Gezondheid voor mannen

MENOPAUSE BIJ MANNEN IS HET ECHT? HIER IS HET BEWIJS! WAT IS EEN MANNELIJKE MENOPAUZE? MANNELIJKE MENOPAUZE SYMPTOMEN

MENOPAUSE BIJ MANNEN IS HET ECHT? HIER IS HET BEWIJS!

MENOPAUSE BIJ MANNEN IS HET ECHT? HIER IS HET BEWIJS!

Dit is iets dat je niet elke dag hoort: de mannelijke menopauze. Dat is juist. De mannelijke menopauze is inderdaad echt. En het kan met elk mannetje gebeuren. Sommige artsen merken dat hun mannelijke patiënten enkele van de symptomen melden die vrouwen tijdens de menopauze ervaren . De hormonale veranderingen bij mannen treden echter geleidelijk op.

Afgezien van de mannelijke menopauze, gaat deze fase bij mannen met andere namen. Veel artsen gebruiken de term andropauze.  Andere termen omvatten androgeendeficiëntie van het ouder wordende mannelijk, laat optredend mannelijk hypogonadisme en testosterondeficiëntiesyndroom.

wat is een mannelijke menopauze?

Er is geen gedefinieerde periode die de menopauze kan worden genoemd. Daarom bestempelen artsen dit probleem als androgeen of testosteron afnemen bij mannen naarmate ze ouder worden. Dat betekent dat het testosterongehalte bij mannen daalt.

Dus hoe laag is laag? Volgens de Urology Care Foundation worden testosteronspiegels die lager zijn dan 300 ng / dL doorgaans als laag beschouwd.

Testosteron is een hormoon dat in de teelballen wordt geproduceerd. Het voedt de geslachtsdrift, helpt bij veranderingen in de puberteit, stimuleert de mentale en fysieke energie, handhaaft de spiermassa en reguleert de vlucht- of vechtreactie .

Testosteronniveaus verschillen bij mannen. Voordat je de puberteit bereikt, zijn je testosteronspiegels laag. Wanneer je seksueel volwassen begint te worden, beginnen de niveaus te stijgen. Zodra je de puberteit bereikt, is testosteron betrokken bij veranderingen bij mannen . Deze omvatten het krijgen van lichaamshaar, het verlagen van de stem, het krijgen van spiermassa en het hebben van veranderingen in seksueel functioneren.

Naarmate je ouder wordt, nemen de testosteronniveaus geleidelijk af. Je verliest ongeveer 1 procent per jaar na je dertigste.

Mannelijke overgang versus vrouwen menopauze

Een van de belangrijkste verschillen in overgang van de menopauze bij vrouwen is dat niet alle mannen het ervaren. Een ander verschil is dat het de voortplantingsorganen niet volledig afsluit. Nog een ander verschil is dat de vrouwelijke menopauze snel toeslaat, terwijl de mannelijke menopauze geleidelijk optreedt en zich zelfs in de loop van tientallen jaren ontwikkelt.

mannelijke menopauze symptomen

MENOPAUSE BIJ MANNEN IS HET ECHT? HIER IS HET BEWIJS!

Met de afname van testosteron veroorzaakt mannelijke menopauze fysieke, seksuele en ook psychologische problemen. De tekenen om op te letten zijn minder energie, aanvallen van depressie of verdriet, minder zelfvertrouwen en minder zelfmotivatie.

Andere symptomen zijn concentratieproblemen en plotselinge slapeloosheid of moeite met slapen. De fysieke tekens zijn duidelijker. Er is een afname van de spiermassa en gevoelens van fysieke zwakte, verminderd libido, onvruchtbaarheid, afname in botdichtheid, verhoogd lichaamsvet en erectiestoornissen .

Bovendien resulteert mannelijke menopauze in verlies van lichaamshaar, gezwollen of gevoelige borsten, verminderde testikels of opvliegers.

Diagnose

De enige manier om te controleren of uw testosteronspiegel inderdaad daalt, is om een ​​bloedtest te laten doen. Er zijn ook andere opties, zoals het krijgen van een lichamelijk onderzoek, uw arts vraagt ​​of u een van de hierboven genoemde symptomen heeft ondervonden, of de uitvoering van andere tests om andere medische problemen uit te sluiten die mogelijk de symptomen kunnen veroorzaken die u ervaart.

Het stimuleren van testosteronniveaus

Er zijn tal van manieren om de testosteronniveaus te verhogen. Er zijn natuurlijke opties en klinische opties. Hieronder zijn enkele voorbeelden die u eventueel kunt verkennen.

Testosteronvervangingstherapie (TRT)

Dit wordt beschouwd als de primaire behandeling voor de dalende niveaus van testosteron. Het is een hormoonvervangingstherapie waarbij androgenen, meestal testosteron, worden vervangen. Er is echter veel controverse over dit. Ja, het heeft enkele mannelijke patiënten geholpen, maar er zijn risico’s aan verbonden, vooral voor mannen met een hartaandoening en prostaatkanker. Ook kan TRT de symptomen van de mannelijke menopauze niet verbeteren.

Er zijn veel manieren om testosteron te vervangen. Je kunt huidpleisters (transdermaal) doen en deze op de arm of het bovenlichaam plaatsen. Je past het eenmaal per dag toe. Testosteronge gels worden direct door de huid opgenomen. Je past ze ook eenmaal per dag toe. U kunt ook mondlapjes gebruiken en deze twee keer per dag aanbrengen. Ze geven continu testosteron af in het bloed via de orale weefsels. Je kunt ook testosteron rechtstreeks in de spier injecteren. Een andere optie is dat u ze kunt implanteren als pellets in het zachte weefsel. Het lichaam absorbeert vervolgens het testosteron in de bloedbaan. Een andere manier om testosteron te vervangen is door testosteronpillen. Er zijn echter experts die denken dat deze negatieve effecten hebben op de lever.

Vitamine D

Deze vitamine heeft een positief effect op de testosteronniveaus. Studies tonen aan dat mannen met een lagere vitamine D-inname lagere testosteronniveaus hebben. Ook hebben de teelballen vitamine D-receptoren. Dit suggereert dat deze vitamine een rol kan spelen bij de productie van testosteron. Je kunt doorgaan en een goede hoeveelheid UV-licht krijgen van blootstelling aan de zon of vitamine D-supplementen .

Zink

Studies tonen aan dat het hebben van minder van dit mineraal in het lichaam de testosteronniveaus bij baseline vermindert. Om het cholesterol beter in testosteron om te zetten, combineert u zink met vitamine B6 en magnesium. Grote hoeveelheden zink zorgen er feitelijk voor dat het lichaam geen andere essentiële vitaminen en mineralen opneemt.

Dehydroepiandrosterone (DHEA)

DHEA is een hormoon dat van nature in de bijnieren zit. Het kan zich op natuurlijke wijze omzetten in testosteron. Ook vermindert DHEA-supplementen de algemene effecten van veroudering. Houd er rekening mee dat veroudering een van de oorzaken is van een afname van testosteron.

Bulbine Natalenis

Er zijn veel onderzoeken gaande over dit niet zo veel voorkomende kruid uit Zuid-Afrika. Onderzoek toont aan dat het een positief effect heeft op de testosteronniveaus. Supplementen gemaakt met dit kruid verhogen het circulerend testosteron. Specifiek verhogen twee hormonen die testosteron induceren: de follikelstimulerende hormonen en de luteïniserende hormonen. Houd er echter rekening mee dat dit kruid een toxicologische klokkromme heeft.

Alcoholvermindering

Als u minder alcohol gebruikt, verbetert dit uw testosterongehalte aanzienlijk, vooral als u te veel drinkt. Hop, het belangrijkste smaak- en stabiliteitsmiddel in bier, bevat een zeer krachtig fyto-oestrogeen. Het lichaam zet hop om in oestrogeen, waardoor de testosteronniveaus dalen. Bovendien kan dit ook leiden tot testiculaire atrofie, wat de verharding van de testikels is vanwege oestrogeendominantie.

Oefening

Dit is een van de eenvoudigste en meest effectieve natuurlijke manier om een ​​lage testosteronspiegel te stimuleren. Onderzoek toont aan dat oefening met hoge intensiteit gecombineerd met intermitterend vasten de testosteronniveaus verhoogt door verzadigingshormonen te verhogen. Dit zijn insuline en leptine, en ze helpen bij de productie van testosteron, verminderen de testosteronafname als gevolg van de leeftijd en verhogen ook het libido.

 


 

Natuurlijk moet u, net als bij elk ander medisch probleem, goed overleggen met een bevoegd arts over de toestand waarin u zich bevindt. Zij zijn de beste mensen om te beslissen welke van deze vormen het meest effectief en gunstig voor u zullen zijn bij het helpen van de menopauze bij mannen.