Groente en Fruit

RODE BIETEN 25 GEZONDHEIDS FEITEN

RODE BIETEN 25 GEZONDHEIDS FEITEN

  •  hoe Bieten groeien
  • Interessante feiten
  • Gezondheidsvoordelen van Beets
    • Laag in vet en calorieën
    • Bieten en koper
    • Bieten en mangaan
    • Bieten  en vitamine C
    • Bieten en ijzer
    • Bieten  en vitamine B6
    • Bieten en voedingsvezels
    • Bieten en kalium
    •  Bieten en seksleven
    • Bieten  en bloeddruk
    • Ontstekingsremmende eigenschappen
    • Prenatale goedheid
    • Bieten  en levergezondheid
    • Bieten  en slecht cholesterol
    • Uithoudingsvermogen en Oefening
    • Bieten toevoegen aan uw dieet
    • Bieten  zijn zoet, aards en veelzijdig.

Het is geen wonder dat mensen er al duizenden jaren van genieten.

Of het nu gaat om het consumeren van de stevige wortel of de heerlijke groene bladgroenten, er is veel te genieten van deze populaire knolgewas.

De rode biet is er in verschillende soorten en is zelfs gemaakt van speciale hybriden.

De meest voorkomende bieten zijn:

  1. Rode bieten. Dit zijn de meest voorkomende bieten. Ze zien er donker paars van kleur en zijn meestal degenen die worden gevonden in blikjes of gebeitst in de supermarkt.
  2. Chioggia-bieten. Vernoemd naar een Italiaans vissersdorp, zien deze bieten er van buitenaf niet zo speciaal uit, maar als je eenmaal in het rode en witte hart van het gedraaide snoepgoed snijdt, ben je verslaafd. Deze bieten hebben een charmant ongebruikelijk centrum dat rood of geel van kleur kan zijn.
  3. Gouden bieten. Gouden bieten zijn oranje tot geel van kleur en hebben helder, smaakvol vlees. Deze bieten zijn niet zo zoet of aards als rode bieten. Deze zijn fantastisch in salades of worden geroosterd in de oven.
  4. Suikerbieten. Deze bieten zijn paars of levendig rood van kleur en hebben een zoete wortel. In feite bevatten tafelbieten natuurlijker bestaande suiker dan alle andere groenten.
  5. Mangold bieten. Soms aangeduid als “mangel-wurzel bieten,” deze variëteit is anders gevormd dan de rest. Met een uiterlijk van pastinaak of wortel kan deze biet een snelheid van meer dan 20 kilo of meer bereiken! Ze zijn geel van kleur en zoet van smaak.

Beets bevatten weinig calorieën en zijn vetvrij.

In feite bevat een biet van 2 “slechts 35 calorieën, 1,3 gram eiwit, 6 gram suiker, 2,3 gram dagelijks aanbevolen voedingsvezels, 8 gram koolhydraten, 64 mg natrium, 266 mg kalium, 1% calcium, 5% vitamine B-6, 4% magnesium en 6% vitamine C voor de dagelijkse aanbevolen waarde op basis van een dieet van 2.000 calorieën.

Ongeacht het type biet dat u verkiest, er zijn genoeg redenen om ze toe te voegen als een nietje in uw dagelijkse voeding.

In dit artikel zullen we alle dingen bekijken, inclusief hoe ze moeten worden opgeslagen, gezondheidsvoordelen, voorzorgsmaatregelen en recepten.

 

geschiedenis-bieten

 

Geschiedenis

 

Bieten bestaan al duizenden jaren en verleiden mensen met hun aardse, heerlijke smaak.

In de beginjaren aten mensen liever bietengranen dan de wortel zelf.

Deze greens werden op dezelfde manier geconsumeerd als snijbiet of spinazie.

Oude Grieken en Romeinen waren enorme fans van bieten, zo erg dat ze probeerden een teeltmethode te ontwikkelen zodat ze nog steeds bieten buiten het seizoen konden eten.

In de oudheid werd de biet meer als een pastinaak gevormd dan de bietsoort die we tegenwoordig kennen.

Het vroegste record van het wortelverbruik was in 1542 in Italië of Duitsland.

Ondanks nieuwe manieren om deze heerlijke groente te bereiden, duurde het nog steeds even voordat het bietenfenomeen zich aandiende.

Na verloop van tijd begon Noordoost-Europa bieten te consumeren als voedingsbestanddeel, omdat het een van de weinige groenten was die tijdens Europese winters zou groeien.

In 1747 kwam er een nieuwe manier om suikerbieten te gebruiken.

De Berlijnse chemicus Andreas Sigismund Marggraf begon met de suikerwinning uit bieten ( 1 ) .

Deze suikers werden later gebruikt in tabak, bietenbier en melasse.

Enige tijd later werd de eerste suikerbietplant gecreëerd en groeide het fenomeen.

Tegenwoordig is 20 procent van de suiker afkomstig van deze suikerbieten.

 

Bieten

 

Hoe beets groeien

 

Bieten, bekend als de Beta vulgaris, zijn knolgewassen, wat betekent dat ze in de grond groeien en wanneer ze rijp worden uit de grond getrokken.

Bietengranen kunnen feitelijk vóór de bol zelf worden geoogst.

Bietengranen zijn geweldig in salades of gebakken in een pan.

Als u de greens gaat oogsten voordat u de bol verwijdert, zorg er dan voor dat er wat groente aan vast zit, zodat de biet kan blijven groeien.

Het kweken van bieten in uw achtertuin is heel eenvoudig, waardoor ze een perfecte starter voor nieuwe tuiniers zijn.

Bietenzaden moeten worden gedrenkt voordat ze worden geplant.

Dit zal hen helpen om efficiënter te groeien.

Week de zaden ’s nachts voor het planten.

Als knolgewas groeien bieten in de grond en worden ze rijp geplukt.

Bieten nemen niet naar koude grond, waardoor de lente of herfst de perfecte plant seizoenen.

De bodemtemperatuur moet ten minste 50 ° F zijn om bieten te laten groeien.

Plant je bieten op een rij, 1/2 “diep en drie centimeter van elkaar.

In tegenstelling tot andere groenten hebben bieten niet veel ruimte nodig om wortel te schieten.

Ze groeien het beste wanneer ze worden blootgesteld aan direct zonlicht.

De bodem moet vrij worden gehouden van stenen en goed worden verrijkt voordat ze worden geplant.

Je kunt meerdere zaden op dezelfde plek planten om groei te garanderen.

Bietenzaailingen moeten vochtig gehouden worden, dus geef ze regelmatig water.

Als je bieten 3-7 cm in diameter groeien, zijn ze klaar om te worden getrokken.

Beets vullen je bodem eigenlijk met voedingsstoffen terwijl ze groeien, waardoor ze een fantastische tuinpartner zijn voor andere seizoensgroenten.

 

interessante-feiten-bieten

 

Interessante feiten

 

Beets hebben een rijke geschiedenis. Van Romeinen tot bordelen, hier zijn zeventien leuke weetjes over bieten.

  • Beets kunnen rauw of gekookt worden geconsumeerd.
  • Bieten werden door de oude Romeinen beschouwd als een sterk afrodisiacum. Omdat bieten de bloedsomloop verbeteren, werd gedacht dat ze bij seksueel disfunctioneren bij mannen hielpen. Beets verhogen ook de hormoonproductie bij beide geslachten.
  • Vanwege slechte zoutvoorraden gebruiken sommige steden bietensap eigenlijk als alternatief voor smeltend ijs in de winter. Dit is niet alleen een milieuvriendelijke optie om de wegen veilig te houden, maar het is ook beter voor banden dan schadelijke zouten ( 2 ) .
  • Dwight, van het tv-programma The Office, was een bietenboer.
  • Het officiële Pompeii-bordeel, de Lupanare, was versierd met afbeeldingen van bieten.
  • De suikerbiet is de historische staatsgroente van Utah ( 3 ) .
  • Volgens de Griekse mythologie at Aphrodite, de godin van de liefde, bieten om er aantrekkelijker uit te zien.
  • In de Middeleeuwen werden bieten gegeten als remedie tegen spijsvertering en andere ziekten, evenals knoflookadem!
  • Bieten staan ​​bekend als het snoep van de natuur.
  • ‘S werelds grootste biet op record woog meer dan 156 kilo.
  • Bieten zouden een milieuvriendelijke oplossing zijn voor het genezen van roos. Kook bieten en laat het water afkoelen. Eenmaal afgekoeld masseer je dagelijks het roze water in je hoofdhuid voor een “groenere” oplossing voor roos.
  • Vergeet lepels! In 1975 werden Apollo 18 astronauten verwelkomd door de kosmonauten van de USSR door hen bietsoep te serveren terwijl ze in zwaartekracht zaten.
  • In Australië worden geplukte bieten gebruikt als een hamburger-topping.
  • Assyrische teksten die dateren uit 800 v.Chr. Melden dat de bieten in Babylon in de hangende tuinen groeien ( 5 ) .
  • Blondjes, verheug je! Je kunt bietsap gebruiken om je haar rood / paars / roze te verven. Dit zal uitwassen.
  • In 1801 werd de eerste suikerbietfabriek geopend door Frederik Willem III van Pruisen ( 6 ) .
  • Er bestaat zoiets als bietenwijn.

 

Gezondheidsvoordelen van Beets

 

Leuke feiten terzijde, bieten zitten boordevol voedings- en gezondheidsvoordelen, zowel fysiek als mentaal.

Beets zijn goed voor zo ongeveer alles wat je in je lichaam kunt vinden.

Lever, nieren, botten, hersenen en ogen worden allemaal beïnvloed door de geweldige gezondheidsvoordelen die deze geweldige wortelgroente aantreft.

 

bieten-are-low-in-vet-en-calorieën

 

Laag in vet en calorieën

 

Bieten bevatten weinig vet en calorieën, met slechts 0,2 gram vet en drieënveertig calorieën per honderd gram.

Beets bevatten ook gezonde koolhydraten en voedingsvezels die je helpen om gedurende de dag energie te behouden ( 7) .

 

Bieten en koper

 

Koper helpt de menselijke groei, de productie van oog- en haarpigmenten, bouwt bindweefsels op, absorbeert ijzer en helpt de huid er jong en gezond uit te laten zien ( 8 ) .

Koper bevat ontstekingsremmende eigenschappen die symptomen van artritis kunnen verlichten.

Dit mineraal wordt ook algemeen beschouwd als een hersenvoedsel, omdat het de hersenfunctie stimuleert.

 

bieten-en-mangaan

 

Bieten en mangaan

 

Mangaan draagt ​​bij aan gezonde botten, botgroei, creëert enzymen en bindweefsel, calciumabsorptie en helpt de schildklier- en hormoonfunctie goed te houden.

Mangaan is ook verantwoordelijk voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het metabolisme ( 9 ) .

 

Bieten  en vitamine C

 

Beets bevatten vitamine C, een van de bekendste vitamines.

Deze gezonde vitamine beschermt tegen prenatale gezondheidsproblemen, oogziekten, rimpels en tekorten aan het immuunsysteem ( 10 , 11 ) .

Veel voorkomende toepassingen van vitamine C zijn onder meer stressverlichting, bescherming tegen verkoudheid en het bestrijden van ouderdomsverschijnselen .

 

bieten-en-ijzer

 

Bieten en ijzer

 

Er is 0,8 mg ijzer per honderd gram rode biet.

IJzer is essentieel voor de spiergezondheid en het transport van zuurstof door het lichaam.

Zuurstof is essentieel voor de hersen- en spierfunctie en wordt meegebracht door de vorming van hemoglobine.

IJzer transporteert ook elektronen.

 

Bieten en vitamine B6

 

Beets bevatten vitamine B6, wat kan helpen bij premenstrueel syndroom, artritis en zenuwletsels, zoals carpale tunnel.

Vitamine B6 draagt ​​ook bij aan een gezond metabolisme en een immuunsysteem en regelt de hormoonspiegels

 

bieten-en-folaat

 

Bieten en Folate

 

Beets bevatten folaat, wat helpt bij het repareren en synthetiseren van je DNA ( 15 ) .

Foliumzuur bevordert ook de groei van weefsel en cellen.

Foliumzuur is geweldig voor de gezondheid van het sperma, de gezondheid van het hart en uw dikke darm.

 

Bieten en voedingsvezels

 

Voedingsvezels zijn belangrijk voor uw gezondheid.

Dit ruwvoer wordt niet verteerd zoals de rest van uw voedsel.

In plaats daarvan passeert vezel door het lichaam tijdens het doorgeven van voedingsstoffen.

Vezel is de belangrijkste bron van het handhaven van een gezonde stoelgang en het voorkomen of genezen van obstipatie.

Vezel verlaagt ook je cholesterol, regelt de bloedsuikerspiegel en helpt je om een ​​gezond gewicht te behouden ( 16 ) .

 

bieten-en-kalium

 

Bieten en kalium

 

Van bananen wordt vaak gedacht dat ze de leider zijn in gezond kalium.

Wist je dat bieten een goede en gezonde tweede zijn?

Er zijn 358 mg kalium in bananen en 325 mg in honderd gram bieten.

Dat is slechts een verschil van 33 mg!

Kalium is geweldig voor uw lichaam en kan nier- en hartaandoeningen, stress, hoge bloeddruk, beroerte en problemen met het zenuwstelsel helpen voorkomen ( 17 ) .

 

Bieten  en seksleven

 

Beets hebben een positieve invloed op je seksleven.

Niet alleen verbeteren bieten erecties, maar ze werken ook als een natuurlijk afrodisiacum. Een afrodisiacum verwijst naar elk voedsel of drank dat seksuele opwinding veroorzaakt of het verlangen stimuleert.

Oesters, vijgen, chili pepers, honing, chocolade en bieten zijn allemaal bekende afrodisiaca.

Omdat bietennitraten de bloedstroom van nature stimuleren, zijn bieten een volledig natuurlijk alternatief voor viagra geworden.

Bieten bevatten ook borium, een metalloïde chemisch element dat direct verantwoordelijk is voor de productie van geslachtshormonen.

Regelmatige consumptie van bieten helpt geslachtsdelen de verhoogde bloedsomloop te behouden ( 18 ) .

 

bieten en bloed-druk

 

Bieten  en bloeddruk

 

Het leven kan stressvol zijn, wat de bloeddruk beïnvloedt.

Hoge bloeddruk kan leiden tot andere ernstige gezondheidsproblemen, zoals een beroerte, geheugenverlies, angina, slagaderziekte, nierschade, verlies van gezichtsvermogen, hartaanval en hartaandoeningen.

Hoge bloeddruk heeft vaak geen symptomen, waardoor het belangrijk is om uw bloeddruk in het oog te houden .

Bieten bevatten veel nitraat, dat eenmaal in het lichaam stikstofoxide wordt.

Dit gas bevat anti-bloedplaatjes eigenschappen die bloedstolling en verdikking voorkomen.

Het toevoegen van bieten aan uw dagelijkse dieet kan een positieve invloed hebben op uw bloeddruk.

In feite suggereert een onderzoek uit 2012 dat het drinken van suikerbietensap je bloeddruk kan verlagen binnen slechts 6 uur na inname ( 19 , 20) .

 

anti-inflammatoire eigenschappen

 

Ontstekingsremmende eigenschappen

 

Ooit afgevraagd hoe bieten die intense rode kleur krijgen die schijnbaar alles in je keuken kan bevlekken?

Bieten krijgen hun kleur van een natuurlijk pigment dat betalain wordt genoemd.

Dit pigment werkt als een volledig natuurlijke ontstekingsremmende, antioxiderende, fungicide en ontgiftingssubstantie.

Natuurlijke ontsteking in het lichaam kan een goede zaak zijn.

Natuurlijke ontsteking waarschuwt het lichaam bijvoorbeeld voor ziekte of verwondingen en doodt bacteriën en virussen, maar chronische ontsteking kan uw gezondheid negatief beïnvloeden.

Het kan leiden tot allergieën, auto-immuunziekten en misschien kanker.

Ontsteking die leidt tot zwelling in de hersenen kan zelfs de dood veroorzaken.

Ontsteking kan ook belangrijke weefsels in het lichaam afbreken.

Beets zal fungeren als een natuurlijke ontstekingsremmer ( 21 ).

 

Prenatale goedheid

 

Zwangere vrouwen kunnen een boost krijgen van prenatale vitamines van bieten, die rijk zijn aan vitamine B-foliumzuur.

Vitamine B is een integraal onderdeel van de ontwikkeling van jonge botten en wervelkolom.

Het verkrijgen van goede foliumzuren, zoals die in bieten, kan aangeboren afwijkingen helpen voorkomen, waaronder spina bifida.

Het eten van slechts drie rauwe bieten geeft een vrouw meer dan 70% van haar aanbevolen foliumzuur per dag.

Gekookte bieten hebben een lager gehalte aan vitamines en mineralen, maar zijn nog steeds een geweldige toevoeging aan uw dieet, vooral tijdens de zwangerschap ( 22 ) .

Gezonde botontwikkeling opzij, rode biet is ook geweldig voor het stimuleren van de immuniteit tijdens de zwangerschap.

Deze natuurlijke antioxidanten helpen een zwangere vrouw om te strijden tegen mogelijke infecties.

Het reguleren van het metabolisme is een ander voordeel van het eten van bieten tijdens de zwangerschap.

 

bieten-as-kater-cure

 

Beets als Hangover Cure

 

Symptomen van een kater zijn misselijkheid, lichtgevoeligheid, hoofdpijn, duizeligheid, irritatie, vermoeidheid en overgeven.

Bietensap is geweldig als een natuurlijke ontstekingsremmer voor het lichaam ( 23 ) .

Beets helpen ook bij het schoonmaken van de lever en verbannen de toxiciteit van de alcohol.

Consumeer door te persen of gebruik rauw in een smoothie voor een instant pick-me-up.

 

Bieten  en levergezondheid

 

De lever is verantwoordelijk voor veel belangrijke taken in het lichaam, daarom is het zo belangrijk dat u ervoor zorgt.

Als het grootste vaste orgaan in uw lichaam, is uw lever verantwoordelijk voor het produceren van gal, het opslaan van energie en het reinigen van uw bloed.

De lever verwijdert schadelijke gifstoffen uit het bloed.

Het verwerken van vitaminen en mineralen uit de bloedbaan is een andere klus door de vertrouwde lever.

Regelmatig eten van rode biet bevordert een gezonde lever.

Het eten van bieten helpt bij het verwijderen van geharde gal, galstenen, cholesterolophoping en ander afval dat zich in de lever vormt.

Bieten zijn een uitstekende manier om dit lichaam te ontgiften ( 24 ) .

 

bieten-en anti-aging

 

Bieten  en Anti-Aging

 

Beets is mogelijk uw volledig natuurlijke alternatief voor Botox!

Bieten bevatten veel vezels, ijzer, carotenoïden, antioxidanten, vitamine C en kalium.

Deze ingrediënten zijn essentieel om er jonger uit te zien en er jonger uit te zien.

Hoge niveaus van folaten en ontstekingsremmende eigenschappen in bieten kunnen de zichtbaarheid van rimpels verminderen ( 25 ) .

Ontstekingsremmende eigenschappen en vitamine C zorgen ervoor dat de huid jonger en voller lijkt.

Beets kunnen lokaal worden toegepast of worden ingenomen door sap voor deze fantastische resultaten.

 

bieten-en-bad-cholesterol

 

Bieten  en slecht cholesterol

 

Bieten bevatten veel oplosbare vezels en bevatten geen cholesterol.

Bieten kunnen zelfs helpen het slechte cholesterol of “LDL” te verlagen.

Bietenvezels verminderen niet alleen het slechte cholesterol, maar ook de triglyceriden in bieten zullen het goede cholesterol verhogen ( 26 ) .

Antioxidanten in bieten kunnen de schadelijke effecten van slechte cholesterol in het bloed helpen verminderen.

Bieten zullen ook voorkomen dat slechte cholesterol oxidatie.

Naast het verlagen van schadelijk LDL, zullen deze antioxidanten ook de ophoping van de slagaders opheffen en LDL-cholesterol uit andere delen van het lichaam elimineren.

 

bieten-en-kanker

 

Beets and Cancer

 

Ruw voedsel wordt al jaren gebruikt om kanker te behandelen, en bieten zijn geen uitzondering.

Beginnend in de jaren 1920, werd rode biet gebruikt door Duitse artsen Schoenenberger en Farberse als een behandeling voor kanker.

Tien jaar later zou een Hongaarse professor beginnen met experimenten om de verbetering van kankerpatiënten met rode bietbehandelingen te verbinden.

Rode biet versterkt cellen met verhoogde zuurstof en voedingsstoffen ( 27 ) .

Het hoge ijzergehalte van bieten is ook verantwoordelijk voor de kankerbestrijdende eigenschappen.

Andere studies hebben aangetoond dat het gevonden betanine in rode biet de groei en zichtbaarheid van kankercellen aanzienlijk verlaagde.

Deze studies omvatten prostaat-, pancreas- en borstkanker.

Bietensap heeft naar verluidt een antitumoreffect en zal het lichaam ontgiften en tegelijkertijd een gezonde celregeneratie bevorderen ( 28 ) .

 

Uithoudingsvermogen en Oefening

 

Rode biet geeft je lichaam kracht en energie gedurende de dag, wat geweldig is voor diegenen die de sportschool raken voordat ze naar hun werk gaan.

Rode biet verwijdt je bloedvaten en verhoogt de bloedstroom.

Dit betekent dat je spieren niet zo hard hoeven te werken omdat ze niet proberen zuurstof te krijgen.

Rode biet zal je spieren helpen efficiënter te werken en je algemene prestaties te verbeteren ( 29 ) .

Dit is vooral handig voor hardlopers die sneller willen rennen zonder te verbranden.

Bietensap zal ook helpen bij het snel herstel van de spieren.

Probeer rauwe bieten of bietensap toe te voegen aan je power smoothie twee uur voordat je aan het trainen bent en zie de effecten van dit paarse krachtvoer op je prestaties.

 

bieten-en-hart-health

 

Bieten en hart kwalen

 

Vezel in bieten vermindert in feite de triglyceriden in uw lichaam door HDL, of “goed” cholesterol op te pompen.

Triglyceriden verhogen het risico op hartproblemen, zoals hartaandoeningen.

Beets bevatten ook veel kalium, wat helpt bij spiercontractie, waaronder essentiële contracties van het hart.

U kunt uw risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten of een toekomstige beroerte verminderen door bieten als een vast onderdeel van uw dieet op te nemen.

Eén studie van negen patiënten met hartfalen kreeg geconcentreerd bietensap.

Binnen twee uur vertoonden de patiënten een toename van de spierkracht met 12 procent.

De studie toonde aan dat bietensap snel en efficiënt werkte ( 30 , 31 ) .

 

Bieten en vermoeidheid

 

IJzergebrek is een van de meest voorkomende tekortkomingen in de wereld.

Gelukkig voor bietenliefhebbers is biet rijk aan ijzer.

IJzergebrek is de belangrijkste bron van bloedarmoede, die symptomen heeft als vermoeidheid, hoofdpijn, temperatuurgevoeligheid en zwakte.

IJzer is als een one-man mineraal leger in je lichaam.

Afgezien van het afweren van bloedarmoede, is ijzer verantwoordelijk voor de spier- en hemoglobinevorming en de distributie van zuurstof door het hele lichaam.

Zuurstof is belangrijk voor de gezondheid van de hersenen en helpt vermoeidheid te bestrijden ( 32 ) .

 

dementie en Alzheimer

 

Bieten  Dementie en Alzheimer

 

Bieten zijn hersenvoedsel en het eten ervan kan de effecten van dementie vertragen, wat wordt veroorzaakt door zenuwbeschadiging en verlies van zenuwcellen in de hersenen.

Dementie en Alzheimer kunnen ook worden veroorzaakt door een beroerte, een hersentumor of ander hoofdletsel.

Rode biet bevat veel nitraten.

Deze openen dan de weg voor zuurstof en bloedstroming om delen van het lichaam te bereiken die niet genoeg krijgen.

Deze bloedstroom omvat de hersenen en de frontaalkwabben, een prominent gebied dat degenereert terwijl dementie invalt.

Het foliumzuur in rode bieten kan ook helpen beschermen tegen de ziekte van Alzheimer door schade aan de hippocampus te voorkomen (het gebied van de hersenen dat is gewijd aan geheugen en leren) ( 33 , 34 , 35 ) .

 

bieten-and-bones-health

 

Beets and Bones Health

 

Wilt u sterkere, gezondere botten?

Bieten bevatten vitamine C, mangaan, koper, folaat en magnesium, allemaal vitamines en mineralen die bijdragen aan gezonde botten en kraakbeen.

Bieten bevatten ook silica, een mineraal dat het lichaam toelaat calcium te absorberen en te gebruiken.

Samen kunnen deze gezonde voordelen van regelmatig eten van bieten helpen de kracht van uw spier-skelet-systeem te verbeteren.

Beets kunnen ook het risico op osteoporose verminderen.

Vermijd het eten van bietengranen voor de gezondheid van de botten, omdat ze rijk aan oxalaat zijn en de calciumopname kunnen verminderen ( 36 , 37 ) .

 

bieten-en depressie

 

Beets en depressie

 

Beets bevatten tryptofaan, een chemische stof die de stemming verandert.

In het lichaam transformeren de hersenen tryptofaan in serotonine, wat een directe invloed kan hebben op uw humeur, geheugen, sociaal gedrag, seksuele begeerte, eetlust, slaap en meer.

Beets kunnen je humeur op dezelfde manier beïnvloeden als chocolade.

Rauwe bieten bevatten ook meer dan 30 procent van uw dagelijks aanbevolen folaatbehoeften.

Mensen met depressie of slapeloosheid hebben vaak een folaatdeficiëntie.

Als je bieten gebruikt voor depressie, moet je ze rauw gebruiken.

Het gebruik van bieten in de meest verse vorm zal ervoor zorgen dat u het meeste hiervan krijgt ( 38 ) .

 

Bieten en ogen

 

Beets bevatten een vorm van vitamine A die bèta-caroteen wordt genoemd.

Deze vitamine kan helpen bij het voorkomen van staar en blindheid in verband met de leeftijd.

Beets bevatten ook luteïne en zeaxanthine, die buitengewoon goed zijn voor het netvlies.

Behalve dat het een krachtige antioxidant is, kunnen gezonde bieten ook helpen bij de vermindering van maculaire degeneratie ( 39 ) .

 

how-to-buy-and-store

 

Bieten Kopen en bewaren

 

Omdat bieten zo goed voor je zijn en zo gemakkelijk te gebruiken in recepten, maakt het ze tot een geweldige groente om vers in de koelkast te hebben of op je te wachten in de vriezer.

Dus, hoe weet je of een biet vers en klaar voor aankoop is?

Kies bieten met een rijke rode kleur en voel je zwaar voor hun formaat.

Vermijd bieten die tekenen van slijtage vertonen, zoals kerven of kneuzingen.

Beets moeten stevig aanvoelen en een felgroene bovenkant hebben die nog steeds is bevestigd.

Het selecteren van een uniforme maat voor je bieten draagt ​​bij aan een gelijkmatige bereiding.

Bieten kunnen echter erg groot worden, dus blijf in de buurt van honkbal en onder om de meest verse smaak en de meeste voedingsstoffen te garanderen.

Omdat bieten wortelgroenten zijn, moeten ze voorzichtig onder stromend water worden geschrobd om grit of vuil te verwijderen.

Merk op dat dit alleen voor consumptie gedaan moet worden.

Als u eenvoudig uw bieten bewaart voor toekomstig gebruik, schrob ze dan niet, omdat dit een snellere verslechtering kan bevorderen.

Als het gaat om het doorstaan ​​van de tand des tijds, lijken wortelgroenten enigszins onoverwinnelijk.

Hoe weet je of een biet slecht is geworden?

Beets die verwend zijn, kunnen zacht, slijmerig zijn en gemakkelijk doorprikken met je vinger.

Vermijd vroegtijdig bederven met de juiste opslag.

Als je je bieten eenmaal thuis hebt, wil je ze bewaren die je niet gebruikt.

Bietenstelen, terwijl ze helder en knapperig zijn, zuigen vocht en voedingsstoffen uit de bieten en moeten worden afgesneden voordat ze worden opgeslagen.

Laat slechts een paar centimeter penwortel bovenop de biet over zodat je bieten niet “bloeden” terwijl ze gaar zijn.

Bieten en aparte bietengranen moeten in een plastic zak worden gedaan en in de crisper worden gekoeld.

Als het in een koel compartiment wordt bewaard, blijven de bieten een tot twee weken bewaard.

Bieten die in de vriezer worden bewaard, gaan maximaal een jaar mee.

Verpak ze gewoon in een voedselzak bedoeld voor vriesopslag en plaats ze in uw ijskoude vriezer.

Sluit voor extra verzekeringen uw bieten in een diepvrieszak en bewaar de binnenkant van een luchtdichte verpakking.

Vergeet niet om uw plastic tas te voorzien van een datum- en itembeschrijving, zodat u ze gemakkelijk kunt vinden.

 

how-to-add-bieten-to-your-dieet

 

Bieten toevoegen aan uw dieet

 

Omdat bieten een verworven smaak zijn, moet je misschien creatief zijn om ervan te kunnen genieten.

Zorg dat ze altijd direct in huis beschikbaar zijn.

Rooster je bieten, schil de schil en bewaar in de koelkast.

Misschien wilt u ze ook in blokjes snijden om ze in de koelkast of vriezer te bewaren voor eenvoudiger maaltijden.

Door ze klaar te maken en klaar te maken, kun je ze in een oogwenk in een salade of je juicer gooien.

Bevroren bietenkubussen zijn ook fantastisch om ’s ochtends aan een smoothie toe te voegen.

Hier zijn nog acht manieren om van bieten te genieten.

  • In het begin klinkt het misschien raar, maar bieten smaken eigenlijk heerlijk in desserts. Voeg deze gezonde groenten toe aan je brownies of chocoladekoekjes door dezelfde hoeveelheid boter te vervangen voor gepureerde bieten. Gezond en heerlijk!
  • Bieten supplementen. Bietencapsules kunnen worden gekocht bij natuurvoedingswinkels en apotheken. Neem contact op met uw arts voordat u een bietensupplement kiest.
  • Gepureerde bieten zijn ook geweldige sauzen. Vul je voedselverwerker met pijnboompitten, basilicum, olijfolie en gekookte bieten voor een onvergetelijke roze pesto die boordevol vitamines zit.
  • Door je bieten rauw of gekookt te versnipperen, kun je eenvoudig gezonde bieten opnemen in je maaltijden. Geraspte bieten kunnen gemakkelijk een pastasalade, groene salade, quinoa-schaal, pizza of bruschetta vullen.
  • Bietenwraps zijn gemakkelijk te maken en smaken heerlijk bij elke zoete of hartige vulling. Meng een fijn geraspte biet in je gebruikelijke wrap of pita recept voor een leuke en roze flatbread.
  • Mix bieten met je gebruikelijke duivelsrecept om je gasten een fantastische kleur en smaak te geven.
  • Bevroren bietenyoghurt is een geweldige kijk op zoete en hartige desserts. Roer Griekse yoghurt, gepureerde bieten, honing , olijfolie en een vleugje zout door elkaar en laat deze in je ijsmachine komen. Dit is een geweldige draai aan een zomerse traktatie met een flair voor kleur.
  • Meng gehakte bieten met je gebruikelijke ochtendsmoothie of eiwitshake om hun gezondheidsvoordelen te benutten.
  • Gebruik bieten in je broodjes. Turkije, bieten en Zwitserse kaas zijn een echte publiekstrekker.

 

voorzorgsmaatregelen

 

Voorzorgsmaatregelen

 

Heb je het gezegde ‘te veel van het goede’ gehoord?

Dit kan het geval zijn voor bieten.

Hoewel bieten een uitstekende voedingsbron zijn, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden als je deze fantastische wortelgroente gaat eten.

Beeturia

Bieten verkleuren je urine en je ontlasting.

Als je de laatste tijd veel bieten hebt gegeten en toevallig merkt dat je urine roze is, maak je geen zorgen!

Waarom veranderen bieten je plas rood?

Bieten zitten vol met verbindingen genaamd betacyaninen, die de biet zijn kleur geeft.

De wetenschap suggereert dat wanneer de verbinding betanine reageert met je maagzuur, het de kleur van je afval zelfs kan beïnvloeden!

Dit wordt “beeturie” genoemd en is volledig ongevaarlijk ( 40 ) .

Kunnen bieten je jicht geven?

Bieten hebben een aanzienlijke hoeveelheid oxalaat, dat het urinezuur verhoogt en kan bijdragen tot een zeer onplezierige toestand die jicht wordt genoemd en die wordt veroorzaakt door een opbouw van urinezuur.

Dit zuur vormt dan kleine “kristallen” in je weefsels, resulterend in intense pijn.

Beroemde jichtpatiënten zijn onder andere Hendrik VIII en Alexander de Grote.

Jicht is een stofwisselingsziekte die resulteert in ernstige artritis, vooral in kleinere gewrichten en de voeten, enkels en knieën.

Symptomen van jicht zijn pijn, zwelling, koorts, rillingen en tophi-knobbels rond de handen, knieën, voeten, ellebogen of oren ( 41 , 42 ) .

Nierstenen

Nierstenen worden veroorzaakt door een opeenhoping van onoplosbaar calcium en creëren een pijnlijke massa in de nieren.

Rode biet is rijk aan oxalaat, dat calciumoxalaatstenen kan aanmaken.

Mensen die vatbaar zijn voor het vormen van stenen moeten zo veel mogelijk wegblijven van de bietenconsumptie ( 43 , 44 ) .

Ongezonde ijzersamenstelling

Bieten zitten vol met ijzer- en kopermineralen.

Hoewel het anders gezond voor u is, zullen degenen die aan bepaalde ziekten lijden, zoals de ziekte van Wilson of hemochromatose, voedsel dat teveel ijzer bevat, willen vermijden.

Regelmatige consumptie van rode bieten voor mensen die lijden aan ijzerstapeling kan uw bestaande toestand verergeren ( 45 ) .

Vermijd Beets tijdens de zwangerschap

Hoewel bieten vol gezonde eigenschappen en vitamines zijn, zijn ze misschien niet het beste voor een groeiende moeder in wording.

Rode biet bevat betaïne, wat een negatieve invloed kan hebben op een groeiende foetus ( 46 ) .

Andere bijwerkingen van het bietenverbruik

Hoewel het natuurlijk en gezond voor u is, kunnen sommige mensen een negatieve reactie op consumerende bieten ervaren.

Negatieve bijwerkingen zijn hoofdpijn, koude rillingen, misselijkheid, zwakte, braken en pijn in de buik ( 47 ) .

Als u een of meer van deze bijwerkingen ervaart tijdens het eten van bieten, stop met het eten ervan.

Vergeet niet om een ​​andere manier te vinden om een ​​hoge dosis vitaminen en mineralen te krijgen.

U kunt ook overwegen bietensupplementen te nemen na overleg met uw huisarts.

 

conclusie

 

Conclusie

 

Beets zijn geweldig voor je gezondheid en ze zijn heerlijk.

Welke betere combinatie zou er kunnen zijn?