Groente en Fruit

 PAPAYA 25 GEZONDE VOEDINGS EIGENSCHAPPEN EN INTERESSANTE FEITEN

 PAPAYA 25 GEZONDE VOEDINGS EIGENSCHAPPEN EN INTERESSANTE FEITEN

  • Wat is papaja
  • Interessante feiten
  • Voedingswaarde-informatie
  • Gezondheidsvoordelen van Papaya

Wat is papaja

De papaya, Carica papaya, is afkomstig uit Midden-Amerika en is een grote kruidachtige plant die op een boom lijkt, hoewel deze niet houtachtig is

Interessant is dat sommige historici geloven dat de papaja een fusie kan zijn van twee soorten Carica die ooit inheems waren in de landen van Midden-Amerika en Mexico

Vanaf nu echter wordt de papajafruit hoofdzakelijk verbouwd in de meeste tropische regio’s en niet beperkt tot alleen Midden-Amerika en Mexico

Over het algemeen gegroeid uit hun kleine zaadjes, ontwikkelen papaja’s zich zeer snel onder gunstige omstandigheden, en hun fruit wordt meestal geproduceerd vóór het einde van hun eerste jaar van groei

De planten zelf hebben geen extreem lange levensduur, aangezien de meeste papaja-planten tot ongeveer vijf jaar oud leven, met sommige die langer leven dan vijf

 

Papaja plantage

 

Etymologie van het Woord

Vanwege de wijdverbreide prevalentie, heeft de papaja eigenlijk veel verschillende namen waar hij doorheen gaat, van papaja in Europa en Australië tot fruita bomba in Cuba tot papaja in Frankrijk en tenslotte tot mamao in Brazilië ( 3 ).

Ondanks de vele namen is de papaja een universeel en uiterst veelzijdig fruit dat over de hele wereld wordt gebruikt.

The most common form of the fruit is called a “solo,” which is the Hawaiian papaya (3).

This specific variety is shaped like a pear, measures about six inches long, and weighs close to one pound (3).

 

Papaja's groeien op een boom

 

Interesting Facts

 

  • Although it does not resemble anything close to your average strawberry, blueberry, or blackberry, the papaya is actually considered a berry, since it is indeed a fleshy fruit produced from a single ovary (3). What’s more is that the small black seeds located at the center of the papaya are actually edible as well and are known to have a very distinct spicy and/or peppery taste, which is not something you would normally expect from a berry seed (3).
  • Hoewel het gebruik ervan al zo lang verborgen lijkt te zijn geweest voor de wereld, beginnen mensen eindelijk alle mogelijkheden van papaja’s te ontsluiten, van medicinale behandeling tot vleesvermalser tot voedingswaarde.
  • In tropische culturen wordt de papaja al honderden jaren gebruikt als een vorm van medicinale behandeling ( 3 ).
  • Interessant is dat bijna elk deel van de vrucht zelf kan worden gebruikt, inclusief de bladeren, wortels, sap, zaden en bloemen.
  • De bladeren van de papaja worden meestal gemalen en gemengd in dranken zoals thee of worden eruit geslagen om een ​​sap-brouwsel te creëren ( 4 ).
  • Anderzijds wordt extract van papajawortels en papajasap in het algemeen gebruikt als een topisch therapeutisch middel voor het behandelen van insectenbeten of huidwonden ( 4 ).
  • Ten slotte worden de zaden en bloemen van de papaja meestal vermalen of ingekookt om te worden gebruikt voor de behandeling van ademhalingsproblemen of voor het zuiveren van darmwormen ( 4 ).

 

Voedingswaarde-informatie

 

Papaya voedingsfeiten

(Bron: USDA National Nutrient-database)

 

Voor mensen die elke ochtend meerdere glazen sinaasappelsap drinken voor uw dagelijkse inname van vitamine C, wilt u misschien nog een keer nadenken.

Eén papaya-portie kan je eigenlijk één dag voorzien van alle vitamine C die je nodig hebt; in feite bevat die portie bijna 300% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C ( 3 )!

Dus, slechts een portie papaya heeft in essentie dezelfde hoeveelheid vitamine C, zo niet meer, als al die glazen sinaasappelsap.

Twee van de meest gunstige verbindingen in papaja’s zijn chymopapaïne en papaïne ( 4 ).

Chymopapain is a proteolytic enzyme that is extracted from the latex of the papaya (5).

Its most common use involves relieving pain caused by herniated disks in the spine (5).

Injecting the compound directly into the disk dissolves parts of the disks, thereby relieving the pain and pressure of the disk on surrounding nerves (5).

Papain is a digestive enzyme that is important for breaking down tough, fibrous proteins often encountered when consuming meats (6).

 

Health Benefits of Papaya

 

High in Carotenoids

 

The role of carotenoids in human health has been studied for a long time.

Dietary carotenoids are believed to be important in decreasing the risk for diseases, especially cancers and eye problems (7).

The carotenoids that have been researched the most include beta-carotene, lycopene, and lutein (7).

In fact, for a long time, it was thought that the primary sources of beta-carotene and lycopene were tomatoes and tomato products (7).

Recently, however, random control trials have discovered that these main carotenoids are more bioavailable from the papaya than from either carrots or tomatoes (8).

In fact, the bioavailability of beta-carotene from papayas is nearly three times higher than that from tomatoes or carrots (8).

Beta-carotene is a vitamin A precursor, an extremely important vitamin necessary to the human diet (8).

The other carotenoids, such as lycopene, are not converted into vitamins but instead have been reported to decrease the risk of cardiovascular disease and many cancers (8).

With that being said, it is clear that carotenoids and therefore the papayas that provide such pigments are quite beneficial for your overall health.

 

Papaya Neutraliseert vrije radicalen en vermindert oxidatieve stress

 

Neutralizes Free Radicals and Reduces Oxidative Stress

 

Free radicals are reactive chemical species with a single unpaired electron, making them highly unstable and dangerous to biological systems by causing oxidative stress on organisms (9).

Gelukkig behandelt het menselijk lichaam deze potentiële gevaren door zijn natuurlijke endogene, antioxidante systemen ( 9 ).

De consumptie van antioxidanten en andere factoren bieden bescherming tegen deze vrije radicalen, maar als het genereren van vrije radicalen van natuurlijk voorkomende cellulaire ademhaling de beschermende effecten van antioxidanten overschrijdt, kan oxidatieve schade optreden ( 9 ).

Veel wetenschappers zijn van mening dat deze oxidatieve schade een sleutelrol speelt in algemene veroudering, evenals hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve aandoeningen ( 9 ).

Gelukkig beginnen onderzoekers te ontdekken dat gefermenteerde papaja’s niet alleen een voldoende hoeveelheid antioxidanten bieden om het antioxidante afweersysteem van het lichaam te versterken, maar ook de vrije radicalen kunnen neutraliseren ( 10 ).

De verbindingen in papaja maken die schadelijke chemicaliën in wezen nutteloos, zodat ze het lichaam niet langer kunnen beschadigen ( 10 ).

Verdere studies zijn echter nog steeds gepland, omdat het erop lijkt dat gefermenteerde papaja’s elke dag moeten worden geconsumeerd om je verdedigingssysteem het meest efficiënt te versterken ( 10 ).

 

Papaya Verlaagt het risico op Alzheimer

 

Verlaagt het risico op Alzheimer

 

De ziekte van Alzheimer (AD) is de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte evenals de primaire oorzaak van dementie bij ouderen ( 11 ).

It has been determined that there is no single cause of Alzheimer’s, but instead the disease is initiated by a complicated array of factors.

One of these is oxidative stress, which, along with its many other effects, has been thought to cause amyloid-beta and tau-induced neurotoxicity, both of which are primary hallmarks of Alzheimer’s disease (11).

Unfortunately, brain tissue is especially susceptible to oxidative stress, which highly validates the importance of keeping your brain healthy to reduce the risk for such neurodegenerative disease as Alzheimer’s (12).

In this particular disease, one of the many biomarkers that scientists use for diagnostics is called 8-OHdG (12).

In one study, researchers measured this biomarker to be much higher in Alzheimer’s patients compared with controls (12).

What is interesting, however, is that when these same AD patients were supplemented with fermented papaya, the papaya extracts significantly decreased the amount of 8-OHdG over a 6-month period (12).

The reasoning behind this treatment is that compounds in papaya can counteract the effects that free radicals and oxidative stress have on the body and, more importantly, the brain (12).

 

Reduces Cancer Risk

 

As mentioned previously, lycopene, like that in papayas, is a type of carotenoid, like beta-carotene; however, lycopene is not a precursor for vitamin A but instead is an intermediate in the biosynthesis of other carotenoids and has incredibly strong antioxidant properties (13).

What is more interesting is its amazing anticancer properties.

Antioxidants protect our bodies from oxidative stress, which is an important factor in how we age.

Studies are also beginning to discover that the antioxidant protection, especially from lycopene, also protects us against oxidative damage to our DNA that could activate oncogenes, or cancer-causing genes (13).

Dietary antioxidants from carotenoids like lycopene may be able to protect our cells from damage caused by internal or external sources, such as radiation (13).

Once again, the main point to remember is that oxidative stress, when in combination with high levels of insulin and glucose, poses a major risk of cancer, especially for people with diabetes (14).

Nevertheless, researchers believe that fermented papaya preparation (FPP) can influence signaling cascades associated with uncontrolled cell growth and survival, thereby making it a possible therapeutic method for patients already undergoing cancer therapies (14).

 

Prevents Heart Disease

 

High-density lipoproteins (HDL) are the good kind of lipid.

They are associated with a reduced risk of cardiovascular disease (CVD), they stimulate glucose uptake, and oppose insulin resistance (15).

Patients with type 2 diabetes, however, are thought to have malfunctioning HDLs, making them more prone to CVD (15).

In a randomized control trial of eighty obese patients, the subjects increased their fruit and vegetable intake, which resulted in carotenoid content and enhanced the cardioprotective properties of HDLs (15).

Since scientists have many evidence-based reviews that support the beneficial effects of carotenoids and the papaya’s extremely large supply of these carotenoids, it is clear that consuming larger amounts of papaya would effectively lower one’s risk for heart disease (15).

Even for people without type 2 diabetes, the ratio between low-density lipoproteins and high-density lipoproteins is a precarious balance—too little HDLs means a higher risk for CVD whether or not you have diabetes.

Therefore, anyone can benefit from increased intake of not only papayas but also from many similar fruits and vegetables.

 

Reduces Inflammatory Markers

 

Both chronic and low-grade inflammations are common causes and/or triggers for many diseases, such as obesity, diabetes, insulin resistance, and other metabolic disorders (16).

Low-grade inflammation specifically is a common characteristic of obesity (16).

For people who suffer from obesity, scientists have found more circulating inflammatory markers in their blood compared with leaner people; following weight loss; however, those amounts of markers decrease, therefore demonstrating a positive relationship between weight and inflammatory marker amounts (16).

Because of their abundance of antioxidants and flavonoids, papayas have been found to dampen inflammation by affecting T cells, which mediate the inflammatory response (17).

Indeed, researchers conducted a study where male subjects were given prepared papayas to consume, and scientists observed how a number of regulatory T cells changed after consumption (17).

They discovered that inflammatory cytokines were significantly repressed and that the papaya may directly exert an anti-inflammatory response through the use of those regulatory T cells (17).

 

Papaya Verbetert de spijsvertering

 

Improves Digestion

 

Aside from their abundance of carotenoids and antioxidants, an additional hallmark of papayas is that they contain an enzyme called papain (18).

More specifically, papain is actually a proteolytic enzyme, which means that it aids in protein digestion, and it is normally extracted from the latex of unripe papayas.

Several researchers believe that this special enzyme is responsible for the papaya’s renowned digestive properties.

Many cultures use papayas as natural remedies for abnormal digestive problems, such as constipation, heartburn, and symptoms of irritable bowel syndrome (18).

In one double-blind, placebo-controlled study, the effects of papaya preparation Caricol® on improving digestive symptoms were observed.

Researchers concluded that the papaya preparation contributes to the maintenance of the digestive tract by, most significantly, relieving constipation, bloating, and symptoms of irritable bowel syndrome (18).

An additional study conducted at the University of Illinois at Urbana-Champaign suggested that papayas could actually act as a digestive aid since the papain in papayas helps to displace meat boluses and are a great source of fermentable substances beneficial to your overall health.

 

Can Treat Ulcers

 

Although the meat of the papaya is the most notable part of the fruit used for its health benefits, the seeds, leaves, and roots of the papaya plant are also very helpful in treating certain conditions.

Specifically, the extract from papaya seeds has been recognized to have both gastroprotective effects and antiulcerogenic activity (20).

A study was conducted to evaluate this claim, using models of acute gastric ulcer induction and chronic ulcers in rats (20).

When given in high doses compared with the rat’s weight, the papaya seed extract significantly reduced both gastric lesions and ulcerative symptoms (20).

In West Africa, especially, ulcers are unfortunately very common, and it is highly important to discover ways to treat such diseases with natural remedies, such as the papaya (21).

De Buruli-maagzweer (BU) is de derde meest voorkomende mycobacteriële infectie ter wereld, net na tuberculose en lepra ( 21 ).

Er werd een grote systematische review samengesteld met een overzicht van verschillende planten en verbindingen met anti-BU-eigenschappen, en de papaja blijft een van de bekendere planten met bewezen werkzaamheid bij de behandeling van patiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen ( 21 ).

Het ontdekken van een gemakkelijke en goedkopere aanpak , zoals het gebruik van de papaja, bij de behandeling van dit soort patiënten in minder ontwikkelde landen is een goede stap in de goede richting.

 

Papaja helpt anti-aging

 

Helpt Anti-aging

 

Het is niet verrassend dat de snelheid van veroudering van de huid voornamelijk wordt bepaald door de snelheid van weefsel degeneratie ten opzichte van de snelheid van weefselregeneratie ( 22 ).

Toch hangt huidveroudering inderdaad ook sterk af van je genetische samenstelling en levensstijl ( 22 ).

Van overmatige vrije radicalen wordt aangenomen dat ze van invloed zijn op rimpels, verslapping en andere beschadigingen van de huid die optreden tijdens het ouder worden ( 22 ).

Gelukkig hebben lycopeen en vitamine C-componenten die al zijn genoemd als talrijk bij papaja’s, eigenschappen die uw huid beschermen tegen de tekenen van veroudering ( 23 ).

Een van de belangrijkste extrinsieke verouderingsfactoren is fotoveroudering of hoe blootstelling aan UV de huid beïnvloedt en bijdraagt ​​aan verzakking, rimpels en degeneratie van de huid ( 22 ).

De voedingsstoffen verpakt in papaja’s fungeren als een natuurlijke “zonnebrandcrème”, die de huid beschermt tegen schadelijke stralen en daarom ook vroegtijdige rimpels voorkomt ( 22 ).

 

Behandelt Dengue Fever

 

Dengue-koorts is een ziekte die elk jaar van 50 tot 270 miljoen mensen treft in meer dan 125 verschillende landen ( 24 ).

Het is een virale ziekte die wordt overgedragen door de beet van de Aedas- mug, waardoor het erg lijkt op malaria en ook net zo dodelijk is ( 24 ).

De symptomen van deze ziekte zijn koorts, hemorragie en nu en dan encefalitis en myocarditis ( 24 ).

Omdat er weinig bekend is over de ziekte, is de behandeling meestal symptomatisch, wat betekent dat artsen de symptomen alleen kunnen behandelen als ze zich voordoen.

Unfortunately, there is no known effective antiviral agent to treat dengue fever (24).

Papayas, however, offer a hallmark treatment for this disease.

Studies have shown that the papaya plant can be used to treat the deficiency of platelets in the blood that is a universal symptom of dengue fever (24).

Scientists believe that the extract from the leaves of the papaya plant contain membrane-stabilizing properties and can protect the blood against stress-induced destruction, which is crucial for treating the symptoms that occur with dengue fever (24).

Only a few studies involving humans have been conducted, but many of the recorded outcomes of treating human patients suffering from dengue fever with papaya have had good outcomes.

Many cases resulted in increased platelet and white blood cell counts, greatly alleviating the symptoms of the disease in these patients (24).

 

Treats Skin Wounds

 

Burns are one of the most common skin wounds, but because of limited resources in such areas as Africa and other less developed countries, managing burns becomes a serious endeavor.

Traditional medicine is necessary to save lives and money.

One of the traditional therapies for dressing burns and wound healing involves papaya, which constitutes the major component of their burn dressings (25).

Papayas are actually currently used in the pediatric unit at the Royal Victoria Hospital in Banjul, Gambia since it is well tolerated by the children there (25).

Om de papaja te bereiden, wordt de pulp uit de rijpe vruchten gehaald en vervolgens gepureerd en aangebracht op geïnfecteerde brandwonden ( 25 ).

Wetenschappers zijn van mening dat de werkzaamheid van de papaja als een wondgenezing behandeling voortvloeit uit papaja’s proteolytische enzymen, chymopapaïne en papaïne, en ook uit de antimicrobiële activiteit ervan ( 25 ).

Verbazingwekkend genoeg resulteerde papajaverband in een gerandomiseerde studie waarbij papajaverbanden werden vergeleken met waterstofperoxide verbanden, in een kortere tijd die nodig was voor de ontwikkeling van gezond granulatieweefsel en een kortere opnameduur voor de patiënten, ondanks het feit dat waterstofperoxideverbanden de huidige wijze van verband zijn voor de meeste ziekenhuizen. ( 26 ).

Het is goed mogelijk dat Afrika het juiste idee heeft als het gaat om het gebruik van traditionele medicijnen voor de behandeling van huidwonden en brandwonden.

 

Behandelt acne

 

Een van de minder bekende voordelen van papaya is dat papaïne daadwerkelijk kan helpen om acne en puistjes te verminderen, wat een steeds duurder en prominenter behandelgebied is ( 27 ).

In één specifiek onderzoek werd een zalf bestaande uit een combinatie van papaïne en verschillende andere verbindingen getest bij patiënten om het vermogen ervan om de incidentie en ernst van milde tot matige acne te verminderen ( 27 ).

De steekproefomvang bestond uit achtennegentig Kaukasische patiënten in leeftijd van vijftien tot veertig jaar oud, en elke patiënt werd twaalf weken lang eenmaal per dag met de zalf behandeld ( 27 ).

Nadat het onderzoek was geëindigd, evalueerden de onderzoekers de werkzaamheid van de behandeling met behulp van een universele Global Acne Grading Scale (GAGS), en laesies tellen mee om te bepalen of de behandeling gunstig was of niet ( 27 ).

Gelukkig ontdekten onderzoekers dat er een gemiddelde reductie van 41% was in de waargenomen GAGS-score en dat na de behandelingsperiode ( 27 ) de laesies afnamen .

Omdat papaïne een enzymoplossende proteïne is, wat betekent dat het vet effectief oplost, de huid reinigt en je poriën niet verstopt laat raken, leidt een dergelijke behandeling tot een kleinere kans op acne en puistjesuitbraken.

 

Papaya elimineert wormen en parasieten

 

Elimineert parasieten

 

Papaja’s, meer specifiek papaya zaden, zijn eigenlijk zeer efficiënt in het verdrijven van wormen en parasieten ( 27 ).

The reason for this uncanny ability lies in a substance called caracin, which is quite abundant in papaya seeds, and is known for its effectiveness in ridding organisms of roundworms (27).

An additional compound, alkaloid carpaine, also found in the seeds of this versatile fruit, can also destroy and expel intestinal worms (27).

Researchers in Mexico wanted to test these ideas by comparing extract from papaya seeds with control groups to determine their ability to reduce numbers of parasites (28).

Scientists found that the animal subjects treated with papaya seed extract had a significant reduction in particular parasites from both parasitic stages (28).

Zulke conclusies hebben duidelijk meer testen nodig om definitief te zijn, maar veel geloofwaardige bronnen hebben aangetoond dat de vetzuren in papajazaden het aantal parasieten in zowel intracellulaire als extracellulaire methoden significant kunnen verminderen ( 28 ).

 

Antidiabetische voordelen

 

Helaas tonen de statistieken aan dat bijna een derde van de bevolking in de Verenigde Staten zwaarlijvig is, terwijl nog een derde van de bevolking te zwaar is ( 29 ).

Afgezien van alle andere redenen waarom overgewicht voor u ongezond is, heeft obesitas of zelfs overgewicht een veel groter risico op het ontwikkelen van diabetes ( 29 ).

Aangezien een derde van onze bevolking wordt verdacht zwaarlijvig te zijn, is het geen wonder dat bijna 10% van de bevolking inderdaad een vorm van diabetes heeft ( 29 ).

Voor diabetici is het controleren van uw insuline een noodzakelijk onderdeel van uw dag, maar helaas, veel mensen die aan deze ziekte lijden, zorgen niet voldoende voor zichzelf of hun glucosewaarden.

Met deze groeiende pandemie is het voor ons van vitaal belang om gezonder te leven om dit soort gezondheidsproblemen te voorkomen.

Behandeling, evenals preventie, moeten ook worden onderzocht.

Als een veel gebruikte plant voor de traditionele geneeskunde, is het bekend dat de papaja hypoglycemische effecten produceert en lipideprofielen verbetert bij zowel proefdieren als mensen ( 30 ).

Wanneer waterig papaja-extract werd toegediend aan door diabetes geïnduceerde ratten, merkten onderzoekers dat het extract de bloedglucosespiegels en cholesterol verlaagde, terwijl de gewichten van de dieren slechts in geringe mate werden verlaagd ( 30 ).

Andere observaties waren onder meer positieve effecten op zowel de integriteit als de functie van de lever en pancreas, die veelbelovende bevindingen zijn in de richting van het helpen omgaan met deze ongelukkige ziekte ( 30 ).

 

Papaja Vermindert artritispijn

 

Vermindert artritis pijn

 

Reumatoïde artritis (RA) is een complexe ziekte die veel van dezelfde inflammatoire en immunologische reacties deelt als hart- en vaatziekten ( 31 ).

De overeenkomsten beginnen met een verhoogde productie van vrije radicalen – de boosdoener voor veel van onze huidige wereldwijde gezondheidsproblemen.

De producten van deze vrije radicalen zijn geïdentificeerd in de vloeistof van ontstoken reumatoïde gewrichten, wat suggereert dat de ontsteking inderdaad wordt gemedieerd door de activiteit van vrije radicalen ( 31 ).

Exogene antioxidanten zijn belangrijk bij het afvangen van deze oxidatieve agentia en daarmee het voorkomen van oxidatieve schade ( 31 ).

Evenzo verhoogt de papaïne in papaja’s ook de productie van immuuncellen genaamd cytokines ( 32 ).

Cytokines kunnen in feite de genezing versnellen en de snelheid van bloedstollingsmechanismen verminderen om de bloedsomloop te verbeteren en waardevolle voedingsstoffen aan ontstoken lichaamsgebieden te leveren, zoals door artritis getroffen gewrichten ( 32 ).

Veel mensen geloven ook dat papaja’s natuurlijke pijnstillers zijn en zweren bij hun pijnstillende eigenschappen, hoewel verder testen en onderzoek moeten worden gedaan om een ​​dergelijke theorie te bewijzen.

 

Papaja Voorkomt maculaire degeneratie

 

Voorkomt maculaire degeneratie

 

Age-related macular degeneration is the primary cause of vision loss in older adults (33).

The papaya’s nutritional profile demonstrates that this fruit is a great source of vitamin A, vitamin C, and vitamin E, which are all vitamins that help promote healthy eyes (33).

In fact, a study in the Archives of Ophthalmology found that eating at least three servings of fruits, including papayas, per day can actually lower your risk for age-related macular degeneration (ARMD) (33).

What’s more is that simply eating this recommended amount of fruit reduces your risk by 36% compared with people who eat less than 1.5 daily servings of fruit, likely because the antioxidants in fruits like papaya can repair the macular degeneration when it is occurring (33).

Interestingly, although vegetables also include several antioxidants and carotenoids, they were not shown to have any protective factors against ARMD or a more severe version of ARMD, which is neovascular ARMD, whereas fruits had a very significant effect (33).

Additionally, fresh yellow- or orange-colored fruit, like papayas specifically, can also aid in preventing other eyes diseases as well, such as glaucoma and cataracts, because of, once again, the papaya’s natural supply of carotenoids and antioxidants (33).

 

Promotes Lung Health

 

Similar to the way they help prevent macular degeneration, papayas also promote lung health due to their vitamin A content (33).

Research conducted at Kansas State University suggests a relationship between vitamin A deficiency, lung inflammation, and emphysema.

These findings are important for people who smoke and even for those who do not but are exposed to secondhand smoke because a common carcinogen in cigarette smoke, benzo (a) pyrene, is actually thought to induce vitamin A deficiency (33).

For smokers and those exposed to secondhand smoke who have significant vitamin A deficiencies along with poor diets, there is a high risk that such an unhealthy combination will lead to emphysema and/or cancer (33).

Some researchers believe that this may explain why some smokers live to be a hundred years old while others die prematurely.

Those who begin smoking at an early age will likely develop vitamin A deficiency early on and the complications associated with that if they do not protect themselves by countering the effects of a diet rich in vitamin A (33).

Papayas are a fantastic source of vitamin A, so for those who turn to cigarettes or are required to be in environments where you are exposed to secondhand smoke, it would be highly beneficial to protect yourself from the harmful effects by consciously including papayas and other vitamin-rich foods in your daily diet.

 

Anti-sickling Properties

 

Sickle cell anemia is a genetically inherited disease that causes an individual to have an abnormal beta-globulin gene, thereby causing their red blood cells to form into bioconcave disc shapes rather than the normal disc-shape erythrocytes (34).

Because of the shape change, the sickled red blood cells are less soluble and cannot move through the bloodstream as easily, making it more likely that they will clog blood vessels (34).

If this occurs, the oxygen-carrying erythrocytes cannot reach their destinations because of the clog, and the tissues and organs, therefore, will not receive the oxygen they need to live and thrive (34).

Fortunately, the dried leaves, as well as the extract from papayas could well be a way to manage this disease.

Onderzoek en veel experimenten suggereren dat het plantenextract de reductie en vernietiging van rode bloedcellen kan verminderen en de erythrocytmembranen kan beschermen ( 34 ).

Als u dit wel doet, kan de vorming van sikkelcellen onder bepaalde omstandigheden worden geremd, wat wijst op de mogelijke werkzaamheid van het gebruik van papaja’s als kandidaten voor sikkelcelanemietherapie. Aan de andere kant presenteren gedroogde papajabladeren ook mogelijk therapeutisch gebruik.

Een bepaald experiment testte en vergeleek talloze concentraties van bladextract en vond dat alle concentraties de vorming van sikkelcellen tot op zekere hoogte remden, met een concentratie van 10 mg / ml met het hoogste anti-sickling-effect ( 34 ).

 

Papaya Beschermt de huid tegen schade door de zon

 

Beschermt de huid tegen beschadiging door de zon

 

Iedereen gaat naar buiten, maar niet iedereen herinnert zich dat hij zonnebrandcrème draagt.

UV-stralen van de zon kunnen ongelooflijk schadelijk zijn voor mensen die zichzelf niet goed beschermen wanneer ze in de zon staan ​​en die u het risico kunnen geven op huidkanker en vroege tekenen van huidveroudering ( 23 ).

Gelukkig hebben de micronutriënten die overvloedig voorkomen in papaja’s, carotenoïden en flavonoïden, gezorgd voor systematische fotoprotectie tegen de schadelijke stralen van de zon en ook is gebleken dat ze uv-geïnduceerd erytheem voorkomen, wat de roodheid van de huid is die merkbaar is na ook in de zon te zijn geweest lang ( 23 ).

In een bepaald onderzoek werden de deelnemers onderworpen aan interventies van tien tot twaalf weken met betrekking tot de inname van lycopeen of producten die rijk zijn aan lycopeen, zoals papaja’s ( 23 ).

After the intervention period, researchers measured a decrease in the sensitivity toward UV-induced erythema, displaying how dietary carotenoids may contribute to long-term skin protection from the sun (23).

In other words, the real trick to protecting your skin is to work from the inside out by eating more carotenoid-rich foods!

 

Papaya heeft therapeutische eigenschappen voor polio

 

Treats Polio

 

It has long been debated whether or not vitamin C can actually help enhance resistance to the poliomyelitic infection.

Polio is a highly infectious disease with symptoms varying from respiratory illness, influenza-like symptoms and, most notably, paralysis (35).

The disease is exclusive to humans and transmitted through the fecal-oral route.

The early to mid-1900s was a period for much alarm, as the paralytic polio epidemic struck the United States.

Gelukkig is in de jaren vijftig een poliovaccin geïntroduceerd, dat de ziekte uit de Verenigde Staten heeft uitgeroeid ( 35 ).

Tot op de dag van vandaag bestrijden veel burgers in lager ontwikkelde landen nog steeds de ziekte en / of het risico op uitbraken.

In de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw werd er veel gewerkt aan het vinden van geneeswijzen en behandelingen voor polio, een oplossing die gewoon vitamine C is ( 35 ).

Verschillende experimenten met apen lieten zien dat verschillende doses paralytisch poliovirus niet-infectieus werden gemaakt wanneer ze werden gemengd met kleine doses ascorbinezuur of vitamine C ( 35 ).

Hoewel in veel experimenten de succespercentages in vitro en bij proefdieren waren gevarieerd, waren er maar heel weinig experimenten met mensen, waardoor er voortdurend onderzoek naar het onderwerp nodig was ( 35 ).

Daarom wil dit niet zeggen dat het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, zoals papaja’s, je plotseling van polio zullen genezen, maar de vitamines die door dergelijke vruchten worden geleverd, zijn uiterst gunstig in meer dan één opzicht en kunnen een toekomstige therapeutische optie voor patiënten zijn getroffen door de ziekte.

 

Voorkomt scheurbuik

 

Het meest algemeen bekend sinds de ontdekking ervan in de voedingsstoffen-deficiënte zeelieden in de vijftiende en zestiende eeuw, scheurbuik is een ziekte die kan resulteren in verwoestende voordelen voor de gezondheid zonder de juiste behandeling ( 36 ).

Mensen zijn niet in staat om ascorbinezuur te synthetiseren, wat betekent dat we de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine moeten verkrijgen om de goede werking van ons lichaam te behouden en, met name, ijzer uit het darmkanaal te absorberen ( 36 ).

Scheurbuik is een ziekte waarbij een persoon gewoon niet genoeg vitamine C in zijn systeem heeft, wat daarom lethargie, vermoeidheid, bloedarmoede en veel meer symptomen veroorzaakt.

Hoe langer je gaat zonder de juiste doses vitamine C, hoe meer levensbedreigend de symptomen worden, waaronder dingen als oedemen, geelzucht, neuropathie en overlijden ( 36 ).

Gelukkig is scheurbuik een zeer te voorkomen ziekte.

Simpelweg door je eigen vitamine C-inname te volgen, kan deze rampzalige ziekte helpen voorkomen.

Het opnemen van vitamine-rijk voedsel, zoals sinaasappels, papaja’s en limoenen, in uw dagelijkse voeding kan helpen ervoor te zorgen dat u voldoende vitamine C krijgt.

 

Papaja behandelt bepaalde soorten bloedarmoede

 

Behandelt bepaalde soorten bloedarmoede

 

Een andere voordelige voedingsstof die in papaja wordt gevonden is van de vitamine B-familie.

Het is oplosbaar in water en helpt bij het maken en onderhouden van rode bloedcellen ( 37 ).

Als u niet genoeg foliumzuur per dag krijgt, loopt u waarschijnlijk een risico op bloedarmoede, meer specifiek op foliumzuurgebreksanemie.

Degenen die lijden aan bloedarmoede hebben meestal kortademigheid, duizeligheid, hoofdpijn en, meestal, vermoeidheid ( 37 ).

Mensen die bloedarm zijn, hebben het gevoel dat ze heel weinig energie hebben en moe zijn, wat gebeurt omdat je hart harder moet werken om zuurstofrijk bloed door je lichaam te pompen, omdat rode bloedcellen niet zo efficiënt worden geproduceerd ( 37 ).

Omdat er veel verschillende soorten bloedarmoede zijn, is het het beste om een ​​arts te raadplegen om uw specifieke type te bepalen, maar als u eenmaal weet, kan bloedarmoede vrij gemakkelijk worden beheerd.

Papaya’s bevatten, zoals we weten, veel vitamine C, maar ze bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden foliumzuur en ook een flinke hoeveelheid ijzer ( 37 ).

Het consumeren van papaja’s kan daarom sommige van de symptomen van anemie helpen verlichten, simpelweg vanwege de overvloed aan vitale voedingsstoffen.

 

Verlaagt het risico op neurale buisdefecten in de foetussen

 

Foliumzuur is een essentiële voedingsstof die nodig is voor DNA-replicatie en algemene celsynthese ( 38 ).

Hoewel het een belangrijke voedingsstof is voor elke gezonde persoon, is het vooral van vitaal belang voor zwangere vrouwen en hun foetussen.

Van folaatdeficiëntie is al lang bewezen dat het gecorreleerd is met afwijkingen bij moeders, zoals bloedarmoede en neuropathie, en aangeboren afwijkingen bij foetussen, zoals spina bifida en anencefalie ( 38 ).

Spina bifida is een verwoestende abnormaliteit van het ruggenmerg waarbij een deel van het ruggenmerg niet goed vormt en meestal buiten het lichaam aanwezig is.

Hoewel het mogelijk is om met deze stoornis te leven, is anencefaliteit aan de andere kant altijd dodelijk omdat de foetus wordt geboren zonder het telencephalon gedeelte van hun hersenen ( 38 ).

Gelukkig zijn deze defecten, samen met andere, bijna volledig te voorkomen door simpelweg de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur te gebruiken tijdens de zwangerschap, die momenteel ongeveer 600 μg is ( 38 ).

Papaja’s en andere citrusvruchten zijn ongelooflijk hoog in foliumzuur, dus als je het ongunstig vindt om elke dag folaatsupplementen te nemen, zoek dan gewoon naar manieren om papaja’s in je dieet op te nemen terwijl je zwanger bent!

 

Papaja vermindert het risico op een beroerte

 

Vermindert het risico op een beroerte

 

We zijn bekend met het herkennen van slagen – verlies van gevoel in uw ledematen, wazig zicht, onduidelijke spraak, verlamming aan één kant van het lichaam.

Wat we niet zo goed weten, is hoe we een beroerte kunnen voorkomen, die optreedt wanneer de opbouw van plaque in de slagaders de bloedtoevoer naar de hersenen blokkeert ( 39 ).

Dit kan een verwoestende impact hebben. Een veelvoorkomende oorzaak van beroertes is een hoog cholesterolgehalte – als er veel cholesterol is, kan plaque ontstaan ​​en slagaderblokkades veroorzaken, waardoor de bloedstroom wordt belemmerd.

Veel studies hebben inconsistente bevindingen, maar een die universeel lijkt te zijn, is dat het verlagen van het cholesterolgehalte, met name het slechte LDL-cholesterol, het risico op beroerte bij populaties met een hoog risico vermindert ( 39 ).

Er zijn tal van voorgestelde manieren om cholesterol te verlagen , maar sommige meer recente bevindingen suggereren dat de voedingsstof lycopeen daadwerkelijk een effect heeft op het verminderen van LDL-cholesterol, waardoor ook je risico op een beroerte wordt verminderd.

Een meta-analyse ontdekte dat lycopeen, wanneer het dagelijks in doses van meer dan 25 mg wordt ingenomen, het LDL- cholesterol met ongeveer 10% kan verlagen ( 40 ).

Als u niets anders doet, voeg dan op zijn minst lycopeenrijke papaja’s toe aan uw dieet om uw risico op beroertes in de toekomst te verminderen.

 

Verlicht kinkhoest

 

Kinkhoest is een universele ziekte die vooral kinderen in voorschoolse en schoolgaande leeftijd lijkt te richten ( 41 ).

Hoewel een groot percentage van de kinderen die zijn gevaccineerd voor kinkhoest het virus niet krijgen, is er nog steeds een merkbaar percentage dat het wel oploopt.

Omdat het bekend is dat vitamine C ontgiftende effecten heeft, zijn veel gevallen en experimenten geanalyseerd om te zien of vitamine C een kinkhoest kan behandelen ( 41 ).

Dergelijke experimenten hebben gemengde conclusies opgeleverd en er zijn geen definitieve antwoorden te vinden, maar van hoge doses vitamine C is aangetoond dat ze de harde symptomen van het virus verlichten.

Bovendien heeft het de periode van ernstige ziekte van enkele weken tot enkele dagen ingekort, wat suggereert dat deze vitamine eigenlijk meer is dan alleen het verlichten van de ongemakkelijke symptomen – dat het daadwerkelijk helpt om het virus te elimineren is een manier ( 41 ).

Omdat kinkhoest vooral dodelijk is voor jonge kinderen, is het belangrijk voor zowel u als uw kinderen om dagelijks veel vitamine C te krijgen van voedingsmiddelen zoals papaja’s en andere citrusvruchten.

 

Manieren om te kopen en op te slaan

 

Hoewel veel mensen papaja’s beschouwen als tropische en exotische vruchten, zijn ze zo universeel geworden dat ze nu overal ter wereld gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

Met een heerlijk zachte, boterachtige consistentie en een heerlijk zoete, maar toch muskusachtige smaak, hebben papaja’s de laatste tijd een sterke populariteitsstijging gezien en hopelijk zullen ze nog sterker stijgen als mensen de geweldige gezondheidsvoordelen zien.

Voor degenen onder u die graag binnen een dag na aankoop van uw fruit willen genieten, moet u ervoor kiezen papaya’s met een roodachtige of oranje huid te kiezen en die een beetje zacht zijn wanneer u ze aanraakt.

Papaja’s met gele vlekken op hun huid zijn nog steeds een beetje onrijp en het duurt een paar dagen om volledig te rijpen.

Papaya’s die volledig groen en zeer stevig zijn, worden zelden gebruikt voor het eten, maar ze kunnen worden gebruikt voor het koken omdat hun zoete smaak nog niet is ontwikkeld.

Als u een lichtgele papaja koopt maar het rijpingsproces wilt versnellen om er snel van te genieten, kunt u het fruit samen met een banaan in een bruine papieren zak laten rijpen in een dag of twee.

Wat opslag betreft, moeten rijpe papaja’s altijd in de koelkast worden bewaard en, indien mogelijk, binnen ongeveer twee dagen worden geconsumeerd, zodat u kunt genieten van de maximale smaak van de gerijpte vruchten!

 

Hoe meer papaja in uw dieet op te nemen

 

Hoe meer papaja in uw dieet op te nemen

 

De beste eigenschap van papaja’s is dat ze onmiskenbaar veelzijdig zijn.

Ze kunnen worden opgenomen in uw ontbijt, lunch, snacks of zelfs als dessert!

Papaya-ontbijtrecepten

Voor een fantastisch en vitaminerijk ontbijt, raad ik aan wat melk, Griekse yoghurt, vanille-extract, een bevroren banaan en een gesneden rijpe papaja te mengen.

Als je al deze ingrediënten bij elkaar mixt, krijg je een buitengewoon stevig, gemakkelijk en supergezond ontbijt dat je zelfs in een reismok kunt gieten om je ontbijt mee te nemen naar je werk of onderweg!

Of, als u iets eenvoudiger wilt, kunt u eenvoudig een rijpe papaja pellen, in plakjes snijden en zaaien en de vrucht rauw eten met een kom yoghurt, zodat u gemakkelijk uw dagelijkse vitamine C-aanbeveling in uw dieet kunt opnemen.

Papaya lunchrecepten

Voor de lunch is een verse kom fruitsalade een supergemakkelijke manier om uw dagelijkse dosis papaja’s te krijgen.

Schil en snijd eerst rijpe papaja.

Meng het met een assortiment van ander fruit, bijvoorbeeld bananen, sinaasappels, aardbeien en verse bessen.

Gooi alles dan met een dressing van lichte yoghurt en een scheutje citroensap voor een perfect koele middaglunch voor warme zomerdagen.

Papaya Snack Recepten

Als je meer een ‘snackende’ persoon bent die de tijd niet kan vinden om een ​​maaltijd te nuttigen, probeer dan een papaya-salsa te maken.

Rijpe papaja paren passen goed bij de rokerige smaken van Mexicaans eten en zorgen voor een prima basisingrediënt voor pittige salsa’s.

Een recept dat je kunt proberen, bestaat uit gesneden rauwe papaja’s, in blokjes gesneden ananas, lente-uitjes, knoflook, limoensap, zout en zwarte peper.

Alle ingrediënten samen roeren zorgt voor een hartige salsa-dip voor tortillachips, of het kan net zo goed dienen als een topping voor warme quesadilla’s met kip.

Papaya-dessertrecepten

Hoewel het niet zo vaak wordt gebruikt als dessertingrediënt, kunnen papaja’s erg lijken op andere vruchten, zoals perziken, bananen of meloenen.

Voor een smakelijk dessert met licht onrijpe papaja’s, probeer een brood van papaja brood te bakken , vergelijkbaar met bananenbrood!

Verdeel een stevige papaja en laat het overtollige vocht op een keukenrol lopen.

Roer boter en suiker samen en voeg vervolgens twee eieren toe, één voor één.

Meng in een aparte kom de droge ingrediënten van bloem, bakpoeder, bakpoeder, zout, kaneel, piment en gember.

Het toevoegen van de droge ingrediënten aan het botersuikermengsel zal uw brood “deeg” creëren.

Na ongeveer een uur bakken, krijgt u een heerlijk warm broodje papaya, dat kan worden geserveerd met een scheutje honing bovenop!

 

Papaya voorzorgsmaatregelen

 

Voorzorgsmaatregelen

 

Ondanks alle aangetoonde heide voordelen van papaja’s, zijn er nog steeds verschillende zorgen over het eten van te veel papaja voor bepaalde groepen mensen.

Een zo’n groep is zwangere vrouwen.

Er zijn studies uitgevoerd met een positieve correlatie tussen de consumptie van onrijpe of halfrijpe papaja’s en baarmoedercontracties bij zwangere vrouwen ( 43).

Aan de andere kant, wanneer in vivo studies werden getest met behulp van proefpersonen van de rat, produceerden volledig rijpe papaja’s niet dezelfde effecten.

Deze discrepantie wordt verondersteld te voorkomen, omdat onrijpe en halfrijpe papaja’s latex bevatten, een stof die erg op natuurlijke hormonen lijkt, zoals prostaglandine en oxytocine ( 43 ).

Van deze hormonen wordt al lang gedacht dat ze de bevalling induceren door samentrekkingen van de baarmoeder op te wekken, maar als deze acties op het verkeerde moment plaatsvinden, kunnen ze leiden tot miskramen, abortussen of kunnen ze extreem gevaarlijk zijn voor de groeiende foetus ( 43 ).

Hoewel deze studies nog moeten worden gerepliceerd om hun geldigheid te garanderen, wordt zwangere vrouwen aangeraden hun dieet te volgen en voorzichtig te zijn bij het nemen van een beslissing over het al dan niet consumeren van onrijpe papaja’s.

Verder, zoals vermeld, bevatten papaja’s de samengestelde latex.

Als u weet dat u allergisch bent voor latex; het is zeer waarschijnlijk dat je ook allergisch bent voor papaja’s, omdat ze deze verbinding bevatten.

Het eten van papaja’s wanneer u een bekende latexallergie heeft, veroorzaakt waarschijnlijk de normale allergische reactie die u zou hebben als u rechtstreeks in contact zou zijn geweest met het middel ( 42 ).

 

Conclusie

 

In het algemeen moet nu duidelijk zijn dat papaja’s, ondanks het gebrek aan publieke aandacht, veel gezondheidsvoordelen hebben.

Deze vrucht bevat niet alleen eindeloze vitamines, antioxidanten en andere voedingsstoffen, maar biedt ook een heerlijk zoete smaak die moeilijk te weerstaan ​​is.

De overvloedige voedingsstoffen zijn beschermd tegen vele ziektes, zoals kanker, hart- en vaatziekten en ontstekingsziekten.

Voor diegenen die ook op zoek zijn naar natuurlijke manieren om huidverkleuring, roodheid en alleen rimpels in het algemeen te verbeteren, bevorderen lycopeen en vitamines in papaja’s de eliminatie van rimpels en leiden tot een gladde, glad uitziende huid.

De schoonheid van papaja’s is hun gebruiksgemak en veelzijdigheid.

Papaja’s kunnen worden verwerkt in zowat elke maaltijd, inclusief grote maaltijden, desserts en zelfs middernachtsnacks.

Deze snack laat je gelukkig niet schuldig voelen, omdat je je overgeeft aan het verborgen potentieel van de papaja, iets dat gedeeld moet worden met de wereld!