Gezondheid

EEN GELUKKIG EN GEZOND HART BEHOUDEN DE BESTE TIPS

EEN GELUKKIG EN GEZOND HART BEHOUDEN

EEN GELUKKIG EN GEZOND HART BEHOUDEN

We weten allemaal hoe belangrijk het hart voor ons lichaam is. Als het eenmaal stopt met werken, dan poof! Wij ook. Niet morbide of zo te klinken, maar zonder ons hart sterven we. Dat is het. Einde verhaal. Om te genieten van het leven dat we krijgen, moeten we ervoor zorgen dat we een gelukkig en gezond hart behouden.

Gezond hart is belangrijk

Dus wat is precies het hart? Het is een orgaan dat de leiding heeft over het pompen van bloed door het hele lichaam. Dit gebeurt via de bloedsomloop . Het pompt ongeveer 6 liter bloed door je hele lichaam. Dat is ongeveer 5,7 liter. Dit proces levert zuurstof en essentiële voedingsstoffen aan de weefsels. Dit verwijdert ook koolstofdioxide en andere afvalstoffen van ons lichaam.

Bij de mens is het hart ongeveer zo groot als een grote gebalde vuist. Het weegt tussen de 10 en 12 ounce bij mannen. Bij vrouwen is het 8 tot 10 gram.

Het menselijk hart heeft vier kamers. Er zijn twee bovenste kamers, de atria, en twee lagere kamers, de ventrikels genoemd.

Het rechter atrium en de rechterventrikel vormen samen het juiste hart. Evenzo vormen het linker atrium en het linkerventrikel het linkerhart. Het septum, dat een spierwand is, scheidt de twee zijden.

Het hartzakje omsluit het hart. Het is een dubbelwandige zak die als bescherming van het hart dient en deze in de borst verankert. Er is ook pericardiale vloeistof. Dit smeert het hart tijdens contracties en tijdens bewegingen van het diafragma en de longen.

Het hart klopt ongeveer 100.000 keer per dag. Dat is ongeveer 3 miljard beats in een leven. De harten van volwassenen kloppen rond 60 tot 80 slagen per minuut. De harten van de pasgeborenen kloppen sneller, met 70 tot 190 slagen per minuut.

Hoe een gezond hart functioneert

Dus hoe werkt een relatief klein orgaanpompbloed voor het hele lichaam? Welnu, een gezond hart circuleert bloed via twee wegen. Daar is het pulmonaire circuit en daar is het systeemcircuit.

In de eerste, het longcircuit verlaat gedeoxygeneerd bloed de rechter hartkamer via de longslagader. Het bloed reist vervolgens naar de longen. Het komt als zuurstofrijk bloed terug naar het linkeratrium via de longader.

Met betrekking tot het systeemcircuit verlaat het zuurstofrijke bloed het hart via de linker ventrikel en naar de aorta. Het komt dan de haarvaten en slagaders binnen en voorziet de weefsels van het lichaam van zuurstof. Gedeoxygeneerd bloed keert terug door de venae cavae en komt terug in het rechter atrium van het hart.

Omdat het hart ook een spier is, heeft het ook voedingsstoffen en zuurstof nodig. Twee sets slagaders brengen zuurstofrijk bloed naar het hart. De linker hoofdkransslagader vertakt zich in de linker voorste dalende slagader evenals de circumflex-slagader. De rechter kransslagader vertakt zich aan de rechterkant van de aorta.

Hartproblemen

Er zijn veel hartproblemen. Laten we, om te weten waar we tegenaan lopen, weten wat de meest voorkomende zijn.

Hartaanvallen

Deze gebeuren wanneer de toevoer van bloed naar het hart wordt gestopt. Ze worden ook een hartinfarct genoemd. Ze kunnen leiden tot hartstilstand.

Hartstilstand

Een plotseling verlies van de hartfunctie. Dit gebeurt meestal als gevolg van elektrische storingen van het hartritme.

aneurysma

Dit is een bobbel of zwakte in de wand van een bloedvat. Ze kunnen met de tijd groter worden en als ze scheuren, kunnen ze levensbedreigend zijn. De meest voorkomende sites zijn de abdominale aorta en de slagaders aan de basis van de hersenen.

Hoge bloeddruk

Dit is de buitensporige kracht van bloed dat door de bloedvaten pompt.

atherosclerose

De wanden van de slagaders worden dik en stijf door de opeenhoping van vetafzettingen. Deze afzettingen zijn plaques. Hierin is de bloedstroom beperkt. In de slagaders van het hart is dit  coronaire hartziekte .

Strokes

Deze treden op wanneer de bloedtoevoer naar de hersenen wordt onderbroken. Dit gebeurt wanneer een bloedvat in de hersenen of nek wordt geblokkeerd of barst. Je hersenen raken dan verstoken van zuurstof en delen van de hersenen kunnen permanent worden beschadigd.

Een gezond hart houden

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Ongeacht hoe oud je bent, deze suggesties om in je dagelijks leven op te nemen, zullen ervoor zorgen dat je een gelukkig en gezond hart behoudt.

Heb een plan voor gezond eten

Het voedsel dat je eet is een van de belangrijkste factoren bij het hebben van een gezond hart. Zorg ervoor dat u voedsel met weinig natrium, transvet en verzadigd vet gebruikt. Uiteraard worden verse en gezonde groenten en fruit , volle granen, vis, noten en peulvruchten sterk aangemoedigd. Kies magere zuivelproducten en pluimvee. Beperk de consumptie van suiker-gezoete dranken en rood vlees. Echter, van u hoeft alleen maar een beetje rood vlees te hebben, zorg ervoor dat u de magerste snitten kiest.

Wees fysiek actief

Zelfs het kleinste beetje beweging kan een lange weg gaan. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift te nemen. Het is een geweldige manier om je hart gezond te houden. Je kunt ook twee en een half uur intensieve activiteiten doen twee keer per week. Een goed voorbeeld is stevig wandelen. Daarna kun je uiteindelijk zelfs nog intensere trainingen volgen, zoals joggen, hardlopen of Zumba.

Mind-body-oefeningen zijn ook een grote hulp. Ze laten niet alleen je bloed pompen en bevorderen een gezond hart, maar ze stimuleren ook de gezondheid van je hersenen.

Krijg een primaire arts

Zoek een goede dokter die u leuk vindt en begrijpt wat u en uw lichaam nodig hebben, en zorg ervoor dat u een sterke en gezonde relatie met hem of haar opdoet. U kunt zo snel mogelijk screeningen voor de gezondheid van uw hart krijgen. Regelmatige controle van uw bloeddruk , cholesterol, hartslag, bloedsuikerspiegel en body mass index. Dit zorgt voor een gezond hart.

Nee tegen roken

Rook je? Zo ja, stop dan zo vroeg als nu. Zelfs de blootstelling aan passief roken heeft slopende effecten op uw gezondheid.

Ken uw familiegeschiedenis

Er zijn enkele hartaandoeningen die kunnen worden veroorzaakt door genetica . Als u een familielid heeft met een hartaandoening, verhoogt dat uw risico om er mogelijk ook een te krijgen. Vooral als het familielid een ouder of een broer of zus is. Als u een familiegeschiedenis met een hartaandoening heeft, overleg dan met uw arts over mogelijke bescherming.

Leer stress onder controle te houden

Toegegeven, iedereen heeft zijn stress in het leven. Maar de manier waarop u met hen omgaat, is het breekpunt. Langdurige stress verhoogt de hartslag en bloeddruk, en deze kunnen de wanden van de slagader beschadigen.

Probeer stressbeheersingstechnieken uit, zoals ademhalingsoefeningen, massages, yoga, etc. Ze zijn niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest.

Ken de waarschuwingsborden

Als het midden van je borst op geen enkele manier oncomfortabel voelt, kan dit een hartaanval zijn. U kunt een ongemakkelijk knijpen, druk, pijn of volheid voelen. Het kan meer dan een paar minuten duren, verdwijnt en komt terug. Andere symptomen zijn kortademigheid, duizeligheid, misselijkheid, uitbreken in een koud zweet en ongemak in het bovenlichaam, waaronder je armen, rug, nek of maag.

Het herkennen van een beroerte is vrij eenvoudig. Als een kant van het gezicht verzakt of verdoofd aanvoelt, is dit een teken. Of als een arm zwak of verdoofd is, is dat een ander teken. En tot slot, een ander teken is als ze moeite hebben met praten. Hun spraak is bijvoorbeeld onduidelijk, als ze niet kunnen praten of als ze moeilijk te begrijpen zijn.