Gezondheid

THEE DE BESTE EN GEZONDSTE SOORTEN THEE

THEE DE ALLER GEZONDSTE SOORTEN

Tea for Two: soorten thee en hun voordelen

Geef het toe. Er gaat niets boven een goede warme kop thee. Het heeft gewoon iets om je te kalmeren en je koel, kalm en ontspannen te laten voelen. Gooi op een regenachtige dag, een gezellige deken en een goed boek en je bent klaar om te gaan.

Thee is een van de go-to-drinks die mensen op elk moment van de dag meenemen, zowel voor het ontbijt, de middag, na het eten als voor het slapengaan. En ze drinken dit brouwsel om verschillende redenen.

“Vreemd hoe een theepot tegelijkertijd het comfort van eenzaamheid en de geneugten van gezelschap kan vertegenwoordigen.”

-Anoniem

Geschiedenis van thee

Veel mensen geloven dat deze drank afkomstig is uit China . Volgens een oude Chinese legende kookte de Chinese keizer Shen Nong water in de tuin. Hij ontdekte per ongeluk thee toen een blad van een theeboom in zijn pot met kokend water viel. Daar gaf het de watersmaak.

De keizer besloot dit brouwsel te proeven en was blij verrast. Hij vond de smaak lekker. Het smaakte verkwikkend en verfrissend.

Traditionele bereiding is enorm anders in vergelijking met wat we vandaag doen. Vroeger was de meest populaire bereidingsmethode eerst het fijnmaken van de fijne bladeren tot een fijn poeder. Ze gebruikten hiervoor een stenen molen. Vervolgens sloegen ze het poeder in heet water met bamboeglazen.

Het was pas in de Ming-dynastie (1368-1644) toen ze begonnen thee te bereiden net zoals we het vandaag doen. Ten eerste zouden ze de bladeren uitdrogen. Vervolgens rollen de makers de bladeren en verwarmen ze in ijzeren wokken. Ten slotte gebruiken ze warm water om te weken.

Soorten thee

Alle thee komt van dezelfde soort plant, de Camellia sinensis . De gebruikte processen maken echter elk type anders en uniek. Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende manieren waarop de bladeren worden behandeld.

Oolong

Makers gebruiken grotere en meer volwassen bladeren voor dit brouwsel. Ze gebruiken ook gekneusde bladeren. Ze worden geplukt, verdord, gerold, gedeeltelijk geoxideerd en tenslotte gebakken.

Verschillende theeplantages hebben hun eigen processen om dit te maken. Dit is de reden waarom oolong het breedste scala aan smaken en aroma’s heeft. Ze zijn ook verschillende keren doordrenkt, waarbij elke infusie zijn eigen specifieke smaak en geur heeft.

Groen

Groene thee is een van de minst geoxideerde theeën. De makers laten de bladeren slechts heel licht verdorren. Vervolgens verwarmen ze snel de bladeren. Op deze manier stopt het oxidatieproces abrupt. De makers rollen en drogen de bladeren.

Omdat de bladeren door minimale verwerking gaan en slechts een beetje oxidatie krijgen, behouden ze hun groene kleur. Hun smaak is grasachtig, net als die van groene bladgroenten.

Wit

Deze delicate drank ondergaat de minste verwerking van alle andere theeën. Makers plukken de bladeren slechts een paar dagen van het jaar. Ze worden alleen gepickt wanneer een witte dons, bai ho genaamd, op de gevoelige scheuten verschijnt. Om oxidatie te voorkomen, drogen de scheuten vanzelf uit. Dit is een delicaat proces. Theemakers moeten de bladeren strikt in de gaten houden.

Dit type heeft een lichte crèmekleur. Het geeft een subtiel bloemig aroma af. De smaak is van nature zoet, vrij licht en helder.

Geel

Dit is een zeldzaam en duur type brouwsel. Het wordt geproduceerd als de groene thee, maar heeft een extra stap. Makers verpakken de bladeren vervolgens in een speciale vochtige doek. Dit duurt maximaal drie dagen. De bladeren ondergaan een lichte oxidatie voordat de laatste langzame houtskooldroging plaatsvindt. Dit proces geeft de bladeren een lichtgele kleur.

Deze thee smaakt milder en is minder grasachtig dan groene thee.

Zwart

Zwarte thee is de meest geconsumeerde thee in de hele wereld. Tijdens het proces verdorren de bladeren volledig. Ze gaan dan door volledige oxidatie. Al het water verdampt uit de bladeren. Vervolgens nemen de bladeren meer zuurstof uit de lucht op. Dit resulteert in de donkerbruine en zwarte kleur.

Hoewel thee uit China komt, worden zwarte theeën nu wereldwijd geteeld. Enkele van de meest beroemde zwarte theeën komen uit Indiase regio’s, met name Nilgiri, Assam en Darjeeling. Sri Lanka cultiveert ook sommige theeën.

De smaak is levendig en vet.

gefermenteerde

Dit type ondergaat microbiële fermentatie . Dit proces kan van enkele maanden tot vele jaren duren. De blootstelling van de bladeren aan zuurstof en vochtigheid veroorzaakt endo-oxidatie en exo-oxidatie. De bladeren worden dan donkerder met oxidatie.

De gisting van de bladeren verandert hun chemie. Dit beïnvloedt de organoleptische eigenschappen van de drank . Fermentatie vermindert ook de adstringentie en de bitterheid van de smaak.

Tisanes (kruidenthee en fruitinfusie)

Kruidenthee gebruikt gedroogde bloemen, kruiden, specerijen, fruit of ander plantmateriaal. Ze zijn dan doordrenkt van kokend water. Dit betekent dat er geen echte theebladeren worden gebruikt. Populaire voorbeelden van dit type zijn kamille, kaneel, ginseng, pepermunt en ook framboos.

Voordelen van thee

Vecht tegen vrije radicalen

Thee is een goede bron van antioxidanten. En we weten allemaal wat antioxidanten doen. Dat klopt, ze vechten tegen schadelijke vrije radicalen die ziekten en ongezonde bacteriën in ons lichaam brengen. Ze beschermen ons ook tegen schade en vervuiling.

Verbetert de hersenfunctie

Thee heeft een goede hoeveelheid cafeïne. Cafeïne verbetert verschillende aspecten van de hersenfunctie . Deze omvatten verbeterd humeur, beter geheugenbehoud, scherpere focus en een snellere reactietijd. Dit brouwsel heeft ook angstremmende effecten, daarom krijg je meteen dat ontspannen gevoel zodra je die eerste slok hebt.

Het drinken van thee kan je hersenen ook beschermen als je ouder wordt. Het verlaagt uw risico op de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Cholesterol verlagen

Een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition laat zien dat thee het totale serumcholesterol verlaagt en ook lipoproteïne met lage dichtheid (LDL). Er zijn eigenschappen die de absorptie van slechte cholesterol uit de dikke darm remmen.

Helpt bij het verliezen van gewicht

Het drinken van thee kan je helpen sneller gewicht te verliezen . Ze verhogen de vetverbranding, vooral tijdens het sporten. Ze kunnen ook je stofwisseling stimuleren. Sommige onderzoeken laten ook zien dat thee ons meer calorieën laat verbranden, zelfs als we in rust zijn.

Het cafeïnegehalte helpt ook door de vetzuren uit vetweefsels te nemen. De cafeïne zet de vetzuren om in energie.

Werkt als anti-allergeen

Het thee-polyfenol, EGCG genoemd, vermindert pollenallergieën. Thee vermindert ook de allergische reactie dankzij quercetine. Dit is een flavonol die van nature in thee zit. Het verlicht de histamine-respons.

Als extra boost kun je zelfs wat honing in je thee doen om de anti-allergie kracht te verdubbelen.

Verlaagt het risico op diabetes

Veel Amerikanen zijn het slachtoffer van deze ziekte, met name diabetes type 2 . Deze ziekte betekent dat uw lichaam hoge bloedsuikerspiegels heeft in de context van insulineresistentie. Dit kan ook betekenen dat uw lichaam geen insuline kan produceren.

Studies tonen aan dat de inname van thee de insulinegevoeligheid verbetert en ook de bloedsuikerspiegel verlaagt.