Voedsel

DE OPKOMST VAN VOEDSELALLERGIEËN EN WAT MOET JE ERVAN MOET WETEN

DE OPKOMST VAN VOEDSELALLERGIEËN EN WAT MOET JE ERVAN MOET WETEN

DE OPKOMST VAN VOEDSELALLERGIEËN EN WAT MOET JE ERVAN MOET WETEN

Wie dacht dat iemand misschien zou kunnen sterven door eten? Wordt voedsel niet verondersteld iets te zijn dat ons ondersteunt? Welnu, in Amerika laat onderzoek zien dat tot 15 miljoen mensen lijden aan voedselallergieën. Dit is eigenlijk een potentieel dodelijke ziekte die 1 op de 13 kinderen treft. Dat is eng.

Voedselallergieën is een groeiende epidemie. Het aantal mensen dat lijdt aan deze aandoening groeit, evenals het aantal mensen dat eraan sterft. In feite houden de Centres for Disease Control het aantal sterfgevallen als gevolg van voedselallergieën niet bij. En in veel gevallen, wanneer de doodsoorzaak daadwerkelijk is opgeschreven, wordt vaak gebruikt wat er gebeurde tijdens de allergische reacties, zoals zuurstofverlies of het onvermogen om te ademen.

Dus de vraag is: zijn we allergisch voor voedsel of zijn we allergisch voor wat er is gedaan?

Voedselallergieën gedefinieerd

DE OPKOMST VAN VOEDSELALLERGIEËN EN WAT MOET JE ERVAN MOET WETEN

Dus wat betekent het als je voedselallergieën hebt? Het is een reactie van het immuunsysteem op de eiwitten van een levensmiddel dat zich voordoet kort nadat u een bepaald voedsel eet. Zelfs een minuscule hoeveelheid van de allergie veroorzakende voedsel kan tekenen en symptomen veroorzaken. Enkele voorbeelden zijn problemen met de spijsvertering, netelroos of gezwollen luchtwegen. Voor sommige mensen kunnen voedselallergieën ernstige symptomen en zelfs anafylaxie veroorzaken .

Tekenen en symptomen van voedselallergieën

Voor een paar mensen is een allergische reactie op een bepaald soort voedsel misschien gewoon ongemakkelijk en niet levensbedreigend. Voor een paar ongelukkigen kunnen de reacties ernstig en angstaanjagend zijn. Symptomen van voedselallergieën ontwikkelen zich meestal zo snel als een paar minuten tot zo lang als 2 uur na het eten van het voedsel dat allergieën veroorzaakt.

Hier zijn de meest voorkomende tekenen en symptomen van voedselallergieën:

 • Tintelingen of jeuk in de mond
 • Netelroos, jeuk of eczeem
 • Zwelling van de lippen, het gezicht, de tong, de keel of andere delen van het lichaam
 • Piepende ademhaling, enige verstopte neus of problemen met ademhalen
 • Buikpijn, misselijkheid, maagkrampen, braken of diarree
 • Duizeligheid, licht gevoel in het hoofd of flauwvallen

Sommige mensen ervaren een zeer enge reactie genaamd anafylaxie. U moet opletten voor de waarschuwingssignalen, want als onbehandeld blijft, kan anafylaxie coma veroorzaken of zelfs tot de dood leiden.

Dit zijn de tekens waar u op moet letten:

 • Vernauwing en aanscherping van de luchtwegen
 • Een opgezwollen keel of het gevoel een knobbel in je keel te hebben waardoor je moeilijk kunt ademen
 • Schok met een opmerkelijke daling van de bloeddruk
 • Een snelle pols
 • Duizeligheid, licht gevoel in het hoofd of bewusteloosheid

Als u deze tekenen in uzelf of bij mensen om u heen opmerkt, vraag dan onmiddellijk om professionele hulp.

Soorten voedselallergieën

Volgens Food Allergy Research and Education (FARE) zijn er 8 specifieke voedingsmiddelen die verantwoordelijk zijn voor 90 procent van de voedselallergieën in Amerika. Laten we verder gaan en elk type allergie bespreken.

Koeienmelk

Melk is een van de meest voorkomende voedselallergenen. Personen die allergisch zijn voor koemelk zullen hoogstwaarschijnlijk ook allergisch zijn voor melk uit andere bronnen , zoals geitenmelk en schapenmelk.

Vermijd melk, andere zuivelproducten en andere producten die melkeiwitten bevatten.

Melk is een van de acht allergenen waarvoor een specifieke etikettering vereist is volgens de voedselallergeen-etikettering en consumentenbeschermingswet van 2004. Volgens deze wet moeten fabrikanten van voedingsproducten die in de VS worden verkocht en die melk of melkproducten bevatten, dit expliciet in het ingrediëntenetiket vermelden. Daarom is het belangrijk om labels zorgvuldig te lezen. Je zou versteld staan ​​waar melkproducten kunnen verschijnen. Sommige kunnen in blik tonijn, vlees en worst zijn.

Merk ook op dat melkallergieën en lactose-intolerantie totaal verschillend zijn. Mensen met melkallergieën reageren op de manier waarop hun immuunsysteem reageert op melk. Degenen die lactose-intolerant zijn, ervaren reacties omdat ze de suiker in melk niet kunnen verteren omdat ze een tekort aan lactase hebben.

eieren

Ei-allergieën ontwikkelen zich wanneer het immuunsysteem van het lichaam gevoelig wordt en overreageert op de eiwitten in eiwitten en eierdooiers. Afgezien van kippeneieren, bent u mogelijk ook allergisch voor eendeneieren, ganzeneieren, kwarteleitjes of kalkoeneieren.

Als u allergisch bent voor eieren, zorg dan dat u ten koste van alles eieren eet, gebruik alternatieven voor eieren in bepaalde recepten en als u vaccins krijgt, moet u uw arts eerst op de hoogte stellen van uw allergie. Sommige griepvaccins en het vaccin tegen gele koorts bevatten enkele hoeveelheden eiproteïne.

Sommige mensen met een ei-allergie kunnen soms gebakken voedsel of ander voedsel dat eieren bevat, verdragen, zolang ze maar een lange tijd onder hoge temperatuur zijn verwarmd. Er is echter nog steeds geen manier om te voorspellen wanneer of iemand die allergisch is voor eieren veilig elk product met dit allergeen kan verdragen.

Er zijn ook manieren om eieren in recepten te vervangen. Wanneer een recept het gebruik van 3 eieren of minder vereist, kunt u één ei vervangen door een mengsel bestaande uit 1 eetlepel water, 1 eetlepel olie en 1 eetlepel bakpoeder.

sojasaus

De gemeenschappelijke triggers van een soja-allergie zijn soja, sojaproducten (zoals sommige babyvoeding), sojamelk en sojasaus.

Andere producten die soja kunnen bevatten, zijn ingeblikte bouillons, soepen, ingeblikte tonijn, hotdogs, andere bewerkte vleeswaren, energierepen, gebak en het meeste bewerkte voedsel. Het is ook een veel voorkomend ingrediënt in de Aziatische keuken en het kan ook voorkomen in kipnuggets, magere pindakaas, notenboter en zelfs wodka. Dus dat is vaarwel voor sojamelk, sojayoghurt of ijs, miso, edamame, tofu en tempeh.

Tarwe

DE OPKOMST VAN VOEDSELALLERGIEËN EN WAT MOET JE ERVAN MOET WETEN

Als uw familie een voorgeschiedenis heeft van allergieën en allergische aandoeningen (zoals astma of eczeem), heeft u een groter risico op het ontwikkelen van allergieën voor voedsel, waaronder tarwe.

Het wordt moeilijk om voedsel met tarwe te vermijden, omdat het in voldoende voedsel zit. Deze omvatten granen, pasta, brood, crackers en koekjes. Ze kunnen ook in hotdogs, sauzen en ijs zijn. Tarwe kan ook in niet-voedingsproducten zitten, zoals Play-Doh, bepaalde cosmetica en specifieke badproducten. Hoewel tarwe een ander allergeen is met strenge etiketteringsregels, is dit alleen van toepassing op de voedingsmiddelen. Als u twijfels hebt over bepaalde producten, kunt u het beste de website van de fabrikant raadplegen of rechtstreeks contact opnemen met het bedrijf.

Om tarwe-vrij te gaan, heb je andere opties voor granen. Enkele voorbeelden zijn maïs, rijst, quinoa, haver, gerst en rogge.

Boom noten

DE OPKOMST VAN VOEDSELALLERGIEËN EN WAT MOET JE ERVAN MOET WETEN

Boomnoten zijn een van de allergenen die meestal leiden tot anafylaxie. De andere twee zijn schaaldieren en pinda’s.

Boomnoten omvatten amandelen, paranoten, cashewnoten, kastanjes, hazelnoten, macadamia-noten, pecannoten, pistachenoten, pijnboompitten, karitéboomnoten en walnoten.

Net als bij de andere allergieën, is het het beste om alle soorten noten en notenproducten te vermijden. Deze omvatten notenboters en bepaalde soorten melk. Deze noten worden vaak gebruikt als garnering in salades, als ingrediënten in Aziatische gerechten en als toppings met ijs. Ze zitten ook in het bakken van mixen, paneermeel, sauzen, desserts en gebakken goederen. Er zijn ook enkele alcoholhoudende dranken die noten of notenaroma bevatten.

En tot slot kunnen boomnootoliën, die mooteiwitten bevatten, in sommige lotions, haarverzorgingsproducten en zeep zitten.

pinda’s

DE OPKOMST VAN VOEDSELALLERGIEËN EN WAT MOET JE ERVAN MOET WETEN

In de afgelopen jaren is het bewustzijn over pinda-allergie bij kinderen toegenomen. Bij deze stijging hoort ook het aantal gemelde gevallen van pinda-allergie. Pinda-allergie is een van de voedselallergieën die levensbedreigend is en dit is alarmerend.

Als je vermoedt dat je een pinda-allergie hebt, vermijd dan pinda’s en van pinda’s afkomstige producten. Pinda’s en pinda-producten zijn meestal in snoep, ontbijtgranen, koekjes, cakes en pasteien. Pinda-producten kunnen ook in bepaalde recepten, in sauzen of in marinades worden gebruikt. Van Aziatische en Mexicaanse keukens is bekend dat ze pinda’s in hun gerechten verwerken.

Zelfs sommige voedingsmiddelen die geen pinda’s bevatten, kunnen worden verontreinigd door pinda’s tijdens het productieproces of tijdens het bereiden van voedsel. Voor de zekerheid moeten mensen met een pinda-allergie producten vermijden met voorzorgsmaatregelen die zeggen “Kan pinda’s bevatten” of “Gemaakt in een fabriek die noten ingrediënten gebruikt.”

schelpdier

DE OPKOMST VAN VOEDSELALLERGIEËN EN WAT MOET JE ERVAN MOET WETEN

Houd er rekening mee dat allergisch zijn voor schaaldieren anders is dan allergisch zijn voor vissen. Als u allergisch bent voor schaaldieren, hoeft u niet per se vis te vermijden en omgekeerd. Bovendien ontwikkelen schelpdierallergieën zich meestal tijdens de volwassenheid.

In de schelpdierfamilie, de schaaldiergroep die de allergischste reacties veroorzaakt. Deze groep bestaat uit garnalen, krabben en kreeften. Er zijn echter enkele mensen die allergisch zijn voor schaaldieren die de weekdiergroep kunnen verdragen. Dit betekent dat ze sint-jakobsschelpen, oesters, mosselen en venusschelpen kunnen eten.

Schaaldieren zitten in visbouillon, zeevruchtenaroma, surimi en natuurlijk sushi. Wees ook voorzichtig met dampen en ze hebben het vermogen om zeer kleine deeltjes schelpdier-eiwit te dragen. Dat betekent dat je gewoon een kamer binnenloopt waar schelpdieren worden geprepareerd, gevaarlijke reacties op bepaalde mensen kan veroorzaken.

Vis

DE OPKOMST VAN VOEDSELALLERGIEËN EN WAT MOET JE ERVAN MOET WETEN

De laatste in deze lijst met voedselallergieën is vis. Als u allergisch bent voor een bepaald type vis, betekent dit niet dat u allergisch bent voor alle soorten vissen. Sommige artsen adviseren echter om alle soorten vis volledig te vermijden . Neem voor een zekerheid contact op met een professionele allergoloog om te bepalen welke andere vissoorten veilig kunnen worden geconsumeerd.

U kunt allergisch zijn voor zowel viseiwit als visgelatine, dat afkomstig is van huid en botten van vissen. Vis kan veelal in Worcestershire-saus, Caesar-salade, surimi en visbouillon voorkomen. Het is ook bekend dat Aziatische gerechten vis en andere producten op basis van vis gebruiken.

Wanneer u uit eten gaat, vermijd kruiscontact door degene die uw vis behandelt op de hoogte te stellen van uw allergie. Vertel hen over de mogelijke reacties die u zou kunnen hebben met het hebben van de verkeerde soort van vis aanraken wat u ook gaat eten. Blijf ook uit de buurt van plaatsen waar ze vis koken, omdat er tijdens het koken viseiwitten vrijkomen in de lucht. Dat betekent dus geen visrestaurants bezoeken.

DE OPKOMST VAN VOEDSELALLERGIEËN EN WAT MOET JE ERVAN MOET WETEN