Groente en Fruit

SINAASAPPELS 27 GEZONDE EN INTERESSANTE FEITEN 

SINAASAPPELS 27 GEZONDE EN INTERESSANTE FEITEN

  • Hoe sinaasappels groeien
  • rassen
  • Interessante feiten
  • Voedingswaarde
  • Gezondheidsvoordelen van sinaasappels
      • Sinaasappelen en vitamine C
      • Sinaasappels en B-vitaminen
      • Sinaasappels en vezels
      • Sinaasappels en Folate
      • Sinaasappelen en antioxidanten
      • Sinaasappels en botten Gezondheid
      • Sinaasappelen en immuniteit
      • Sinaasappelen en levergezondheid
      • Sinaasappels en je stemming
      • Sinaasappels en tandvlees
      • Sinaasappelen en Hart / Bloedvaten
      • Sinaasappelen en visie
      • Sinaasappelen en kanker
      • Sinaasappels en nierstenen
      • Sinaasappels en cholesterol
      • Sinaasappelen en bloeddruk
      • Sinaasappelen en ontstekingen
      • Sinaasappels en huidgezondheid
      • Sinaasappels en Diabetes
      • Sinaasappelen en gewichtsverlies
      • Sinasappelen en jicht
      • Sinaasappels en hersenen
      • Sinaasappelen en zwangerschap
      • Sinaasappelen en vruchtbaarheid
      • Kopen en bewaren
      • Hoe meer sinaasappels toevoegen aan uw dieet

    Sinaasappelen zijn zonder twijfel een van de meest populaire vruchten ter wereld.

Zoet en pittig, ze zijn waarschijnlijk ook de lekkerste.

Sinaasappels zijn geweldig om rauw te eten omdat hun schillen gemakkelijk loslaten.

Ze zijn sappig, lekker en vooral gezond.

Ze kunnen ook worden gemaakt in vers sap en worden gedronken om bijna dezelfde voordelen te genieten.

Sinaasappelsap of de schil kan ook worden gebruikt bij het koken van bepaalde gerechten, vooral desserts.

Voor zowel kinderen als volwassenen is deze sappige vrucht een verrukkelijke traktatie.

Vanwege de vele voordelen, is het logisch dat u probeert zoveel mogelijk aan uw dieet toe te voegen.

 

geschiedenis-sinaasappelen

 

Geschiedenis

 

In tegenstelling tot de meeste vruchten kun je geen sinaasappels vinden die in de wildernis groeien.

Misschien is dat de reden waarom historici niet in staat zijn geweest om de geschiedenis van de sinaasappel precies terug te vinden naar zijn oorsprong.

Aannames zijn gemaakt dat de sinaasappel is ontstaan ​​in Zuid-China, Noordoost-India en Zuidoost-Azië.

Het woord “oranje” komt waarschijnlijk van het Sanskrietwoord “Nâraṅgaḥ”; nadat het is aangepast van taal naar taal, is het Engelse woord “oranje” afgeleid.

Sinaasappels werden voor het eerst gecultiveerd in India rond 7.000 jaar geleden en in China rond 2500 voor Christus ( 2 ).

Factoren zoals de ontwikkeling van Arabische handelsroutes, de Romeinse veroveringen en de uitbreiding van de islam in die tijd hielpen het zich te verspreiden over de omliggende regio.

Perzische handelaren introduceerden de Romeinen tot sinaasappelen in de eerste eeuw voor Christus, die in de eerste eeuw na Christus boomgaarden in Noord-Afrika stichtten.

Toen Noord-Afrika in de zevende eeuw onder het islamitische kalifaat viel, werden handelsbetrekkingen met het Midden-Oosten tot stand gebracht en in die regio werden sinaasappelen geïntroduceerd.

In de elfde eeuw werden sinaasappelen weer naar Europa gebracht ( 3 ), en Italiaanse handelaren of Portugese zeevaarders namen sinaasappelen naar het Middellandse-Zeegebied in de late vijftiende eeuw of zeer vroege zestiende eeuw.

Voor die tijd waren citrusvruchten in Europa alleen bekend om hun medicinale kwaliteiten, maar nadat de sinaasappel werd geïntroduceerd, werd het populair en mensen die het konden betalen, begonnen het in particuliere serres te verbouwen ( 4 ).

Spanjaarden introduceerden sinaasappels in Zuid-Amerika en Mexico in de jaren 1500, en de Fransen hebben het misschien in Louisiana geïntroduceerd.

Er is ook een mogelijkheid dat Christopher Columbus in 1493 oranje zaden in Haïti plantte.

Latere expedities plantten sinaasappelbomen in de Nieuwe Wereld.

Pedro Menéndez de Avilés bracht sinaasappelen naar Florida, Spaanse missionarissen brachten ze naar Arizona en Franciscanen brachten ze naar San Diego.

Rond 1804 werd een sinaasappelboomgaard opgericht bij de San Gabriel-missie en in 1841 werd een commerciële boomgaard geopend in de buurt van Los Angeles.

Sinaasappelen werden in Hawaï gekweekt vanaf 1792 toen Archibald Mendez planten gaf aan Hawaiiaanse leiders.

De mediterrane fruitvlieg arriveerde in de jaren 1900 en verwoeste teelt ( 6 , 7 ).

Tijdens het tijdperk van ontdekking, dat duurde van de vijftiende tot de achttiende eeuw, werden voyagers die veel op zee leefden vatbaar voor scheurbuik door een gebrek aan vitamine C.

Omdat sinaasappels een rijke bron van vitamine C zijn en een lange houdbaarheid hebben, plantten deze zeelieden sinaasappelbomen langs handelsroutes, zodat ze sinaasappelen mee konden nemen.

Sinaasappels werden bekend en werden overal ter wereld geliefd. Tegenwoordig produceert Brazilië meer sinaasappelen dan enig ander land, meestal rond São Paulo.

Brazilië produceert bijna een derde van alle sinaasappelen die in de wereld worden gekweekt ( 8 ).

De Verenigde Staten, China en India zijn de op een na grootste producenten.

Mexico, Egypte en Spanje zijn ook opmerkelijk voor de productie en export van sinaasappelen ( 9 ).

Rond 740.000 ton sinaasappels worden jaarlijks wereldwijd geproduceerd.

 

how-sinaasappelen-grow

 

Hoe sinaasappels groeien

 

Je hebt misschien de supermarkt of een boerenmarkt bezocht om verse sinaasappelen op te halen.

Citrusvruchten, waaronder sinaasappels, groeien in tropische of subtropische klimaten.

Warme zomers en milde winters laten ze gedijen, terwijl in koudere klimaten de planten het misschien niet goed doen.

Zomertemperaturen van 55 ° tot 100 ° Fahrenheit en wintertemperaturen van 35 ° tot 50 ° Fahrenheit zijn het beste om ze te laten groeien.

Bepaalde variëteiten echter, met name zure sinaasappels, kunnen toleranter zijn tegen koude temperaturen dan andere.

Volgroeide bomen kunnen maximaal tien uur aan temperaturen tot 25 ° Fahrenheit aan, terwijl sinaasappelbomen met fruit temperaturen van 27 ° Fahrenheit of lager kunnen verdragen gedurende ongeveer vijf uur.

Koude klimaten zijn echter niet echt geschikt omdat langere perioden van blootstelling aan koude de takken en het fruit kunnen beschadigen.

Als oranje bomen langzaam worden blootgesteld aan kou, kunnen ze een zekere mate van uithoudingsvermogen ontwikkelen.

In gebieden waar wintervorst is, kunnen variëteiten die snel rijpen, zoals Skaggs Bonanza, worden geplant ( 10 ).

Sinaasappelbomen zijn groenblijvend, dus ze verliezen hun bladeren niet in de herfst of winter.

Verschillende variëteiten rijpen op verschillende tijdstippen van het jaar, dus boeren in verschillende regio’s cultiveren dienovereenkomstig.

Hamlin en Navel rijpen bijvoorbeeld van oktober tot januari; Pineapple, Sunstar, Midsweet en Gardner rijpen van december tot maart; en Valencias rijpen van maart tot juni.

Oranje bomen bloeien ongeveer zeven maanden voordat ze vrucht dragen, en kunnen over het algemeen tot zeventig jaar leven ( 11 ).

Boeren kunnen ervoor kiezen om oranje bomen te laten groeien uit oranje zaden, maar ze nemen vaak takken van succesvolle sinaasappelbomen en enten die in op ziekteresistente onderstammen.

Zodra een sinaasappelboom is gevestigd, zal deze tot zeven jaar vrucht dragen.

De meeste sinaasappels worden met de hand uitgekozen zodra ze rijpen, hoewel sommige commerciële kwekers luifelshakers gebruiken.

Als het na de rijping op de boom is achtergebleven, kan een sinaasappel ongeveer drie maanden blijven zitten, gedurende welke periode de grootte of smaak enigszins kan veranderen.

Na het plukken stoppen ze echter met rijpen.

 

variëteiten-sinaasappelen

 

rassen

 

Er zijn veel verschillende soorten sinaasappels beschikbaar, maar deze kunnen worden geclassificeerd als zoet of bitter.

Zoete sinaasappelen – waarvan men denkt dat ze een kruising zijn tussen een pomelo en een mandarijn – zijn rond met een zachte korst en een zoete smaak.

De gewone sinaasappel is zoet en een van de meest populaire variëteiten over de hele wereld is de Valencia-sinaasappel .

Andere bekende variëteiten zijn Hamlin, Jaffa, Marss, Parson Brown, Trovita en Pineapple .

Een andere soort van zoete sinaasappel is de naveloranje.

Deze variëteit heeft een kleinere vruchtgroei aan het bloemeinde van de hoofdfruit, waar het een indeuking vormt die lijkt op een menselijke navel (vandaar de naam).

De meest voorkomende soorten naveloranje zijn de Washington, Cara Cara, Bahia, Lane Late, Robertson, Skaggs Bonanza en Spring.

De bloedsinaasappel is ook zoet en heeft een rijke rode tint (soms ook roze of paars) vanwege hogere niveaus van anthocyanines.

Deze sinaasappels hebben een uitgesproken bessenachtige smaak.

De bekendste soorten zijn Moro, Sanguinelli, Maltees en Tarocco .

Bittere sinaasappels daarentegen hebben geen losse huid als die van zoete sinaasappels.

Hun korsten zijn harder, en ze worden meestal niet vers gegeten vanwege de zuurheid van de zure sappen en de bitterheid van etherische oliën .

Bittere sinaasappels worden gebruikt om marmelade te maken.

Enkele populaire variëteiten zijn Bouquet de Fleurs, Chinotto en Seville ( 12 , 13 ).

 

interessante-feiten-over-sinaasappelen

 

Interessante feiten

 

  • De sinaasappel is in feite een soort bes genaamd hesperidia.
  • Een soort sinaasappel bekend als de Begamot wordt hoofdzakelijk geproduceerd om te worden gebruikt in cosmetica en smaakstoffen.
  • Er kan meer dan één sinaasappelplant groeien van slechts één oranje zaadje.
  • Sinaasappel is de derde smaak met de meeste voorkeur ter wereld! Het komt na chocolade en vanille.
  • Heb je je afgevraagd of het oranje fruit is vernoemd naar de kleur of de kleur genoemd naar de vrucht? Dit laatste is waar, omdat het woord voor de vrucht afkomstig is van het Sanskrietwoord ‘naranga’, afgeleid van het Tamil-woord ‘naru’, wat ‘geurig’ betekent.
  • Cornflakes staan ​​bekend om hun vezelgehalte, maar een middelgrote sinaasappel kan je dezelfde hoeveelheid vezels geven als zeven kopjes cornflakes!
  • Een sinaasappelboom kan tot zestigduizend bloemen dragen, maar slechts zo’n zeshonderd daarvan worden sinaasappels.
  • In veel culturen duiden sinaasappels en hun bloesems liefde aan. Soms duiden ze op vruchtbaarheid, omdat sinaasappelbomen tegelijk fruit, bloemen en gebladerte produceren.
  • Valencia-sinaasappelen kunnen groen worden ondanks het rijpen, omdat hun schil chlorofyl kan opnemen in een warm klimaat.
  • Sinaasappelschillen zijn veelzijdig. Ze kunnen worden gebruikt om snoep of oranje thee te maken. Ze kunnen worden gebruikt als een huishoudreinigingsmiddel of om vet of olie te snijden zoals in Jamaica. Sinaasappelschil kan worden gebruikt als geneesmiddel tegen angst, depressie of hoge bloeddruk. Het kan helpen slechte adem, constipatie of ademhalingsproblemen te voorkomen. Het kan zelfs helpen vervelende slakken weg te houden van uw tuin! Vanwege de mildheid worden schillen vaak ook gebruikt in huidverzorgingscosmetica en haarconditioners.
  • Wist je dat Californië eens sinaasappels verbood tijdens het baden omdat mensen dachten dat het zuur in sinaasappels vermengd met badoliën explosief zou kunnen worden?
  • In 1911 werd Bobby Leach de eerste man (maar niet de eerste persoon, een vrouw genaamd Annie Taylor deed het voor hem) om te overleven tijdens het passeren van de Niagara Falls in een vat. Deze prestatie is ronduit geweldig, maar vijftien jaar later stierf hij door op een sinaasappelschil te glijden.
  • In 2014 introduceerde Marvel een nieuwe superheld genaamd “Captain Citrus” om meer 100% Florida Orange Juice te verkopen.
  • 85 procent van sinaasappelen geproduceerd in de wereld wordt uiteindelijk omgezet in sap.
  • Voetverzorgers en manicure gebruiken stokken gemaakt van oranje hout.

Sinaasappels waren ooit bekend als de vrucht van goden. De ‘gouden appels’ die Hercules stal, waren eigenlijk sinaasappels ( 14 , 15 , 16 ).

 

Voedingswaarde

 

Gebaseerd op een dieet van 2.000 calorieën, hier zijn de voedingscomponenten van honderd gram oranje met hun dagelijkse waarden.

Algemeen:

  • Calorieën: 47
  • Water: 87%
  • Eiwit: 0,9 gram (1%)
  • Koolhydraten: 11,8 gram (4%); 2,4 gram vezels (9%) en 9,4 gram suiker
  • Vet: 0,1% (0%)

Vitamines en mineralen:

  • Vitamine C: 88%
  • Vitamine A: 4%
  • Vitamine E: 1%
  • Thiamine: 7%
  • Riboflavine: 3%
  • Niacine: 2%
  • Pantotheenzuur: 5%
  • Pyridoxine: 5%
  • Foliumzuur: 8%
  • Choline: 2%
  • Calcium: 4%
  • IJzer: 1%
  • Magnesium : 3%
  • Fosfor: 2%
  • Kalium: 4%
  • Zink: 1%
  • Koper: 4%
  • Mangaan: 1%
  • Selenium: 1%

Al deze voedingsstoffen hebben hun eigen individuele rol om u gezond te houden.

Een geschild sinaasappel is meestal zwaarder dan honderd gram, en als je elke dag een paar hebt of de grotere variëteiten probeert, kun je een stap dichter bij het bevredigen van veel van je voedingsbehoeften komen.

 

Gezondheidsvoordelen van sinaasappels

 

Sinaasappels zijn veel meer dan alleen heerlijk; ze zitten boordevol voedingsstoffen die je veel gezondheidsvoordelen kunnen bieden.

 

sinaasappelen-en-vitamine-C

 

Sinaasappelen en vitamine C

 

Sinaasappels zijn een van de beste bronnen die je kunt vinden voor vitamine C.

Dit is een in water oplosbare vitamine die veel voordelen voor de gezondheid heeft.

Omdat uw lichaam op zichzelf geen vitamine C kan produceren, is het belangrijk dat u fruit en groenten eet die het u kunnen bieden.

Je kunt vitamine C vooral vinden in citrusfruit, bessen en groene groenten, zoals boerenkool en broccoli, maar je hoeft niet veel verder te kijken dan sinaasappelen, want een klein oranje kan tot 85 procent van je vereiste dagelijkse waarde leveren voor vitamine C .

Omdat een tekort aan vitamine C veel problemen kan veroorzaken, bijvoorbeeld, blauwe plekken, langzame wondgenezing, gingivitis, droog en klovend haar, droge en vlekkerige huid, neusbloedingen, spijsverteringsstoornissen, hoge bloeddruk, bepaalde vormen van kanker, galblaasaandoeningen en nog veel meer, sinaasappels eten is een geweldige manier om deze problemen te voorkomen en een gezond leven te leiden.

Vitamine C kan ook helpen bij verbeterde fysieke prestaties, het tegengaan van de bijwerkingen van bepaalde medicijnen en ontwenning bij verslaving ( 17 ).

 

Sinaasappels en B-vitaminen

 

Hoewel vitamine B in sinaasappels niet in dezelfde hoeveelheid aanwezig is als vitamine C, bieden ze wel een substantieel deel van uw dagelijkse behoeften.

In het bijzonder zijn vitamine B1, B2, B3, B5 en B6 essentieel voor een goed functioneren van ons lichaam.

Ze werken vaak samen met elkaar, maar elke B-vitamine helpt je ook je gezondheid te behouden.

Thiamine (vitamine B1) helpt bijvoorbeeld nieuwe cellen produceren en koolhydraten afbreken, Riboflavine (vitamine B2) helpt bij het produceren van rode bloedcellen en het bestrijden van vrije radicalen.

Niacine (vitamine B3) helpt het goede HDL-cholesterol te stimuleren, pantotheenzuur (vitamine B5) helpt geslachts- en stressgerelateerde hormonen produceren en bevordert een gezonde huid, en Pyridoxine (vitamine B6) helpt bij het reguleren van het homocysteïnegehalte en bestrijdt ontstekingen ( 18 , 19 , 20, 21 , 22 , 23 , 24 ).

 

sinaasappelen-en-fiber

 

Sinaasappels en vezels

 

Een grote sinaasappel kan meestal ongeveer 18 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels leveren ( 25 ).

Enkele van de belangrijkste vezels in sinaasappelen zijn cellulose, hemicellulose, lignine en pectine. Voedingsvezels in sinaasappels zijn oplosbaar in water, maar kunnen niet door het lichaam worden opgenomen.

Het kan helpen bij het verlagen van het cholesterol- en glucosegehalte in het bloed ( 26 ).

Een vezelrijk dieet kan veel voordelen hebben, zoals het normaliseren van de stoelgang, het helpen handhaven van gezonde dikke darm, en het verbeteren van de algehele gezondheid van het spijsverteringsstelsel en de goede bacteriën in de darmen ( 27 , 28 , 29 ).

Vezel bevordert ook gewichtsverlies ( 30 ).

 

sinaasappels-and-folaat

 

Sinaasappels en Folate

 

Citrusvruchten hebben een van de hoogste concentraties foliumzuur in vergelijking met andere voedingsmiddelen.

Een sinaasappel levert bijvoorbeeld 50 mcg folaat.

Als je een groot glas sinaasappelsap hebt, zal het foliumzuurgehalte nog hoger zijn, wat tot 19 procent van de dagelijkse waarde oplevert.

Foliumzuur is vooral gunstig voor zwangere vrouwen, omdat het helpt om geboorteafwijkingen te voorkomen die verband houden met het brein en de wervelkolom van de baby, waardoor het risico met 50 tot 70 procent wordt verminderd.

Folaatdeficiëntie is geassocieerd met bloedarmoede, slechte opname van voedingsstoffen, colitis ulcerosa en leverziekte. Het wordt ook gebruikt om geheugenverlies, leeftijdsgerelateerd gehoorverlies, zwakke botten, rustelozebenensyndroom, slaapproblemen, zenuwpijn, spierpijn en AIDS te bestrijden ( 31 , 32 ).

Foliumzuur is nodig voor de ontwikkeling van het menselijk lichaam en voor de productie van DNA.

Sinaasappelen kunnen een geweldige aanvulling op uw dieet zijn om een ​​zekere mate van bescherming tegen de bovenstaande omstandigheden te garanderen.

 

sinaasappels-and-antioxidanten

 

Sinaasappelen en antioxidanten

 

De voordelen van antioxidanten zijn uiterst belangrijk voor uw gezondheid en u moet proberen zoveel mogelijk antioxidanten te consumeren.

Sinaasappelen zijn een gunstige bron van antioxidanten.

Vitamine C en B zijn antioxidanten, evenals de fenolen (vooral flavanoïden) en carotenoïden ( 33 ).

Het flavanoïde hesperidine beschermt tegen vasculaire aandoeningen en andere lichamelijke schade, terwijl caretonoid beta-cryptoxanthine door het lichaam wordt omgezet in vitamine A en lycopeen heeft veel biologische voordelen ( 34 , 35 , 36 ).

Evenzo zijn de anthocyanines en hydroxycinaminezuren ook belangrijk in het bestrijden van ziekte.

Antioxidanten zijn ook effectief in het voorkomen van ziektes, omdat ze oxidatieve stress in het lichaam verminderen die optreedt als gevolg van de accumulatie van zeer reactieve chemicaliën, vrije radicalen, die zijn gekoppeld aan meer dan zestig ziekten, waaronder cataract, atherosclerose, kanker, de ziekte van Parkinson en Alzheimer.

Antioxidanten voorkomen ook ontstekingen en beschermen tegen radioactieve schade.

Sinaasappels geven je natuurlijke antioxidanten, wat veel voordeliger is dan het nemen van individuele antioxidant-supplementen ( 37 ) .

 

Sinaasappels en botten Gezondheid

 

Sterke botten zijn essentieel voor uw algehele gezondheid, omdat het verminderen van de botgezondheid leidt tot vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, zwakke immuniteit en slechte productie van bloedcellen.

Zonder gezonde botten zal je lichaam moeite hebben om zijn eigen structuur te ondersteunen, en je kunt frequente breuken ervaren.

Zwakke botten zullen je ook beletten dagelijkse activiteiten te doen die energie of kracht vereisen .

Het is bekend dat calcium, vitamine D, vitamine K en zelfs vitamine B12 de gezondheid van de botten helpen behouden, maar het is ook waar dat vitamine C, dat overvloedig aanwezig is in sinaasappelen, belangrijk is ( 38 ).

Een onderzoek bij muizen heeft aangetoond dat vitamine C-tekort leidt tot een lage botmineraaldichtheid ( 39 ).

Omdat hoge niveaus van homocysteïne zijn gekoppeld aan een lage mineraaldichtheid en botomzetting, draagt ​​vitamine B6 ook bij aan de gezondheid van de botten.

 

sinaasappels-and-immuniteit

 

Sinaasappelen en immuniteit

 

Je immuunsysteem is cruciaal voor je gezondheid.

Zonder de juiste immuniteit, word je vatbaar voor vele ziekten en infecties.

Uw lichaam zal niet langer in staat zijn om de ziektes te voorkomen die voortkomen uit kiemen, bacteriën, verontreinigende stoffen en mutaties.

Vitamine C is een krachtige immuunbooster.

Het kan het lichaam van voeding voorzien om zichzelf uit te rusten met het vermogen om ziekten te voorkomen en kan het immuunsysteem versterken door het lichaam en de helende weefsels te ontgiften , wat leidt tot een verminderde prevalentie van chronische degeneratieve processen ( 40 ).

Het kan ook voorkomen dat ziekteverwekkers en vrije radicalen het lichaam binnendringen en het scherp en gezond houden.

Hoge concentraties van vrije radicalen in het lichaam kunnen het immuunsysteem ernstig beschadigen door de weefsels te beschadigen.

De antioxidanten in sinaasappels zorgen voor het oxidatieve evenwicht dat zorgt voor gezond weefsel en een goed werkend immuunsysteem ( 41 , 42 ).

Het thiamine in oranje is ook zeer effectief in het versterken van het immuunsysteem en stelt het lichaam in staat zichzelf te beschermen tegen vreemde lichamen ( 43 , 44 ).

 

sinaasappels-and-lever-health

 

Sinaasappelen en levergezondheid

 

De lever is een van de grootste en meest vitale organen van het lichaam.

Het voert honderden functies uit en is cruciaal voor het ontgiftingsproces.

Het filtert meer dan een liter bloed per minuut, dus het is altijd snel op het werk.

Het produceert ook gal, produceert en breekt verschillende hormonen af, reguleert de bloedsuikerspiegel , produceert eiwitten (bloedeiwitten, stollingseiwitten, lipoproteïnen) en veel van het cholesterol in het lichaam.

Als je lichaam zou stoppen met functioneren, zou je niet langer dan een paar uur kunnen overleven.

Als je bedenkt hoe belangrijk de gezondheid van je lever is voor je welzijn – en voor je overleving, moet je echt zoveel van dat voedsel eten dat het beschermt als je kunt.

Sinaasappels zijn het perfecte voedsel omdat hun vitamine C-gehalte effectief is tegen levercirrose ( 45 ).

Ze helpen ook bij de bestrijding van leververvetting ( 46 ).

Een onderzoek met diabetische ratten heeft aangetoond dat vitamine C de lever helpt door toxische afvalstoffen uit het bloed te verwijderen ( 47 ).

 

sinaasappels-and-your-mood

 

Sinaasappels en je stemming

 

Bijna iedereen heeft op verschillende momenten in zijn leven een slecht humeur gehad, wat kan zijn door een aantal redenen, zoals druk op de werkplek of je sociale leven, onvoldoende beweging of een slecht dieet.

Gezond fruit eten, zoals sinaasappels, is zeker belangrijk omdat het je lichaam kan helpen zichzelf te vullen en je goede humeur te regenereren, wat je kan helpen om veel beter te presteren in alle aspecten van je leven.

Het hersenhormoon serotonine is essentieel voor verbetering van de stemming.

Bij het maken van serotonine moet vitamine C aanwezig zijn, zodat tryptofaan kan worden omgezet in 5-hydroxytryptofaan ( 48 ).

Een studie heeft aangetoond dat een tekort aan vitamine C de emotionele toestanden verlaagt, terwijl het toevoegen aan het dieet de stemming snel verbetert ( 49 ).

Sinaasappels kunnen om deze reden effectief zijn voor depressiepatiënten.

Folaat is ook aangetoond dat het helpt bij depressie van de perinatale soort.

Aanstaande vrouwen of degenen die net zijn bevallen, kunnen gewoonlijk geen reguliere medicatie voor depressie hebben omwille van de gezondheid van het kind, maar foliumzuur is een veilige manier om de stemming in die periode te verbeteren ( 50 ).

 

Sinaasappels en tandvlees

 

Niet alleen zijn gezond tandvlees op zichzelf belangrijk, maar ze kunnen ook de rest van uw lichaam helpen om gezond te zijn.

Zonder sterk tandvlees, ervaar je ongemak in je mond, mogelijk met frequente bloeding, pijn of gevoeligheid.

Zwak tandvlees kan ook niet goed voorkomen dat bacteriën je tanden aantasten en toxines afgeven die je tandvlees en tanden kunnen opeten.

Onderzoekers geloven dat ongezond tandvlees ook hart- en vaatziekten kan veroorzaken door toegang te geven tot orale bacteriën die zich kunnen vasthechten aan plaque en de bloedstroom en luchtweginfecties kunnen belemmeren wanneer orale bacteriën worden ingeademd in de onderste luchtwegen ( 51 ).

Sinaasappels, die zo’n mooie mix van antioxidanten bevatten, zijn goed in het beschermen van het tandvlees en zorgen ervoor dat ze gezond blijven en kunnen beschermen tegen ongewenste bacteriën ( 52 ).

 

sinaasappels-en-hart-bloedvaten

 

Sinaasappelen en Hart / Bloedvaten

 

Je hart en bloedvaten zijn verantwoordelijk voor de dingen die het leven direct ondersteunen.

Je hart pompt bloed en je bloed transporteert zuurstofrijk bloed naar al je organen en zuurstofloos bloed om te worden gefilterd, en zorgt ervoor dat alle organen, weefsels en cellen in je lichaam goed functioneren.

Je weet hoe je door gezond tandvlees te geven, sinaasappels kunnen helpen tegen hartziekten ( 53 ).

Hesperidine en andere dergelijke flavonoïden die worden gevonden in sinaasappelen beschermen ook de vaatgezondheid door de diastolische bloeddruk te verlagen en de microvasculaire reactiviteit te vergroten ( 54 , 55 ).

Sinaasappelsap kan ook helpen door uw bloed te verdunnen ( 56 ).

Evenzo is aangetoond dat geïsoleerde vezels van citrusvruchten, zoals sinaasappels, het cholesterolgehalte in het bloed verlagen ( 57 ).

De American Heart Association heeft geconstateerd dat het eten van citrusvruchten het risico op ischemische beroerte bij vrouwen tot 19 procent kan verminderen ( 58 ).

Een andere studie toonde aan dat mensen die 4.069 mg kalium consumeren, dat ook in sinaasappelen voorkomt, een 49 procent lager risico op ischemische hartziekte hadden ( 59 ).

 

Sinaasappelen en visie

 

Overleven zonder de juiste visie is moeilijk.

Je gezichtsvermogen is een belangrijke factor in hoe je omgaat met je dagelijkse leven, en als je het verminderd, zal het zowel ongemakkelijk als onveilig voor je zijn.

Je hersenen moeten vaak beslissingen nemen op basis van visuele stimuli; wanneer uw zicht zelf is aangetast, kan het moeilijk worden.

Vooral als je ouder wordt, zul je kwetsbaar zijn voor verzwakkende ogen.

Voor 55-plussers is mannelijke degeneratie de meest voorkomende oorzaak van blindheid en het aantal mensen dat eraan lijdt, zal naar verwachting in 2025 verdrievoudigen.

Vitamine C ondersteunt de bloedvaten in het oog en is aanwezig in alle oogweefsels.

Het kan de risico’s van cataracten of vertragingen drastisch verminderen, evenals AMD en verlies van gezichtsscherpte ( 60 , 61 ).

Sinaasappelsap heeft ook vitamine A, wat helpt bij nachtzicht en AMD ( 62 ).

Ten slotte hebben studies ook aangetoond dat folaat effectief AMD kan bestrijden ( 63 ).

 

sinaasappels-en-kanker

 

Sinaasappelen en kanker

 

Kanker wordt veroorzaakt door abnormale celgroei en komt snel steeds meer voor in de hele wereld.

Het is invasief, vaak pijnlijk en duur om te behandelen.

Bovendien is het vaak dodelijk als het pas in de latere stadia wordt gedetecteerd of als het niet wordt gestopt door een chemische of radioactieve behandeling.

Afgezien van het vermijden van vervuilende stoffen, is het ook erg belangrijk om voldoende voeding te hebben zodat je lichaam kan vechten tegen kanker voordat het een probleem wordt.

Omdat sinaasappels veel antioxidanten bevatten, zijn ze geweldig in het helpen van het voorkomen van kanker en het terugkeren van kanker na de therapie ( 64 ).

Hesperidine is in verband gebracht met het verminderen van tumorgroei en het bevorderen van de dood van kankercellen ( 65 ).

Omdat te veel vrije radicalen ook kanker kunnen veroorzaken, kunnen vitamine C en andere antioxidanten in sinaasappels deze ziekte helpen voorkomen.

Verschillende studies hebben het belang aangetoond van antioxidanten bij het voorkomen en bestrijden van de groei van kankerachtige tumoren ( 66 ).

Evenzo kan het vezelgehalte van sinaasappelen dikkedarmkanker helpen voorkomen door het spijsverteringsstelsel gezond te houden.

 

Sinaasappels en nierstenen

 

De kleine, harde minerale afzettingen in uw nieren die bekend staan ​​als nierstenen kunnen ernstige pijn of moeilijkheden veroorzaken als ze zich verplaatsen of naar de urineleider gaan.

Deze kunnen variëren van duistere urine tot pijn in het abdominale gebied tot infecties tot misselijkheid en braken.

Er is vaak pijn betrokken bij het passeren van nierstenen en soms is een operatie nodig.

Sinaasappels zijn een rijke bron van citroenzuur en citraten, die niersteenvorming kunnen voorkomen ( 67 , 68 ).

Door sinaasappels te eten of sinaasappelsap te drinken, kunt u het risico op het vormen van stenen aanzienlijk voorkomen.

 

sinaasappels-and-cholesterol

 

Sinaasappels en cholesterol

 

Met betrekking tot cholesterol, denk aan de twee soorten op deze manier: lipoproteïne met lage dichtheid is het “slechte” cholesterol en lipoproteïne met hoge dichtheid is het “goede” cholesterol.

Te veel LDL en onvoldoende HDL kunnen ervoor zorgen dat plaque zich ophoopt in uw bloedvaten en leiden tot een hartaanval of beroerte, afhankelijk van het feit of de geblokkeerde slagaders bloed naar het hart of de hersenen transporteren.

Ophoping van plaque kan ook de bloedtoevoer naar uw ledematen beperken, waardoor perifere arteriële ziekte ontstaat en het risico op infecties in die gebieden of zelfs gangreen wordt verhoogd.

Een hoog cholesterolgehalte kan ook leiden tot de vorming van galstenen of intestinaal ischemisch syndroom, gekenmerkt door buikpijn, misselijkheid, braken en bloederige ontlasting.

Er is aangetoond dat sinaasappels de HDL-waarden en lagere LDL-waarden verhogen ( 69 ).

Bepaalde studies hebben aangetoond dat vezels ook effectief LDL-cholesterol kunnen verminderen ( 70 , 71 , 72 ).

Eén onderzoek heeft aangetoond dat foliumzuur door verminderde homocysteïnespiegels kan bijdragen aan een evenwichtig cholesterolgehalte ( 73).

 

Sinaasappelen en bloeddruk

 

Bloeddruk is direct gerelateerd aan uw gezondheid.

U wilt dat uw bloeddruk stabiel en niet te hoog of te laag is.

Hoge bloeddruk is over het algemeen gevaarlijker, omdat het uw aderen en uw hart kan belasten.

De wanden van je slagaders kunnen dik en inflexibel worden, waardoor de doorgang zelf smaller wordt en de kans groter wordt dat deze verstopt raken.

Een stolsel kan leiden tot hartaanvallen, beroertes, dementie of nierproblemen.

Het kan er ook voor zorgen dat uw bloedvaten barsten.

Hesperidine in sinaasappels kan de diastolische bloeddruk verlagen als sinaasappels na verloop van tijd regelmatig worden geconsumeerd ( 74 ).

Sinaasappelen hebben ook kalium, dat de bloedvaten kan verwijden en dus effectief kan zijn bij het beheersen van de bloeddruk ( 75 ).

 

sinaasappels-and-ontsteking

 

Sinaasappelen en ontstekingen

 

Ontsteking wordt gekenmerkt door delen van het lichaam die rood, gezwollen, heet en vaak pijnlijk worden.

Dit gebeurt meestal als een reactie op een infectie of letsel, maar een dieet met veel vet of suikers kan ook leiden tot ontstekingen.

Dit kan dan een toename in insulineresistentie veroorzaken, vaak leidend tot type 2 diabetes of atherosclerose.

Citrusvruchten, zoals sinaasappels, worden algemeen beschouwd als ontstekingsremmende middelen .

Sinaasappelsap kan de ontstekingsremmende effecten van het dieet met veel vet of veel suiker neutraliseren ( 76 ).

Door u te beschermen tegen ontstekingen kunt u diabetes helpen voorkomen en uw hart beschermen.

 

Sinaasappels en huidgezondheid

 

De gezondheid van de huid is belangrijk voor uw uiterlijk, want hoe u eruitziet, kan van invloed zijn op uw gevoel van eigenwaarde, hoe u presteert in uw professionele of sociale leven en ook op hoe mensen op u reageren.

Je huid voert ook veel essentiële taken uit, zoals je lichaam beschermen tegen virussen en bacteriën en tegen UV-straling.

Huidaandoeningen kunnen ook leiden tot een probleem bij het in balans houden van lichaamstemperaturen of de gevoeligheid van uw huid, wat belangrijk is voor uw hersenen om beslissingen te nemen op basis van op aanraking gebaseerde stimuli.

Een studie heeft uitgewezen dat hogere vitamine C-waarden een omgekeerde relatie hadden met huidrimpeling, droogheid en veroudering ( 77 ).

Het draagt ​​bij tot de synthese van collageen, waardoor uw huid stevig en elastisch blijft.

De antioxidanten in sinaasappelen beschermen het lichaam ook tegen huidontsteking en beschadiging door de zon door UV-stralen ( 78 ).

Niacine is goed voor het voorkomen van acne 79 ).

 

sinaasappels-and-diabetes

 

Sinaasappels en Diabetes

 

Je weet al dat sinaasappels diabetes type 2 kunnen helpen voorkomen.

Diabetes is echt een strijd voor patiënten omdat het bijna alle verschillende systemen van het lichaam beïnvloedt.

Het kan een beroep doen op verschillende organen, zoals de nieren, ogen, bloedvaten, zenuwen, tandvlees en tanden.

Langetermijneffecten zijn hartaanvallen, beroertes, nierproblemen en schade aan bloedvaten.

Vezel vecht effectief tegen diabetes; het kan de bloedglucosespiegels voor type 1-diabetici verbeteren en de bloedsuikerspiegel, lipiden- en insulinespiegels voor type 2-diabetici verbeteren.

Als u gewend bent aan maaltijden met veel koolhydraten, helpt vezelachtig voedsel met een lage glycemische index, zoals sinaasappels, u om grote pieken in de bloedsuikerspiegel na dergelijke maaltijden te voorkomen ( 80 , 81 , 82 ).

 

Sinaasappelen en gewichtsverlies

 

Gewicht heeft niet alleen invloed op uw uiterlijk, maar ook op uw gezondheid.

Overgewicht kan de kansen op de werkplek of in uw sociale of persoonlijke lagen belemmeren en kan ongeluk en zelfs depressie veroorzaken als gevolg van een laag zelfbeeld.

De zwaarlijvigheidscijfers zijn de afgelopen jaren omhooggeschoten, wat voor veel mensen vandaag de dag getuigt van slechte voeding en gebrek aan beweging.

Overgewicht of obesitas kan het risico op hartaandoeningen, diabetes, sommige vormen van kanker, artrose en rugpijn vergroten.

Vezels kunnen de verzadiging vergroten door water in de darm te binden en de opname van voedingsstoffen te vertragen ( 83 , 84 , 85 ).

Dit helpt u ongezond snacken of te veel eten te voorkomen.

Studies tonen aan dat een vezelrijke voeding, die kan worden bereikt door meer sinaasappels te consumeren, aanzienlijk kan helpen bij het afvallen ( 86 , 87 , 88 ).

 

sinaasappels-en-vergisting

 

Sinaasappels en spijsvertering

 

Uw gastro-intestinaal systeem is cruciaal voor uw algehele gezondheid.

Je spijsvertering is nauw verbonden met je immuunsysteem.

Het spijsverteringskanaal is betrokken bij de opname van alle voedselvoedingsstoffen die dan zullen helpen brandstof en uw lichaam tegen ziekten beschermen.

Problemen in uw spijsverteringskanaal kunnen ook uw cognitie en stemming beïnvloeden, volgens sommige recente studies ( 89 ).

Bovendien wordt naar schatting 90 procent van serotonine geproduceerd in het spijsverteringskanaal in plaats van in de hersenen ( 90 ).

Vezels werken als prebiotica, waardoor de gezonde bacteriën in het darmkanaal levend en gezond blijven ( 91 , 92 ).

Deze bacteriën vervullen een scala aan functies, waaronder het produceren van extra voedingsstoffen voor het lichaam, zoals vetzuren met een korte keten ( 93 ).

Deze vetzuren verminderen op hun beurt de ontsteking in de darm en helpen de ernst van dergelijke spijsverteringsstoornissen zoals het prikkelbare darm syndroom, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa ( 94 , 95 , 96 ) te verlichten .

Eveneens is aangetoond dat folaat helpt darmkanker te voorkomen ( 97 ).

 

sinaasappels-and-jicht

 

Sinaasappelen en jicht

 

Artritis is ongemakkelijk en vaak pijnlijk, maar jicht is bijzonder ernstig.

Het komt voor wanneer teveel urinezuur in het lichaam wordt opgebouwd.

Het kan pijn, zwelling, roodheid, hitte en stijfheid in de gewrichten veroorzaken.

Het begint meestal met de grote teen voor de meeste mensen, maar kan voorkomen in andere gewrichten, zoals de wreef, enkels, hielen, knieën, polsen, vingers en ellebogen.

Factoren zoals diëten met veel fructose, te veel alcohol drinken, bepaalde voedingsmiddelen en medicijnen, en bepaalde ziekten en aandoeningen zullen de kans op jichtaanvallen vergroten, die tot tien dagen kunnen aanhouden.

Een longitudinale studie met 46,994 mannelijke deelnemers toonde aan dat degenen met een hogere vitamine C-inname een consistent lagere kans hadden om jicht te ontwikkelen ( 98 ).

Andere studies hebben ook een sterk omgekeerd verband aangetoond tussen vitamine C en een daling van de urinezuurspiegels, wat jicht helpt voorkomen ( 99 , 100 , 101 , 102 ).

 

Sinaasappels en hersenen

 

Hartgezondheid en fysieke fitheid zijn zeker belangrijk, maar het is ook belangrijk om je hersenen scherp en gezond te houden.

Na je dertigste beginnen de cognitieve functies van je hersenen langzaam af te nemen, maar door goed te eten, te oefenen en stress te beperken, kun je je hersenen jong houden, zelfs op oudere leeftijd.

Nogmaals, de vitamine C in sinaasappels is bijzonder nuttig tegen cognitieve achteruitgang.

Met zijn rol als een antioxidant, een neuromodulator en een bijdrager aan de collageensynthese, heeft vitamine C een integrale rol in de hersenen, vooral omdat het schade door oxidatieve stress kan omkeren, waardoor hersencellen verouderen.

Het kan u alert houden en voorkomen dat neurodegeneratieve ziekten optreden, zoals dementie, Alzheimer en Parkinson.

 

sinaasappels-and-zwangerschap

 

Sinaasappelen en zwangerschap

 

Als u een toekomstige moeder bent of overweegt om in de toekomst kinderen te krijgen, moet u zich zorgen maken over een goede gezondheid voor uzelf en uw kind.

U wilt dat uw zwangerschap zo soepel mogelijk verloopt en uw kind gezond en sterk geboren wordt.

Door tijdens de zwangerschap het juiste voedsel te eten, kunt u de baby voorzien van de voeding die nodig is om zich op de juiste manier te ontwikkelen en zonder gebreken of gezondheidsproblemen de wereld in te komen.

Foliumzuur is vrij belangrijk voor een goede foetale ontwikkeling.

Een tekort in de vroege stadia van de zwangerschap kan neurale buisdefecten veroorzaken, die kunnen leiden tot spina bifida of een noodzaak voor beëindiging, terwijl een toename van de inname de kansen met 50 procent kan verminderen ( 106 , 107 ).

Het kan ook de kansen op anencefalie met 70 procent verminderen en pre-eclampsie en vroege bevalling voorkomen.

Vaak treden defecten per ongeluk op voordat een vrouw ontdekt dat ze zwanger is en voorzorgsmaatregelen neemt.

Een gezonde hoeveelheid foliumzuur in de voeding kan helpen voorkomen dat deze zich voordoen ( 108 , 109 , 110 , 111 ).

 

Sinaasappelen en vruchtbaarheid

 

Als u mogelijk al een jaar of langer actief probeert te verwekken zonder succes, is uw probleem mogelijk het gevolg van vruchtbaarheidsproblemen.

Deze kunnen het gevolg zijn van complicaties van één of beide voortplantingssystemen van de vrouw en de man.

Als het probleem bij de laatste lijkt te zijn, zijn sinaasappels opmerkelijk voor het verbeteren van de levensvatbaarheid van het sperma.

Studies hebben folaat gekoppeld aan een verbeterde gezondheid en functie van het sperma ( 112 ).

Een folaatdeficiëntie bij mannen kan ontwikkeling van spermacellen met een onjuiste chromosomale structuur veroorzaken, wat de vruchtbaarheid remt ( 113).

Een studie met onvruchtbare mannen toonde aan dat het consumeren van voedingsmiddelen met folaat de beweeglijkheid van het sperma verbetert en het probleem van onvruchtbaarheid oplost ( 114 ).

Omdat sinaasappelen een goede bron van foliumzuur zijn, kan regelmatig eten ervan helpen om problemen te voorkomen die zich kunnen voordoen bij het proberen zwanger te worden.

 

how-to-buy-and-store

 

Kopen en bewaren

 

Tegenwoordig kun je met moderne teeltmethoden het hele jaar door sinaasappelen kopen, maar die die in de normale oogstseizoenen beschikbaar zijn, smaken meestal het beste en hebben minder chemicaliën of minder kleurstoffen.

Bij het kopen van sinaasappelen, kies die met een diepe, rijke kleur.

Als een sinaasappel bleek is, vlekken heeft of te zacht is, blijf er dan vanaf.

Een mooie, smakelijke sinaasappel zal stevig zijn, een gladde schil hebben en zwaar van sap zijn.

Om te testen of een sinaasappel vers is, moet je ruiken.

Als het geurig en citrusachtig ruikt, ben je klaar om te gaan.

Als het aan de andere kant zuur ruikt, is het bijna aan het einde van zijn houdbaarheid.

Een sinaasappel die niet vers is, is aan de binnenkant droog en zuur ( 115 ).

Als u sinaasappels bij kamertemperatuur opslaat, zijn ze ongeveer een week goed.

Na die tijd zal schimmel beginnen te groeien en de binnenkant bederven.

Als u sinaasappelen in een koelkast bewaart, zullen ze ongeveer twee tot vier weken meegaan.

U kunt proberen waspapier te gebruiken om vocht buiten te houden.

Zodra je de schil hebt verwijderd of een sinaasappel hebt gesneden, heb je niet langer de bescherming die de natuurlijke dekking biedt.

Je moet het afsluiten met een wrap en in een luchtdichte voedselcontainer bewaren zodat het langer vers blijft ( 116 , 117 ).

  

how-to-add-meer-sinaasappelen-to-your-dieet

 

Hoe meer sinaasappels toevoegen aan uw dieet

 

Als je meer sinaasappels probeert te eten, zul je de gewoonte krijgen om ze in je normale dieet op te nemen.

Draag een sinaasappel of twee als je naar je werk of school vertrekt.

Vervang de junkfood in je huis door sinaasappels.

Bewaar ze in de koelkast of in een fruitschaal zodat je de volgende keer dat je trek hebt een sinaasappel in plaats van ijs kunt hebben.

Vervang de met soda of met conserveermiddel gevulde sappen in uw huis met vers sinaasappelsap.

Als je zin hebt om in de keuken te experimenteren, gebruik je bij veel gerechten (zowel zoet als hartig) sinaasappels, sinaasappelschil of sinaasappelsap.

Probeer die recepten eens, je zult aangenaam verrast zijn.

Bereid meer gezonde fruitsalades of yoghurtsalades en gebruik plakjes sinaasappel erin.

Je kunt wat oranje stukjes toevoegen aan je ontbijtgranen of ontbijtmaaltijden, zoals havermout, pannenkoeken of wafels.

Door deze kleine stappen te nemen om meer sinaasappels aan uw dieet toe te voegen, zult u uw geest en lichaam een ​​groot plezier doen.

 

voorzorgsmaatregelen-sinaasappelen

 

Voorzorgsmaatregelen

 

Wat sinaasappelen betreft, hoeft u niet te veel voorzorgsmaatregelen te nemen.

Sommige mensen zijn mogelijk allergisch voor hen, maar dit is zeer zeldzaam.

Voor jonge kinderen kan het consumeren van te veel sinaasappelschil gevaarlijk zijn, waardoor koliek, convulsies en zelfs de dood kunnen ontstaan.

Merk op dat alleen de schil, niet het sap of de pulp die dit effect heeft.

Mensen die last hebben van maagzuur, kunnen sinaasappels willen vermijden vanwege hun vitamine C-gehalte, wat de symptomen kan verergeren.

Anders zijn sinaasappelen volkomen veilig om te eten ( 118 ).

 

Conclusie

 

Sinaasappels zijn duidelijk zeer effectief in het helpen voorkomen van verschillende ziekten.

Deze heerlijke, brijachtige vrucht wordt over de hele wereld gegeten en moet zeker worden opgenomen in uw dieet.