Lichaam

OVERGEWICHT EN OBESITAS BIJ KINDEREN HOE GEVAARLIJK IS HET

OVERGEWICHT EN OBESITAS BIJ KINDEREN HOE GEVAARLIJK IS HET

OVERGEWICHT EN OBESITAS BIJ KINDEREN HOE GEVAARLIJK IS HET

Obesitas bij kinderen is een van de meest alarmerende ziekten in de Verenigde Staten die snel stijgt. Vandaag heeft ongeveer 1 op slechts 5 schoolgaande kinderen (die tussen 6-19 jaar oud) zwaarlijvigheid. Als dat niet genoeg is om die Twinkie neer te zetten, weet ik niet wat ik wil.

Dit is een zeer ernstige medische aandoening die zowel kinderen als adolescenten treft. Kinderen met overgewicht of obesitas zijn degenen die voor hun leeftijd en lengte boven het normale gewicht uitkomen.

De body mass index (BMI) is de geaccepteerde maat voor overgewicht en obesitas. Deze index geeft een gewichtsaanwijzing in verhouding tot de lengte.

Obesitas bij kinderen is behoorlijk verontrustend omdat die extra kilo’s die we eerst schattig en schattig vinden, ertoe zullen leiden dat deze kinderen op weg zijn naar veel gezondheidsproblemen. Deze problemen omvatten een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, vroege hartziekte , botproblemen en diabetes.

Meer dan waarschijnlijk, als je als kind zwaarlijvig bent, heb je de neiging om zwaarlijvig te zijn tijdens de volwassenheid.

Oorzaken van obesitas bij kinderen

Er zijn veel mogelijke factoren die leiden tot obesitas bij kinderen. Laten we verder gaan en elk van hen één voor één bespreken.

Dieet

Ongetwijfeld is veel van het voedsel dat we nu gemakkelijk kunnen gebruiken ongezond. Ze bevatten veel calorieën. Als ze dagelijks worden gegeten, veroorzaken deze kinderen overgewicht bij kinderen. Tegenwoordig consumeren kinderen in Amerika meestal fastfood, bakwaren en snacks voor automaten.

Snoepjes en andere desserts veroorzaken ook gewichtstoename, evenals suikerhoudende dranken, zoals vruchtensappen.

Geen fysieke activiteit

Kinderen die zich niet bezighouden met enige vorm van lichamelijke activiteit, hebben meer kans om aan te komen. Dit komt omdat ze niet zoveel calorieën kunnen verbranden als kinderen die er wel meer uitkomen.

Bovendien gaat de generatie nu liever naar binnen en naar binnenactiviteiten, zoals tv kijken, videogames spelen en online zijn. Te veel tijd besteed aan het doen van deze sedentaire activiteiten dragen bij aan de toename van obesitas bij kinderen.

Sociaal-economische factoren

Het is een feit dat als je gezond wilt eten, je meer dan een paar dollar moet betalen om die gezonde voeding te krijgen. En helaas, hier in de VS zijn er genoeg mensen in gemeenschappen die beperkte middelen hebben en geen toegang hebben tot dit soort voedsel.

Als gevolg daarvan hebben ze geen andere keuze dan te kiezen voor voedsel dat voor hen geschikt is en voedsel dat relatief goedkoop is.

Deze omvatten natuurlijk fast food, junk food, verwerkt voedsel, etc.

Genetica

Soms heeft een kind geen inspraak als het gaat om het ontwikkelen van obesitas bij kinderen. Als een kind afkomstig is uit een familie van mensen met overgewicht, is zijn of haar kans om overgewicht te krijgen ook erg hoog.

Dit geldt vooral voor de omgeving waarin het kind opgroeit en een ongezonde levensstijl aanmoedigt, zoals altijd het hebben van calorierijk voedsel, overeten wordt aangemoedigd en elke vorm van fysieke activiteit wordt ontmoedigd.

Psychologische factoren

Stress is een andere factor van obesitas bij kinderen. Als kinderen verschillende problemen hebben – van hun ouders, hun leeftijdsgenoten, schoolwerk, persoonlijke problemen, enz. – kan dit hun risico op gewichtstoename vergroten.

Om deze problemen het hoofd te bieden, kiezen sommige kinderen voor voedsel om hun emoties het hoofd te bieden.

Gevolgen van obesitas bij kinderen

Natuurlijk zal het verkrijgen van te veel gewicht zeker enkele negatieve effecten hebben, hetzij direct of in de toekomst.

Hieronder zijn enkele van de effecten die opvallen.

Slaapproblemen

Een van de meest enge slaapproblemen is obstructieve slaapapneu. Dit is wanneer de ademhaling van een kind stopt en herhaaldelijk begint tijdens de slaap. Hierdoor wordt het kind meer dan eens ’s nachts wakker. En dit maakt het natuurlijk onmogelijk om te genieten van een goede nachtrust .

Kinderen met slaapapneu zullen zich overdag slaperig voelen en hun concentratie en dagprestaties staan ​​op het spel.

Het is het beste voor ouders om zich bewust te zijn van de symptomen van slaapapneu overdag en ’s nachts. Nachtelijke symptomen zijn onder meer snurken, adempauzes tijdens de slaap, rusteloze slaap, mondademhaling en moeite met opstaan ​​in de ochtend.

Wat betreft de symptomen overdag zijn het meestal hyperactiviteit, onoplettendheid, gedragsproblemen en slaperigheid.

suikerziekte

Twintig jaar geleden waren kinderen met diabetes bijna ongehoord. In de enorm populaire Babysitters Club- serie had een van hun leden, Stacey, diabetes en werd het toen als een taboe beschouwd.

Het klonk als iets waar alleen volwassenen mee te maken hadden, zoals belasting betalen of naar het werk gaan.

Helaas is diabetes type 2 bij 10- tot 19-jarigen de afgelopen jaren met 21 procent toegenomen tussen 2001 en 2009.

En voor experts is de grootste boosdoener van deze stijging obesitas bij kinderen. Dit is een aandoening die van invloed is op de manier waarop het lichaam van een kind suiker (glucose) gebruikt.

Volgens een studie van het University of Michigan Health System hebben obese kinderen twee keer zoveel diabetes dan kinderen met een normaal gewicht.

Hartproblemen

Een slecht dieet kan ervoor zorgen dat kinderen een hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk hebben. Deze twee aandoeningen dragen bij aan de opbouw van plaque in de bloedvaten. Deze plaques kunnen ervoor zorgen dat slagaders vernauwen en verharden. Dit resulteert dan in een hartaanval of een beroerte.

Nonalcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD)

Dit is een aandoening die ervoor zorgt dat vetophopingen zich opstapelen in de lever. Het vertoont meestal geen symptomen. Maar als je ziet dat je kind een erg ongezond voedingspatroon heeft, is de kans groot dat ze NAFLD hebben. Deze specifieke ziekte kan leiden tot littekens, leverbeschadiging en cirrose.

Negatief zelfbeeld

Obesitas bij kinderen zal ervoor zorgen dat je kind gevoelens van een laag zelfbeeld heeft, dat hij zich niet goed voelt over zichzelf, dat hij niet leuk vindt wat hij ziet. Kinderen die als niet-norm worden gezien (zij die er dikker uitzien dan de meesten) bevinden zich meestal aan het ontvangende einde van pestkoppen. En natuurlijk verlaagt dit hun zelfrespect nog meer.

Depressie

Het effect van depressie hangt nauw samen met gevoelens van een laag zelfbeeld. Een laag zelfbeeld kan gevoelens van hopeloosheid en eenzaamheid creëren. Dit zal uiteindelijk leiden tot depressie en mogelijk suïcidale gedachten.

Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics , hoe langer een kind overgewicht of obesitas heeft, hoe meer het kind risico loopt op depressie en andere psychische stoornissen.

Gedrag en leerproblemen

Obesitas bij kinderen kan ertoe leiden dat de kinderen meer angst en slechtere sociale vaardigheden hebben. Kinderen met overgewicht reageren meestal uit en verstoren de instellingen in het ene uiterste, of trekken zich sociaal terug bij het andere.

Obesitas bij kinderen heeft ook invloed op het leren. Bij zwaarlijvige mensen is er verlies van hersenweefsel. Dit resulteert in minder hersenen om na te denken, wat resulteert in een lager IQ. Het langetermijngeheugen van een kind is ook aangetast. Er is dan een beperkte retentie van wat het kind lukt te leren.

En tot slot ervaren obese kinderen een verlies in het vermogen om de aandacht te reguleren. Dit betekent dat een zwaarlijvig kind soms niet lang genoeg gefocust kan blijven om informatie te absorberen. Dit betekent dat er minder geleerd wordt.