Groente en Fruit

SPINAZIE – 34 GEZONDE VOEDINGS EIGENSCHAPPEN EN INTERESSANTE FEITEN 

SPINAZIE 34  GEZONDE VOEDINGS EIGENSCHAPPEN EN INTERESSANTE FEITEN

  • Wat is spinazie
  • Geschiedenis
  • Hoe spinazie groeit
  • rassen
  • Interessante feiten
  • Voedingswaarde
  • Gezondheidsvoordelen van spinazie
    • Spinazie is rijk aan kalium
    • Spinazie en magnesium
    • Rijk aan ijzer
    • Spinazie en antioxidanten
    • Spinazie is rijk aan proteïnen
    • Kaempferol en nitraten
    • Spinazie en ooggezondheid
    • Spinazie is rijk aan vitamine A
    • Spinazie en vitamine K
    • Spinazie en de ziekte van Alzheimer
    • Spinazie- en energieniveaus
    • Spinazie en immuunsysteem
    • Hartziekten en bloedarmoede
    • Spinazie en spijsverteringskanaal
    • Bloedsuiker en cholesterol
    • Spinazie en diabetes
    • Spinazie en kanker
    • Spinazie en astma
    • Spinazie en zwangerschap
    • Spinazie en botten Gezondheid
    • Spinazie en je huid
    • Spinazie en haarverlies
    • Spinazie en schildklier
    • Spinazie en lichaamstoxine
    • Spinazie wordt gemakkelijk verteerd en geabsorbeerd
    • Spinazie is veilig voor kinderen
    • Spinazie en ontsteking
    • Spinazie en gewichtsverlies
    • Spinazie en brandwonden
    • Spinazie en neurologische problemen
    • Spinazie en staar
    • Spinazie beteugelt naar onbedwingbare trek en honger
    • Spinazie is een anti-ulceratieve groente
    • Atherosclerose en beroertes
  • Hoe te kopen
  • Hoe spinazie te bewaren
  • Hoe meer spinazie aan je dieet toe te voegen
  • Voorzorgsmaatregelen
  • Conclusie

Wat is spinazie

 

Er is een doorlopend debat over de vraag of spinazie wel of niet als een superfood moet worden beschouwd, maar veel studies bewijzen de uitstekende gezondheidsvoordelen ervan.

Spinazie is een heerlijke aanvulling op salades en soepen en een geweldige manier om af te slanken.

Hoewel spinazie niet zo populair is als boerenkool, zijn groene bladgroentebroer, kan het gemakkelijk worden toegevoegd aan elk dieet, inclusief het Paleo-dieet, eiwitdieet (aangezien bladgroene groenten zijn toegestaan) en het mediterrane dieet.

Een van de grootste voordelen is dat je niet eens hoeft te koken. Het enige dat u hoeft te doen, is een paar spinaziebladeren toevoegen aan uw maaltijden.

 

Geschiedenis

 

Perzië wordt beschouwd als de bakermat van spinazie.

Oude Perzen cultiveerden deze groente al lang voor Anno Domini.

Kruisvaarders brachten spinazie naar Europa tijdens de middeleeuwen.

Spaanse monniken waren de eersten die spinazie verbouwden en populair in Europa maken.

In de zestiende en zeventiende eeuw waren spinaziebrood en spinaziesap vooral populair.

Dit soort brood werd gebakken uit het meel dat was afgeleid van spinaziezaden, terwijl het sap op grote schaal werd gebruikt als een fraaie toevoeging aan verschillende maaltijden.

Spinazie sap werd veel gebruikt om boter en verschillende crèmes en sauzen te kleuren.

Naast zijn natuurlijke kleureigenschappen, diende het sap ook als een krachtige bron van vitaminen, en daarom verspreidde het zich in heel Europa.

Omdat de gezondheidsvoordelen van spinazie voor veel mensen onbekend zijn, is spinazie niet zo populair als boerenkool, sinds de jaren 2010 een voedseltrend in de Verenigde Staten.

 

how-spinazie-groeit

 

Hoe spinazie groeit

 

Het is het beste om spinazie te kweken in goed doorlatende grond met een pH van 6,5 tot 7.

Het is ook aan te raden om compost of gecomposteerde mest toe te voegen aan de bodem, zodat deze zo organisch mogelijk kan zijn.

Als je van plan bent om spinazie twee keer per jaar te kweken en deze groente het hele jaar door hebt, plant spinaziezaad dan van vier tot zes weken voor je laatste vorst in de lente en dan ongeveer zes tot acht weken voor de eerste nachtvorst in de herfst.

De ruimte tussen spinazieplanten moet ongeveer twaalf centimeter zijn om ervoor te zorgen dat de bladeren hun volledige grootte bereiken.

Als je spinazie zachte bladeren heeft, moet je hem sneller laten groeien door stikstofrijke grondadditieven toe te voegen, zoals bloedmeel of katoenzaadmeel.

Gecomposteerde mest en vloeibare meststoffen kunnen ook worden gebruikt voor het planten om volledige, snelle en sterke groei te verzekeren.

Houd er rekening mee dat warm weer spinazie veroorzaakt, waardoor de bladeren van de groente tijdens het bloeien bitter smaken.

Wanneer deze groente begint te bouten, smaken de bladeren bitter en is de plant klaar om te worden getrokken.

Bolt spinazie ziet er lang en fragiel uit wanneer het bloeiproces begint.

Warmte (hoger dan 75 ° F) versnelt het vastschroeven van spinazie.

De temperatuur met de meeste voorkeur voor de beste groei ligt tussen 35 ° en 75 ° Fahrenheit.

 

spinazie-variëteiten

 

rassen

 

De meest voorkomende soorten spinazie zijn smooth-leaf, crinkly savoy en semi-savoy.

Ongewone variëteiten zijn vaak te vinden bij speciale kruideniers en op boerenmarkten (vooral in de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Spanje en China).

Zo zijn babylepel spinazie en rode spinazie niet zo populair als de bovengenoemde soorten, maar ze worden ook gebruikt in voedsel.

Smooth-leaf spinazie is herkenbaar aan zijn platte, spade-vormige bladeren.

Het is veel gemakkelijker schoon te maken dan kreupel savooiekool en half savooierspinazie.

Vanwege de beschikbaarheid is smooth-leaf spinazie de meest voorkomende keuze van commerciële producenten van ingeblikte en bevroren spinazie.

Je kunt deze variëteit gemakkelijk vers vinden bij supermarkten.

Krullend savooise spinazie heeft gekrulde en crinkly bladeren en is donkergroen van kleur.

Je kunt dit type spinazie herkennen aan zijn knapperigheid.

Het is erg moeilijk om schoon te maken.

Half-savooierspinazie lijkt op kreupel savooiekool in termen van knapperigheid, maar het is niet zo moeilijk om schoon te maken.

Dit soort spinazie wordt geteeld om vers en ook voor verwerking te verkopen.

Babylepel spinazie heeft een rijke groene kleur en lijkt op savooiekool, maar vergeleken met kreupel savooiekool is deze veel kleiner van formaat.

Het is net zo knapperig als gewone savooiekool, maar zoeter.

Rode spinazie , de zeldzaamste variëteit spinazie, heeft ook een rijke groene kleur, terwijl de bladeren rond en dik zijn.

Het midden van rode spinazieblaadjes is rood, vandaar de naam.

Het is een zeer sappig en zoet.

 

interessante-feiten-over-spinazie

 

Interessante feiten

 

  • Spinazie wordt veel gebruikt bij het koken.
  • Kleurstoffen, vooral groene en rijke groene soorten, evenals conserveermiddelen en verschillende kruiden, worden vaak gemaakt van spinazie.
  • Spinazie bevordert een betere vertering van eiwitten.
  • China is ’s werelds grootste producent van spinazie, goed voor 85% van de wereldwijde productie.
  • Het is het beste om verse spinazie te eten voor de meeste gezondheidsvoordelen.
  • Californië is de grootste producent van spinazie in de Verenigde Staten, goed voor meer dan 74% van de verse spinazie in het land.
  • Kunstenaars in de middeleeuwen haalden groen pigment uit spinazie om te gebruiken als verf of inkt.
  • Popeye, een fictief stripfiguur gemaakt door Elzie Crisler Segar, eet de hele tijd spinazie in theatrale en televisieanimatiefilms.
  • Er is zelfs een standbeeld gewijd aan Popeye in Crystal City, Texas.
  • China eert de lange geschiedenis van spinazie en veel Chinese mensen noemen het nog steeds ‘de Perzische groene’.
  • Engelse mensen verwezen naar spinazie als “de Spaanse groente” omdat de Moren het door Spanje brachten.
  • Nationale spinaziedag is 26 maart.

 

Voedingswaarde

 

Spinazie bevat weinig calorieën, terwijl het gehalte aan vitaminen, mineralen en fytonutriënten het een perfect product maakt, of je nu wilt afvallen, spieren wilt krijgen of een goede gezondheid wilt behouden.

U hoeft zich geen zorgen te maken dat u dik wordt en uw lichaam krijgt een rijke variëteit aan heilzame voedingsstoffen.

Spinazie is een bron van vitaminen zoals K, A, C, B2, B6 en E, en het is ook rijk aan kalium, magnesium, folaat, ijzer, calcium, jodium, fosfor, zink, koper, vezels, gezonde omega-3 vetten en eiwitten.

Spinazie bestaat voor 91,4% uit water, 3,6% koolhydraten, 2,9% eiwit en 0% vet.

Honderd gram spinazie heeft slechts drieëntwintig calorieën, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die willen afvallen ( 1 ).

Spinazie heeft zelfs heel weinig calorieën, zelfs minder dan dergelijke “vetverbranders” als grapefruit, spruitjes, asperges en broccoli.

Honderd gram spinazie levert 3,6 g koolhydraten op, waarvan 2,2 voedingsvezels.

Het bevat ook 0,4% suiker, dat is samengesteld uit glucose en fructose.

Spinazie is rijk aan onoplosbare vezels, waardoor de werking van uw spijsverteringskanaal wordt verbeterd doordat voedingsmiddelen sneller door het spijsverteringsstelsel worden verplaatst.

Dienovereenkomstig helpt het eten van spinazie constipatie te voorkomen ( 2 ).

Spinazie bevat ook ongeveer 30% oplosbare vezels, die voorkomen dat uw lichaam vet en cholesterol absorbeert dat met voedsel komt ( 3 ).

Oplosbare vezels in spinazie reguleren ook de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte en helpen toxines uit je lichaam te verwijderen ( 4 , 5 , 6 ).

Spinazie wordt gewaardeerd voor de hoge hoeveelheid eiwit in zijn bladeren.

Onder groenten bevatten alleen erwten en bonen meer eiwitten dan spinazie.

Spinazie heeft tussen de 0,5% en 1,4% koolhydraten in zijn bladeren en ongeveer 2,1% van de voedingsstoffen, waarbij kalium het grootste deel van deze hoeveelheid vormt.

Spinazie heeft een glycemische index van 15, daarom kan het als een perfect product worden beschouwd om gewichtsverlies te bevorderen en cellulitis te verwijderen ( 7 ).

 

-Science-backed-health-benefits-of-spinazie

 

Gezondheidsvoordelen van spinazie

 

Talrijke studies hebben aangetoond dat spinazie een aantal positieve effecten heeft op het menselijk lichaam.

Door regelmatig spinazie te eten , krijg je veel vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen.

Spinazie bevat vitamine A, C en K, B-vitaminen, kalium, magnesium , ijzer, verschillende antioxidanten, luteïne, zea-xanthine, vezels, omega-3-vetzuren en zelfs eiwitten.

 

Spinazie is rijk aan kalium

 

Spinazie is een van de beste voedingsbronnen van kalium.

Honderd gram bevat 558 mg kalium, dat is 16% van de dagwaarde.

Daarentegen bevat honderd gram bananen (die altijd als kampioen van kalium werd beschouwd) 358 mg kalium.

Kalium is verantwoordelijk voor het behoud van de botmineraaldichtheid en de retentie van de spiermassa ( 8 , 9 ).

Kalium is ook bekend om zijn eigenschappen om de vorming van nierstenen te voorkomen, evenals om de hartslag en de bloeddruk te regelen ( 10 , 11 , 12 ).

 

spinazie-en-magnesium

 

Spinazie en magnesium

 

Spinazie is ook de rijkste voedingsbron van magnesium en bevat 79 mg van dit mineraal per honderd gram (20% van de dagelijkse inname).

Magnesium is belangrijk bij de eiwitsynthese, reguleert de neurale activiteit en handhaaft de zenuwfunctie en reguleert de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel ( 13 , 14 , 15 , 16 ).

 

Rijk aan ijzer

 

Spinazie is de rijkste bron van ijzer onder andere groenten.

Honderd gram bevat 2,7 mg ijzer, dat helpt bij het reguleren van de productie van rode bloedcellen en voorkomt bloedarmoede en haaruitval ( 17 ).

 

Spinazie en antioxidanten

 

Spinazieblaadjes bevatten een grote verscheidenheid aan antioxidanten: vitamine A en C en polyfenolantioxidanten, luteïne, beta-caroteen en zea-xanthine.

Zo’n rijke en krachtige antioxidantcombinatie beschermt je lichaam tegen zuurstof-vrije radicalen en reactieve zuurstofsoorten (ROS) ( 18 , 19 ).

Deze twee beïnvloeden het verouderingsproces en de ontwikkeling van verschillende ziekten.

 

spinazie is rijk in eiwit

 

Spinazie is rijk aan proteïnen

 

Voor een groente heeft spinazie een verrassend indrukwekkende hoeveelheid eiwit – 2,9 g per honderd gram.

In feite worden eiwitten in spinazie gemakkelijk verteerd en afgebroken door enzymen tot aminozuren die vooral van vitaal belang zijn als je in de sportschool traint ( 20 ).

 

Kaempferol en nitraten

 

Spinazie zit hoog in een antioxidant genaamd kaempferol, die het risico op het ontwikkelen van kanker en verschillende chronische ziekten verlaagt.

Tegelijkertijd bevordert spinazie goede gezondheid van het hart dankzij het hoge gehalte aan nitraten ( 21 , 22 ).

 

Spinazie en ooggezondheid

 

Zea-xanthine is een cruciale carotenoïde via de voeding, die gedeeltelijk in de ogen wordt opgenomen om leeftijdsgebonden maculaire ziekten te voorkomen.

Zo biedt zea-xanthine uw ogen antioxiderende en beschermende lichtfilterende eigenschappen ( 23 ).

Luteïne in spinazie verbetert de oogfunctie en voorkomt degeneratie van het netvlies.

Het is vooral nuttig om spinazie regelmatig te eten als je veel tijd doorbrengt voor je pc of laptop ( 24 ).

Luteïne vermindert de spanning in de ogen door zich op te hopen in de oogweefsels.

Luteïne voorkomt zelfs oogproblemen die optreden bij veroudering ( 25 ).

 

spinazie is rijk in vitamine-a

 

Spinazie is rijk aan vitamine A

 

Vitamine A draagt ​​bij aan de gezondheid van het oog en zorgt ervoor dat uw huid in goede conditie blijft.

Spinazie is extreem rijk aan vitamine A, want honderd gram levert 9376 IE vitamine A, dat is 188% van de dagelijkse inname ( 26 , 27 ).

 

Spinazie en vitamine K

 

Spinazieblaadjes zijn ook erg rijk aan vitamine K, want honderd gram bevat 604% van de dagelijkse inname.

Vitamine K is essentieel voor uw gezondheid, omdat het de botten versterkt en de osteotrope activiteit van de botten stimuleert ( 28 , 29 ).

 

Spinazie en de ziekte van Alzheimer

 

Vitamine K vermindert ook de neurale schade in de hersenen bij patiënten die lijden aan de ziekte van Alzheimer.

Vitamine K is belangrijk voor de gezondheid van de hersenen, daarom kan het zelfs de ziekte van Alzheimer voorkomen als het regelmatig wordt geconsumeerd ( 30 , 31 ).

 

spinazie-en-energie-niveaus

 

Spinazie- en energieniveaus

 

Spinazie is ook erg rijk aan vitamines uit de B-groep: B1-thiamine (0,1 mg), B2-riboflavine (0,2 mg), B6 ​​(0,2 mg) en B9-folaat (149 mcg) en B3-niacine (0,7 mg).

Zo houdt het vitamine B-complex uw energieniveaus gedurende de dag actief ( 32).

 

Spinazie en immuunsysteem

 

Spinazie is rijk aan vitamine A en B en honderd gram spinazie bevat 28,1 mg vitamine C, wat 47% is van de dagelijkse inname .

Ter vergelijking: honderd gram grapefruit heeft net iets meer vitamine C dan spinazie-31,2 mg.

Vitamine C is een essentiële antioxidant die je immuunsysteem stimuleert en helpt je lichaam infecties te bestrijden en te reinigen van zuurstof-vrije radicalen ( 33 , 34 ).

 

spinazie-hart-en vaatziekten-and-anemie

 

Hartziekten en bloedarmoede

 

Spinazie is ook een goede bron van gezonde omega-3-vetzuren, die je lichaam gebruikt voor energie en helpt bij het voorkomen van verschillende hartaandoeningen en het reguleren van de bloeddruk.

Kalium reguleert ook de hartslag en bloeddruk ( 35 , 36 , 37 ).

Omdat spinazie veel ijzer bevat (2,7 mg per 100 gram), voorkom je bloedarmoede door ijzertekort door elke dag spinazie te eten ( 38 ).

 

Spinazie en spijsverteringskanaal

 

Door spinazie te eten, kunt u constipatie vergeten, omdat spinazie regelmaat bevordert, dankzij het hoge gehalte aan vezels en water.

Spinazie bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels, die beide gunstige effecten hebben op uw gezondheid.

Hoewel onoplosbare vezels verstopping voorkomen en de werking van uw spijsverteringssysteem verbeteren, voorkomt oplosbare vezels dat uw lichaam vet en cholesterol uit voedsel absorbeert ( 2 , 3 ).

 

spinazie-bloed-suiker-en-cholesterol

 

Bloedsuiker en cholesterol

 

Oplosbare vezels reguleren ook de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte en helpen uw lichaam gifstoffen te verwijderen en zich gedurende de dag goed te voelen ( 4 , 5 , 8 ).

 

Spinazie en diabetes

 

Spinazie heeft beschermende eigenschappen tegen diabetes.

Als u diabetes heeft, kunt u uw glucosespiegel verlagen door spinazie te eten, de insulinegevoeligheid te versterken en oxidatieve veranderingen in het lichaam te voorkomen dankzij het rijke gehalte aan spinazie van een antioxidant die alfa-liponzuur wordt genoemd ( 39 , 40 ).

In feite kunnen mensen die aan diabetes lijden hun perifere neuropathie en / of autonome neuropathie verminderen dankzij alfa-liponzuur ( 41 ).

Er zijn echter geen aanwijzingen dat een van de voordelen van diabetesmanagement geldt voor de orale inname van alfa-liponzuur, aangezien de meeste onderzoeken werden uitgevoerd met intraveneuze alfaliponzuur.

 

spinazie-en-kanker

 

Spinazie en kanker

 

Spinazie kan ook kanker voorkomen, dankzij het hoge gehalte aan chlorofyl, dat de kankerverwekkende effecten van heterocyclische amines elimineert.

Deze komen vrij wanneer voedsel wordt blootgesteld aan hoge temperaturen.

Dus het toevoegen van spinazie aan je BBQ-saus zou een geweldig idee zijn ( 42 , 43 , 44 ).

Spinazie beschermt ook tegen longkanker omdat het veel vitamine A bevat.

Of u nu een roker of een voormalige roker bent of gewoon bent blootgesteld aan tabaksrook, spinazie consumeren vermindert het risico op het ontwikkelen van longkanker ( 45 , 46 ).

 

Spinazie en astma

 

Beta-caroteen, dat spinazie rijk is, verlaagt de risico’s op het ontwikkelen van astma.

Zo kan het regelmatig eten van spinazie en andere voedingsbronnen van bèta-caroteen astma voorkomen ( 77 ).

Honderd gram spinazie bevat 5626 mcg bèta-caroteen.

Daarentegen bevat honderd gram abrikozen 1094 mcg van deze vitamine.

 

spinazie-en-zwangerschap

 

Spinazie en zwangerschap

 

Spinazie is vooral nuttig voor zwangere vrouwen, omdat het hoge gehalte aan folaat zorgt voor een normale ontwikkeling van het zenuwstelsel van de nageslacht.

Foliumzuur voorkomt ook neurale buisdefecten ( 47 , 48 ).

Foliumzuur zorgt ook voor normale weefselgroei en helpt de juiste celfunctie te behouden.

Dus als je zwanger bent, is het introduceren van spinazie in je dieet zeker een goed idee ( 49 ).

 

Spinazie en botten Gezondheid

 

Dankzij het rijke vitamine K-gehalte versterkt spinazie je botten en werkt het als een modifier van botmatrix-eiwitten wanneer het regelmatig wordt geconsumeerd.

Spinazie zorgt ook voor een betere calciumopname en helpt zelfs om je calciumgehalte onder controle te houden ( 28 , 50 , 51 ).

 

spinazie-huid-en-hair

 

Spinazie en je huid

 

Zoals hierboven vermeld, is spinazie een rijke bron van vitamine A, die van vitaal belang is om je huid en haar in een mooie en gezonde staat te houden.

Vitamine A helpt bij talgproductie om je haar bevochtigd te houden ( 52 ).

Deze vitamine is ook nodig voor de ontwikkeling van alle lichaamsweefsels, inclusief huid en haar, die nooit stoppen met regenereren.

Bovendien is vitamine C in spinazie van essentieel belang voor de productie en het behoud van collageen, waardoor je haar en huid een goede structuur krijgen ( 53 ).

 

Spinazie en haarverlies

 

Spinazie is ook erg rijk aan ijzer, wat betekent dat je haaruitval kunt voorkomen.

IJzergebrek is een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval, dus regelmatig ijzer consumeren helpt de haarzakjes versterken ( 54 , 55 ).

 

spinazie-en-schildklier-klier

 

Spinazie en schildklier

 

Vanwege het hoge jodiumgehalte wordt spinazie ook aanbevolen voor mensen met problemen met de schildklier.

Jodium is essentieel voor het maken van schildklierhormonen en schildkliercellen zijn de enige cellen in het lichaam die jodium kunnen opnemen ( 56 , 57 ).

 

Spinazie en lichaamstoxine

 

Spinazie heeft eigenschappen om gifstoffen uit het menselijk lichaam te verwijderen.

Met behulp van spinazie kun je je metabolisme reguleren, je hemoglobinegehalte verhogen en je energie verhogen ( 58 , 59 ).

 

spinazie-is-goed-verteerd-and-geabsorbeerd

 

Spinazie wordt gemakkelijk verteerd en geabsorbeerd

 

Spinazie kan gemakkelijk verteerd en opgenomen worden, wat betekent dat je je nooit opgeblazen of verstopt zult voelen ( 60 ).

 

Spinazie is veilig voor kinderen

 

Dankzij de verteerbaarheid en lichtheid wordt spinazie aanbevolen voor kinderen, mensen met een slechte eetlust en mensen die herstellen van complexe chirurgische ingrepen en chemotherapie ( 61 ).

 

Spinazie en ontsteking

 

Spinazie heeft ontstekingsremmende eigenschappen, daarom wordt het vaak aanbevolen door tandartsen als een ondersteunende maatregel om ontstekingen in het tandvlees en de keel te behandelen ( 62 ).

 

spinazie-en-gewichtsverlies

 

Spinazie en gewichtsverlies

 

Spinaziesap is bijzonder gezond en kan zowel afzonderlijk als in combinatie met andere groentesappen, zoals wortelsap, worden geconsumeerd.

Het verhoogt uw werkefficiëntie, verhoogt het immuunsysteem en bevordert gewichtsverlies ( 63 , 64 ).

 

Spinazie en brandwonden

 

Spinazie is ook effectief bij de behandeling van brandwonden.

Voor dit doel wordt het aanbevolen om een ​​speciale spinaziepasta te gebruiken, die kan worden bereid door spinaziebladeren in olijfolie te koken.

De resulterende mix wordt aangebracht op de verbrande gebieden ( 65 ).

 

spinazie-en-neurologische-issues

 

Spinazie en neurologische problemen

 

Dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten en kalium biedt spinazie verschillende neurologische voordelen, zoals het voorkomen van neurale of cognitieve achteruitgang en het stimuleren van concentratie, cognitie en neurale activiteit ( 66 , 67 ).

 

Spinazie en staar

 

Spinazie vermindert het risico op cataract vanwege het hoge gehalte aan zulke sterke antioxidanten als luteïne en zea-xanthine.

Deze twee antioxidanten verminderen de negatieve effecten van vrije radicalen en UV-stralen, die beide leiden tot cataracten ( 68 ).

 

spinazie-stoepranden-onbedwingbare trek-en-honger

 

Spinazie beteugelt naar onbedwingbare trek en honger

 

Spinazie stimuleert ook je hele metabolisme, waardoor elk orgaan in je lichaam op zijn optimale niveau functioneert.

Trouwens, dankzij het hoge gehalte aan thylakoid, remt spinazie hunkeren naar en honger, die beide helpen om kilo’s te verliezen ( 69 ).

 

Spinazie is een anti-ulceratieve groente

 

Spinazie beschermt het slijmvlies van de maag, waardoor het het risico op het ontwikkelen van maagzweren vermindert.

Bovendien versterken glycocyclerolipiden in spinazie de bekleding van het spijsverteringskanaal ( 70 ).

 

atherosclerose-and-beroertes

 

Atherosclerose en beroertes

 

Luteïne, die spinazie in overvloed heeft, verlaagt het risico op atherosclerose, hartaanvallen, beroertes en andere hartaandoeningen.

Spinazie-eiwitten helpen ook cholesterol te verlagen en de bloedvaten te reinigen van andere vetophopingen ( 71 , 72 ).

 

Hoe te kopen

 

Spinazie is een van de smerigste groenten, omdat het kan groeien in bodems met zout van zware metalen en andere giftige en schadelijke stoffen.

Daarom moet spinazie ver verwijderd zijn van schadelijke industriële gebieden en vuilstortplaatsen.

Als je spinazie bij supermarkten koopt, is het aan te raden om de verkoper te vragen waar het is geïmporteerd en hoe het is verbouwd.

Bij het kiezen van spinazie, moet je een paar dingen over de versheid ervan overwegen.

Kleur

De bladeren moeten sappig groen van kleur en helder zijn, wat betekent dat het blad rechtstreeks bij de producent in de supermarkt is afgeleverd en dagen of weken niet in een magazijn is opgeslagen.

In feite, hoe sappiger de kleur, hoe meer vitamine C aanwezig is.

Geur

Verse spinazie heeft een aangename geur.

Als de geur onaangenaam is (vooral de bladeren) of helemaal geen geur heeft, koop het dan niet, want het is waarschijnlijk meerdere dagen bewaard gebleven.

Bladstructuur

Spinazieblaadjes moeten een beetje knapperig zijn.

Je kunt het vrij gemakkelijk controleren: druk op de punt van de spinazie tussen twee vingers en knijp een beetje.

Als je een lichte crunch en crack voelt, is deze spinazie vers en werd ze niet langer dan 12 uur geleden uit de tuin getrokken.

Geen gele of zwarte vlekken

Als spinazie gele of zwarte vlekken heeft, betekent dit dat het is beschadigd door insecten of is verwerkt met middelen tegen pest.

Koop het niet.

Frisse look

Spinazie mag geen gebreken vertonen; de bladeren moeten glad en sappig zijn.

Koop dus geen verfrommelde of verdorde spinazie, want het kan u schaden.

Steelbreedte

Als de stengel van spinazie te breed is, betekent dit dat deze spinazie overrijp en te bitter is om te eten.

 

how-to-store-spinazie

 

Hoe spinazie te bewaren

 

Het is het beste om spinazie te consumeren binnen twaalf uur nadat je het hebt gekocht.

Je kunt spinazie in de koelkast bewaren bij een temperatuur niet hoger dan 5 ° Celsius (41 ° Fahrenheit).

U kunt spinazie in een zak of container doen om de versheid te behouden, maar was het niet voordat u het in de koelkast legt, omdat het de tijd die het kan opslaan aanzienlijk verkort.

Zelfs als je al deze tips opvolgt, mag spinazie niet langer dan drie dagen worden bewaard, omdat het kan bederven en schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de mens.

U kunt spinazie bevriezen, maar niet langer dan vier maanden, want langere periodes kunnen de gezondheidsvoordelen verminderen.

 

Hoe meer spinazie aan je dieet toe te voegen

 

Voeg spinazie toe aan Smoothies

Het toevoegen van spinazie aan je smoothie is een geweldige manier om je dag te beginnen met een boost van energie, dankzij het hoge gehalte aan B-groepsvitamines.

Gebruik Spinazie als een topping voor pasta

Als je een fan bent van pasta, kun je spinazie in kleine stukjes hakken en over je pasta strooien.

Je kunt heerlijke pasta eten met gezonde voedingsstoffen.

Spinazie is een geweldige toevoeging aan vlees

Vlees en spinazie zijn geweldige vrienden, omdat ze geweldig smaken wanneer ze worden gecombineerd.

Je kunt wat spinazie aan je grillpan toevoegen en je familie of vrienden zullen de smaak van deze groente niet eens opmerken!

Voeg spinazie toe aan salades

Je kunt altijd spinazie aan je salades toevoegen om ze op smaak te brengen en meer vitamines en mineralen te hebben.

Voeg spinazie toe aan omeletten

Omdat spinazie een betere vertering van eiwitten bevordert, zou het een geweldig idee zijn om spinazie toe te voegen aan je omeletten.

Heerlijk en gezond tegelijk!

Voeg spinazie toe aan soepen

Als je van soep houdt, zou het toevoegen van spinazie nog lekkerder zijn, en als je kipnoedel kookt, wordt eiwit veel beter verteerd met spinazie!

Gebruik spinazie in pizza

Wie houdt er niet van pizza?

Je kunt je pizza veel gezonder maken en je niet schuldig voelen na het eten, als je er wat spinazie aan toevoegt.

Je kunt zelfs puree spinazie smeren bovenop je pizza in plaats van saus om indruk te maken op je gasten.

 

spinazie-voorzorgsmaatregelen

 

Voorzorgsmaatregelen

 

De belangrijkste voorzorgsmaatregel voor dergelijke groenten zoals spinazie is versheid.

Als spinazie langer dan achtenveertig uur wordt opgeslagen (niet in de koelkast), zullen er schadelijke stoffen op de bladeren groeien.

Als je verwende spinazie eet, loop je het risico erg ziek te worden.

Maaltijden bereid met spinazie mogen niet lang worden bewaard.

Het is het beste om dergelijke maaltijden direct na het koken te eten.

Als u nierstenen ontwikkelt, zou u niet veel spinazie moeten eten omdat deze groente een hoge hoeveelheid calcium en oxalaten bevat, die beide nierstenen veroorzaken

Als u bloedverdunners gebruikt, wilt u misschien spinazie verdrijven, want het is erg rijk aan vitamine K1, wat belangrijk is bij de bloedstolling

Als u problemen heeft met uw nieren of uw urinewegen, wilt u misschien spinazie helemaal vermijden omdat deze rijk aan oxaalzuur is

Eet geen spinazie (of eet in kleine hoeveelheden) als u lijdt aan een van de volgende aandoeningen: nefritis, niersteenziekte, jicht, reumatiek, twaalfvingerige darmaandoeningen en lever- en galpassage.

 

spinazie-slot

 

Conclusie

 

Spinazie is een voedzame, caloriearme groente die helpt bij het afvallen en een groot aantal gezondheidsvoordelen biedt, waaronder preventie van kanker, diabetes, hartaandoeningen en bloedarmoede.

Het wordt ten zeerste aanbevolen om spinazie in uw dagelijkse dieet op te nemen en het vers te consumeren.

Het is erg belangrijk om spinazie op de juiste manier op te slaan en alleen verse bladeren te kopen om mogelijke schadelijke effecten van verwende spinazie te voorkomen.

Spinazie biedt een rijke variëteit aan heilzame voedingsstoffen, waaronder vitamine A, C en K, B-groep vitamines, kalium, magnesium, ijzer, foliumzuur, verschillende antioxidanten, luteïne, zea-xanthine, vezels, omega-3 vetzuren en zelfs eiwit.

Spinazie voorkomt kanker, hartaandoeningen, astma, bloedarmoede, Alzheimer, helpt bij het beheren van diabetes, bevordert een gezond spijsverteringskanaal, reguleert de bloedsuikerspiegel en cholesterol, verbetert de gezondheid van het oog, versterkt het immuunsysteem, voedt uw lichaam met energie en zorgt voor een gezonde zwangerschap.

SPINAZIE 34  GEZONDE VOEDINGS EIGENSCHAPPEN EN INTERESSANTE FEITEN