Gezondheid

HOE GEZOND IS KOFFIE? 10 DINGEN WAAR KOFFIE BESCHERMING TEGEN BIED

HOE GEZOND IS KOFFIE? 10 DINGEN WAAR KOFFIE BESCHERMING TEGEN BIED

HOE GEZOND IS KOFFIE? 10 DINGEN WAAR KOFFIE BESCHERMING TEGEN BIED

Voor velen van ons, inclusief mijzelf, zijn onze ochtenden niet compleet zonder onze dagelijkse dosis koffie. Dat sterke en rijke aroma, die dampende kop, die donkerbruine kleur … Koffie haalt je meteen op en begint je dag.

Wist je echter dat koffie niet alleen een goed gevoel is? Dat is juist. Het is niet alleen een geweldige partner voor brood en gebak, maar biedt het lichaam ook tal van voordelen, van top tot teen.

Coffee Origins

HOE GEZOND IS KOFFIE? 10 DINGEN WAAR KOFFIE BESCHERMING TEGEN BIED

Koffie is een zeer populaire gebrouwen drank van gebrande koffiebonen. De bonen komen uit de zaden van een vrucht die de coffeaplant wordt genoemd. De plant is inheems in tropisch Afrika, Mauritius, Madagaskar en de Comoren. De twee meest voorkomende soorten zijn arabica en robusta .

Voedingswaarde

HOE GEZOND IS KOFFIE? 10 DINGEN WAAR KOFFIE BESCHERMING TEGEN BIED

Dit is gebaseerd op gewone zwarte koffie. Dat betekent dat dit puur is van de vloeistof die uit de bonen is gehaald. Er worden geen suiker, room, melk of andere factoren toegevoegd.

Het heeft een aantal micronutriënten, zoals magnesium, mangaan, kalium, niacine, pantotheenzuur en riboflavine. Het bevat een zeer kleine hoeveelheid natrium. Koffie bevat ook geen suiker of koolhydraten en vrijwel geen calorieën.

En tenslotte is het een zeer goede bron van antioxidanten.

Voordelen voor het lichaam

Bevordert de gezondheid van het hart

HOE GEZOND IS KOFFIE? 10 DINGEN WAAR KOFFIE BESCHERMING TEGEN BIED

Ongefilterde koffie is een geweldige bron van cafestol en kahweol antioxidanten. Deze helpen de cholesterol- en bloeddrukniveaus in balans te houden. Dagelijkse koffieconsumptie voorkomt ook ontstekingen in de bloedvaten. Dit verlaagt het risico op het krijgen van hartziekten en een minder waarschijnlijke kans op sterfgevallen ten gevolge van hart- en vaatziekten.

Ook verlaagt deze drank het risico op hartfalen en beroerte. Bovendien vermindert het ook het risico op hartritmestoornissen .

Verhoogt de hersenfunctie

HOE GEZOND IS KOFFIE? 10 DINGEN WAAR KOFFIE BESCHERMING TEGEN BIED

Studies tonen aan dat deze drank een groot aantal hersenfuncties verbetert . Dit omvat gemoedstoestand, geheugen, waakzaamheid, focus, concentratie, reactietijden en algemene cognitieve functie.

Als je een mentale boost op korte termijn nodig hebt, bijvoorbeeld wanneer je op het werk vals speelt, trakteer jezelf dan op een kopje Joe. Dit is geweldig als je een deadline nadert.

Studies tonen ook aan dat het geheugen tot vierentwintig uur na consumptie verbetert. Koffie beschermt ook tegen de ziekte van Parkinson, dementie en de ziekte van Alzheimer.

Het cafeïnegehalte vermindert de productie van Abeta. Dit peptide draagt ​​bij aan de ontwikkeling van plaque in de hersenen van een patiënt met de ziekte van Alzheimer.

Houdt u gelukkig

HOE GEZOND IS KOFFIE? 10 DINGEN WAAR KOFFIE BESCHERMING TEGEN BIED

De antioxidanten in koffie geven drinkers een natuurlijk gevoel van euforie of cafeïne hoog. Volgens een onderzoek van het National Institute of Health hadden degenen die 4 of meer kopjes Joe per dag dronken ongeveer 10 procent minder kans depressief te zijn dan degenen die het niet drinken.

Een andere studie van de Harvard School of Public Health concludeert dat het drinken van 2 tot 4 kopjes het risico op zelfmoord bij zowel mannen als vrouwen met ongeveer 50 procent vermindert.

Dus gooi veel gezonde bekers neer om je gelukkiger te maken en de slechte vibes op een afstand te houden.

Verhoogt energieniveaus

HOE GEZOND IS KOFFIE? 10 DINGEN WAAR KOFFIE BESCHERMING TEGEN BIED

Koffie maakt mensen minder moe en verhoogt ook de energieniveaus van het lichaam . Dit komt omdat het cafeïne bevat, een psychoactieve stof. Dit verhoogt de productie van norepinephrine en dopamine. Dit zijn neurotransmitters die neuronen versterken.

Uit een Spaans onderzoek blijkt dat atleten na het sporten 15 procent meer calorieën verbranden. Koffie drinken voordat je naar de sportschool gaat, vermindert ook de waargenomen spierpijn. Het is ook een veel betere keuze in vergelijking met energiedranken, frisdrank en gezoete sappen of thee.

De lichte stijging van de bloedsuikerspiegel van cafeïnehoudende koffie is geweldig voor atleten, omdat dit hun spieren van brandstof voorziet voordat ze enige fysieke activiteit verrichten.

Sterker nog, veel duursporters en fitnessliefhebbers nemen wat koffie voordat ze naar de sportschool gaan of meedoen. Het is bekend dat het een prestatieverbeteraar is en bijdraagt ​​aan een hogere concentratie en uithoudingsvermogen.

Hulp bij diabetes

Sommige onderzoeken tonen aan dat een kopje Joe een positief effect heeft en het risico op diabetes type 2 vermindert . Het vermindert de insulinegevoeligheid van het lichaam en vermindert de glucosetolerantie.

Het chlorogeenzuurgehalte vermindert ook de absorptie van glucose uit suikerhoudend of voedsel met veel koolhydraten. Dit vertraagt ​​de afgifte van suiker in de bloedbaan. Bovendien voorkomt het ook insulineresistentie.

Eén onderzoek toont aan dat diabetici die koffie dronken 30 procent minder risico hebben om te overlijden. Een ander onderzoek door Dr. Frank Hu van Harvard laat zien dat het risico op type 2 diabetes met 9 procent afneemt voor elke gebruikte kop per dag.

Helpt bij gewichtsverlies

Cafeïne stimuleert minimale calorieverbranding, waardoor de vetverbranding in het lichaam met wel 10 procent toeneemt . Het verhoogt ook de stofwisseling met 3-11 procent. Het magnesium- en kaliumgehalte helpt ook bij het verminderen van uw verlangen naar zoete lekkernijen en snacks. En tot slot onderdrukt het tijdelijk ook uw eetlust.

Beschermt de lever

Sommige onderzoeken tonen aan dat gewone koffiedrinkers een lager risico op abnormale leverfunctietests hebben. Deze drank beschermt ook tegen alcoholische leverziekte. Zodra de studie een vermindering van 20 procent in alcoholisch leversyndroom vertoont voor elke kop koffie die per dag wordt geconsumeerd.

Dit brouwsel verlaagt ook de leverenzymspiegels en beschermt tegen cirrose van de lever. Dit is een ziekte als gevolg van het nemen van overmatige hoeveelheden alcohol en leidt tot leverfalen. Koffie vermindert ook het risico op het ontwikkelen van leverkanker.

Voorkomt jicht

Jicht is de meest voorkomende inflammatoire artritis bij volwassen mannen. Het wordt aanvankelijk veroorzaakt door een opbouw van urinezuur in het bloed. Dit resulteert dan in afzettingen van urinezuurkristallen in de gewrichten en andere omliggende gebieden. Dit leidt tot zwelling en intense pijn.

Het koffiegebruik verlaagt de urinezuurspiegels en vermindert het algemene risico op jicht. Hoe meer men koffie drinkt, hoe lager de niveaus van urinezuur.

Beschermt tegen Melanoma

Een gepubliceerde studie uit het tijdschrift van het National Cancer Institute laat zien dat dit brouwsel het risico op het krijgen van melanoom vermindert. Het risico neemt nog meer af met elke gebruikte kop. Melanoom is een dodelijk type huidkanker. Het chlorogenic zuur in koffie verslaat COX-2. Dit enzym is een gevolg van de blootstelling van UV-stralen. Om je huid te beschermen , ga je die beker vooruit en achteruit.

Bestrijdt multiple sclerose

HOE GEZOND IS KOFFIE? 10 DINGEN WAAR KOFFIE BESCHERMING TEGEN BIED

Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel aanvalt. Dit betreft de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen. Het veroorzaakt problemen met balans, zicht, spiercontrole en andere basisfuncties van het lichaam. Het veroorzaakt ook gevoelloosheid en vermoeidheid. Deze ziekte kan bijna iedereen tussen de 20 en 40 raken.

Koffie voorkomt de neurale ontsteking die leidt tot de ontwikkeling van MS. Het zorgt er ook voor dat MS niet terugkeert bij MS-patiënten.

Een laatste opmerking

Bedenk dat u, om van al deze voordelen te genieten, koffie moet drinken zoals die is. Dat betekent geen toegevoegde suiker, room, melk, creamers of andere smaakstoffen. (Sorry, Starbucks.)