magnesium, B-vitaminen, kalium, calcium, ijzer, fosfor, vitamine E en verschillende heilzame antioxidanten .

Hieronder worden 27 door de gezondheid gestaafde gezondheidsvoordelengetoond van quinoa , ook bekend als de ‘moedergraan’, volgens een veldgewasartikel van de University of Wisconsin en de University of Minnesota ( 2).

 

Quinoa is erg voedzaam

 

Zeer voedzaam

 

Ondanks het populaire geloof is quinoa geen graankorrel maar eerder een pseudo-graansoort ( 3 ).

Met andere woorden, het is in feite een “zaad” dat is bereid en wordt gegeten vergelijkbaar met een graan.

Hier is het gehalte aan voedingsstoffen in één kopje (185 gram), wat ook geldt voor gekookte quinoa ( 4 ):

  • Eiwit: 8 gram
  • Vezel: 5 gram
  • Mangaan: 58% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
  • Magnesium: 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
  • Fosfor: 28% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
  • Foliumzuur: 19% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
  • Koper: 18% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
  • IJzer: 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
  • Zink: 13% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
  • Kalium: 9% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
  • Meer dan 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine B1, B2 en B6
  • Kleine hoeveelheden calcium, vitamine E en B3 (niacine)

Dit alles komt met een totaal van 222 calorieën, met 39 gram koolhydraten en 4 gram vet.

Quinoa bevat ook een kleine hoeveelheid omega-3-vetzuren.

Volgens een artikel uit 2009 gepubliceerd in het Journal of the Science of Food en Agriculture , werd quinoa geprezen om zijn “ongewone samenstelling en uitzonderlijke balans” van eiwitten, vetten en olie, evenals de vitamines, mineralen, antioxidanten en vetzuren. , waardoor het een zeer voedzaam voedsel is ( 5 ).

Het artikel geeft ook aan dat quinoa fytohormonen bevat, in tegenstelling tot veel ander plantaardig voedsel.

Fytohormonen helpen namelijk bij het reguleren van de plantengroei.

Sommige soorten die bekend staan ​​als fyto-oestrogenen worden bestudeerd als een behandeling voor symptomen van de menopauze omdat ze soms het vermogen hebben om zich als oestrogenen in het lichaam te gedragen.

Quinoa is glutenvrij, non-GMO en wordt meestal biologisch geteeld.

Hoewel technisch gezien geen graan, wordt het nog steeds beschouwd als een volkorenvoer.

 

Wetenschappers van NASA hebben quinoa als een geschikt gewas beoordeeld om in de ruimte te worden gekweekt, vooral vanwege het hoge gehalte aan voedingsstoffen, het gebruiksgemak en het groeiproces ( 6 ).

Het jaar 2013 werd door de Verenigde Naties zelfs uitgeroepen tot ‘Het Internationale Jaar van Quinoa’ ​​vanwege de hoge voedingswaarde van de plant en potentieel om bij te dragen aan voedselzekerheid over de hele wereld ( 7 ).

 

Quinoa Bevat De Plantencompounds Quercetine En Kaempferol

 

Bevat Quercetin en Kaempferol

 

De gezondheidsvoordelen van echt voedsel gaan veel verder dan de vitaminen en mineralen waarmee we allemaal vertrouwd zijn.

Misschien vind je duizenden traceerbare voedingsstoffen, waarvan sommige extreem gezond zijn.

Dit omvat moleculen die flavonoïden worden genoemd en die plantaardige antioxidanten zijn waarvan bewezen is dat ze veel voordelen voor de gezondheid hebben.

Twee flavonoïden die goed bestudeerd worden, zijn quercetine en kaempferol, verbindingen die in grote hoeveelheden in quinoa worden aangetroffen ( 8 ).

Quercetine wordt zelfs in grotere hoeveelheden in quinoa aangetroffen dan in typische hoog-quercetinevoedingen, zoals veenbessen ( 9 ).

Van deze 2 moleculen is gemeld dat ze ontstekingsremmende, antikanker, antivirale en antidepressieve effecten hebben. ( 10 ,  11 ,  12 ).

Eén dierstudie uitgevoerd door de Afdeling Experimentele Obesitas, Pennington Biomedisch Onderzoekscentrum, heeft geconcludeerd dat quercetine effectief is in het verminderen van circulerende markers van ontsteking waargenomen bij dieren ( 13 ).

Door quinoa in uw dieet op te nemen, zult u ongetwijfeld uw totale inname van deze belangrijke voedingsstoffen en andere belangrijke plantaardige stoffen verhogen.

 

Quinoa is rijker aan vezels dan de meeste granen

 

Rijk aan vezels

 

Zoals veel granen, bevat quinoa veel vezels.

In tegenstelling tot veel andere granen is quinoa zeer vezelrijk.

In één onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Valencia in Spanje, werden 4 quinoa variëteiten gebruikt om de hoeveelheid vezels te bepalen.

Het resulteerde in een bereik van tussen 10 en 16 gram vezels per 100 gram ( 14 ).

Dit is gelijk aan 17-27 gram per kop, een hoeveelheid die erg hoog is, meer dan twee keer zo hoog als de meeste granen.

Er is veel minder vezels te vinden in gekookte quinoa, gram voor gram omdat het zoveel water absorbeert.

Helaas is het grootste deel van de vezel in quinoa onoplosbare vezels, wat niet zo gunstig is voor uw gezondheid als oplosbare vezels.

Dat gezegd hebbende, het oplosbare vezelgehalte is ongeveer 1,5. gram per 100 gram (of 2,5 gram per kop), wat nog steeds een behoorlijk bedrag is.

Talrijke studies hebben aangetoond dat oplosbare vezels kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte, het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verhogen van de volheid en helpen bij het afvallen ( 15 ,  16 ,  17 ).

In een van deze onderzoeken heeft het Duitse Instituut voor Menselijke Voeding vastgesteld dat de consumptie van voedingsvezels bijdraagt ​​tot een aantal onverwachte metabole effecten onafhankelijk van veranderingen in het lichaamsgewicht, waaronder verbetering van de insulinegevoeligheid en modulatie van de secretie van bepaalde darmhormonen ( 15 ).

 

Quinoa is glutenvrij

 

Glutenvrij

 

Glutenvrije diëten worden aanbevolen voor mensen met coeliakie, een ernstige glutenintolerantie .

Hoewel de voordelen van glutenvrije diëten voor mensen die geen last hebben van coeliakie nog steeds worden besproken, zijn veel Amerikanen op de kar gesprongen.

Volgens een enquête uit 2013 zegt ongeveer een derde van de Amerikanen dat ze willen minderen of vrij zijn van gluten in hun dieet ( 16 ).

Een glutenvrij dieet kan gezond zijn zolang het is gebaseerd op voedingsmiddelen die van nature glutenvrij zijn.

Het wordt niet aanbevolen om in plaats daarvan “glutenvrije” voedingsmiddelen te eten die in feite zijn gevuld met geraffineerd zetmeel.

Deze voedingsmiddelen zijn niet beter dan hun tegenhangers die gluten bevatten.

Glutenvrij junkfood is nog steeds junkfood.

Mensen die een glutenvrij dieet volgen, kunnen moeite hebben om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen die ze nodig hebben.

Volgens de Mayo Clinic missen glutenvrije diëten de volgende voedingsstoffen: ijzer, calcium, vezels, riboflavine, thiamine, niacine en foliumzuur ( 17 ).

Veel onderzoekers, waaronder Toups, een gerenommeerde bioloog van de faculteit Biologie en Geneeskunde aan de Universiteit van Lausanne in Zwitserland, beweren dat quinoa een geschikt ingrediënt is in glutenvrije diëten, vooral voor mensen die niet willen stoppen met nietjes, zoals als brood en pasta.

Ze wees ook op een studie gepubliceerd in het Journal of Human Nutrition and Dietetics waarin onderzoekers van het Celiac Disease Center van Columbia University ontdekten dat het voedingsprofiel van glutenvrije diëten werd verbeterd door haver of quinoa aan maaltijden en snacks toe te voegen ( 18 ).

De meest opvallende toenamen waren proteïne (20,6 gram versus 11 g), ijzer (18,4 milligram vs. 1,4 mg), calcium (182 mg vs. 0 mg) en vezel (12,7 g versus 5 g).

Toups stelden ook dat in een studie in Food Chemistry onderzoekers suggereren dat het opnemen van quinoa of boekweit in glutenvrije producten hun polyfenolgehalte aanzienlijk verhoogt in vergelijking met glutenvrije ingrediënten, zoals geraffineerde tapioca, maïs, aardappel en rijstmeel ( 19). ).

Polyfenolen zijn stoffen die cellen en lichaamseigen stoffen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Producten gemaakt met quinoa kunnen de voedingswaarde en antioxidantwaarde van het dieet dramatisch verhogen in vergelijking met zowel tarweproducten als control glutenvrije producten.

 

Quinoa is zeer rijk aan eiwitten, met alle essentiële aminozuren

 

Hoge en essentiële aminozuren

 

Eiwit is gemaakt van aminozuren.

Sommige hiervan worden “essentieel” genoemd omdat ons lichaam ze niet alleen kan produceren en ze uit de voeding moet halen.

Als een voedingsmiddel alle essentiële aminozuren bevat, wordt het als een “compleet” eiwit beschouwd.

Het probleem ligt in lysine, een bepaald essentieel aminozuur dat afwezig is in veel plantaardig voedsel.

Quinoa is echter een uitzondering, omdat het alle essentiële aminozuren in een gezonde balans biedt, inclusief lysine.

Volgens het Ohio Agricultural Research and Development Centre is quinoa een goede bron van lysine (20).

Bovendien bevatten quinoa en andere volle granen ook 25% meer en beter eiwit dan geraffineerde granen ( 21 ).

Er zijn 9 essentiële aminozuren opgenomen door de National Institutes of Health: histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en valine ( 22 ).

Tot slot bevat één kop quinoa 8 gram kwaliteitsproteïne , waardoor het een uitstekende plantaardige eiwitbron is voor vegetariërs en veganisten.

 

Quinoa heeft een lage glycemische index

 

Heeft een lage glycemische index

 

De glycemische index wordt gebruikt om te meten hoe snel voedsel de bloedsuikerspiegel verhoogt.

Van voedingsmiddelen met een hoge glycemische index is bekend dat ze de bloedsuikerspiegel fluctueren, de honger stimuleren en bijdragen aan obesitas ( 23 ,  24 ).

Dergelijke voedingsmiddelen zijn ook in verband gebracht met veel van de chronische Westerse ziekten die tegenwoordig zo vaak voorkomen, zoals hartaandoeningen en diabetes type 2 ( 25 ).

Quinoa heeft een glycemische index van 53, die lager is dan 55 en die moet worden beschouwd als een voedsel dat helpt bij het stabiliseren van uw bloedsuikerspiegel.

Om die reden, als u probeert te voorkomen dat u diabetes krijgt, kunt u quinoa combineren met elk ander voedsel dat ook laag is in de glycemische indexschaal.

Dit helpt je om jezelf te voeden zonder je zorgen te maken over het verhogen van je bloedsuikerspiegel.

Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat quinoa nog steeds een hoge hoeveelheid koolhydraten bevat.

In het geval dat u een koolhydraatarm dieet volgt, wilt u misschien geen quinoa eten.

Een rangorde van 53 wordt als hoog beschouwd voor dergelijke diëten als het Paleo-dieet, dus het is allemaal een kwestie van perspectief en uw specifieke einddoel.

 

Quinoa is rijk aan magnesium

 

Rijk aan magnesium

 

Mensen missen vaak veel benodigde voedingsstoffen vanwege hun voedingsgewoonten.

Dit geldt met name voor sommige mineralen, met name magnesium.

Gelukkig zit quinoa boordevol met dit belangrijke mineraal, met slechts één kopje met ongeveer 30% van de ADH.

Ons lichaam heeft magnesium nodig omdat het het lichaam helpt om ziekten zoals osteoporose en hartaandoeningen te voorkomen, terwijl het helpt om de bloeddruk in balans te houden ( 26 ).

 

Quinoa voorkomt osteoporose

 

Voorkomt osteoporose

 

Vanwege het hoge magnesiumgehalte kan quinoa zeer effectief zijn in het voorkomen van magnesiumtekort en de ziekten die daarmee gepaard gaan.

Het departement voor biomedische, chirurgische en tandheelkundige wetenschappen, universiteit van Milaan publiceerde online onderzoek waarin ze ontdekten dat het optimaliseren van de magnesiuminname osteoporose zou kunnen voorkomen bij personen met gedocumenteerde magnesiumgebrek ( 26 ).

De belangrijkste oorzaak van magnesiumtekort is vooral te wijten aan westerse voedingsgewoonten, die rijk zijn aan bewerkte voedingsmiddelen en relatief arm aan micronutriënten.

 

Quinoa voorkomt hart- en vaatziekten

 

Voorkomt hart- en vaatziekten

 

Coronaire ziekte is tegenwoordig een van de meest voorkomende ziekten.

Dankzij quinoa en andere granen rijk aan magnesium, kan hartziekte worden voorkomen, volgens wetenschappelijk bewijs.

Namelijk, met betrekking tot de huidige opinie over lipidologie, magnesium kan belangrijk zijn voor het voorkomen van hart-en vaatziekten, alsmede insuline gevoeligheid en diabetes ( 27 ).

 

Quinoa is rijk aan ijzer

 

Rijk aan ijzer

 

Quinoa helpt ook mensen die moeite hebben met het onderhouden van hun ijzerbehoeften.

Het is ook een smakelijkere optie dan het nemen van een ijzersupplement.

In slechts één kopje krijgt u 15% van de RDA, wat een aanzienlijke stimulans is voor uw systeem, en kan u ook helpen met eventuele tekortkomingen.

IJzer is essentieel voor de hersenfunctie en uw spieren, evenals voor het voorkomen van bloedarmoede ( 28 ).

Aangezien quinoa ook een stof bevat die fytinezuur wordt genoemd, doet zich een probleem voor wanneer deze stof deze mineralen bindt en hun absorptie vermindert ( 29 ).

Gelukkig kunt u het fytinezuurgehalte verlagen en deze mineralen meer biobeschikbaar maken door de quinoa te weken en / of te laten ontkiemen voordat u deze gaat koken.

Quinoa is ook behoorlijk rijk aan oxalaten, die de opname van calcium verminderen en tot problemen kunnen leiden voor bepaalde personen met terugkerende nierstenen ( 30 ,  31 ).

 

Quinoa ondersteunt spierstofwisseling

 

Ondersteunt spiermetabolisme

 

Uw spieren hebben niet alleen eiwit om goed te functioneren en te groeien, maar vereisen ook andere voedingsstoffen, zoals ijzer, die ook bijdragen tot het behoud gezonde spier metabolisme .

In 2001 publiceerde de Journal of Nutrition een studie waarin wordt gesteld dat ijzertekort negatieve fysiologische, biochemische en neurologische uitkomsten veroorzaakt ( 33 ).

Deze review gaf ook aan dat ijzer de basis is voor veranderingen in het immuunsysteem, neurale systemen en energiemetabolisme en lichaamsbeweging.

 

Quinoa is rijk aan zink

 

Rijk aan zink

 

Zink wordt een “essentieel spoorelement” genoemd omdat zeer kleine hoeveelheden zink noodzakelijk zijn voor de menselijke gezondheid.

Eén kopje quinoa bevat 13% van de ADH, waardoor het een van de beste bronnen van zink is.

Zink wordt gebruikt voor de behandeling en preventie van zinkgebrek en de gevolgen ervan, inclusief de invloed ervan op de huid en de leveraandoening ( 34).

 

Quinoa is een belangrijk antioxidant voor de huid

 

Belangrijk Antioxidant voor de huid

 

Antioxidanten zijn vooral belangrijk om de huid gezond te houden .

De antioxiderende voordelen van vitamine C en E zijn welbekend, maar het belang van het sporenmineraalzink is over het hoofd gezien.

Het International Journal of Dermatology heeft vastgesteld dat zink de ondersteunende antioxidantfunctie heeft bij de bescherming tegen door vrije radicalen veroorzaakte oxidatieve schade.

Zink beschermt tegen UV-straling en verbetert wondgenezing ( 35 ).

De studie concludeerde dat plaatselijke zinkionen een belangrijke en nuttige antioxidatieve verdediging voor de huid kunnen vormen .

Bovendien draagt ​​het bij aan de immuun- en neuropsychiatrische functies en vermindert het het relatieve risico op kanker en hart- en vaatziekten ( 35 ).

 

Quinoa beschermt de lever

 

Beschermt de lever

 

Een ander voordeel voor de gezondheid ondersteund door quinoa heeft betrekking op een goede leverfunctie .

In dit proces is zink essentieel omdat het normale celgroei, ontwikkeling en differentiatie verschaft.

Bovendien is zinktekort waargenomen bij patiënten met een leveraandoening, waaronder alcoholische leverziekte en virale leverziekte, volgens de officiële publicatie van de American Society for Parenteral and Enteral Nutrition ( 36 ).

Er is ook opgemerkt dat patiënten die een aanbevolen dosis zink gebruiken voor de behandeling van een leveraandoening, aanzienlijke vooruitgang boeken in de richting van genezing van de ziekte.

De dosis zink die wordt gebruikt voor de behandeling van leveraandoeningen is meestal 50 mg elementair zink dat wordt ingenomen bij een maaltijd om de mogelijke bijwerking van misselijkheid te verminderen.

 

Quinoa zit vol met kalium

 

Verpakt met kalium

 

Tot voor kort consumeerden mensen een hoog-kaliumdieet, maar met de toenemende consumptie van verwerkt voedsel, dat op grote schaal kalium mist, gecombineerd met een vermindering van de consumptie van groenten en fruit, heeft dit geleid tot een significante afname van de kaliuminname.

In de meeste ontwikkelde landen lijden veel mensen aan kaliumgebrek.

Gelukkig kan kalium, met de toenemende populariteit van quinoa, opnieuw een hoofdbestanddeel van het westerse dieet worden.

Eén kopje quinoa bevat 9% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

De verhoging van de kaliuminname is volgens wetenschappelijk bewijs gekoppeld aan gunstige effecten op de gezondheid van de mens.

Epidemiologische en klinische studies tonen aan dat een hoog kaliumdieet de bloeddruk verlaagt bij personen met een verhoogde bloeddruk ( 37 ).

Een verhoogde kaliuminname is belangrijk voor het beheersen van hypercalciurie en nierstenen en zal waarschijnlijk het risico op osteoporose verlagen ( 37 ).

 

Quinoa voorkomt nierstenen

 

Voorkomt nierstenen

 

Quinoa is ook gunstig voor het beheer van het kaliumgehalte.

Er is aangetoond dat kaliumactiviteit de vorming van urinezuursteen remt, blijkt uit een in 2009 in Italië uitgevoerd onderzoek ( 38 ).

Het doel van deze studie was om de werkzaamheid van de therapie te evalueren met kaliumcitraat / kaliumbicarbonaat voor het oplossen van nierstenen.

Acht patiënten met radiolucente stenen werden geïncludeerd.

Ze werden geselecteerd om de werkzaamheid van kaliumalkali te bevestigen bij de behandeling van het oplossen van stenen.

De resultaten bleven bij alle patiënten ongewijzigd gedurende de eerste periode van de behandeling, maar na 6 weken behandeling met kaliumcitraat / bicarbonaat had 3 een volledige oplossing van de stenen.

 

Quinoa heeft gunstige effecten op metabole gezondheid

 

Gunstige effecten op de metabole gezondheid

 

Het is logisch dat quinoa de metabole gezondheid kan verbeteren , gezien de grote hoeveelheid heilzame voedingsstoffen.

Hoewel dit proefschrift nader en grondig onderzoek behoeft, hebben ten minste twee onderzoeken de effecten van quinoa op metabole gezondheid onderzocht.

De eerste studie werd uitgevoerd op mensen en gebruikte quinoa in plaats van typische glutenvrije broden en pasta’s.

Onderzoekers van de afdeling Food Science & Microbiology aan de Universiteit van Milaan ontdekten dat quinoa de bloedsuikerspiegel, insuline- en triglycerideniveaus aanzienlijk verlaagt ( 39 ).

Aan de andere kant, een andere studie uitgevoerd door het Department of Food Chemistry and Nutrition in Krakau, Polen, betrof ratten en vond dat quinoa veel voordelige biochemische effecten heeft, inclusief het volledig remmen van de negatieve effecten van fructose ( 40 ).

Dus, de volgende keer dat uw dieet veel fructose bevat, moet u er rekening mee houden dat quinoa u kan helpen.

 

Quinoa is erg hoog in antioxidanten

 

Hoog in antioxidanten

 

Quinoa is ook een graan met een zeer hoog gehalte aan antioxidanten, stoffen die vrije radicalen neutraliseren en die ook bijdragen aan de bestrijding van veroudering en vele ziekten.

Op de Vakgroep Voeding, de Universiteit van São Paulo in Brazilië, werd een studie uitgevoerd om te laten zien welk voedsel het hoogste antioxidantgehalte had.

De studie omvatte 5 granen, 3 pseudo-granen en 2 peulvruchten. Quinoa had het hoogste antioxidantgehalte van alle 10 ( 41 ).

Wat meer is, vergeleken met andere granen, zoals amarant, is quinoa behoorlijk hoog in dergelijke antioxidanten zoals polyfenolen, fenolen en anthocyanines.

Hun antioxiderende werking beschermt de nieren, het hart, de alvleesklier en de longen tegen oxidatieve stress.

Het laten ontkiemen van de zaden lijkt de totale antioxidantcapaciteit, het totale fenolgehalte en het anthocyaninegehalte te vergroten ( 42 ).

 

Quinoa ondersteunt gewichtsverlies

 

Ondersteunt Gewichtsverlies

 

Om af te vallen , moeten we minder calorieën opnemen dan we verbranden.

Het is bekend dat bepaalde voedingsmiddelen dit proces kunnen bevorderen, door het metabolisme te stimuleren of de eetlust te verminderen.

Interessant is dat als je op dieet bent, je waarschijnlijk quinoa mag eten omdat het verschillende van zulke eigenschappen heeft.

Het is rijk aan eiwitten, die zowel het metabolisme kunnen verhogen als de eetlust aanzienlijk kunnen verminderen ( 43 ).

Quinoa is ook rijk aan vezels, wat je zou moeten helpen het gevoel van verzadiging te vergroten, waardoor je over het algemeen minder calorieën zou eten ( 44 ).

Het bovengenoemde feit dat quinoa een lage glycemische index heeft, is een ander belangrijk kenmerk voor het verliezen van gewicht.

Het kiezen van dergelijke voedingsmiddelen is in verband gebracht met verminderde calorie-inname ( 45 ).

Hoewel er momenteel geen onderzoek is dat de effecten van quinoa op het lichaamsgewicht ondersteunt, lijkt het logisch dat het nuttig zou kunnen zijn in een gezond dieet voor gewichtsverlies.

Het consumeren van quinoa zal een een-tweetje geven aan uw doelstellingen voor gewichtsverlies, vanwege het hoge eiwitgehalte en de grote vezelwaarden, evenals andere vitamines en mineralen die het bevat.

 

Quinoa heeft ontstekingsremmende eigenschappen

 

Ontstekingsremmende eigenschappen

 

Wetenschappers voeren nog steeds onderzoek uit om alle implicaties van chronische ontstekingen voor de gezondheid van het lichaam te begrijpen.

Auto-immuunziekten die worden beïnvloed door chronische ontsteking zijn lupus en reumatoïde artritis, inflammatoire darmziekte, astma en chronische ziekte.

Quinoa en andere volle granen kunnen het risico op ontsteking helpen verminderen.

Ze helpen bij het bevorderen van gezonde darmmicroben, die essentieel zijn voor het voorkomen van ontstekingen, obesitas en stofwisselingsziekten ( 46 ).

Het is bekend dat Quinoa veel ontstekingsremmende voedingsstoffen bevat, waaronder saponinen.

Een studie uit 2014, uitgevoerd aan de Chinese Academie voor Landbouwwetenschappen, Beijing, toonde aan dat saponinen in quinoa kunnen worden gebruikt als functionele voedingscomponenten voor het voorkomen en behandelen van ontstekingen ( 47 ).

Bovendien is bekend dat flavonoïden in quinoa ontstekingsremmende eigenschappen hebben ( 48 ).

Andere quinoa-voedingsstoffen, zoals celwandpolysacchariden, fenolzuren en vitamine E-familie-voedingsstoffen, zoals gamma-tocoferol, hebben naar verluidt ook ontstekingsremmende eigenschappen ( 49 ).

 

Quinoa verlaagt cholesterol

 

Verlaagt cholesterol

 

Het hoge vezelgehalte van Quinoa kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen .

Vezel stimuleert de spijsvertering, waarvoor galzuren nodig zijn die gedeeltelijk met cholesterol zijn gemaakt.

Naarmate uw spijsvertering verbetert, trekt de lever cholesterol uit het bloed om meer galzuur te produceren, waardoor de hoeveelheid LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) wordt verlaagd.

In een studie uit 2010, gepubliceerd in het tijdschrift Plant Foods for Human Nutrition , bleek dat ratten die veel fructose hadden geconsumeerd en vervolgens quinoa kregen, hun LDL-cholesterolgehalte met 57% hebben verlaagd ( 50 ).

Een meer recent onderzoek dat in 2014 werd gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition , toonde aan dat patiënten die quinoa gebruikten een lager niet-HDL-cholesterolgehalte hadden dan degenen die cholesterolverlagende medicatie namen, statines genoemd ( 51 ).

Degenen die meer dan 16 g volle granen aten, verminderden hun niet-HDL-cholesterolgehalte drastisch, meer dan degenen die alleen statines namen en helemaal geen granen aten.

Ook is er een verband tussen de inname van hele granen en statines en gezondere cholesterolverhoudingen.

 

Quinoa voorkomt bloedarmoede

 

Voorkomt bloedarmoede

 

Quinoa is ook rijk aan ijzer, waardoor het een van de beste bronnen van dit mineraal is.

Als u een tekort aan ijzer heeft, kunt u lijden aan bloedarmoede, een aandoening waarbij er een tekort is aan rode bloedcellen of aan hemoglobine in het bloed, met als gevolg bleekheid en vermoeidheid.

Volgens de officiële publicatie van de American Society for Parenteral and Enteral Nutrition wordt bloedarmoede met ijzertekort nog steeds beschouwd als de meest voorkomende voedingsdeficiëntie wereldwijd ( 32 ).

In het onderzoek, voor volwassenen, kan bloedarmoede met ijzertekort leiden tot een breed scala aan negatieve uitkomsten, waaronder verminderde oefening of werkcapaciteit, immuun dysfunctie, GI-verstoringen, verminderde thermoregulatie en neurocognitieve stoornissen.

 

Quinoa verbetert de gezondheid van het hart

 

Verbetert de gezondheid van het hart

 

Niet alleen kan quinoa je LDL-cholesterol verlagen, maar het kan ook je hart op andere manieren ten goede komen.

Een studie gepubliceerd in de Journal of Food Lipids meldde dat quinoazaden veel van de voedingsflavonoïden bevatten waarvan is aangetoond dat ze omgekeerd evenredig correleren met sterfte door hartaandoeningen ( 52 ).

Bovendien kan quinoa hart-gezond enkelvoudig onverzadigd vet leveren door zijn oleïnezuurgehalte en door alfa-linoleenzuren en omega-3-vetzuren.

De meeste voedingsmiddelen verliezen hun gehalte aan gezonde vetzuren als ze worden geoxideerd, maar quinoa’s voedingsstoffen houden stand tot koken, stomen en sudderen.

Een andere studie gepubliceerd in het European Journal of Nutrition in 2004 vond aanvullend bewijs voor de cardiovasculaire voordelen van quinoa.

In deze studie vonden Italiaanse onderzoekers dat quinoa lagere niveaus van vrij vetzuurgehalte en triglyceridenconcentraties produceerden, die geassocieerd zijn met een verlaagd risico op hartaandoeningen dan andere broden en onderzochte glutenvrije pasta’s ( 29 ).

 

Quinoa verbetert de spijsvertering

 

Verbetert de spijsvertering

 

Spijsverteringsstoornissen treffen miljoenen mensen.

Dit kunnen kleine problemen zijn, zoals diarree, constipatie of galstenen, of meer ernstige ziekten, zoals zweren, diverticulitis en kanker.

Quinoa is een geweldige bron van onoplosbare vezels en oplosbare vezels, die de spijsvertering verbeteren.

Het helpt bij stoelgang en dikke en zachte ontlasting.

Het hoge gehalte aan onoplosbare vezels in quinoa kan spijsverteringsstoornissen helpen, zoals aambeien of diverticulosis.

Aan de andere kant kan het gehalte aan oplosbare vezels ook helpen de darmen van cholesterol kwijt te raken en te helpen bij gewichtsbeheersing als u te vaak hebt gegeten en last heeft van spijsverteringsproblemen.

Glutenrijke voedingsmiddelen kunnen de dunne darm van patiënten met coeliakie beïnvloeden.

Omdat quinoa glutenvrij is, kan het spijsverteringsstoornissen voorkomen bij mensen met glutenallergie.

Eén kopje gekookte quinoa bevat 21% van de RDA van vezels.

Uit een onderzoek in de British Journal of Nutrition bleek dat deelnemers zich meer verzadigd voelden na het eten van quinoa, haver of boekweit dan na het eten van rijst of tarwe ( 53 ).

 

Quinoa vermindert het risico op diabetes en hypertensie

 

Vermindert het risico op diabetes en hypertensie

 

De gezondheidsvoordelen van quinoa voor diabetes zijn talrijk.

Een studie gepubliceerd in Plant Foods voor menselijke voeding in 2010 wees uit dat quinoa hielp bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het totale cholesterolgehalte en triglycerideniveaus bij ratten die werden gevoed met een dieet met een hoge fructose ( 54 ).

Quinoa is goed voor gewichtsverlies.

Aangezien de belangrijkste oorzaak van diabetes type 2 obesitas is, kan quinoa diabetespatiënten helpen.

Het British Journal of Nutrition heeft in 2005 een studie gepubliceerd waaruit blijkt dat de consumptie van alternatieve gewasformuleringen, inclusief quinoa, kan worden uitgebuit vanwege hun potentiële impact op het eetgedrag ( 55 ).

Dit betekent dat het helpt de bloedcholesterol- en bloedglucosewaarden te reguleren, wat erg belangrijk is voor diabetici.

Een andere studie gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food onderzocht de rol van quinoa bij diabetesmanagement en hypertensie, samen met 10 traditionele Peruaanse granen en peulvruchten.

Onderzoekers ontdekten dat quinoa vooral rijk was aan een antioxidant genaamd quercetine en dat quinoa de hoogste algehele antioxidantactiviteit (86%) van alle 10 onderzochte voedingsmiddelen had ( 31 ).

 

Quinoa bevordert een lang leven

 

Bevordert levensduur

 

Volgens bepaalde wetenschappers zou het vezelgehalte in quinoa mensen daadwerkelijk kunnen helpen langer te leven.

Een meta-analyse gepubliceerd in het American Journal of Epidemiology wees uit dat een hoge inname van voedingsvezels mensen kan helpen langer te leven ( 56).

Twee extra recente studies hebben het gebruik van volkorenconsumptie geassocieerd met een lange levensduur.

Uit een grootschalig onderzoek dat in 2015 in BioMed Central werd gepubliceerd, bleek dat het consumeren van hele granen en graanvezel omgekeerd geassocieerd is met een verminderde totale en oorzaak-specifieke sterfte ( 57 ).

Bovendien remde volkorenconsumptie de dood door chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.

Een andere studie gepubliceerd in JAMA Interne Geneeskunde toonde aan dat volkorenconsumptie verband hield met een verlaagd risico op cardiovasculaire aandoeningen bij Amerikaanse mannen en vrouwen, onafhankelijk van andere voedings- en leefstijlfactoren ( 58 ).

 

Quinoa heeft antiseptische eigenschappen

 

Antiseptische eigenschappen

 

Zelfs de Inca’s wisten van de antiseptische eigenschappen van quinoa. Ze gebruikten quinoa om verwondingen te behandelen.

Tijdens de verwerking van quinoa wordt saponine verwijderd en vervolgens opnieuw gebruikt.

In Zuid-Amerika hebben quinoa’s saponinen veel toepassingen, waaronder als een reinigingsmiddel voor kleding en wassen en als een antisepticum voor huidletsel ( 59 ).

De effecten zijn antimicrobieel.

Daarnaast worden saponinen gebruikt om een ​​geïrriteerde of gevoelige hoofdhuid te behandelen.

 

Hoe Quinoa te kopen en op te slaan

 

Kopen en bewaren

 

Quinoa is beschikbaar in de meeste reguliere boodschappen in de Verenigde Staten en online winkels, zoals Amazon.com.

In het Verenigd Koninkrijk kan quinoa worden gekocht in supermarkten zoals Tesco, Sainsbury’s en Morrisons.

Bepaalde winkels hebben sommige merken en niet andere.

Winkelen in een catalogus is een goede manier om quinoa te kopen, maar houd rekening met verzendkosten, die soms de prijs verhogen.

Voordat u quinoa gaat kopen, bezoekt u een paar supermarkten en koopt u een in dozen gedane variëteit van een populair merk.

Dit geeft kookinstructies aan degenen die niet weten hoe het product moet worden gebruikt.

Als u eenmaal vertrouwd bent met het koken met quinoa, kunt u ook graangewassen voor bulkvoeding in de meeste reformwinkels bekijken.

Als bulkquinoa beschikbaar is, kunt u dat kiezen omdat het goedkoper is dan het kopen van verpakte quinoa.

Sommige magazijnen hebben goedkope quinoa in grote zakken die niet duur is.

Als er een Spaanse supermarkt in de buurt is, kun je ze ook proberen voor quinoa-granen.

Boxed quinoa is duur.

Houd er bij het kopen rekening mee dat quinoa zich tijdens het koken uitbreidt, zodat u misschien niet veel nodig hebt.

Afhankelijk van je smaak en voorkeur, wil je misschien kennis maken met de variëteiten van quinoa.

De meest gekweekte en vaak gekochte variëteiten zijn witte, rode en zwarte quinoa.

Witte quinoa, oftewel ivoor-quinoa, is het meest voorkomende type dat verkrijgbaar is in winkels.

Rode quinoa is een mooie vurige schaduw die gerechten een geweldige toets geeft.

Het houdt zijn vorm een ​​beetje beter na het koken, waardoor het een goede optie is voor koude salades.

Zwarte quinoa is een duidelijke mengeling van zwarte, rode en bruin getinte granen die zeker in een gerecht opvalt.

Zwarte quinoa heeft een iets meer aardachtige en zoetere smaak dan andere soorten.

Quinoa-vlokken zijn ook op de markt.

Ze koken sneller dan het volkorenras, waardoor het een snel en geweldig warm ontbijtgranen is.

Quinoa meel is een perfecte tarwevrije meeloptie voor vele recepten.

Bewaar quinoa in een luchtdichte verpakking op een koele plaats en met een constante temperatuur om de houdbaarheid ervan maandenlang te verlengen.

Eenmaal klaargemaakt, moet u uw quinoa gekoeld bewaren in een luchtdichte verpakking.

Dit voorkomt verder vervuiling, houdt vocht en andere verontreinigingen buiten en zorgt voor een nog langere houdbaarheid van maximaal 6 maanden.

Zorg ervoor dat gekookte quinoa niet langer dan 2 uur op kamertemperatuur blijft zitten, net als bij elk ander voedsel.

Voor een langetermijnoptie kun je je droge quinoa invriezen, terwijl je de smaak behoudt voor het geval je een zuurstofvrije, diepvriezer-veilige container gebruikt.

Gekookte quinoa kan ook goed worden ingevroren in een luchtdichte vriescontainer.

Enkele van de voordelen van een goede voedselopslag zijn gezonder eten, het milieu helpen door afval te vermijden en voedselkosten verlagen.

 

Wat te vermijden bij het kopen van Quinoa

 

Wat te vermijden bij het kopen van Quinoa

Wanneer u quinoa koopt, vermijd ongewassen variëteiten.

Voorgewassen quinoa is beschikbaar, dat is veiliger en gemakkelijker om te koken.

Ruwe quinoa-korrels zijn bedekt met saponinen die mild toxisch en bitter zijn.

Het is belangrijk om de korrels zelf te wassen om ze van saponinen te ontdoen, zelfs als het label beweert dat het voorgewassen is.

Let op bij het in bulk kopen van quinoa, omdat de leveranciers het soms niet goed sorteren en het kleine stenen bevat die vermengd zijn met de korrels en die je tanden kunnen beschadigen.

 

Hoe Quinoa meer in uw dieet op te nemen

 

Hoe Quinoa meer in uw dieet op te nemen

 

Quinoa is van nature bitter vanwege zijn coatingstoffen, saponinen genaamd, die insecten weghouden zonder pesticiden te gebruiken.

Het is heel gemakkelijk om quinoa in uw dieet op te nemen.

Gebruik het gewoon in plaats van rijst in elk recept.

Je moet zijn kleine korrels koken, die in slechts 15 minuten zacht worden.

Quinoa heeft een subtiele nootachtige smaak, waardoor het een veelzijdig ingrediënt in de keuken is.

In tegenstelling tot sommige granen die bij koeling de neiging hebben om uit te drogen, behoudt quinoa zijn aangename, taaie textuur wanneer hij warm, gekoeld of op kamertemperatuur wordt geserveerd.

Je kunt het gebruiken bij het bakken of als ontbijtgraan, in koude salades, warme bijgerechten of zelfs in hamburgers.

Je kunt ook quinoa gebruiken om soepen of stoofschotels te verdikken.

Quinoa meel kan worden gebruikt in glutenvrij bakken.

 

Voorzorgsmaatregelen voor Quinoa

 

Voorzorgsmaatregelen

 

Het eten van quinoa heeft verschillende gezondheidsrisico’s.

Quinoa zaden zijn bekleed met saponinen, chemicaliën die planten helpen te beschermen tegen ziekten veroorzaakt door bacteriën, virussen en schimmels, volgens de Environmental Protection Agency ( 50 ).

Voor sommige mensen kunnen saponinen meer doen dan alleen een slechte smaak achterlaten in de mond.

Ze kunnen leiden tot maagirritatie en mogelijk de dunne darm beschadigen, volgens de tuinbouwafdeling van Purdue University ( 51 ).

Ook kan het vezelgehalte van quinoa een maagklachten veroorzaken.

U moet geen quinoa consumeren tijdens de zwangerschap of borstvoedingsstadia, omdat er geen wetenschappelijk bewijs voor is dat u dit doet.

U moet een arts raadplegen voordat u quinoa inneemt met andere geneesmiddelen vanwege zijn antioxiderende eigenschappen.

Bovendien kan quinoa ook de triglycerideniveaus verlagen.

Om die reden wordt geadviseerd geen quinoa te consumeren als u triglycerideverlagende medicijnen gebruikt.

 

Conclusie

 

Zoals je kunt zien, is het gewoon zinvol om meer quinoa te gaan eten.

Je zult je beter voelen, meer energie hebben en mogelijk afvallen.

Eerlijk gezegd kunnen voedingsmiddelen zoals noedels en rijst gewoon niet als bijgerecht voor allerlei soorten voedsel worden beschouwd.

Bovendien krijgt u van Quinoa een bredere voedingswaarde dan van andere voedingsmiddelen.

Het is niet zo moeilijk om je voor te bereiden als je zou denken.

We hebben ook enkele eenvoudige recepten gegeven, zodat u vanavond kunt beginnen!

  • WAT IS QUINOA ? 27 GEZONDE EIGENSCHAPPEN EN INTERESSANTE VOEDINGS FEITEN