Voedsel

HET MEDITERRANE DIEET FEIT EN FICTIE OVER HET MEDITERRANE DIEET

HET MEDITERRANE DIEET FEIT EN FICTIE OVER HET MEDITERRANE DIEET

HET MEDITERRANE DIEET FEIT EN FICTIE OVER HET MEDITERRANE DIEET

Met zoveel diëten opduikend, hoe kun je kiezen welke je het beste kunt uitproberen? Waarom zou je het mediterrane dieet niet proberen?

Dit dieet is gebaseerd op het traditionele voedsel dat mensen gebruikten in Europese landen zoals Griekenland, Frankrijk, Spanje en Italië in de jaren zestig. Uiteraard is dit de basis van de naam. Studies tonen aan dat mensen die in deze tijd in deze landen woonden uitzonderlijk gezond waren in vergelijking met Amerikanen. Ze hadden ook minder risico’s om veel ziekten te krijgen.

De belangrijkste aspecten van dit dieet zijn een hoge consumptie van olijfolie, fruit, groenten , peulvruchten en ongeraffineerde granen. Ze zorgden ook voor een matige of hoge hoeveelheid vis, een matige consumptie van zuivelproducten (met name kaas en yoghurt ), een matige wijninname en een lage consumptie van niet-visvleesproducten.

Het is geschiedenis

Dr. Ancel Benjamin Keys, een Amerikaanse fysioloog, ontdekte de voordelen van dit dieet. Terwijl hij aan zijn hypothese werkte, merkte hij dat het Middellandse Zeegebied helemaal niet werd beïnvloed door de snelle opkomst van fast food en verwerkt voedsel. Hij was in staat om zijn hypothese te vormen door te observeren dat de mensen in deze regio bijzonder gezond waren. Dit kwam grotendeels door hun voedingsgewoonten.

Naast het eten van een gezond dieet dat bestaat uit vers en zelfgemaakt voedsel, zijn er ook andere factoren. Deze omvatten dagelijkse lichaamsbeweging , het delen van maaltijden met anderen en een diepe waardering voor het plezier van het eten van voedzaam en heerlijk eten.

Mediterrane dieet voordelen

Zoals vele andere diëten, heeft deze een aantal voordelen die geweldig zijn voor je lichaam. Lees verder om meer te weten over deze positieve effecten.

Gezond gewichtsverlies

Omdat het voedingsrijke voeding gebruikt, beheert dit dieet het gewicht en vermindert het de natuurlijke vetopname. Het is bewezen veilig, duurzaam en de moeite waard. Dit dieet is door veel mensen over de hele wereld uitgeprobeerd en laat een groot succes zien bij gezond gewichtsverlies . Het richt zich op de consumptie van gezonde vetten en hoogwaardige eiwitten, terwijl de inname van koolhydraten relatief laag blijft.

Bovendien is het mediterrane dieet alle lof voor het met mate drinken van rode wijn. En rode wijn helpt vechten tegen overgewicht en obesitas .

Stressvrij en ontspannen

Dit dieet moedigt mensen aan om tijd door te brengen in de natuur, een goede nachtrust te krijgen en een band te hebben met familieleden en vrienden. Over het algemeen maken mensen in het Middellandse Zeegebied het een punt om tijd buitenshuis door te brengen , maaltijden te eten samen met vrienden en familie, en tijd vrij te maken om gewoon te praten, lachen, dansen en in wezen genieten van de eenvoudige geneugten van het leven. Dit zijn geweldige manieren om stress te verminderen. Chronische stress doodt je kwaliteit van leven, samen met je gewicht en ook je gezondheid.

Brain Health

Cognitieve stoornissen treden op als de hersenen niet genoeg dopamine krijgen. Dit is een essentiële chemische stof die nodig is voor goede lichaamsbewegingen, stemmingsregeling en denkverwerking . Veel van de soorten voedsel die in het mediterrane dieet worden gebruikt, staan ​​er om bekend dat ze vechten tegen leeftijdgerelateerde cognitieve achteruitgang. Dit betekent dat het beoefenen van dit dieet van nature de ziekte van Parkinson, dementie en de ziekte van Alzheimer behandelt. Het verhoogt ook je geheugen.

Hart gezondheid

Vasthouden aan het traditionele mediterrane dieet vermindert hartziekten aanzienlijk en vermindert het risico op hartdood met 30 procent en plotselinge hartdood met 45 procent.

Olijfolieconsumptie verlaagt ook de hoge bloeddruk. Het verlaagt ook hypertensie omdat stikstofmonoxide meer biologisch beschikbaar wordt. Dit betekent dat de aderen verwijden en helder worden gehouden. Bovendien bestrijdt het ook de ziekteverwekkende effecten van oxidatie. En ten slotte verbetert het ook de endotheelfunctie.

Diabetes bescherming

Dit dieet regelt overtollige insuline, een hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De samenstelling van veel verse producten en vetten maakt het een natuurlijke remedie tegen diabetes . Ook is dit uitgebalanceerde dieet een goede manier voor het menselijk lichaam om in hormonale homeostase te blijven. Dit betekent dat de insulineniveaus van het lichaam genormaliseerd zijn.

Deze praktijk is ook laag in suiker, omdat de enige aanwezige suiker van fruit, wijn, en het occasionele dessert is. Het consumeren van een laag suikergehalte betekent een lage kans op insulineresistentie . Deze stijl van eten voorkomt ook hoge en lage bloedsuikerspiegels.

Kankerpreventie

Een studie uit het European Journal of Cancer Prevention stelt: “De biologische mechanismen voor kankerpreventie in verband met het mediterrane dieet zijn gerelateerd aan het gunstige effect van een uitgebalanceerde verhouding van omega-6 en omega-3 essentiële vetzuren en grote hoeveelheden vezels , antioxidanten en polyfenolen gevonden in fruit, groenten, olijfolie en wijn. ”

Deze groenten en fruit bevatten kankerbestrijdende antioxidanten die het menselijke DNA beschermen tegen schade. Ze vertragen ook de tumorgroei, stoppen de celmutatie, verminderen  oxidatieve stress en verlagen de ontsteking.

Langer leven

Een balans tussen vers fruit en groenten en gezonde vetten gelijk aan een lang leven. De belangrijkste vetbron in het mediterrane dieet is enkelvoudig onverzadigd vet. Dit komt voor in olijfolie en bepaalde noten. Dit type gezond vet is gekoppeld aan lagere kansen op hartaandoeningen, kanker, depressie, ontstekingsziekten, cognitieve achteruitgang en nog veel meer. Dit zijn momenteel de belangrijkste doodsoorzaken in ontwikkelde landen.

Feit en fictie over het mediterrane dieet

Fictie 1: het mediterrane dieet richt zich alleen op het type voedsel dat je eet.

Feit: Ja, het is waar dat het type voedsel om te eten een belangrijke factor is in dit dieet. Er zijn echter ook andere belangrijke factoren. Ze koppelen bijvoorbeeld hun dieet aan de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging. Een voorbeeld is wandelen na de maaltijd. Ze zorgen er ook voor dat ze echt genieten van het eten en genieten van elke hap. Ze schrokken niet alleen het eten op.

Fictie 2: het eten van enorme porties pasta en brood is de eigenlijke mediterrane manier van eten.

Feit: velen van ons associëren het mediterrane gebied met pizza, pasta en hartige broodjes. Daarom denken we dat dit is wat we zouden moeten eten. Maar in werkelijkheid eten Mediterraneans geen overvolle borden pasta zoals veel Amerikanen doen. Pasta is in plaats daarvan een bijgerecht, meestal slechts ongeveer een halve kop of hoogstens één maatschaal. De rest van het bord bestaat uit salades, groenten, vis en een klein sneetje brood.

Fictie 3: Dus je zegt dat één glas wijn goed is voor je hart. Zouden niet meer glazen wijn nog beter zijn?

Feit: te veel wijn drinken zal zeker negatieve effecten hebben. Meer dan twee glazen wijn per dag drinken is eigenlijk slecht voor het hart.

Hoe te beginnen

Het is waar dat de eerste keer de moeilijkste is. Hier volgen enkele tips om het overschakelen van uw gebruikelijke dieet naar het mediterrane dieet een beetje gemakkelijker te maken.

  1. Vervang je plantaardige olie door olijfolie. Je kunt dit gebruiken bij frituren, bakken, enz.
  2. Probeer meer fruit en groenten aan uw dieet toe te voegen. Kies bijvoorbeeld voor een eenvoudige salade als bijgerecht, fruitend tussendoor en groenten toe te voegen aan uw favoriete groentenloze gerecht.
  3. Kies volkorenproducten in plaats van rijst, pasta of geraffineerde broodjes .
  4. Vervang je rood vlees tweemaal per week met vis. Dan kun je daar geleidelijk meer dagen aan toevoegen.
  5. Consumeer meer zuivelproducten zoals kaas, melk en yoghurt.