Groente en Fruit

BANANEN 24 GEZONDE VOEDINGS EIGENSCHAPPEN EN INTERESSANTE FEITEN

24 door de wetenschap gesteunde gezondheidsvoordelen van bananen

  • Wat zijn bananen
  • Geschiedenis
  • Hoe bananen groeien
  • rassen
    • Apple Bananas
    • Cavendish Bananen
    • Lady Finger Bananas
    • Bananen koken
  • Interessante feiten
  • Voedingsfeiten
  • Gezondheidsvoordelen van bananen
    • Bananen en koolhydraten
    • Bananen en vezels
    • Bananen en kalium
    • Rijk aan vitamine B6
    • Rijk aan koper
    • Bananen en mangaan
    • Geweldige bron van vitamine C
    • Bananen en dopamine
    • Catechin en bananen
    • Zeer rijk aan antioxidanten
    • Betere hartgezondheid
    • Lage glycemische index
    • Ondersteunt spijsvertering
    • Bananen en diarree
    • Helpt met stemming en stress
    • Bananen en zweren
    • Grote bron van energie
    • Geweldig voor je huid
    • Bananen en bottengezondheid
    • Bananen en gewichtsverlies
    • Insulinegevoeligheid verbeteren
    • Bananen en spierkrampen
    • Goede bron van probiotica
    • Bananen en nierstenen
  • Kopen en bewaren
  • Hoe meer bananen aan je dieet toe te voegen
  • Twee eenvoudige recepten
  • Voorzorgsmaatregelen
  • Conclusie

Wat zijn bananen

 

Behalve dat ze gezond en lekker zijn, bevatten bananen veel vitamines en voedingsstoffen die leiden tot een betere gezondheid, vertering en gewichtsverlies.

Bananen zijn een handige snack en je kunt ze overal mee naar toe nemen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn bananen, ondanks haar unieke vorm en uiterlijk, eigenlijk bessen, net als bosbessen en aardbeien.

Op dezelfde manier groeien ze niet aan bomen met takken; in plaats daarvan is de bananenplant een gigantische struik.

Bananen worden erg geliefd en worden beschouwd als een van de meest populaire vruchten ter wereld.

Deze zeer veelzijdige vrucht kan alleen worden gegeten als tussendoortje of in exotische desserts en meer.

Dus waar wacht je op?

Het wordt tijd dat je meer leert over dit geliefde fruit.

 

Bananen geschiedenis

 

Geschiedenis

 

Dit eenvoudige fruit, botanisch een bes, bestaat al heel lang.

Wanneer je een banaan koopt in de supermarkt, wist je eigenlijk dat je een overblijfsel van hegemonische rijken koopt?

Sinds zijn ontdekking van de marktwaarde is het fruit continu geëxploiteerd.

Boeren in Zuid-Azië en Papoea-Nieuw-Guinea waren de eersten die het oogstten.

Er is gesuggereerd dat de teelt van bananen teruggaat tot minstens 5000 v.Chr in Papoea-Nieuw-Guinea.

Het is waarschijnlijk dat andere soorten van de vrucht later in Zuid-Azië werden geteeld, die nu wordt beschouwd als de primaire regio waar bananen worden geteeld, de tweede is Afrika.

Er zijn aanwijzingen dat bananen werden ontdekt in Madagaskar in 400 na Christus.

Men gelooft ook dat Alexander de Grote in 327 voor Christus bananen in India vond.

Ondanks de populariteit in de tropen, bleven bananen in de VS tot het einde van de 19e eeuw onbekend.

De vrucht werd voor het eerst formeel geïntroduceerd in 1876. Gedurende vele jaren; bananen werden beschouwd als een “luxe fruit” en verkocht in individuele aluminiumfolie.

Lorenzo Baker, een kapitein uit Cape Cod, was een van de allereerste handelaren die een mogelijkheid zocht om geld te verdienen met het verhandelen van bananen.

Hij ontdekte bananen op Jamaica en bracht een zware lading terug naar New Jersey in 1870.

In 1885 opende hij de Boston Fruit Company met een Boston-zakenman genaamd Andrew Preston. Massa-teelt van bananen leidde uiteindelijk tot de oprichting van twee dominante concurrenten in de bananensector: Chiquita en Dole.

Op dit moment zijn deze bedrijven volledig afhankelijk geworden van de teelt van bananen .

Oorsprong van de naam

De oorsprong van het woord banaan lijkt afkomstig te zijn uit West-Afrika, mogelijk van het Wolof-woord “banana”, later doorgegeven aan de Engelse taal door zowel Portugees als Spaans.

 

Hoe banaan groeit

 

Hoe bananen groeien

 

In tegenstelling tot ander fruit, groeien bananen niet uit een zaadje maar uit een wortelstok of een bol.

De tijd tussen het planten en oogsten van een banaan varieert van negen tot twaalf maanden.

De planten worden typisch gekweekt in tropische gebieden, waar de gemiddelde temperaturen over het algemeen hoog zijn.

Ze worden geoogst als ze nog groen zijn.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, groeien bananen niet op bomen of palmen, ook al lijken hun planten op palmbomen.

Om groot en sterk te worden, hebben bananenplanten veel water en vochtigheid nodig.

Als je ooit van plan bent het fruit te laten groeien, hebben ze veel ruimte nodig en kunnen ze niet in enkele rijen of blokken worden geplant.

 

Bananasoorten

 

rassen

 

Meer dan duizend verschillende soorten zijn te vinden in verschillende kleuren, vormen en stijlen.

Hieronder zijn enkele van de belangrijkste variëteiten van bananen.

 

Apple Bananas

 

Apple Bananas

 

Apple-bananen zijn genoemd naar hun uitzonderlijk zoete smaak.

Ze worden ook wel Candy Apple Banana genoemd en worden veel gekweekt in de tropische bossen van Hawaï.

In tegenstelling tot conventionele gele bananen hebben appelbananen een enigszins roze uiterlijk met een vochtig vruchtvlees aan de binnenkant.

De zoete smaak maakt het fruit een populaire keuze voor het bereiden van desserts, maar kan ook als tussendoortje worden gegeten.

Bovendien worden appelbananen niet zo snel bruin als andere soorten bananen.

 

Cavendish Bananen

 

Cavendish Bananen

 

Cavendish-bananen zijn tegenwoordig de meest populaire bananen.

Ze hebben conventioneel een lang en geel uiterlijk.

Ze keren van groen naar geel en kunnen zelfs superbruin zijn.

De perfecte rijpheid van de banaan is sterk afhankelijk van iemands smaak.

Terwijl gele bananen voor perfecte snacks zorgen, kunnen bruine bananen worden gebruikt om bananenbrood of -sandwiches te maken.

 

Lady Finger Bananas

 

Lady Finger Bananas

 

Zoals de naam al aangeeft, zijn vrouwelijke bananen kleiner en zoeter van aard dan Cavendish-bananen.

Ze kunnen vers worden gegeten of worden gebruikt in desserts.

 

Bananen koken

 

Bananen koken

 

Hoewel de meeste soorten rechtstreeks uit hun schillen kunnen worden gegeten en absoluut vers zijn zodra ze de gewenste rijpheid hebben bereikt, zijn niet alle bananen zo.

Zoals de naam al aangeeft, moeten kookbananen gekookt worden voordat ze worden gegeten.

Een van de meest voorkomende soorten is onder meer plantains.

Deze stapelgewassen worden veel gebruikt in Latijns-Amerika.

In tegenstelling tot andere soorten, kunnen deze bananen gekookt en gebakken worden tot knapperig, gebakken in chips en zelfs gestoomd.

 

Interessante feiten

 

Interessante feiten

 

  • Radioactieve bevoegdheden. Technisch gezien zijn bananen radioactief van aard omdat ze grote hoeveelheden kalium-40 bevatten, wat een radioactieve isotoop is.
  • Goedkoop fruit. Terwijl de prijzen van bananen eeuwen geleden hoog waren toen mensen voor het eerst hun hoge marktwaarde ontdekten, zijn de bananenprijzen sinds 1980 met ongeveer 37% gedaald. Dit maakt bananen een van de meest goedkope vruchten op de markt van vandaag, wat nogal verrassend is omdat bananen verzonden van grote afstanden en vereisen koeling en handling.
  • Kruidachtige planten. Bananen groeien op ’s werelds hoogste kruidachtige planten die oplopen tot zes meter. Kruidachtige planten hebben geen takken en houtachtige stengels en lijken op struiken.
  • Bananen Staten. De term “bananenrepubliek” werd voor het eerst gebruikt om staten te beschrijven die de thuisbasis waren van grote bananenbedrijven en zou een dictator ondersteunen, wiens voornaamste drijfveer erin bestond de bananenbedrijven te beschermen en ervoor te zorgen dat er een continue teelt van grote, goedkope gewassen was.
  • Bananen Once Had Seeds. De oorspronkelijke bananen waren eigenlijk vol met zaden, maar uiteindelijk werden pitloze banaanhybriden ontwikkeld. Terwijl bananen nog steeds kleine zaadjes bevatten, dienen ze geen enkele vitale functie in de voortplanting van de plant.

 

Bananen kunnen je opvrolijken

 

  • Bananen kunnen je opvrolijken. Een zware dag op het werk hebben? Het eten van een banaan kan je opvrolijken! De banaan is de enige vrucht die vitamine B6, aminozuur en tryptofaan bevat, die samen het lichaam helpen een natuurlijke stof te produceren die serotonine wordt genoemd en die de gemoedstoestand verbetert en depressies verlicht.
  • Met uitsterven bedreigd. Bananen kunnen uitsterven omdat bijna alle commerciële variëteiten afkomstig zijn van een enkele plant in Zuidoost-Azië en perfecte klonen van elkaar zijn. Dit maakt de plant zeer vatbaar voor schimmelziekten. Eén agressieve ziekte of virus kan deze in een korte tijd elimineren.
  • Rond de 1000 variëteiten. Hoewel er tegenwoordig ongeveer duizend soorten bananen in de wereld zijn, kunnen de meeste niet worden geplant. In feite is er geen ander bananentype dat in de plaats kan treden of kan dienen als een goede vervanging voor Cavendish-bananen.
  • Moeilijk om sap te onttrekken. Ondanks dat het een watergehalte van 80% heeft, is het ongelooflijk moeilijk om sap uit een banaan te extraheren vanwege de unieke moleculaire structuur. Momenteel is de enige manier om bananensap te krijgen, bananen te mengen en niet uit de vruchten te persen, wat helemaal niet als sap kan worden beschouwd, en is waarom atoomwetenschappers in India op zoek zijn naar manieren om sap uit de vrucht te halen.

 

Belangrijk basisvoedsel

 

  • Belangrijk basisvoedsel. Afgezien van het hebben van kalium en allerlei voedingsstoffen, worden bananen in veel delen van de wereld als een hoofdbestanddeel van zetmeel beschouwd. Populaties in tropische omgevingen gebruiken zowel het fruit als de schil tijdens het koken. De schil en het vlees van de banaan kunnen zowel rauw als gekookt worden gegeten.

 

Voedingsfeiten

 

Banana Nutrition Feiten

(Bron: USDA National Nutrient-database)

 

Bananen worden tegenwoordig beschouwd als een van de meest populaire vruchten en zijn geliefd bij zowel kinderen als volwassenen.

Het zetmeelrijke fruit is een gezonde bron van vitamine C, kalium, vezels, vitamine B6 en talloze andere fytonutriënten en antioxidanten.

Bananen zijn voornamelijk rijk aan koolhydraten en worden beschouwd als een gezonde bron van zetmeel, maar de samenstelling van de vrucht van koolhydraten verandert naarmate de vrucht rijpt.

Bananen bevatten ook vezels, waardoor het een heerlijke en vullende snack is.

Een enkele middelgrote banaan (118 gram) bevat ongeveer 105 calorieën, die koolhydraten, water, wat eiwitten en bijna geen vet bevat.

Een middelgrote banaan bevat ongeveer 9% kalium, 11% vitamine C, 33% vitamine B6, 14% mangaan, 10% koper en 8% magnesium van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (RDI) samen met een reeks antioxidanten ( 1 ) .

Je kunt ook significante hoeveelheden vitamine A, ijzer, zink, niacine, pantotheenzuur, thiamine en selenium krijgen.

 

Bananen en koolhydraten

 

Gezondheidsvoordelen van bananen

 

Bananen en koolhydraten

 

Zoals hierboven vermeld, zijn bananen zetmeelrijke vruchten met veel goede (complexe) koolhydraten.

Terwijl onrijpe bananen een hoger zetmeelgehalte hebben, hebben rijpe bananen meestal meer suiker.

Groene bananen bevatten ongeveer 70% tot 80% zetmeel, maar naarmate het fruit rijpt, wordt het zetmeel omgezet in suiker ( 2 ).

De meest voorkomende vormen van koolhydraten in bananen zijn glucose, sucrose en fructose.

 

Bananen en vezels

 

Onrijpe bananen hebben een hoog gehalte aan resistent zetmeel.

Zoals de naam aangeeft, zijn resistente zetmelen resistent tegen spijsvertering en worden ze daarom als een soort vezels beschouwd.

Net als vezels passeert resistent zetmeel de dikke darm, waar het wordt gefermenteerd door bacteriën in een chemisch proces dat resulteert in de vorming van een vetzuur met korte keten dat butyraat wordt genoemd.

Butyraat is belangrijk voor het behoud van een goede darmgezondheid ( 3 ).

Bananen zijn ook een goede bron van verschillende andere soorten vezels, waaronder pectine ( 4 ).

Terwijl bananen rijpen, neemt het aandeel in water oplosbaar zetmeel langzaam toe, waardoor de banaan zacht wordt naarmate deze ouder wordt ( 5 ).

Zowel resistent zetmeel als pectine zijn belangrijk voor het modereren van de stijging van de bloedsuikerspiegel na een maaltijd.

 

Bananen en kalium

 

Bananen zijn een uitstekende bron van kalium.

De gezondheidsvoordelen van een kaliumrijk dieet zijn lagere bloeddruk, minder risico op beroertes en positieve effecten op de cardiovasculaire gezondheid.

Weegbree wordt vooral beschouwd als een uitstekende bron van kalium en voedingsvezels ( 6 ,  7 ).

Kaliumrijke voedingsmiddelen, zoals avocado’s, aardappelen en bananen, zijn zeer gunstig voor mensen die last hebben van hartritmestoornissen, omdat deze voedingsmiddelen een gezonde hartslag stimuleren en het hart ertoe aanzetten om bloed door het lichaam te persen.

Kalium helpt ook je spieren bewegen, houdt je zenuwen in topconditie en helpt je nieren bij het filteren van bloed.

 

Bananen rijk aan vitamine B6 (pyridoxine)

 

Rijk aan vitamine B6

 

De vitamine B-familie is essentieel voor het omzetten van voedsel in het lichaam in energie.

Bananen bevatten veel vitamine B6 (pyridoxine).

Het nuttigen van een middelgrote banaan levert zelfs 33% van de RDI van vitamine B6 op.

Het consumeren van de aanbevolen hoeveelheid pyridoxine is belangrijk voor het behoud van een gezond spijsverterings- , cardiovasculair, immuun- en zenuwstelsel.

De B6-vitamine is nodig voor een goede hersenontwikkeling en -functie en samen met de hormonen norepinephrine en serotonine beïnvloedt het de stemming.

Van de vitamine is ook bekend dat het het lichaam helpt melatonine te maken, een hormoon dat de interne klok van het lichaam regelt.

 

Rijk aan koper

 

Dit sporenmineraal is een integraal onderdeel van verschillende chemische functies in het lichaam.

Koper is belangrijk voor een goede gezondheid van het hart ( 8 ) door te fungeren als een co-factor in de aanmaak van rode bloedcellen ( 9 ).

Het grootste deel van het koper van het lichaam wordt aangetroffen in de skeletspieren, het hart, de hersenen en de lever.

Koper helpt bij de vorming van collageen dat de absorptie van ijzer versnelt en de energie verhoogt.

Kopertekort kan leiden tot een verhoogd risico op infectie en botgerelateerde aandoeningen, zoals osteoporose.

 

Bananen en mangaan

 

Net als andere vruchten bevatten bananen ook sporenhoeveelheden mangaan, wat bijdraagt ​​tot een betere groei, ontwikkeling en metabolisme ( 10 ).

Mangaan helpt bij de opname van vitale vitaminen, waaronder vitamine E en B, en belangrijke mineralen, zoals magnesium.

Mangaan fungeert als een belangrijke cofactor voor verschillende enzymatische reacties.

Patiënten die lijden aan vitaminetekort kunnen baat hebben bij het verhogen van hun mangaaninname via hun dieet.

Mangaan is ook een belangrijk co-enzym dat de metabolische activiteit in het lichaam stimuleert.

Neem meer mangaan in uw dieet op door bessen en fruit te eten, zoals bananen.

 

Bananen Geweldige bron van vitamine C

 

Geweldige bron van vitamine C

 

Bananen zijn een uitstekende bron van vitamine C, die bijdraagt ​​aan een betere huidgezondheid en bescherming tegen verschillende tekortkomingen van het immuunsysteem.

Vele jaren geleden hadden piraten last van bloedend tandvlees, ook bekend als scheurbuik, wanneer ze lange tijd op zee zouden zijn.

Ze leden aan vitamine C-tekort.

Voor gezond tandvlees, voeg meer vitamine C-rijk voedsel toe aan je dieet, zoals limoenen, sinaasappels, kiwi’s en bananen.

Vitamine C beschermt het lichaam ook tegen tekorten aan het immuunsysteem.

 

Bananen en dopamine

 

Bananen en dopamine

 

Terwijl dopamine een belangrijke neurotransmitter is die helpt bij het overbrengen van boodschappen in de hersenen, dient dopamine in bananen een andere functie door het humeur te verbeteren en als een krachtige antioxidant op te treden ( 11 ).

Dopamine is een belangrijke chemische stof die verantwoordelijk is voor het beïnvloeden van emoties en het gevoel van pijn en plezier van een persoon.

Eet een Cavendish-banaan en je hebt misschien een beter humeur.

Aangezien bananen ook andere voedingsstoffen bevatten, profiteert u ook van een gezond hart en bent u alerter.

 

Catechin en bananen

 

Catechin is een van de meest opvallende antioxidanten die voorkomen in bananen.

Grote hoeveelheden catechine zijn in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, met name een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

Catechine wordt beschouwd als een ziekte-bestrijdende anti-oxidant en flav onoid die overvloedig wordt gevonden in groene thee en helpt bij het afvallen ( 12).

Catechine initieert een hoge antioxidantactiviteit die het lichaam beschermt tegen ernstige oxidatieve schade.

De antioxidant reageert ook met giftige stoffen die zijn gevormd door schadelijke bacteriën samen met schadelijke metalen, zoals cadmium, chroom en kwik, om het lichaam te helpen beschermen.

Overweeg een glas groene thee te drinken samen met een middelgrote banaan om voldoende catechine in uw dieet te krijgen.

Door het elimineren van vrije radicalen, stoppen catechinen de ontwikkeling van stoffen die de groei van kanker bevorderen.

 

Bananen Zeer rijk aan antioxidanten

 

Zeer rijk aan antioxidanten

 

Net als andere groenten en fruit, bananen zijn rijk aan antioxidanten, die essentieel zijn voor het verzamelen van zuurstofradicalen in de cellen.

Als ze niet worden verzameld, kunnen deze zuurstofradicalen leiden tot vroegtijdige veroudering, waardoor ze ontstekingen en problemen met het immuunsysteem veroorzaken ( 13 ).

 

Betere hartgezondheid

 

Helaas wordt hartziekte beschouwd als een van ’s werelds meest voorkomende oorzaken van vroegtijdige dood.

Houd voldoende hoeveelheden bananen aan uw dieet om uzelf en uw gezin te beschermen.

Volgens de National Academy of Sciences hebben mensen die een natriumarm dieet hebben dat rijk is aan kalium een ​​lager risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk en beroerte.

Gelukkig zijn bananen rijk aan kalium en verschillende andere mineralen die bijdragen aan een betere gezondheid van het hart.

Volgens een studie vermindert het gebruik van ongeveer 1,3 gram kalium het risico op hartaandoeningen aanzienlijk ( 28 ).

Bananen bevatten ook flavonoïden, die geassocieerd worden met een betere gezondheid van het hart.

Bananen zijn belangrijk voor een goede gezondheid van het hart, omdat ze aanzienlijke hoeveelheden omega-3, fytosterolen en luteïne bevatten.

Fytosterolen helpen bij het verlagen van hoge cholesterolwaarden in het lichaam, waardoor uw bloedvaten kunnen verstoppen ( 22 ).

Een hoog cholesterolgehalte is een van de hoofdoorzaken van hartaanvallen en beroertes.

Gelukkig kan het elke dag eten van een banaan het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Bananen zijn ook rijk aan oplosbare vezels die het slechte cholesterolgehalte verlagen.

Eet meerdere bananen per dag om aan je dagelijkse behoeften aan oplosbare vezels te voldoen.

 

Lage glycemische index

 

De glycemische index beschrijft hoe snel voedingsmiddelen de bloedsuikerspiegel in uw lichaam verhogen.

Van voedingsmiddelen met een hoge glycemische index is bekend dat ze overgewicht en andere gezondheidsrisico’s veroorzaken.

Gelukkig hebben bananen een lage glycemische index van 42 tot 58.

 

Bananen ondersteunen de spijsvertering

 

Ondersteunt spijsvertering

 

Behalve heerlijk en zoet, bevatten bananen aanzienlijke hoeveelheden kalium en voedingsvezels, die beide worden geassocieerd met een betere gastro-intestinale gezondheid.

Het sporenmineraal kalium verbetert de spierfunctie in het spijsverteringskanaal, terwijl voedingsvezels het voedsel in grote hoeveelheden toevoegt, wat de beweging door het spijsverteringskanaal bevordert.

Er zijn twee soorten voedingsvezels: onoplosbare vezels en oplosbare vezels.

Zoals de naam aangeeft, lost onoplosbare vezels niet op in water.

Het maakt ongeveer 7% van het vezelgehalte in bananen uit.

Het opnemen van meer vezels in uw dieet vermindert het risico op constipatie en verschillende andere aandoeningen.

 

Bananen en diarree

 

Bananen worden beschouwd als een perfect voedsel om diarree te kalmeren.

Het is gemakkelijk verteerbaar, waardoor het gemakkelijk is voor zowel kinderen als ouderen ( 14 ).

Bovendien, omdat mensen geneigd zijn om grote hoeveelheden elektrolyten te verliezen, zoals kalium, helpen bananen om kalium te herstellen, waardoor de getroffenen zich veel beter voelen.

 

Bananen helpen met stemming en stress

 

Helpt met stemming en stress

 

Bananen zijn een uitstekende bron van een chemische verbinding genaamd aminozuur tryptofaan, die uiteindelijk wordt omgezet in serotonine in het lichaam.

Tryptofaan is een essentieel aminozuur; daarom kan het alleen via je dieet in je lichaam worden geïntroduceerd.

Het reguleren van gezonde serotonineniveaus verhoogt de stemming en vermindert stress ( 15 ).

Dit verbetert je algemene kijk op het leven en helpt je om een ​​positieve houding aan te nemen. Serotonine helpt ook bij het reguleren van slaappatronen ( 16 ).

 

Bananen en zweren

 

Zweren zijn open zweren veroorzaakt door letsel aan de slijmlaag van de maag.

Gelukkig kunnen de symptomen veroorzaakt door zweren worden behandeld met antibiotica en dieetwijzigingen.

Het eten van rauwe bananen kan maagzweren effectief genezen ( 17 ).

Ruwe bananen bevatten een chemische stof die sitoindosides wordt genoemd en die de afscheiding van slijm in het spijsverteringskanaal bevordert.

Het slijm werkt als een beschermende laag die voorkomt dat zuur de slijmlaag beschadigt.

Dit helpt zweren te genezen en voorkomt dat nieuwe zweren uitbarsten.

Ruwe bananen bevorderen ook de celgroei in het darmkanaal.

 

Grote bron van energie

 

De overvloed aan vitamines en mineralen in bananen maken ze tot een uitstekende bron van energie.

De antioxidanten van bananen leiden tot een snel herstel na de training en beschermen het lichaam tegen spierkrampen ( 18 ).

Dit maakt bananen tot een geweldige snack voor na de training.

De eenvoudige suikers in bananen worden snel opgenomen door het lichaam, wat resulteert in onmiddellijke energie.

Terwijl energiedranken en snacks tegenwoordig populair zijn, eten veel professionele atleten bananen voordat ze optreden.

 

Bananen die geweldig zijn voor je huid

 

Geweldig voor je huid

 

Bananen hebben een hoog watergehalte – bijna 75% dat de huid hydrateert en verjongt, en beschermt tegen uitdroging.

Het toevoegen van bananen aan je gezichtsmasker helpt je huid er gezonder en jonger uit te zien, dankzij het hoge gehalte aan vitamine A in bananen die helpen bij de reparatie van gedroogde en beschadigde huidcellen ( 19 ).

Vitamine A herstelt ook de huidvochtigheid en vernieuwt beschadigde huidcellen door oxidatieve stress te verminderen.

Je kunt ook bananenschillen gebruiken om huidaandoeningen te behandelen, zoals puistjes en acne.

 

Bananen en bottengezondheid

 

Bananen zijn van cruciaal belang voor de gezondheid van de botten, omdat ze hoge kaliumspiegels bevatten, wat een elektrolyt is dat het calciumverlies voorkomt ( 20 ).

Calcium helpt bij de ontwikkeling van botten en draagt ​​bij aan een gezondere botmassa.

Zonder voldoende calcium zullen je botten misschien nooit hun volledige kracht bereiken.

Het eten van een enkele banaan staat gelijk aan een hele dag aan kalium.

 

Bananen en gewichtsverlies

 

Bananen en gewichtsverlies

 

Bananen zijn de perfecte snack voor gewichtsverlies, omdat ze voldoende hoeveelheden vezels en resistent zetmeel bevatten ( 21 ).

Het consumeren van meer vezels in de vorm van gezonde groenten en fruit is in verband gebracht met een lager lichaamsgewicht.

Deze voedzame en vullende vrucht verhindert dat je naar suikerhoudende goederen hunkert en te veel ponden krijgt.

Bananen hebben weinig calorieën.

Een banaan van gemiddelde grootte bevat slechts honderd calorieën, maar hij houdt je een aantal uren vol. Hoe?

Nou, een enkele banaan bevat 3 gram vezels, wat veel meer is dan de meeste vruchten, zoals een pruim, die slechts 0,9 gram vezels bevat.

Anders dan dat, bevat een gesneden stuk watermeloen 0.6 gram vezels.

Dus, door elke dag een paar bananen te eten, zal al die vezels er voor zorgen dat je vol blijft en je honger in duigen komt.

 

Bananen verbeteren de insulinegevoeligheid

 

Insulinegevoeligheid verbeteren

 

Insuline is een belangrijk hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van veel verschillende processen in het lichaam, maar soms zijn de cellen in ons lichaam niet in staat om te reageren op insuline zoals ze zouden moeten, wat leidt tot een aandoening die insulinegevoeligheid wordt genoemd.

Insulineresistentie kan een aantal gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, wat het belangrijkst is, type 2 diabetes.

Talrijke studies hebben aangetoond dat het dagelijks consumeren van vijftien tot dertig gram resistent zetmeel kan helpen bij de behandeling van insulinegevoeligheid, met opmerkelijke resultaten in slechts vier weken ( 23 ).

 

Bananen en spierkrampen

 

Heeft u meestal last van spierkrampen, vooral na uw ochtendrun?

Een tekort aan mineralen wordt als een van de meest voorkomende oorzaken van spierkrampen beschouwd omdat onze spieren samentrekken door elektrische impulsen die worden onderhouden door elektrolyten.

Mineralen, zoals kalium en magnesium, werken ook als elektrolyten in het lichaam.

Minerale tekorten kunnen dus leiden tot onregelmatige spieractiviteit, meestal in de vorm van krampen ( 24 ).

Het eten van voedsel met kalium en magnesium, zoals bananen, vermindert de kans op krampen.

Overweeg een banaan te eten als een gezonde snack na de training.

 

Goede bron van probiotica

 

Prebiotica zijn koolhydraten die niet door het lichaam kunnen worden afgebroken; in plaats daarvan zijn dergelijke voedingsmiddelen nuttig voor vriendelijke bacteriën die in de darm leven, dwz probiotica ( 25 ).

Bananen bevatten aanzienlijke hoeveelheden oplosbare vezels met weinig ruwvoer.

Het eten van een dieet dat rijk is aan probiotische voedingsmiddelen, zoals bananen, is belangrijk voor een goede gezondheid, omdat de probiotica in uw darm het lichaam beschermen tegen verschillende ziekteverwekkende pathogenen.

Het toevoegen van probiotica aan uw dieet helpt uw ​​lichaam de hoeveelheid probiotica in uw darm te behouden, wat uiteindelijk resulteert in een gezonde stoelgang.

Voor het beste resultaat combineer je je dagelijkse inname van bananen samen met yoghurt, een voedingsmiddel dat rijk is aan probiotische bacteriën; daarom zal het eten van een combinatie van deze voedingsmiddelen je darm gezond houden.

 

Bananen en nierstenen

 

Bananen en nierstenen

 

Nierstenen zijn een van de meest voorkomende urinaire aandoeningen in de VS.

Ze worden veroorzaakt door een onevenwichtige hoeveelheid voedingsstoffen in uw urine.

Nierstenen zijn in principe minerale concentraties in de urine.

Deze stenen ontwikkelen zich gedurende meerdere maanden of jaren als gevolg van de ophoping van mineralen, waaronder urinezuur, calcium en oxalaat ( 26 ).

Nierstenen komen vooral voor als gevolg van het absorberen van te veel calcium.

De aandoening heeft een aantal pijnlijke symptomen, waaronder hevige buikpijn, misselijkheid en koorts.

Een tekort aan kalium in uw dieet verhoogt de hoeveelheid calcium die u uitscheidt.

Gelukkig zijn bananen een goede bron van kalium en vooral gunstig voor het behoud van gezonde nieren.

Het eten van bananen vier tot zes keer per week vermindert het risico van een persoon om nierziekten te ontwikkelen.

 

Bananen kopen en bewaren

 

Kopen en bewaren

 

Bij het kiezen van een banaan, moet u twee belangrijke dingen in gedachten houden:

Rijpheid is de maatstaf voor het al dan niet eten van de vrucht.

Hoewel je een paar soorten onrijpe bananen kunt eten, wijzen bruine vlekken erop dat het fruit begint te verslechteren.

Bananen zijn oorspronkelijk groen, maar rijpen in de loop van de tijd.

U kunt zien of de banaan rijp is door de helder gelige kleur te inspecteren.

Kies bananen op basis van waarvoor je ze gaat gebruiken.

  • Rijpe bananen kunnen worden gebruikt bij het maken van desserts, zoals puddingen en bananenbrood.
  • Onrijpe bananen kunnen worden gekocht als u elke dag bananen wilt gebruiken. Dit voorkomt dat ze worden geruïneerd, bananen rijpen in de loop van de tijd.

Kleur

De rijpheidstoestand kan worden aangegeven door de kleur van de banaan te controleren.

  • De beste bananen om te eten zijn helder geel met slechts een paar bruine vlekken. In dit stadium heeft de banaan een zoete smaak en een zacht vlees.
  • Aan de andere kant hebben bananen die groen zijn of met groene niet volledig ontwikkelde uiteinden hun volle smaakpotentieel niet bereikt.
  • Vermijd bananen met een verkleurde schil of die dof en grijs lijken.

structuur

Zelfs als de banaan een perfecte gele kleur heeft, garandeert dit niet dat het de perfecte vrucht is om te kopen.

Zorg ervoor dat u de textuur ervan inspecteert.

  • De banaan moet stevig aanvoelen. Vermijd de aankoop van bananen die te slap zijn en te veel bruine vlekken hebben.

Geur

Zorg ervoor dat de banaan geen gistende, alcoholachtige geur heeft.

Het mag niet te sterk ruiken.

Koop altijd meer

U kunt nooit verkeerd gaan om meer fruit te kopen.

Wees op zoek naar overdreven rijpe bananen die verkrijgbaar zijn tegen gereduceerde prijzen.

Je hoeft de bananen niet meteen te gebruiken en je kunt ze invriezen in geval van een noodgeval met bananen.

Beter nog, gebruik bevroren bananen om heerlijke ijscoupes te maken.

Of overweeg de aanschaf van kleine trossen banaan van verschillende niveaus van rijpheid, die ervoor zorgen dat je elke dag een banaan klaar hebt om te eten.

Verslechtering

Afgezien van het inspecteren van de kleur van de banaan, wees op uw hoede voor achteruitgang.

  • Koop een banaan die vrij is van bruine vlekken
  • Wees op je hoede voor bananen die duidelijke tekenen van schade vertonen bij het hanteren en controleer op vuil.
  • Af en toe kan de bananenschil volledig bruin zijn, maar het vruchtvlees bevindt zich in topconditie.

Bewaar bananen bij kamertemperatuur

Omdat bananen worden vervoerd vanuit warmere klimaten, zijn ze gevoelig voor temperaturen lager dan 55 ° F.

Bewaar bananen bij kamertemperatuur of de ideale temperatuur tussen 60 ° F en 70 ° F.

Het opslaan van bananen bij hoge temperaturen kan ervoor zorgen dat ze te snel rijpen.

 

Hoe meer bananen aan je dieet toe te voegen

 

Hoe meer bananen aan je dieet toe te voegen

 

Deze heerlijke vrucht kan worden gegeten als een gezonde snack of toegevoegd aan uw dagelijkse maaltijden.

Als je elke dag bananen wilt eten, overweeg dan het kopen van kleine trossen bananen in verschillende mate van rijpheid.

Je kunt beginnen met het eten van de gele bananen, terwijl de groene na verloop van tijd zullen rijpen.

Hier zijn een paar slimme manieren om meer van dit fruit aan uw dieet toe te voegen:

  • Bereid een gezonde en voedzame snack voor jezelf door een bosje gehakte bananen en een handjevol rijpe bosbessen aan je pap toe te voegen. Dit zal meer smaak en textuur toevoegen aan uw eenvoudige maaltijd.
  • Op zoek naar iets zoets? Waarom maak je jezelf geen bananenbrood? Vanwege de natuurlijke zoetheid heeft bananenbrood geen toegevoegde suiker of boter nodig en is veel gezonder dan cakes en traktaties uit de winkel die veel suiker bevatten.
  • Heb je wat extra bananen gekocht? Overweeg het te bevriezen als een gezonder alternatief voor ijs. Bevroren bananen zijn erg geliefd bij zowel volwassenen als kinderen en kunnen bij kinderziekten worden gevoed aan baby’s.
  • Fruitsmoothies en milkshakes zijn een hit geworden en zijn een voedzame en gemakkelijke manier om uw dagelijkse dosis vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Maak van jezelf een gezonde smoothie bestaande uit bananen, verse yoghurt en een scheutje frambozen of aardbeien. Voor een instant fiber boost, voeg ook een lepel havermout toe.
  • Ben je het beu om elke dag hetzelfde ontbijt te eten? Trakteer uzelf op bananen- en bosbessenpannekoeken, die gemakkelijk te maken zijn.

Bananenschillen zijn eetbaar

In verschillende delen van de wereld worden bananenschillen vaak gekookt en gegeten.

Bananenschillen bevatten gezonde hoeveelheden carotenoïden en polyfenolen, die u zeker in uw dieet kunt gebruiken.

Bananenbloemen kunnen ook worden gegeten.

Gekookte bananenbloemen smaken kennelijk naar artisjokken en de bloemen kunnen als gewone groenten worden gekookt.

 

Twee eenvoudige recepten Bananen

 

Twee eenvoudige recepten

 

Wilt u meer bananen aan uw dieet toevoegen? Overweeg deze eenvoudige maar heerlijke recepten.

Mango Banana Smoothie

Ben je altijd haast bij het ontbijt en moet je een gezonde snack bereiden voor werk?

Overweeg om van jezelf deze gezonde, smakelijke en eenvoudige smoothie te maken:

ingrediënten

  • 1 gesneden banaan
  • ½ kop bevroren mango stukken
  • ½ kopje oranje-mangosapmix
  • ⅓ kopje yoghurt

Routebeschrijving

  • Gooi alle ingrediënten in de blender en verwerk tot een gladde massa. Genieten!

Gezond bananenbrood

Grijp ongezonde en zoete cakes en trakteer uzelf op iets gezonds en zoetigs.

Dit is het perfecte bananenrecept dat niet alleen gezond is, maar ook gemakkelijk te maken.

ingrediënten

  • ⅓ kopje gesmolten kokosolie
  • 2 eieren
  • 1 kop gepureerde rijpe bananen (2 grote bananen)
  • ½ kopje honing of ahornsiroop
  • 1 theelepel. bakpoeder
  • 1 theelepel. vanille-extract
  • 1¾ kopjes wit volkoren meel
  • ¼ kopje melk naar keuze of water
  • ½ theelepel. zout
  • ½ theelepel. gemalen kaneel, meer om er bovenop te garneren

Optioneel: ½ kopje noten, zoals gehakte walnoten of pecannoten, of mix-ins, zoals chocoladestukjes, gehakte verse bananenplakken of rozijnen.

Routebeschrijving

  • Verwarm de oven voor op 165 o Vet een 9 “x5” broodpan in met kookspray.
  • Klop de olie en honing samen in een grote kom met een garde. Na het toevoegen van de eieren weer kloppen en vervolgens de melk en de geprakte banaan inkloppen. Leg de kom een ​​paar minuten op een warme plaats, zoals de bovenkant van een fornuis, of verwarm hem ongeveer 10 seconden in de magnetron.
  • Combineer nu het zout, bakpoeder, kaneel en vanille en klop om te mengen. Gebruik een grote lepel om de bloem in te roeren tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Voeg de extra lekkernijen toe, zoals de pecannoten en walnoten, en vouw ze voorzichtig in.
  • Breng het beslag nu over in de broodpan. Bestrooi de top lichtjes met kaneel.
  • Bak het banaanbrood in de oven gedurende 55 tot 60 minuten. Haal het brood uit de oven en laat het een paar minuten afkoelen. Serveer met verse bananenplakken.

 

Voorzorgsmaatregelen voor bananen

 

Voorzorgsmaatregelen

 

Hoewel bananen typisch een gezond voedingsmiddel zijn, is het eten van te veel van alles slecht voor u.

Bananen bevatten veel kalium, wat hartproblemen kan veroorzaken, omdat het mineraal werkt door de hartslag te vertragen.

Het is ook bekend dat het eten van kaliumrijk voedsel de effecten van dergelijke geneesmiddelen, zoals bètablokkers, verhoogt waardoor de hartslag tot een gevaarlijk niveau afneemt.

In wezen zijn de nieren mogelijk niet in staat om buitensporig kalium te filteren, wat resulteert in ziekten, zoals hyperkaliëmie.

 

Conclusie

 

Zoals je kunt zien, zijn bananen echt goed voor je gezondheid, ongeacht je leeftijd.

Zelfs baby’s kunnen geprakte bananen eten als een gezonde snack.

Bananen zijn de meest populaire vrucht van de wereld, dus waar wacht je nog op?

Het is tijd om naar de winkel te gaan en een tros bananen te kopen.