Voedsel

BLOEMKOOL 28 GEZONDE VOEDINGS EIGENSCHAPPEN EN INTERESSANTE FEITEN WAT IS BLOEMKOOL PRECIES?

BLOEMKOOL 28 GEZONDE VOEDINGS EIGENSCHAPPEN EN INTERESSANTE FEITEN

  • Wat is bloemkool
  • Geschiedenis
  • Hoe bloemkool groeit
  • rassen
  • Interessante feiten
  • Voedingswaarde
  • Gezondheidsvoordelen van bloemkool

WAT IS BLOEMKOOL

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat de meest voedzame voedingsmiddelen die het meest kleurrijk zijn.

Zelfs verschillende rage diëten bevelen aan om wit of kleurloos voedsel te vermijden, maar noteer bloemkool en andere witte groenten nog niet.

Het graanraffinageproces dat wordt gebruikt in pasta’s en wit brood verwijdert de zemelen en kiemdeeltjes van het graan, die het vitamine- en vezelgehalte van B verlagen, dus er is niets mis met het vermijden van voedingsmiddelen die geen voedingsstoffen bevatten.

Bloemkool heeft echter een hoog gehalte aan zowel vezel- als B-vitamines .

Als lid van de Brassica-familie, beter bekend als kruisbloemige groenten, bevat bloemkool vezels die helpen bij verzadiging, gewichtsverlies, een gezond spijsverteringskanaal, antioxidanten en fytonutriënten die kunnen beschermen tegen kanker, choline die belangrijk is voor leren en geheugen, en veel andere belangrijke voedingsstoffen.

Volgens de score van de Aggregate Nutrient Density Index behoort bloemkool zelfs tot de 20 beste voedingsmiddelen, die het fytonutriënten-, vitamine- en mineralengehalte in relatie tot calorische inhoud meten ( 1 ).

Om een ​​hoge rang te verdienen, moet een voedingsmiddel een hoog aantal voedingsstoffen bevatten voor een klein aantal calorieën.

 

Geschiedenis

 

“Een bloemkool is niets anders dan een kool met een hbo-opleiding.”  – Mark Twain

Bloemkool wordt verondersteld te zijn ontstaan ​​in het oude Klein-Azië in het noordoosten van de Middellandse Zee.

Het vroegste record dateert uit de zesde eeuw voor Christus, maar sommige teksten die overeenkomen met de tweede eeuw vermelden ook deze groente.

Ze zijn geschreven door Plinius en laten zien hoe bloemkool in de Romeinse tijd zelfs aanwezig was.

Volgens Europese schrijvers uit de Middeleeuwen was de bloemkoolteelt in Turkije en Egypte al minstens tweeduizend jaar bekend.

In de Middeleeuwen hadden Arabische telers talrijke soorten bloemkool ontwikkeld.

Als gevolg hiervan werden in de twaalfde eeuw drie variëteiten van de plant ontdekt in Spanje, die werden geïntroduceerd vanuit Syrië.

De Syriërs hadden meer dan een millennium bloemkool geteeld voordat ze hen in Spanje introduceerden.

Volgens geschriften van Arabische botanisten geloofden de Arabieren dat bloemkool afkomstig was uit Cyprus.

Het was populair in Europa, vooral in Frankrijk in de 16e eeuw, en later ook in Engeland.

De Engelsen noemden het “Cyprus coleworts”, verwijzend naar de recente introductie van het eiland Cyprus.

Bloemkool werd op grote schaal geïmporteerd uit het oosten tegen de zestiende eeuw en was erg populair bij het Franse hof, vooral tijdens het bewind van Lodewijk XIV.

Deze groente was te zien in uitgebreide gerechten met foie gras, room, truffels en zwezeriken.

Methoden van cultivatie aanzienlijk verbeterd na 1700, en tegen het einde van de achttiende eeuw, bloemkool werd zeer gewaardeerd in heel Europa.

Hoewel bloemkool al in de jaren 1800 in Amerikaanse geschriften werd genoemd, begon de teelt in de Verenigde Staten pas in de twintigste eeuw.

Meer precies, het was pas in de jaren 1920 dat bloemkool commercieel beschikbaar werd.

Tegenwoordig wordt bloemkool in een aantal gerechten gebruikt.

In India zit het in een curry van aardappelen en uien.

Oost-Europeanen houden van dikke bloemkoolsoepen.

In Sardinië, maken ze een slaatje uit deze “bleke” bloem en deze combineren met knoflook, olijf  olie en kappertjes.

Belangrijke telers van bloemkool zijn Frankrijk, Italië, India, de Verenigde Staten en China.

 

Hoe bloemkool groeit

 

Hoe bloemkool groeit

 

Bloemkool heeft regelmatig veel water nodig.

Het maakt geen bezwaar tegen natte bladeren, dus water zwaar.

Op de aanbevolen afstanden moet u een bladerdek hebben met “levende mulch”, maar dit moet u zorgvuldig doen.

Topzaadjes middenseizoen met zeewier of visbemesting is een goed idee.

Oudere bloemkoolvariëteiten vereisten “blancheren”, wat betekent dat hun bladeren over het ontwikkelkop moeten worden gebonden om het te beschermen tegen directe zon om die gewenste witte kleur te behouden.

Veel moderne bloemkoolvariëteiten ‘zelfblancheren’, wat betekent dat ze hun bladeren natuurlijk over het hoofd vouwen.

In feite hebben alle bloemkoolrassen de neiging om dat te doen.

Het is gewoon de gewoonte van moderne telers die de afgelopen jaren is aangemoedigd.

De koppen worden enigszins geel, maar dit heeft geen invloed op hun smaak.

Als u ze in een pot kweekt, moet u eraan denken om speciale aandacht te besteden aan bodemvocht.

Containers bevatten niet veel water.

Zorg ervoor dat je oogst voordat de koppen beginnen met “rijst” en de wrongel begint los te raken.

Knip een flink stuk van de stengel samen met het hoofd.

 

bloemkool variëteiten

 

rassen

 

Negentig procent van de bloemkool in supermarkten is het vertrouwde puur witte type.

De meeste bloemkool is verpakt in de maten 6, 9, 12 of 16 per kist, waarbij maat 16 ongeveer vijf centimeter breed is.

Af en toe is de grootte slechts twintig per geval.

Baby bloemkool

Zoals de naam al aangeeft, is baby-bloemkool een miniatuurversie van gewone bloemkool, met een diameter van slechts vijf centimeter.

Deze variëteit is zeldzaam en wordt eerder gezien in 4-sterrenrestaurants dan in de detailhandel, zelfs in de betere categorieën.

Romanesco bloemkool

Romanesco is een geelgroene bloemkoolvariëteit met spiraalvormige bloemetjes waardoor het lijkt op een hoofdtooi voor een Siamese prinses.

Het heeft een mildere smaak dan reguliere bloemkool.

Deze variëteit is te vinden op speciale markten.

broccoflower

Broccoflower is de merknaam van een stam van bloemkool die commercieel is ontwikkeld door Tanimura & Antle Inc.

Een Californische teler genaamd Salinas bracht voor het eerst zaden mee naar de Verenigde Staten vanuit Nederland.

Broccoflower heeft de groene kleur van broccoli helemaal door.

Het smaakt naar bloemkool, hoewel iets zoeter.

Andere versies van groene bloemkool worden soms ten onrechte broccoplower genoemd.

 

Interessante feiten over bloemkool

 

Interessante feiten

 

Bloemkool is een kruisbloemige groente die heel veel liefde op het internet krijgt, maar niet op de eettafel.

Het wordt vaak bestempeld als een “superfood” vanwege zijn gezonde eigenschappen, maar het is compleet saai om te eten en naar te kijken, tenzij het op een creatieve manier gaar is.

Hier zijn een paar interessante feiten over bloemkool.

  • Bloemkool is een afstammeling van wilde kool. De bloemkool van vandaag is een naaste verwant van wilde kool. Het leek meer op boerenkool of boerenkool, maar is in de loop van de tijd geëvolueerd om er zo uit te zien als nu.
  • Bloemkool behoort tot de familie van kruisbloemige groenten. Kruisbloemige groenten worden zo genoemd omdat ze bloemen hebben met vier bloemblaadjes die groeien in de vorm van een Grieks kruis.
  • Koken is schadelijk voor de voedingswaarde van bloemkool.  Langdurig koken vernietigt de meeste vitamines van bloemkool en houdt verband met de soms slechte, zwavelachtige geur. Koken gedurende dertig minuten of langer vermindert de gezondheidsvoordelen van bloemkool met 75%.
  • De kleur van het hoofd is er in verschillende kleuren.  Afhankelijk van de variëteit kan bloemkool in verschillende kleuren komen. De meest voorkomende variëteit aan bloemkool is wit, maar het kan ook worden gekocht in groen, oranje, paars, geel en bruin.
  • Bloemkool herinnert je aan een boom. De witte bloemkoolkop lijkt op een miniatuurboom op de dwarsdoorsnede. Het heeft dicht opeen gepakte wrongel. Het hoofd is meestal zes centimeter breed en grote typen wegen twee tot drie kilo.

 

Voedingswaarde

 

Volgens de USDA National Nutrient Database levert 100 g bloemkool 25 calorieën, 1,9 g eiwit, 0,3 g vet en 5 g koolhydraten, inclusief 2 g vezels en 1,9 g suiker ( 2 ).

Het consumeren van 100 g bloemkool biedt 80% van uw vitamine C dagelijkse behoeften, 20% vitamine K, 10% of meer van vitamine B6 en folaatbehoeften, evenals kleinere hoeveelheden thiamine, niacine, riboflavine, pantotheenzuur, ijzer, calcium , fosfor, magnesium , kalium en mangaan.

 

Gezondheidsvoordelen van bloemkool

 

Bloemkool geeft iedereen een koninklijke gezondheidsboost.

Deze veelzijdige groente is niet alleen arm aan calorieën, maar ook boordevol vitamines en mineralen .

Eén kopje rauwe bloemkool is rijk aan de antioxidant vitamine C, die nodig is voor weefselgroei en weefselherstel in alle delen van het lichaam.

Het is ook noodzakelijk voor de vorming van het belangrijke eiwitcollageen, dat wordt gebruikt voor het maken van huid, pezen, ligamenten, littekenweefsel en bloedvaten.

Bloemkool biedt een gezonde dosis vezels, kalium, foliumzuur en bevat ook een zwavelverbinding isothiocyanaat dat de algehele gezondheid bevordert en ziekten voorkomt.

 

Bevat Glucosinolaten

 

Naast tal van gezonde verbindingen, heeft bloemkool ook glucosinolaten.

Volgens een studie gepubliceerd in Molecular Nutrition & Food Research , worden deze verbindingen aangetroffen in Brassica-groenten en is hun activiteit in verband gebracht met een verminderd risico op colon- en rectumkanker.

In wezen werken glucosinolaten als natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plantencellen, maar wanneer ze worden geconsumeerd door mensen, helpen ze met veranderingen in enzymactiviteiten, DNA-beschadiging en het vertragen van de groei van gemuteerde kankercellen ( 3 ).

Tijdens het kauw- en verteringsproces breken glucosinolaten ook af in biologisch actieve verbindingen, zoals sulforafaan en isothiocyanaten, indol-3-carbinol genoemd.

Tijdens het kauwen worden glucosinolaten afgebroken tot hun actieve vorm, wat het ontgiftingsproces in gang zet.

Een studie heeft aangetoond dat deze verbindingen anti-oestrogenen en chemopreventieve effecten hebben die de groei van kankercellen voorkomen ( 4 ).

Dit bewijst waarom bloemkool een uitstekende manier is om kanker te voorkomen ( 5 ).

 

Vermindert het risico op kanker

 

Talrijke studies hebben een sterk verband aangetoond tussen diëten en het risico op het ontwikkelen van kanker.

Dit komt omdat bloemkool chemopreventieve agentia heeft die vroege fasen van kankerontwikkeling blokkeren om de tumorgroei te helpen afsluiten.

Om die reden kan bloemkool fungeren als een anti-mutageen, waardoor de ontwikkeling van chemisch geïnduceerde carcinogenese en het stoppen van tumorcellen effectief worden geremd voor verdere reproductie.

Een review gepubliceerd in  Advances in Experimental Medicine and Biology onderzocht verschillende studies en vond dat 64% van de case-control studies een omgekeerd verband aantoonden tussen hoge inname van een of meer kruisbloemige groenten en het risico op kanker op verschillende locaties ( 6 ).

Een studie uitgevoerd in China in 2013 toonde aan dat bloemkool vooral nuttig is voor het voorkomen van borstkanker ( 7 ).

Een studie gepubliceerd in  carcinogenese heeft  aangetoond dat sulforafaan het risico op chemisch geïnduceerde borsttumoren bij dieren kan verlagen ( 7 ).

Onderzoek heeft ook aangetoond dat consumptie van Brassica-groenten, zoals bloemkool, helpt bij het verminderen van het risico op verschillende soorten kankers ( 8 ).

Gebaseerd op bevindingen gepubliceerd in het  International Journal for Vitamin and Nutrition Research , zijn diëten met veel kruisbloemige groenten geassocieerd met een verminderd risico op kanker, met name de longen en die van het maag-darmkanaal ( 9 ).

Een studie die in 2010 online werd gepubliceerd, toonde een sterk en significant omgekeerd verband tussen blaaskankersterfte en inname van Brassica-groenten ( 11 ).

Een hoge inname van bloemkool is ook in verband gebracht met een verminderd risico op agressieve prostaatkanker, in het bijzonder extraprostatische ziekte, volgens het National Cancer Institute ( 11 ).

Ten slotte kan bloemkool in verband worden gebracht met een verminderd risico op ovarium- en baarmoederhalskanker.

 

Bloemkool bevat hoge hoeveelheden vitamine K

 

Bevat hoge hoeveelheden vitamine K

 

Bloemkool is ook erg rijk aan vitamine K, wat belangrijk is voor de ontwikkelingvan botten , waardoor uw botcellen collageen produceren dat nodig is voor de vorming van nieuw gemineraliseerd botweefsel ( 12 ).

De primaire rol van vitamine K houdt in stolselvorming.

Vitamine K is een van de vele componenten die belangrijk zijn voor de coagulatiecascade, wat de reeks chemische reacties is die nodig zijn voor het stimuleren van de vorming van een bloedstolsel.

Mensen met een tekort aan vitamine K bloeden buitensporig na een blessure en ontwikkelen spontane bloedingen en blauwe plekken omdat een lage inname van vitamine K een juiste stolselvorming voorkomt ( 13 ).

Mensen die vitamine K missen, worden blootgesteld aan een verhoogd risico op osteoporose, atherosclerose en kanker en aan leeftijdsgebonden ziekten ( 14 ).

Eén kop gehakte bloemkool bevat 16,6 mcg vitamine K.

 

Verhoogt de cardiovasculaire gezondheid

 

Bloemkool bevat behoorlijke hoeveelheden vitamine K, die ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Volgens het Linus Pauling Institute van de Oregon State University is vitamine K een belangrijke voedingsstof voor bloedstolling en vitamine K-tekort kan bloedingen veroorzaken ( 15 ).

Vitamine K kan ook het risico op hartaandoeningen verminderen, maar een tekort aan vitamine K veroorzaakt geen mechanismen die de vorming van bloedvatverkalking stoppen.

Studies zijn echter nog niet doorslaggevend met betrekking tot eventuele nadelige effecten van vitamine K-tekort, maar een beoordeling gepubliceerd in het  Journal of Advances in Nutrition  suggereerde dat toekomstig onderzoek zich specifiek zou moeten richten op patiënten met een tekort aan vitamine K ( 16 ).

Regelmatige consumptie van bloemkool leidt tot een gezonde bloedcirculatie en helpt bij het in stand houden van de bloedvaten, wat kan worden toegeschreven aan de aanwezigheid van sulforafaan.

Een recensie uit 2015 gepubliceerd in  Oxidative Medicine en Cellular Longevity suggereerde dat ontstekingsremmende activiteiten van sulforaphane kunnen helpen beschermen tegen hypertensie, beroerte, atherosclerose en een hartinfarct ( 17 ).

Een andere verbinding die in bloemkool wordt gevonden, helpt de cardiovasculaire gezondheid te behouden.

Het wordt glucoraphanine genoemd, de natuurlijke voorloper van sulforafaan dat wordt omgezet in isothiocyanaten, die ontstekingsremmende activiteiten bevorderen en de ophoping van lipiden in de bloedvaten voorkomen.

Dit bevordert een onbelemmerde doorbloeding, waardoor het risico op dergelijke aandoeningen als atherosclerose wordt verminderd en de cardiovasculaire gezondheid wordt bevorderd ( 18 ).

Nog een component in bloemkool functioneert op genetisch niveau en voorkomt ontstekingen in een vroeg stadium.

Namelijk, isothiocyanaat, indol-3-carbinol, of I3C is een ontstekingsremmende component waarvan bewezen is dat het effectief is in de synthese van lipiden, cholesterol, niveau van triglyceriden en in het handhaven van cardiovasculaire gezondheid.

Volgens een in de Journal of Nutrition gepubliceerde recensie uit 2007  , hebben indolen gunstige effecten op de lipidesynthese, die zouden kunnen bijdragen aan hun potentieel cardioprotectief effect ( 19 ).

Naast indoles heeft  Phytotherapy Research  in een onderzoek uit 2008 aangetoond dat de anti-plaatjes- en antitrombotische functie van indol-3-carbinol aanzienlijk bijdraagt ​​aan een gezond hart ( 20 ).

Het  Journal of the American College of Cardiology  heeft gedetailleerde resultaten laten zien dat de omega-3 vetzuren die aanwezig zijn in de vorm van alfa-linoleenzuren in bloemkool ook bijdragen aan deze gunstige activiteit ( 21 ).

 

Rijk aan vitamine C

 

Je lichaam heeft vitamine C nodig om een ​​scala aan weefsels te behouden.

Als u vitamine C-deficiënt bent, zal uw lichaam niet in staat zijn om het structurele eiwitcollageen te produceren, wat leidt tot een afbraak van uw bloedvaten, tanden, botten en huidweefsel ( 22 ).

Diëten met een hoog vitamine C kunnen ook helpen het risico op hartaandoeningen te verminderen, volgens een overzicht in het  European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation  ( 23 ).

Crucifere groenten , waaronder bloemkool, zijn naar verluidt een belangrijke bron van vitamine C in de voeding ( 24 ).

Volwassen mannen en vrouwen hebben respectievelijk 90 en 75 mg vitamine C nodig.

Eén kop gehakte bloemkool bevat 51,6 mg vitamine C.

 

Bouwt sterkere botten

 

Bloemkool is een overvloedige bron van vitamine C, die belangrijk is bij de productie van collageen.

Collageen beschermt botten en gewrichten tegen ontstekingsschade.

In 2000 onderzocht de afdeling reumatische aandoeningen van de universiteit van Cleveland de functie van collageen bij de behandeling van osteoartritis en osteoporose.

Er is gesuggereerd dat collageen therapeutische effecten kan hebben bij de behandeling van osteoartritis en osteoporose ( 25 ).

Het  Journal of the American Podiatric Medical Association  heeft in 1990 een dierstudie uitgevoerd om te bepalen of vitamine C effectief is voor de behandeling van patiënten met reumatoïde artritis.

Verder bewijsmateriaal is nodig ( 26 ).

Ook zijn lage innames van vitamine K in verband gebracht met een verhoogd risico op botbreuk en osteoporose.

Het medisch centrum aan de Universiteit van Maryland suggereert dat vitamine K helpt bij het voorkomen van botverlies bij zowel mannen als vrouwen ( 27 ).

Adequate consumptie van vitamine K verbetert de gezondheid van de botten door te functioneren als een modificator van botmatrixeiwitten.

Een studie uit 2003, uitgevoerd door het Department of Sports Medicine in Japan, suggereert dat vitamine K de absorptie van darmcalcium stimuleert en de uitscheiding van calcium in de urine vermindert ( 28 ).

 

Bloemkool bestrijdt ontsteking

 

Bestrijdt ontsteking

 

Ontsteking is de kern van bijna alle chronische ziekten die tegenwoordig algemeen voorkomen.

Om gezond te blijven, heeft je lichaam een ​​bepaald niveau van ontsteking nodig, maar het is mogelijk en steeds vaker voorkomen dat de ontstekingsreactie uit de hand loopt.

Uw immuunsysteem kan per vergissing een ontstekingsreactie veroorzaken als er geen gevaar is.

Het kan aanzienlijke ontstekingsgerelateerde schade aan uw lichaam veroorzaken, een aandoening die verband houdt met kanker en andere ziekten, afhankelijk van de organen die door de ontsteking worden aangetast.

Bloemkool bevat veel ontstekingsremmende voedingsstoffen om de ontsteking onder controle te houden, waaronder indool-3-carbinol.

Een recente studie suggereert ook dat indol-3-carbinol anti- fibrose-, antitumor-, antioxidant-, immuunmodulerende, ontgifting- en anti-ontstekingseffecten uitoefent bij patiënten met hepatitis ( 29 ).

Een dierstudie die in 2011 online werd gepubliceerd, suggereerde dat muizen met een hoog vetgehalte in gecontroleerde omstandigheden onderdrukking van ontstekingsgerelateerde factoren ondervonden door indol-3-carbinol ( 30 ).

Op dezelfde manier bevat bloemkool veel andere ontstekingsremmende stoffendie de oxidatieve stress en de aanwezigheid van vrije radicalen in je lichaam verlagen.

Bèta-cryptoxanthine, bètacaroteen, cafeïnezuur, ferulazuur, kaneelzuur, quercetine, kaempferol en rutine zijn antioxidanten die in bloemkool worden gevonden en die helpen oxidatieve stress in je lichaam te verminderen, die bij niet-gereguleerde kanker kanker en verschillende andere aandoeningen kan veroorzaken .

Eén kopje bloemkool bevat minstens 73% of meer van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C, waardoor ontstekingen worden verminderd, de immuniteit wordt verhoogd en het lichaam vrij blijft van schadelijke bacteriën, verkoudheden en infecties.

 

Verhoogt de gezondheid van de hersenen

 

Bloemkool is een goede bron van choline, een B-vitamine die essentieel is voor de ontwikkeling van de hersenen ( 31 ).

Het is een zeer belangrijke en veelzijdige voedingsstof die samen met fosfor de celmembranen helpt te herstellen en slaap, leren, spierbewegingen en geheugen verbetert.

Choline helpt ook bij het behoud van de structuur van celmembranen, helpt bij de vetabsorptie en de overdracht van zenuwimpulsen en vermindert chronische ontstekingen.

Bovendien is de aanwezigheid van vitamine B6 en kalium in bloemkool ook belangrijk voor het behoud van de gezondheid van de hersenen en het bevorderen van een goede communicatie in de zenuwen door een reeks vereiste neurotransmitters te produceren, waaronder norepinephrine en dopamine.

Volgens een in 2004 gepubliceerde recensie in het  Journal of Neurophysiologystimuleert de aanwezigheid van choline tijdens de zwangerschap de hersenactiviteit van dieren in de baarmoeder, wat aangeeft dat het de cognitieve functie kan stimuleren en het geheugen en leren kan verbeteren ( 32 ).

Het kan zelfs de veroudering van het geheugen verminderen, evenals de kwetsbaarheid van uw hersenen voor toxines tijdens de kindertijd.

Bloemkool is ook rijk aan vitamine K, waarvan is bewezen dat het de hersenfunctie verbetert.

Een review gepubliceerd in  BioFactors  suggereert dat vitamine K het potentieel heeft om psychomotorisch gedrag en cognitie te beïnvloeden ( 33 ).

 

Bloemkool Ondersteunt ontgifting

 

Ondersteunt ontgifting

 

Het toevoegen van kruisbloemige groenten aan uw dieet is uitermate belangrijk voor het ontgiftingssysteem van uw lichaam.

Bloemkool bevat indol-3-carbinol, een fytonutriënt die samen met sulforafaan de functie van ontgiftende enzymen helpt activeren en reguleren.

Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor Fase I-ontgifting samen met zwavelhoudende voedingsstoffen die essentieel zijn voor Fase II-detox-activiteiten.

Andere verbindingen die worden aangetroffen in bloemkool-glucobrassicine, glucoraphanine en gluconasturtiine – zijn erg belangrijk om het lichaam te helpen detoxen vanwege hun functie om de lever te ondersteunen.

Deze verbindingen stimuleren wat bekend staat als Fase II-enzymen, het natuurlijke antioxidantensysteem van uw lichaam.

Ze helpen de lever te activeren om ontgiftende enzymen te produceren die schade door vrije radicalen blokkeren ( 34 ).

 

Verbetert de spijsvertering

 

Bloemkool is rijk aan vezels en water, wat helpt obstipatie te voorkomen, een gezond spijsverteringskanaal te behouden en het risico op darmkanker te verlagen.

Adequate vezelinname bevordert de regelmaat, die essentieel is voor de dagelijkse uitscheiding van gifstoffen via gal en ontlasting.

Een onderzoek uit 1995 heeft aangetoond dat voedingsvezels de frequentie van stoelgang verhogen en gunstig kunnen blijken voor de behandeling van constipatie, een veel voorkomende kinderziekte ( 35 ).

Bovendien heeft een recent onderzoek uitgevoerd door het Department of Food Engineering in Turkije gevonden dat voedingsvezel belangrijk is voor het voorkomen van gastro-intestinale ziekten, aambeien, constipatie, gastro-oesofageale refluxziekte, darmkanker, darmzweren, diverticulitis, obesitas, beroerte, diabetes, hypertensie, en hart- en vaatziekten ( 36 ).

Om hun bewering te ondersteunen publiceerde het Department of Internal Medicine en Nutritional Sciences Program van de University of Kentucky een recensie uit 2009 waarin een hoge vezelinname wordt geassocieerd met een significant lager risico op het ontwikkelen van coronaire hartziekten, hypertensie, beroerte, diabetes, obesitas en bepaalde gastro-intestinale aandoeningen. ( 37 ).

Glucosinolaat kan ook helpen bij het beschermen van de kwetsbare binnenkant van de maag, waardoor het risico op het ontwikkelen van lekkende darmsyndroom of andere spijsverteringsstoornissen wordt verminderd.

Tegelijkertijd stimuleert sulforaphane ontgifting en vertering door bacteriële overgroei te voorkomen die voorkomt in de microflora van de darm, waardoor wordt voorkomen dat slechte bacteriën het spijsverteringsstelsel overbelasten en goede bacteriën laten gedijen.

The  Journal of Nutrition  publiceerde een onderzoek uit 2009 waaruit bleek dat consumptie van kruisbloemige groenten, inclusief bloemkool, de bacteriële gemeenschappen van menselijke darm verandert, en aldus de spijsvertering verbetert ( 38 ).

 

Bloemkool bevat antioxiderende kracht

 

Bevat antioxidantvermogen

 

Het consumeren van bloemkool is als het winnen van de antioxidant en fytonutriëntenloterij.

Antioxidanten bieden uw cellen adequate afweermechanismen tegen aanvallen door reactieve zuurstofsoorten.

Volgens een artikel uit 2010 in  Pharmacognosy Review zijn antioxidanten moleculen die op veilige wijze interageren met vrije radicalen om oxidatieve stress te verlichten ( 39 ).

Consumptie van deze belangrijke micronutriënten helpt uw ​​lichaam weerstand te bieden aan veroudering veroorzaakt door dagelijkse blootstelling aan chronische stress, vervuilende stoffen en meer.

Anders loopt u het risico op oxidatieve stress, wat leidt tot versnelde weefsel- en orgaanschade.

Dankzij een hoog gehalte aan vitamine C, vitamine K en mangaan in bloemkool wordt het risico op oxidatieve stress verlaagd.

Deze drie antioxidanten helpen het lichaam gezond te houden omdat ze dergelijke aandoeningen zoals kanker, artritis en hartziekten helpen voorkomen door te voorkomen dat vrije radicalen celbeschadiging en -verstoring veroorzaken.

Eén kop gekookte bloemkool bevat 73% van de aanbevolen dagelijkse waarde van vitamine C, 19% van de aanbevolen dagelijkse waarde van vitamine K en 8% van de aanbevolen dagelijkse waarde van mangaan.

 

Helpt zwangerschap

 

Het toevoegen van bloemkool aan uw dieet is gunstig tijdens de zwangerschap vanwege de aanwezigheid van essentieel folaat, dat neurale buiseffecten, zoals spina bifida, bij de foetus voorkomt, volgens de Centers for Disease Control and Prevention ( 40 ).

Volgens het Linus Pauling Institute van de Oregon State University kan choline ook hierbij helpen, ook al zijn studies niet doorslaggevend ( 41 ).

Eén kopje gekookte bloemkool biedt 11% van de dagelijkse behoefte aan choline.

Bloemkool heeft ook andere essentiële vitaminen en mineralen, waaronder vezels, die de zwangerschap vergemakkelijken en de algehele gezondheid bevorderen.

 

Beschermt tegen ultraviolette straling

 

Volgens de bevindingen van de Proceedings van de National Academy of Sciences in de Verenigde Staten van Amerika, is sulforafaan aanwezig in bloemkool gunstig voor de bescherming van de huid tegen schade veroorzaakt door ultraviolette straling (UVR) ( 42 ).

Sulforafaan verdedigt uw lichaam tegen ontsteking, huidkanker, cellulaire schade en uv-geïnduceerd erytheem ( 43 ).

Vitamine C is ook belangrijk bij wondgenezing vanwege het vermogen om collageen te synthetiseren.

Een studie gepubliceerd in het  British Journal of Community Nursing  ontdekte dat vitamine C essentieel is tijdens het hele proces van wondgenezing en voor een gezonde huid en haar ( 44 ).

 

Bloemkool bevordert ijzeropname

 

Bloemkool bevordert ijzeropname

 

Bloemkool is ook een goede manier om de ijzeropname in je lichaam te bevorderen vanwege het hoge gehalte aan vitamine C.

Vitamine C is nodig om de effecten van fytonutriënten te overwinnen die de ijzerabsorptie remmen, evenals het vrijkomen van ijzer uit niet-heemachtige bronnen, zoals fruit, groenten en noten.

Deze voedingsmiddelen zijn minder geneigd om ijzer te absorberen dan voedingsmiddelen zoals vlees, die heembronnen zijn.

Volgens het  International Journal  for  Vitamin and Nutrition Research bevordertascorbinezuur, ook bekend als vitamine C, de ijzerabsorptie omdat het de vorming van onoplosbare en niet-absorbeerbare ijzerverbindingen voorkomt en ijzer (III) tot ferro-ijzer reduceert ( 45 ).

Een recensie uit 1980 gepubliceerd in de  Annals of the New York Academy of Sciences  suggereert dat de verhoging van de ijzeropname uit plantaardige maaltijden recht evenredig is met de aanwezige hoeveelheid ascorbinezuur ( 46 ).

 

Helpt bij gewichtsverlies

 

Bloemkool bevat slechts negenentwintig calorieën per kop en heeft vrijwel nul gram vet, zeer lage niveaus van koolhydraten en suiker, maar is toch hoog in volume en vullende vezels.

Dit maakt bloemkool een uitstekende keuze voor diegenen die proberen om af te vallen , omdat het eten van bloemkool je opvult zonder te veel calorieën, suiker, vet of koolhydraten te consumeren.

Bloemkool stimuleert ook de stoelgang en vermindert constipatie, waardoor overtollig afval of water uit je lichaam verdwijnt.

Bloemkool bevat componenten als indolen, die anti-obesitas eigenschappen hebben.

The  Journal of Nutritional Biochemistry  publiceerde een onderzoek uit 2012 dat aangeeft dat de consumptie van bloemkool gunstig is voor het voorkomen van verschillende metabole en ontstekingsaandoeningen in het lichaam, evenals voor het stimuleren van de vetverbranding van de thermogenese en het voorkomen van obesitas ( 47 ).

 

Bloemkool Helpt Hormonen in balans te brengen

 

Helpt Hormonen in balans te brengen

 

Van diëten die rijk zijn aan hele voedingsmiddelen en met antioxidanten gevulde groenten, zoals bloemkool, is aangetoond dat ze helpen om hormonen gedeeltelijk in balans te houden door het verminderen van ongezonde niveaus van oestrogeen.

Onderzoek heeft aangetoond dat ¼ kopje tot 1 kopje kruisbloemige groenten tot een diepgaande verbetering van de gezondheid kan leiden als gevolg van het opnieuw in evenwicht brengen van oestrogeenspiegels.

Voedingsmiddelen met een hoog oestrogeengehalte kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid wanneer zij het kwetsbare hormonale evenwicht beginnen te vernietigen.

Een slecht dieet en een ongezonde levensstijl maken hormonale onevenwichtigheid heel gewoon.

Verwerkt voedsel, zoals vlees, zuivel, soja, gist en geraffineerd voedsel, kunnen allemaal een ongezond niveau van oestrogeen in je lichaam veroorzaken.

Te veel oestrogeen in de bloedbaan is gekoppeld aan gezondheidsproblemen zoals hypothyreoïdie, chronische vermoeidheid, auto-immuunziekten en eierstokkanker.

In 1997 publiceerde de  Journal of the National Cancer Institute  een studie die suggereert dat diëten met een hoog indol-3-carbinol de urinaire excretie van oestrogeen significant verhogen ( 48 ).

Dit draagt ​​in hoge mate bij tot het hormonale evenwicht dat veel mensen treft.

Onderzoekers van  Voeding en Kanker  vertoonden een sterke associatie tussen oestrogeenmetabolisme en de incidentie van borstkanker.

Namelijk, een evenwichtig oestrogeenmetabolisme zorgt voor een verminderd risico op kanker ( 49 ).

 

Verhoogt de gezondheid van de ogen

 

Bloemkool bevat veel vitamine C en antioxidanten, waarvan is aangetoond dat ze het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie verminderen, wat blindheid kan veroorzaken, vooral bij ouderen.

Volgens een onderzoek uit 2013 suggereren de resultaten van een vijf jaar durend onderzoek dat vitamine C, bèta-caroteen en zink positieve langetermijneffecten hebben op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie ( 50 ).

Sulforafaan, een ander bestanddeel dat voorkomt in bloemkool, heeft aangetoond dat het de weefsels van het netvlies beschermt tegen schade veroorzaakt door oxidatieve stress, evenals door slechtziendheid en verschillende oogaandoeningen, zoals cataract.

Een recensie uit 2008 gepubliceerd in Investigative Ophthalmology & Visual Science  suggereerde dat sulforaphane mogelijk maculaire degeneratie en ziekten waarbij oxidatieve schade significant kan zijn, behandelt ( 51 ).

 

Bloemkool Voorkomt maagaandoeningen

 

Voorkomt maagaandoeningen

 

Bloemkool is een geweldige bron van voedingsvezels die de spijsvertering stimuleert en de eliminatie van gifstoffen uit je lichaam bevordert.

De aanwezigheid van glucoraphanine, glucosinolaat en sulforafaan in bloemkool beschermt de maagwand en helpt tegen de groei van Heliobacter pylori-bacteriën, volgens het onderzoek van Proceedings van de National Academy of Sciences in de Verenigde Staten van Amerika ( 52 ).

Het boek  Change Your Diet, Change Your Health  van Jorge Bordenave merkt op dat sulforaphane overmatige groei van de bacterie Helicobacter pylori voorkomt, de bacterie die verantwoordelijk is voor het veroorzaken van maagzweren en maagreflux ( 53 ).

Het is aangetoond dat isothiocyanaten in de voeding die worden aangetroffen in bloemkool, het risico van verschillende abdominale aandoeningen, zoals maagzweren en darmkanker, kunnen voorkomen volgens  Cancer Research  ( 54 ).

 

Bestrijdt ademhalingsziekten

 

Bloemkool bevat indol-3-carbinol, dat effectief is bij de behandeling van aandoeningen van de luchtwegen, met name terugkerende respiratoire papillomatose.

Ademhalingspapillomatose is een aandoening veroorzaakt door het humaan papillomavirus dat een effect heeft op de stembanden in het strottenhoofd, de bronchiën, de luchtpijp en de longen ( 55 ).

Het Publicatieblad van de American Academy of Otolaryngology  publiceerde een review uit 1998 waarin werd gesuggereerd dat indool-3-carbinol effectief kan zijn bij de behandeling van recidiverende respiratoire papillomatose ( 56 ).

Een andere studie concludeerde dat consumptie van kruisbloemige groenten een succesvolle behandelingsoptie kan zijn voor recidiverende luchtwegaandoeningen, maar er is meer bewijs nodig met betrekking tot de doeltreffendheid ervan bij de behandeling van kinderen ( 57 ).

 

Bloemkool bestrijdt neurodegeneratieve aandoeningen

 

Bestrijdt neurodegeneratieve aandoeningen

 

Indolen en sulforafaan, verbindingen gevonden in bloemkool, helpen de progressie van neurodegeneratieve ziekten te verminderen.

Ze activeren ook de ontgiftingsenzymen, die de niveaus van glutathione verhogen en helpen bij de behandeling van de neuronale verwondingen veroorzaakt door oxidatieve stress en ontsteking bij de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Het tijdschrift Frontiers in Aging Neuroscience  publiceerde in 2011 een onderzoek dat aantoonde dat een hogere inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine E, inclusief bloemkool, op bescheiden wijze het langetermijnrisico op dementie en de ziekte van Alzheimer kan verminderen ( 58).

In 2014 publiceerde hetzelfde tijdschrift een studie die suggereert dat kruisbloemige groenten die rijk zijn aan antioxidanten een groep groenten zijn met neuroprotectief vermogen, waardoor het risico op de ziekte van Parkinson wordt verminderd ( 59 ).

 

Verlaagt cholesterol

 

Bloemkool is een van de vele voedingsmiddelen rijk aan plantensterolen, ook wel fytosterolen genoemd.

Deze helpen de cholesterolcijfers laag te houden door de absorptie van cholesterol in de darmen te blokkeren .

Volgens de  huidige opinie in Lipidology  en hun studie van 2004, verminderen voedingsmiddelen die rijk zijn aan fytosterolen, effectief de niveaus van LDL-cholesterol wanneer ze als supplementen worden gegeven. Daarnaast zijn ook kleinere hoeveelheden fytonutriënten in natuurlijke voedingsmiddelen belangrijk gebleken ( 60 ).

Bloemkool is ook rijk aan vitamine C, mangaan en de ontstekingsbestrijdende bestanddelen vitamine K en omega-3 vetzuren, die helpen bij het verminderen van slechte cholesterol en het voorkomen van verharding van de slagaders.

 

Bevat Kalium

 

Kalium is een mineraal dat de hart- en spierfunctie reguleert.

Het is aangetoond dat kalium de bloeddruk verlaagt bij personen met zowel de gemiddelde bevolkingsbloeddruk als de verhoogde bloeddruk ( 61 ).

Kalium is ook gunstig voor het verminderen van het risico op beroerte en coronaire hartziekte ( 62 ).

Omdat het een belangrijke elektrolytsubstantie is, kan kalium ook de elektrolytenbalans reguleren.

 

Bloemkool verlaagt de bloeddrukniveaus

 

Verlaagt de bloeddrukniveaus

 

Sulforafaan, een stof die voorkomt in bloemkool, blijkt de bloeddruk te verlagen .

Een in 2012 gepubliceerd onderzoek in het  American Journal of Hypertension ontdekte dat sulforaphane ook de nierfunctie kan normaliseren en de bloeddruk aanzienlijk kan verlagen ( 63 ).

Een studie gepubliceerd in  International Scholarly Research Notices Pharmacology  toonde de voordelen aan van sulforafaan bij het verlagen van de bloeddruk.

De onderzoekers gebruikten spontaan hypertensieve ratten die werden behandeld met sulforafaan. Na acht weken verminderden hogere doses sulforafaan hun bloeddruk significant ( 64 ).

 

Vermindert het risico op een beroerte

 

Naast het kaliumgehalte bevat bloemkool ook de verbinding allicine, die helpt om de lever en het bloed te reinigen.

Een studie gepubliceerd in het  Journal of the American Heart Association  in 2011 suggereert dat het eten van witte vleesvruchten en groenten, zoals bloemkool, het risico op beroerte vermindert door de aanwezigheid van nuttige fytochemicaliën, waaronder allicine ( 65 ).

Volgens het  Journal of Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Disease is een toegenomen gebruik van kaliumrijk voedsel effectief in het verminderen van het risico op een beroerte ( 66 ).

 

Reguleert de elektrolytenbalans

 

Bloemkool bevat kalium, dat een van de belangrijkste elektrolytische stoffen in uw lichaam is. Het is ook belangrijk bij het handhaven van de homeostase, het proces dat door het menselijk lichaam wordt uitgevoerd om een ​​constante temperatuur te handhaven ( 63 ).

Het kaliumgehalte in de bloemkool helpt de elektrolytenbalans in het lichaam in stand te houden, wat essentieel is voor de functie van het zenuwstelsel bij de overdracht van spiercontracties en zenuwimpulsen.

Kalium-deficiënte personen hebben een verhoogd risico op beroerte, verhoogde zoutgevoeligheid, maar diëten rijk aan kalium hebben het vermogen om de elektrolytenbalans te moduleren volgens een studie uit 2015 gepubliceerd in  Journal of Cell Metabolism  ( 64 ).

 

Versterkt het immuunsysteem

 

Bloemkool bevat veel antioxidanten en immuunversterkende voedingsstoffen.

De aanwezigheid van vitamine C in bloemkool stimuleert de aanmaak van lymfocyten, een essentieel onderdeel van het immuunsysteem .

Ook is ascorbinezuur vereist door de thymus, wat een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem lijkt te zijn ( 65 ).

Op basis van de bevindingen van de  Annals of Nutrition and Metabolism bleek suppletie van vitamine C het menselijk immuunsysteem te verbeteren en te helpen beschermen tegen malaria, longontsteking en diarree-infecties ( 66 ).

Bloemkool is ook rijk aan selenium, een sporenmineraal dat het immuunsysteem versterkt en kanker voorkomt ( 67 ).

 

Vermindert het risico op diabetes

 

Regelmatige consumptie van bloemkool vermindert het risico op diabetes als gevolg van de aanwezigheid van kalium en vitamine C.

Volgens de  Expert Review van Endocrinology & Metabolism zijn lagere kaliumspiegels geassocieerd met een hoger risico op diabetes ( 68 ).

Het kaliumgehalte in bloemkool samen met natrium helpt bij het reguleren van het glucosemetabolisme ( 69 ).

De alvleesklier maakt gebruik van kalium voor het afscheiden van het insuline-hormoon om actie te ondernemen tegen verhoogde bloedsuikerspiegels in het lichaam.

Diëten met weinig kalium kunnen de bloedsuikerspiegel uiteindelijk verhogen en vormen een grote bedreiging voor diabetici ( 70 ).

Bovendien is vitamine B6 in bloemkool ook gunstig voor het verbeteren van de glucosetolerantie bij patiënten met zwangerschapsdiabetes, een type diabetes dat tijdens de zwangerschap is ontwikkeld ( 71 ).

 

Voorkomt darmontsteking

 

Vanwege anti-inflammatoire eigenschappen van bloemkool oefent dit superfood gunstige effecten uit op inflammatoire darmaandoeningen, in het bijzonder colitis ulcerosa.

Volgens South Dakota State University en hun studie uit 2010 waren extracten van kruisbloemige groenten effectief in het verlichten van tekenen van colitis ulcerosa bij muizen ( 72 ).

Het beschermende effect van bloemkool kan worden toegeschreven aan de aanwezigheid van fenylisothiocyanaat, dat schade aan het colonweefsel en het colonepitheel herstelt.

 

Hoe bloemkool te kopen en op te slaan

 

Kopen en bewaren

 

Wanneer u bloemkool in de supermarkt of op de boerenmarkt kiest, wilt u er zeker van zijn dat u een kop kiest die zo vers mogelijk is.

Buying

  • Zoek naar bloemkool met een crèmekleurige witte kleur met dichtbevolkte bloemen die vrij zijn van bruining, vlekken of natte plekken. De bloemkoolkop moet zwaar aanvoelen voor zijn formaat.
  • Besteed speciale aandacht aan de bladeren. Ze moeten levendig en fris zijn, wat een indicatie is dat de bloemkool onlangs is geoogst.
  • Als u groene, oranje of paarse bloemkool koopt, moet deze uniform zijn gekleurd.
  • Besteed speciale aandacht aan de geur. Als bloemkool een sterke geur heeft, is het voorbij zijn hoogtepunt en zal het waarschijnlijk een onaangename smaak hebben.

Het opslaan

  • De meeste supermarkten wikkelen bloemkool stevig in cellofaan, dat vocht kan vasthouden en rotten kan bevorderen. Wanneer je thuiskomt, pak je het meteen uit en breng je het over in een loszittende plastic zak, met een papieren handdoek erin gestoken om overtollig vocht te absorberen.
  • Je kunt hele bloemkoolhoofden gedurende vier tot zeven dagen in een losjes afgesloten plastic zak in de koelkast bewaren. Voorgesneden roosjes moeten niet langer dan vier dagen worden bewaard.

voorbereidingen treffen

  • Om een ​​bloemkoolkroon in roosjes te snijden, moet je de kop door het steeluiteinde brengen en het kleine stukje kern uit elk kwartje wegsnijden. Snijd de bloemkoolkroon in hapklare roosjes.
  • Gooi de bladeren niet en steel. Ze zijn eetbaar en smakelijk, dus je kunt ze misschien gebruiken tijdens het koken. Schil en snijd de stelen zodat ze ongeveer dezelfde grootte hebben als de roosjes om een ​​gelijkmatige bereiding te garanderen.
  • Spoel de stukken in een vergiet om resterend vuil te verwijderen. Gebruik een papieren handdoek of een schone theedoek om ze droog te aaien voor het koken.

 

Hoe u meer in uw dieet kunt opnemen

 

Bloemkool wordt meestal vers of bevroren gevonden.

Let bij het plukken van verse bloemkool op een stevige kop zonder donkere vlekken en felgroene bladeren aan de stengel.

Nieuwe en trendy manieren om bloemkool aan je dieet toe te voegen, zijn bloemkoolkorstpizza, buffelbloemkoolvleugels en bloemkoolrijst.

 

Enkele eenvoudige recepten

 

Serveer deze superfood in een van deze recepten met een snelle beleving:

Geroosterde bloemkoolsalade met feta

Meng de bloemkoolroosjes met olijfolie, peper en zout en braden tot een zacht garen op 400 ° F.

Laat het daarna afkoelen.

Serveer op groene salades met gesneden rode ui, gehakte amandelen, verkruimelde fetisj en je favoriete vinaigrette.

Bloemkool met rozijnen en pijnboompitten

Bak bloemkoolroosjes en gesneden knoflook in olijfolie tot ze bruin en zacht zijn.

Gooi met pijnboompitten, gouden rozijnen, geplette rode peper en zout.

Bloemkool, spek en olijvenpasta

Bak spek dat is gesneden tot het knapperig is.

Verwijder het daarna uit de pan.

Bloemkoolroosjes toevoegen en koken tot ze bruin en zacht zijn.

Gooi met gekookte penne, geraspte Parmezaanse kaas, ontpitte kalamata-olijven en gehakte peterselie.

Bloemkool Puree

Stoom bloemkoolbloemen tot zeer zacht.

Pureer met boter.

Breng op smaak met zout en peper.

 

bloemkool Voorzorgsmaatregelen

 

Voorzorgsmaatregelen

 

Je moet voorzichtig zijn met het eten van bloemkool als je bepaalde medicijnen gebruikt.

Geneesmiddelinteracties

Bloemkool is een rijke bron van vitamine K, die door het lichaam wordt gebruikt voor normale bloedstolling.

Vitamine K kan interageren en de effectiviteit van anticoagulantia, zoals coumadin en warfarine, verminderen die worden voorgeschreven om bloedstolling in het lichaam te voorkomen ( 73 ).

Als u anticoagulantia gebruikt, wordt het altijd aanbevolen om de inname van voedsel met veel vitamine K, zoals bloemkool, te bespreken met een gezondheidsdeskundige.

Bijwerkingen

De risico’s van het eten van bloemkool zijn over het algemeen minimaal, maar net als andere kruisbloemige groenten kan bloemkool u opgeblazen of gasachtig maken.

Gas

Bloemkool bevat complexe koolhydraten die niet volledig worden afgebroken in het spijsverteringskanaal ( 74 ).

Deze koolhydraten worden gevoed door darmbacteriën, wat soms kan resulteren in een opgeblazen gevoel en het vrijkomen van geurgas, zoals kooldioxide en waterstof.

purines

Bloemkool bevat purines, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen als het teveel wordt verbruikt ( 75 ).

Purines breken af ​​om urinezuur te vormen en de overmatige inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan purine kan een opbouw van urinezuur in het lichaam veroorzaken ( 76 ).

Dit kan leiden tot aan urinezuur gerelateerde problemen, zoals jicht en nierstenen.

Mensen met dergelijke complicaties moeten hun inname van purine-rijke voedingsmiddelen, zoals bloemkool, beperken.

anafylaxie

Bloemkool kan bij sommige mensen anafylaxie veroorzaken, wat een ernstige allergische reactie op een stof betekent ( 77 ).

Waarschuwingssignalen van dergelijke allergische reacties zijn jeuk, zwelling van bepaalde lichaamsdelen, dyspnoe en ademhalingscomplicaties.

Het wordt altijd aanbevolen om te stoppen met het eten van bloemkool als dergelijke kritieke symptomen optreden en zoek medische hulp.

 

Conclusie

 

Bloemkool bevat een rijkdom aan vezels en choline, samen met krachtige fytochemische verbindingen indol-3-carbinol en isothiocyanaten.

Het bevat ook veel vitamine C en vitamine K.

Deze gezondheidsbevorderende voedingsstoffen maken het opnemen van bloemkool in uw dagelijkse voeding een slimme strategie om te beschermen tegen kanker, hartaandoeningen, diabetes en vele andere belangrijke en minder ernstige gezondheidsproblemen.