Voedsel

PETERSELIE DE GEZONDE EIGENSCHAPPEN EN FEITEN

PETERSELIE DE GEZONDE EIGENSCHAPPEN EN FEITEN

Hoe peterselie je leven opstart

dat peterselie alleen als garnering voor voedsel fungeert, waardoor de schaal er aantrekkelijker en aantrekkelijker uitziet. Sommige mensen gooien het blad gewoon weg of duwen ze naar de zijkant van het bord. Niet veel mensen eten ze samen met hun maaltijden. Er is echter meer aan dit kruid dan opvalt. Het is zelfs geëtiketteerd als een van de superfoods die je zou moeten uitproberen .

Peterselie is een bloeiende plant afkomstig uit het centrale Middellandse Zeegebied. Het wordt op grote schaal geteeld als een kruid, een specerij en als een groente. De bladeren hebben een felgroene kleur.

Het wordt over de hele wereld gebruikt, vooral in de Europese, Midden-Oosterse en Amerikaanse keuken. De twee meest populaire soorten zijn Italiaanse platte bladpeterselie en gekrulde peterselie. De Italiaanse soort is meer geurig en heeft een minder bittere smaak dan de gekrulde.

De naam is van twee Griekse woorden. De eerste is petrose , wat “rots” betekent. De andere is selenium , wat een oude naam is voor selderij. Letterlijk betekent peterselie “rots selderij.”

Voedingswaarde

Een half kopje versgehakte peterselie heeft slechts ongeveer 8 calorieën en geen cholesterol. Het is zeer rijk aan vitamine K en bevat ook de vitamines A, C en E. Extra vitamines omvatten riboflavine, thiamine, niacine, vitamine B6, pantotheenzuur en folaat. Het bevat ook ijzer, zink, koper, kalium, fosfor, natrium, calcium, magnesium en mangaan. Om hieraan toe te voegen, heeft peterselie ook eiwitten, omega-3-vetzuren, omega-6-vetzuren, voedingsvezels en gezonde koolhydraten.

Peterselie voordelen

Ik weet zeker dat velen van jullie nog steeds sceptisch staan ​​tegenover deze plant. Dus wat kan dit kleine kruid nu precies doen? Nou, je zou verrast zijn. Laten we een kijkje nemen.

Bouwt immuniteit op

De flavonoïden en antioxidanten in peterselie voorkomen schade aan cellen op zuurstofbasis. De antioxidanten zorgen er ook voor dat schadelijke vrije radicalen geen schade aan het lichaam kunnen toebrengen. Vitamine C zorgt voor de gezonde functie van het immuunsysteem. Dit voorkomt gemakkelijk verkoudheid, hoest en griep. Vitamine A verhoogt de productie en effectiviteit van witte bloedcellen.

Geeft een duidelijkere huid

Het vitamine A-gehalte bestrijdt de tekenen van huidveroudering en beschermt de huid tegen UV-lichtschade. Het vitamine C-gehalte draagt ​​ook bij aan het geven van die stralende en stralende huid . Het produceert collageen, wat essentieel is voor een jonger uitziende, gezonde huid. Peterselie kan ook plaatselijk worden toegepast en is geweldig in verzachtende insectenbeten en lichte brandwonden en snijwonden. Het kalmeert ze en helpt bij het genezingsproces. Nog een voordeel van peterselie is dat het helpt bij huidverkleuringen en donkere plekken en vecht tegen rimpels, lachlijnen en kraaienpootjes.

Verbetert mondhygiëne

Peterselie is de luchtverfrisser van de natuur. Het doodt effectief bacteriën in de mond die slechte geuren veroorzaken. Het is krachtig genoeg om zelfs de sterkste gevallen van halitose en slechte adem, veroorzaakt door het eten van knoflook, uien en andere hoogzwavelige voedingsmiddelen, te overmeesteren . Na het avondeten op een paar peterselieblaadjes kauwen, en je verliest die stinkende adem in no-time.

Verhoogt de gezondheid van de ogen

Vitamine A en bèta-caroteen in peterselie helpen de ogen te verbeteren. Ze beschermen het netvlies en het hoornvlies tegen leeftijdsgerelateerde schade. Ze voorkomen ook oogafwijkingen, zoals cataracten en maculaire degeneratie. En ten slotte beschermen ze het oog tegen schade door UV-licht.

Stijgt botgezondheid

Osteoporose is vanwege uitgeputte calciumspiegels in de botten. Het aminozuur homocysteïne veroorzaakt ook osteoporose. Het folaatgehalte in peterselie zorgt ervoor dat het bot gezond blijft door dit schadelijke aminozuur af te breken. Het is ook een goede bron van calcium, wat essentieel is voor een goede botgroei en sterke botten.

Mede door het zeer hoge vitamine K-gehalte onderhoudt het botdichtheid en bestrijdt het botbreuken en breuken.

Versterkt het hart

Het folaatgehalte in peterselie zet homocysteïne om in goedaardige moleculen. Homocysteïnes zijn gevaarlijke moleculen die de bloedvaten beschadigen wanneer ze een hoog niveau bereiken. Dit verhoogt het risico op een hartaanval en beroerte aanzienlijk.

De regelmatige inname van peterselie verlaagt ook de bloeddruk vanwege het kaliumgehalte. Ook voorkomt dit kruid de verdikking van de slagaderwanden en voorkomt het bloedvaten oxidatieve schade.

Werkt als een diureticum

Sinds de oudheid is dit kruid gebruikt om verschillende ziektes onder controle te houden. Enkele voorbeelden zijn nierstenen, urineweginfecties (UTI) en galblaasstenen. Het is een natuurlijk diureticum dat het vasthouden van water verlicht en het opgeblazen gevoel verlicht.

Peterselie geeft ook snel verlichting van oedeem. Oedeem is een medische aandoening waarbij een persoon extra vocht in het lichaam vasthoudt. Het is geweldig in het verdrijven van waterige gifstoffen, overtollig mucoïde materiaal en winderigheid. Peterselie wortels in kokend water is ook een geweldige algemene reiniger voor het lichaam.

Beheert menstruatieproblemen

Het drinken van peterseliethee helpt je als je een onregelmatige of pijnlijke menstruatie hebt . En als je menstruatie te laat komt en je die strandvakantie hebt, stimuleert het drinken van deze thee je menstruatie. Houd er echter rekening mee dat dit niet moet worden gedaan als u denkt dat u zwanger bent.

Bestrijdt kanker

Oliën in dit kruid stoppen de vorming van tumoren, vooral in de longen. Ze kunnen ook bepaalde soorten kankerverwekkende stoffen neutraliseren. Een voorbeeld is benzopyrene . Dit is te vinden in sigarettenrook en houtskoolgrillrook. Peterselie heeft ook de verbinding myristicine, die ook anti-carcinogene eigenschappen heeft.

Bovendien wordt peterselie een chemoprotectieve plant genoemd omdat het DNA beschermt tegen beschadiging, celmutatie stopt en apoptose (de dood van schadelijke en mogelijk kankercellen) induceert. Eén van zijn verbindingen, apigenine, remt ook de progestineafhankelijke synthese van menselijke borstkankercellen, waardoor de ontwikkeling van en het verminderen van de incidentie en multipliciteit van borsttumoren aanzienlijk wordt vertraagd. ”

Het is vooral effectief tegen borstkanker, prostaatkanker, darmkanker en huidkanker.

Bestrijdt artritis

Vitamine C en beta-caroteen spelen hier een rol. Ze bezitten ontstekingsremmende eigenschappen die bescherming bieden tegen reumatoïde artritis. Regelmatige consumptie van peterselie versnelt ook het proces van verwijdering van urinezuur . Dit is een symptoom van artritis.

Ook, het drinken van thee gemaakt van peterselie verzacht pijnlijke gewrichten van artritis.

Verbetert het spijsverteringsstelsel

Dit kruid verhoogt de galproductie en voordelige maagsappen die essentieel zijn voor goede enzymfuncties die betrokken zijn bij de opname van voedsel en voedingsstoffen. Hierdoor is peterselie effectief bij de behandeling van talrijke gastro-intestinale stoornissen. Dit omvat gas, opgeblazen gevoel, obstipatie, indigestie en misselijkheid.