Gezondheid

GEK OP MELK: DE SOORTEN, VOEDINGSWAARDE EN VOORDELEN

Gek op melk: de soorten, voedingswaarde en voordelen

GEK OP MELK: DE SOORTEN, VOEDINGSWAARDE EN VOORDELEN

Iedereen is bekend met melk. Het is het eerste waar we aan worden voorgesteld toen we pasgeborenen waren. Melk is een zeer voedzame vloeistof in de uiers van melkkoeien. Het bevat bijna elke voedingsstof die het menselijk lichaam nodig heeft voor optimale prestaties .

Voedingswaarde

Melk is een zeer goede bron van hoogwaardige eiwitten. Deze zijn onderverdeeld in twee categorieën, namelijk wei-eiwitten en caseïne. Het is ook een goede bron van gezond vet.

Het vitamine- en mineralengehalte is ook hoog. Het heeft met name grote hoeveelheden calcium, fosfor en vitamine B12 en ribofalvin (B2). Het heeft ook vitamine A, B1, B3, B5, B6, D, E en K en folaat. De mineralen in deze vloeistof zijn magnesium, kalium, zink en selenium.

Soorten melk

Amandel

Dit komt van amandelen. Het heeft een romige textuur en heeft een nootachtige smaak. Het is geweldig voor lactose-intolerantie omdat het geen lactose of cholesterol bevat.

Wist je dat je thuis je eigen melange kunt maken? Dat klopt, alles wat je nodig hebt is een betrouwbare blender, sommige amandelen en water.

Van alle verschillende soorten melk heeft amandel de hoogste hoeveelheid calcium. Het heeft 45 procent van de dagelijks aanbevolen portie. Dus als u zeker wilt weten dat uw botten gezond en sterk zijn, is amandelmelk de juiste keuze.

sojasaus

Het is een ander plantaardig drankje van sojabonen. Je laat droge bonen weken en maalt ze in water. Het is een stabiele mix van eiwitten, olie en water. Het is ook geweldig voor mensen die lactose-intolerant zijn omdat het geen zuivelproducten bevat.

Dit type is een goede keuze bij het maken van gezonde smoothies . Het heeft een dikkere en zoetere smaak in vergelijking met amandelmelk.

Rijst

Deze drank is gemaakt van bruine rijst. Je drukt eerst de rijst door een molen. Diffusie wordt gebruikt om de geperste korrels uit te persen. In vergelijking met de andere soorten heeft deze meer koolhydraten. Het heeft echter een kleinere hoeveelheid calcium en eiwit. Het bevat ook geen lactose of cholesterol. Het is meestal ongezoet, dus misschien wil je wat honing gebruiken voor wat zoetheid .

Hennep

Laat het niet in de war raken. Nee, je wordt niet high als je dit drinkt. Hoewel dit afkomstig is van dezelfde plant als marihuana, gebruikt het de zaden. Het bevat niet de chemische THC (tetrahydrocannabinol) , die voorkomt in marihuana. Dit komt omdat de hennepzaden worden gemengd met water, waarna het mengsel wordt gefilterd.

Gewone biologische hennepmelk heeft geen suiker en cholesterol. Het is ook glutenvrij en heeft geen soja. Deze drank heeft een romige consistentie die dikker is dan andere melk. Het geeft ook een nootachtige smaak af.

Als gezonder en lichter alternatief voor zware room kun je in plaats daarvan hennepmelk gebruiken in je aardappelpuree. Het geeft nog steeds textuur en smaak zonder de toegevoegde schuld.

Vlas

Dit is het meest recente type melk dat in de gezonde wereld wordt geïntroduceerd. Het is gewoon koudgeperste vlasolie vermengd met gefilterd water. Het heeft geen cholesterol en geen lactose. Lijnzaad is een van de beste natuurlijke eetlustremmers, dus het is ook geweldig om te gebruiken voor mensen die willen afvallen .

Het smaakt mild nootachtig, maar vrij neutraal in het algemeen.

Hazelnoot

Hazelnootmelk is nog een ander plantaardig alternatief voor zuivelmelk. Deze drank is afkomstig van hazelnoten. Deze melk is van nature glutenvrij , soja-vrij en lactosevrij. Dit betekent dat het veilig is voor iedereen om te drinken. Het bevat geen verzadigd vet of cholesterol. Het heeft ook een laag caloriegehalte. Het toevoegen van hazelnoten aan je dieet kan wonderen doen voor je haar en je huid. Het vitamine E-gehalte bevordert gezond haar en een gladdere, jonger uitziende huid.

Het smaakt helemaal niet naar melk. Het heeft een rijke nootachtige smaak, vergelijkbaar met amandelmelk, maar een beetje sterker. Het is geweldig om een ​​uitgesproken romige smaak aan je favoriete kopje koffie toe te voegen.

Kokosnoot

Kokosmelk is de vloeistof die je krijgt van het geraspte vlees van volwassen kokosnoten. Dit type is een erg populair ingrediënt in veel tropische keukens, zoals Filippijns, Cambodjaans, Indonesisch en Maleisisch. Het is ook populair in de keukens van het Caribische, Braziliaanse en Pacifische eiland.

Het heeft een romige textuur. De smaak is van nature zoet.

Haver

Deze drank is klaar om de wereld van ‘gezonde alternatieven voor zuivelmelk’ te veroveren. U laat in staal gesneden haver weken in water. Vervolgens meng je het mengsel en zeef het. Wat resulteert in een waterige melkachtige substantie, de havermelk. Het is lactosevrij en bevat weinig vet.

Het heeft een milde en enigszins zoete smaak. Het is perfect om te gebruiken in je pannenkoeken.

Cachou

Dit is een van de melanges waar niet iedereen van heeft gehoord. Veel mensen vinden het het gemakkelijkst om thuis te maken. Het enige wat je nodig hebt zijn wat cashewnoten, water, je favoriete zoetstof (je kunt hier honing gebruiken), vanille-extract en een vleugje zeezout. Je laat de cashewnoten eerst een nacht weken, en laat het water ’s ochtends uitlekken. Meng de cashewnoten met twee kopjes water tot ze volledig zijn verpulverd. Vervolgens kunt u de rest van de ingrediënten toevoegen en blijven mengen.

Wat goed is, is dat de cashewnoten al hun vezels en voedingsstoffen behouden. Het is erg romig en romig. Het lijkt sterk op de textuur en het uiterlijk van zuivelmelk.

Geit

Veel Amerikanen weten dat melk meestal van koeien komt. Dat is wat we allemaal drinken. Maar voor de rest van de wereld is geitenmelk populairder – en het is ook lekkerder.

Deze drank is gemakkelijker te verteren. Dit komt omdat de vetbolletjes in geitenmelk kleiner zijn. Het bevat ook minder lactose (melksuikers) dan dat van de koe.

afromen

Dit is wanneer u alle room (of het melkvet) van de volle melk verwijdert. Historisch gezien werd het gebruikt om varkens te vetmesten. Het werd beschouwd als het beste supplement voor het kweken van varkens omdat het de voeding smakelijker maakte en complete eiwitten opleverde.

Het heeft een veel lager caloriegehalte vergeleken met het geheel. Maar het bevat dezelfde hoeveelheid vitaminen, mineralen en eiwitten. Het smaakt vrij waterig en flauw.

geheel

De laatste van de soorten melk, deze bevat alle elementen zonder wijzigingen. Het heeft verzadigd vet en een vrij hoog caloriegehalte. Maar de smaak? Dik, romig en rijk. Precies zoals melk hoort te zijn.

Melk voordelen

Melk is over het algemeen een voedzame drank. Daarom moedigden onze moeders ons altijd aan om te drinken. Hier zijn slechts enkele voordelen die u kunt krijgen als u dagelijks één tot twee glazen melk drinkt.

Biedt sterke botten en tanden

Natuurlijk is het meest bekende voordeel van consumptiemelk dat het onze botten en tanden sterk houdt! Het is vanwege het hoge calciumgehalte, dat belangrijk is voor gezonde botten. Kleine kinderen worden aangemoedigd om hun melk te drinken terwijl hun botten nog steeds groeien. Volwassenen worden ook aangemoedigd om melk te drinken om osteoporose te voorkomen naarmate ze ouder worden.

Deze drank voorkomt ook gaatjes en tandbederf.

Helpt bij gewichtsverlies

De meeste van de plantaardige melken zijn geweldig als je wilt afvallen. Ze hebben in principe geen cholesterol, geen verzadigd vet en een zeer laag of geen caloriegehalte. Dus als je smoothies voor gewichtsverlies wint , kun je kiezen uit een van deze melk.

Geeft een gloeiende huid

Het heeft melkzuur, en dit werkt als een exfoliant en heeft enzymen om de huid glad te strijken . Het heeft ook aminozuren. Dit houdt de huid gehydrateerd. Ook heeft het antioxidanten die vechten tegen giftige stoffen die schadelijk zijn voor de huid. Er gaan zelfs geruchten dat verzadiging van de melk in je bad je huid verzacht.

Helpt bij spiergroei

Het eiwit in melk verbetert de groei en de juiste opbouw van de spieren van het lichaam. Het voorkomt ook spierpijn. Bovendien vult het ook de vloeistoffen aan die verloren zijn gegaan tijdens een zware training of elke vorm van fysieke activiteit .

Minder stress

Een warm glas warme melk aan het einde van de dag verslaat al je stress weg. Het ontspant gespannen spieren en kalmeert rafelige zenuwen. Deze drank vermindert ook de symptomen van PMS . Het verhoogt ook de energie.

Geen brandend maagzuur meer

Na te snel gegeten te hebben of te veel gegeten te hebben, ervaren een aantal mensen zuurbranden. Brandend maagzuur is van zure terugvloeiing. Dit is wanneer een deel van de maaginhoud terug wordt geforceerd naar de slokdarm. Dit zorgt voor een brandende pijn in de onderste kist.

Wat melk doet, is dat het de slokdarm en maagwand bedekt. Zijn koele gevoel en dikke consistentie voorkomt brandend maagzuur.

Verbetert de gezondheid van het hart

Het calciumgehalte vermindert hart- en vaatziekten en vermindert de kans op beroertes. Een onderzoek in Japan laat een verband zien tussen dagelijkse calciuminname en een vermindering van beroerte, hart- en vaatziekten en atherosclerose. Bovendien verlaagt het magnesium- en kaliumgehalte van de melk de bloeddruk, verhoogt het de bloedtoevoer naar de vitale organen van het lichaam en vermindert het ook de hart- en cardiovasculaire stress.