Groente en Fruit

AUBERGINE 27 GEZONDE EIGENSCHAPPEN EN INTERESSANTE VOEDINGSFEITEN

AUBERGINE 27 GEZONDE EIGENSCHAPPEN EN INTERESSANTE VOEDINGSFEITEN

  • Wat is aubergine
  • Geschiedenis
  • Hoe aubergine groeit
  • Interessante feiten
  • Voedingsfeiten
  • Gezondheidsvoordelen van aubergine
    • Aubergine en hartgezondheid
    • Aubergine en bloeddruk
    • Aubergine en bloedcholesterol
    • Aubergine en kanker
    • Aubergine en cognitieve functie
    • Aubergine en voedingsvezels
    • Aubergine en gewichtsverlies
    • Aubergine en botgezondheid
    • Aubergine en bloedarmoede
    • Aubergine en diabetes management
    • Aubergine en zwangerschap
    • Aubergine en bioflavonoïden
    • Aubergine en ultraviolette straling
    • Aubergine en oogfunctie
    • Aubergine en allergieën
    • Aubergine en antimutagene eigenschappen
    • Aubergine en huidgezondheid
    • Aubergine en hoofdpijn
    • Aubergine en depressie
    • Aubergine en hersenen Gezondheid
    • Aubergine en bloedsomloop
    • Aubergine en chelatie
    • Aubergine en gezonde tanden en tandvlees
    • Aubergine en immuniteit
    • Aubergine en haar
    • Aubergine en menstruatie
    • Aubergine en gezond metabolisme
  • Aubergine kopen en opslaan
  • Hoe meer aubergines toevoegen aan uw dieet
  • Eenvoudige recepten 
    • Gevulde aubergine
    • Baingan Bharta (Aubergine Curry)
    • Crispy Fingers – Aubergine
    • Aubergine / eierkurk Curry
    • Siciliaanse Caponata

Wat is aubergine

 

Aubergine is een klein, rond, paars lid van de nachtschadefamilie.

De kleine, meestal witte variëteiten die aanvankelijk werden gekweekt, leken op een kippen- of kippenei, wat de naam verklaart.

Aubergine is verkrijgbaar in verschillende soorten, variërend in vorm en grootte van klein en rond tot lang en dun en in kleuren van indigo tot wit.

Als je Brits bent, kun je het herkennen als ‘aubergine’, of als je uit Zuidoost-Azië of Zuid-Afrika komt, ken je het misschien als ‘eierplant’.

Hoewel gemeenschappen over de hele wereld verschillende namen kunnen geven, heeft deze vlezige vrucht veel voedingsstoffen.

De voordelen van aubergine zijn zo talrijk en divers als de vormen en kleuren waarin ze zijn verwerkt.

Aubergine toevoegen aan uw dieet kan een van de beste gezondheidsbeslissingen zijn die u kunt nemen.

 

Geschiedenis

 

Het woord “aubergine” werd voor het eerst gedocumenteerd in 1767, hoogstwaarschijnlijk vanwege de gelijkenis met een ei in vorm en kleur (de meeste Europese teelten hadden betrekking op klein, rond en geel / wit fruit).

Directe literaire verwijzingen naar aubergines zijn al in de derde eeuw in de Sanskrietliteratuur te vinden.

Verschillende verwijzingen zijn ook te vinden in de Chinese literatuur, waarvan de vroegste een tuiniertip was in de Tong Yue (59 BC). ( 1 )

“Aubergine” verscheen voor het eerst in de Britse geschiedenis in een plantkundeboek in de zestiende eeuw.

Veranderingen in grootte, vorm, kleur en zelfs smaak, zijn gedocumenteerd in de Chinese geschiedenis van tussen de zevende en negende eeuw na Christus, variërend van rond, klein en groen tot groot, lang en paars. ( 2 )

Aubergine wordt beschouwd als afkomstig uit India en wordt daar al meer dan 1500 jaar in China verbouwd.

De rest van de wereld ontdekte deze heerlijke vrucht toen belangrijke handelsroutes, zoals de zijderoute, werden geopend en Arabische handelaren ze naar verschillende landen vervoerden.

De Perzen worden verantwoordelijk geacht voor het nemen van het fruit naar Afrika. ( 3 )

Tegen het begin van de negentiende eeuw groeiden zowel paarse als witte variëteiten in Amerikaanse tuinen.

Op een gegeven moment in de geschiedenis werd aubergine als giftig beschouwd, omdat het een lid is van de nachtschadefamilie, maar mensen beseften al snel dat dit geloof niet waar was.

Aubergine heeft inderdaad sporen van solanine (die in grote doses giftig kunnen zijn), maar dan kan elke substantie in extreme doses mogelijk schadelijke bijwerkingen op het menselijk lichaam hebben.

U kunt zelfs maar liefst twaalf dozijn rauwe aubergines consumeren voordat u ook maar kleine schadelijke effecten opmerkt. ( 4 )

Zeer weinig planten zijn evenveel veranderd als aubergine, maar deze hebben het hoge voedingsgehalte en de vlezige goedheid niet veranderd.

 

Hoe aubergine groeit

 

Hoe aubergine groeit

 

Aubergine doet het goed in warme klimaten.

Het kan op de meeste bodems floreren, maar het is het beste wanneer het wordt gekweekt in een rijke, goed gedraineerde, enigszins alkalische grond.

Ongeveer vijf maanden warm weer is nodig om vruchten af ​​te werpen.

De beste temperatuur voor de plant om te gedijen is tussen de 70 en 85 graden Fahrenheit.

Wanneer de temperatuur 95 graden Fahrenheit bereikt, houdt de fruitproductie op, en de bladeren neigen te vallen.

Koud weer heeft een soortgelijk effect, dus het is het beste om planten te vermijden als de temperaturen naar verwachting onder 60 graden Fahrenheit zijn of de 95 graden Fahrenheit overschrijden.

Boeren beginnen over het algemeen in maart te planten.

Aubergine doet het het beste met consistent bodemvocht, maar het kan ook droge periodes overleven als de plant eenmaal is gevestigd.

Als u bloem- en fruitdruppels wilt voorkomen, wordt regelmatig water geven geadviseerd.

Aubergine is eetbaar zodra het een derde van zijn volledige grootte bereikt.

Oogst voordat de aubergine tweederde van zijn volledige rijpheid bereikt, is een gangbare praktijk, omdat zoals bij andere planten het regelmatig oogsten de fruitproductie stimuleert.

Een andere reden om aubergine een beetje vroeg te oogsten, is dat hoe ouder de plant, hoe bitterer het waarschijnlijk wordt.

Daarom is het raadzaam aubergine te oogsten en te eten voordat deze volledig volgroeid is.

Zelfs als je een overrijpe aubergine hebt, kun je deze bewaren voor zijn zaden. ( 5 )

 

Interessante feiten

 

  • Hoewel algemeen beschouwd als een groente, is aubergine eigenlijk een bes.
  • Aubergine is verwant aan tomaten. Ze maken deel uit van de nachtschade (solanaceae) familie.
  • Aubergine wordt verondersteld te zijn ontstaan ​​in India, waar het nog steeds wordt beschouwd als de koning van groenten en belangrijk is in Indiase diëten.
  • In de Renaissance van Italië heette het mala krankzinnig of ‘gekke appel’. ( 6 )
  • Er is zelfs een Japans spreekwoord over aubergine: “Als je Mt. Fuji, een havik en een aubergine op nieuwjaarsdag, je zult voor altijd gezegend zijn. “
  • Aubergine is een overblijvende plant, wat betekent dat het een levensduur heeft van meer dan twee jaar.
  • Aubergine heeft ook de hoogste nicotineconcentratie onder groenten, wat niet zo verwonderlijk is, want tabak maakt ook deel uit van de nachtschadefamilie. Nicotine veroorzaakt niet direct kanker of andere kwalen, met ongeveer hetzelfde effect op het lichaam als cafeïne. ( 7 )
  • Het zouten en spoelen van aubergines kan de bitterheid van de plant wegnemen. Tegenwoordig is aubergine niet zo bitter als vroeger, maar deze praktijk is nog steeds nuttig. Het zouten vermindert echter de hoeveelheid olie die wordt geabsorbeerd tijdens het koken. ( 8 )
  • Een aubergine bestaat voor meer dan 90% uit water. Dit hoge watergehalte betekent dat het maar heel weinig calorieën bevat. In feite bevat 100 gram ruwe aubergine slechts 24 calorieën, samen met 14% uw dagelijkse vezelbehoeften! ( 9 )
  • China is de grootste aubergineproducent ter wereld en heeft er in 2012 ongeveer 28.800.000 ton geproduceerd. ( 10 )

 

Voedingsfeiten

 

Hier is een lijst van de voedingscomponenten van aubergines, zowel rauw als gekookt.

 

Aubergine Voedingswaarde

(Bron: USDA National Nutrient-database)

 

Aubergine is vooral bekend om zijn hoge antioxidantgehalte, wat een breed scala aan gezondheidsvoordelen oplevert.

De percentages hieronder zijn volgens een aanbevolen dagelijks dieet van 2.000 calorieën.

Ongeveer 90% van de aubergines is gewoon water en het caloriegehalte is zo laag dat zelfs als je een hele kilo gekookte aubergine zou eten, je maar 350 calorieën zou eten.

Om dit in perspectief te plaatsen, overweeg dan chips: 100 gram chips geeft je 536 toegevoegde calorieën.

 

Gezondheidsvoordelen van aubergine

 

Aubergine en hartgezondheid

 

Aubergine bevat vezels, kalium, vitamine C en vitamine B6, die allemaal verband houden met een lager risico op sterfte door hartaandoeningen.

Het is bewezen dat het consumeren van deze voedingsstoffen, zelfs in kleine hoeveelheden, gunstig is voor de menselijke gezondheid.

Verschillende studies hebben aangetoond dat deze voedingsstoffen leiden tot lagere percentages van hartziekten.

Eén studie in het bijzonder bewees dat mensen die groenten consumeren die deze voedingsstoffen bevatten, een 34% minder kans op hartaandoeningen hebben dan degenen die dat niet doen.

Aubergine bevat een redelijke hoeveelheid vitamine K, die essentieel is voor de bloedstolling.

Het helpt ook om verkalking van de slagaders te voorkomen, waardoor gevaarlijke plakafzetting wordt voorkomen die het hart kan verstoppen. ( 13 , 14 )

 

Aubergine en bloeddruk

 

Aubergine en bloeddruk

 

Eén klinisch onderzoek gaf aan dat een verhoogde inname van anthocyaninen, die rood-blauwe flavonoïde plantenpigmenten zijn die barsten van antioxidanten, leidt tot een significante daling van de bloeddruk.

Deze daling van hypertensie leidt tot een lager risico op een beroerte, een hartaanval en bloedstolsels.

Vitamine E in aubergine is ook bekend voor de behandeling en preventie van verschillende ziekten die verband houden met het hart en de bloedvaten, zoals pijn op de borst, hoge bloeddruk en verstopte of verharde bloedvaten. ( 15 , 16 , 1718 , 19 )

 

Aubergine en bloedcholesterol

 

Cholesterol is een van nature voorkomende stof die door de lever wordt geproduceerd en die nodig is voor een goede functie van cellen, zenuwen en hormonen.

Wanneer het cholesterolgehalte in balans is, is alles goed en gezond, maar wanneer cholesterol wordt geoxideerd, wordt het gevaarlijk.

Aubergine heeft antioxidanten die uw cholesterolgehalte in het bloed inevenwicht brengen door cholesteroloxidatie te voorkomen.

Vitamine E dient bijvoorbeeld als een beschermend antioxidant dat cholesteroloxidatie kan bestrijden.

Er is een onderzoek uitgevoerd naar dieren met betrekking tot de effecten van aubergines op het cholesterolgehalte in het bloed.

Het toonde aan dat konijnen met een hoog cholesterolgehalte die auberginesap aten een significante afname in gewicht hadden, samen met cholesterolgehaltes in het bloed.

Labotests hebben aangetoond dat aubergine aanzienlijke hoeveelheden chlorogeenzuur bevat, wat een van de krachtigste vrije radicalenvangers is die in planten voorkomt.

Er is aangetoond dat het LDL-niveaus verlaagt en dat het antimicrobiële, antivirale en anticarcinogene eigenschappen heeft. ( 21 , 22 , 23 ,  25 ,)

 

Aubergine en kanker

 

Aubergine bevat polyfenolen, die antikanker eigenschappen hebben.

De anthocyanines en chlorogenic zuur in aubergine werken als antioxidanten, bestrijden ontstekingen en oxidatieve stress-gerelateerde schade in het lichaam.

Het is bekend dat ze tumorgroei voorkomen en de invasie en verspreiding van kankercellen stoppen.

Ze stimuleren ook de ontgifting van enzymen in cellen en bevorderen de dood van kankercellen.

Door kankercellen te bestrijden en uw cellen en weefsels gezond te houden , helpt het bij het voorkomen van kanker en bij het tegengaan van kanker in een zeer vroege fase.

Volgens gegevens van een onderzoek aan de Universiteit van York bleek vitamine A-inname veelbelovend in de behandeling van verschillende soorten kanker, dankzij het vermogen van de vitamine om kwaadaardige cellen in het lichaam te bestrijden.

Long-, prostaat-, borst-, eierstok-, blaas-, mond- en huidkanker kunnen worden onderdrukt door retinoïnezuur (vitamine A). ( 26 ,  28 )

 

Aubergine en cognitieve functie

 

Aubergine en cognitieve functie

 

Bevindingen van studies uitgevoerd op dieren tonen aan dat nasunin, een anthocyanine binnen de huid van aubergines, een ander sterk antioxidant is dat hersencellen beschermt tegen gratis raciale schade.

Het is ook bewezen dat het helpt bij het faciliteren van voedingsstoffen in de cel en het verwijderen van celafval.

Meer onderzoek suggereert dat anthocyanines neuro-inflammatie remmen en de bloedtoevoer naar de hersenen verhogen, waardoor psychische stoornissen in verband met de leeftijd worden voorkomen en het geheugen wordt verbeterd.

Onderzoek suggereert ook sterk dat nasunin actief werkt om oxidatieve stress in het lichaam te verminderen. ( 31 , 32 , 33 , 34 , 35 )

 

Aubergine en voedingsvezels

 

Voedingsvezel is een algemeen erkend bestanddeel van een gezond, uitgebalanceerd en voedingsrijk dieet en aubergine is een grote bron van voedingsvezels (100 gram onbewerkte aubergine heeft 14% van uw dagelijkse glasvezelbehoeften).

Klinische studies tonen aan dat vezels een groot aantal voordelen voor de menselijke gezondheid hebben.

Vezels zijn essentieel voor de gezondheid van het maagdarmkanaal en regelmatige stoelgang.

Het stimuleert de afscheiding van maagsappen die helpen bij de opname van voedingsstoffen en het verwerken van voedsel.

Vezel leidt ook tot een vermindering van hartziekten, omdat het helpt bij het verwijderen van een deel van het “slechte” cholesterol dat de slagaders van het hart verstopt.

Vezel helpt de darmfunctie, de darmgezondheid, het immuunsysteem van het lichaam te verbeteren en controleert uw bloedglucose- en serumlipideniveaus, en zorgt er tegelijkertijd voor dat uw darmen en dikke darm in goede gezondheid verkeren. ( 36 , 37 )

 

Aubergine en gewichtsverlies

 

Aubergine en gewichtsverlies

 

Aubergine bevat bijna geen vet, geen cholesterol en weinig calorieën.

Aubergine toevoegen aan uw dieet is een goede keuze als u probeert af te vallenof obesitas te bestrijden.

Het hoge vezelgehalte remt de afgifte van een hormoon ghreline, wat ons brein vertelt dat we weer honger hebben.

Vezel helpt ook darmkanker te onderdrukken en voorkomen. ( 38 , 39 )

 

Aubergine en botgezondheid

 

Aubergine is erg goed voor mensen met een hoog risico op botafbraak en osteoporose.

Fenolverbindingen in de aubergine geven hun kleur en deze verbindingen zijn gekoppeld aan verminderde tekenen van osteoporose, sterkere botten en een verhoogde botmineraaldichtheid.

De voedingskaart hierboven laat zien dat aubergine ook aanzienlijke hoeveelheden ijzer, mangaan en calcium bevat, die allemaal integraal zijn als je sterke botten wilt behouden.

Aubergine heeft ook vitamine K, die de botdichtheid verbetert, de algehele gezondheid verbetert en het risico op botbreuken vermindert, vooral bij postmenopauzale vrouwen die een risico lopen op osteoporose.

Het consumeren van voldoende vitamine K kan helpen verstuikte enkels te voorkomen en zelfs gebroken botten helpen.

Al met al is aubergine effectief in het voorkomen van osteoporose en het stimuleren van de algehele gezondheid van de botten. ( 40 , 41 , 42 , 43 , 44 )

 

Aubergine en bloedarmoede

 

Bloedarmoede, die het gevolg is van een gebrek aan ijzer in het dieet, is een zeer verontrustende ziekte.

Het kan leiden tot hoofdpijn, migraine, vermoeidheid, zwakte, depressie en zelfs cognitieve degeneratie.

Gelukkig kunnen de absorptie en dagelijkse inname van ijzer deze ziekte effectief bestrijden en voorkomen.

Aubergine heeft een behoorlijke hoeveelheid ijzer, die helpt bloedarmoede te bestrijden.

Omdat aubergine ook rijk is aan koper, wat een essentieel onderdeel is om rode bloedcellen te produceren, kunt u uw hemoglobinetelling naar de rechterkant van het gemiddelde zien vorderen.

Koper is ook noodzakelijk voor het juiste gebruik van ijzer en zuurstof in het bloed.

Thiamine helpt ook bij de productie van rode bloedlichaampjes in het lichaam.

Vitamine B2 (riboflavine) in een kleine hoeveelheid in aubergine is een bekend middel dat wordt gebruikt voor het behandelen en zelfs voorkomen van bloedarmoede.

Het is vereist voor de synthese van steroïde hormonen en de productie van rode bloedcellen.

Het is ook een andere stof die helpt bij het transport en de mobilisatie van ijzer in het lichaam. ( 45 , 46 , 47 )

 

Aubergine en diabetes management

 

Aubergine en diabetes management

 

Combineer het hoge vezelgehalte van aubergines met zijn lage hoeveelheid oplosbare koolhydraten en je hebt een ideaal voedsel voor het beheersen van diabetes.

Deze eigenschappen maken het een effectieve regulator van de glucose- en insulineactiviteit van het lichaam.

Wanneer de insulinespiegels van het lichaam stabiel zijn en er geen drastische veranderingen in de bloedsuikerspiegel optreden, kunnen de symptomen van diabetes effectief worden behandeld.

Magnesium is ook bekend om de symptomen van diabetes effectief te verminderen. ( 48 , 49 )

 

Aubergine en zwangerschap

 

Foliumzuur is een integraal onderdeel van elk dieet en ze zijn vooral gunstig voor zwangere vrouwen.

Folate helpt baby’s te beschermen tegen neurale buisdefecten, die zich op verschillende manieren kunnen manifesteren.

Dus een beetje extra aubergine is altijd goed voor vrouwen die verwachten en ook goed voor de gezondheid van de zich ontwikkelende foetus. ( 49 , 50 )

 

Aubergine en bioflavonoïden

 

Verschillende studies hebben aangetoond dat de bioflavonoïden in de aubergine in staat zijn om hoge bloeddruk te beheersen en stress te verlichten.

Sommigen beweren dat het verlagen van je bloeddruk automatisch de mentale stress vermindert, maar dat is hier niet het geval.

Aubergine kan je kalmeren en de spanning verlichten. ( 51 ,  52 )

 

Aubergine en ultraviolette straling

 

Van ultraviolette straling is bekend dat ze zonnebrand, rimpels, lagere immuniteit, voortijdige veroudering en zelfs kanker veroorzaken. Daarom is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

Dergelijke antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E, flavonoïden en fenolische zuren helpen de vrije radicalen te bestrijden die de belangrijkste veroorzakers zijn van negatieve huidveranderingen.

Studies hebben aangetoond dat polyfenolen nadelige huidreacties na blootstelling aan UV-stralen verminderen.

Deze plantaardige bestanddelen helpen de huid te beschermen en houden uw huid gezond en ziektevrij. ( 55 , 56 )

 

Aubergine en oogfunctie

 

Aubergine en oogfunctie

 

In de afgelopen twee decennia zijn er veel onderzoeken en onderzoeken uitgevoerd om de verschillende beschermende effecten te onderzoeken die polyfenolen in verschillende soorten groenten en fruit vertonen.

Deze studies hebben geconcludeerd dat anthocyanines en anthocyanine-rijke extracten helpen om de oogfunctie en het gezichtsvermogen te verbeteren.

Deze verbindingen (die in een significante hoeveelheid in aubergine worden gevonden) zijn verbonden met gezondere ogen en vertonen zelfs beschermende eigenschappen voor uw zicht en algemene gezondheid van het oog.

De chemische niacine die in aubergine aanwezig is, bleek ook buitengewoon effectief te zijn in het voorkomen van cataract.

Aubergine is ook gedocumenteerd om de intraoculaire druk in de ogen te verminderen en drukverschijnselen te verlichten.

Aubergine heeft een gezonde hoeveelheid vitamine A, wat geweldig is voor gezondere ogen.

Ze bleken de genezing en het gezichtsvermogen te verbeteren bij mensen die oogchirurgie ondergaan. ( 58 )

 

Aubergine en allergieën

 

Chlorogeenzuur in aubergine is ook effectief in het verminderen van allergische symptomen en het minimaliseren van de effecten die allergieën kunnen veroorzaken.

Een onderzoek werd uitgevoerd op muizen, wat dit een overtuigend effect van chlorogeenzuur bleek te zijn.

Vitamine A-inname verlaagt ook het risico op bepaalde soorten voedselallergieën door het immuunsysteem te stimuleren. ( 60 )

 

Aubergine en antimutagene eigenschappen

 

Met een Japanse aubergine als proefpersoon werden de extracten van de vruchten onder de microscoop genomen en onderzocht.

Het blijkt dat aubergine antimutagene eigenschappen heeft, die celmutatie helpt voorkomen.

Antimutagenen zijn ook belangrijk bij tumorpreventie, onderdrukking en lagere proliferatie en ongewenste groeisnelheden. ( 61 )

 

Aubergine en huidgezondheid

 

Aubergine en huidgezondheid

 

De niacine in aubergine is absoluut geweldig in het verminderen, behandelen en voorkomen van acne en andere huidaandoeningen.

Als u op zoek bent naar een gezonde, gladde huid in plaats van een huid die puistig en verkleurd is, is dit misschien het antwoord.

Niacine vertoont ontstekingsremmende en irriterende eigenschappen en is ook effectief en snel bij de behandeling van inflammatoire huidziekten.

Het is ook bekend dat vitamine A effectief is in de strijd tegen huidkanker en de algemene gezondheid van de huid verbetert.

Het ondersteunt epitheliale huidweefsels en wordt beschouwd als een krachtig hulpmiddel in de strijd tegen huidkanker, acne en rimpels.

De vitamine E in aubergine is een natuurlijke anti-aging voedingsstof.

Het versterkt de capillaire wanden in uw huid en helpt vocht en elasticiteit te verbeteren.

Het helpt ontstekingen te verminderen, zowel in uw lichaam als op uw huid, waardoor uw huid een gezonde, zachte en jeugdige glans krijgt.

Het is ook geweldig voor afnemende tekenen van acne en eczeem.

Een ander prachtig kenmerk is dat het celregeneratie bevordert.

Je kunt het gebruiken om littekens, acne en rimpels te behandelen. ( 62 ,  64 )

 

Aubergine en hoofdpijn

 

Niacine en vitamine B3 worden veel gebruikt voor de behandeling van hoofdpijn, variërend van milde tot ernstige migraine.

Deze commpundes zijn bekende middelen die worden gebruikt bij de behandeling van duizeligheid, evenals symptomen van bewegingsziekte te onderdrukken, en sommige mensen gebruiken zelfs een aubergine om premenstruele hoofdpijnen te voorkomen.

Vitamine B2 is ook een bewezen methode die de tand des tijds heeft doorstaan ​​voor het omgaan met pijnlijke en ernstige migraineaanvallen. ( 65 , 66 , 67 )

 

Aubergine en depressie

 

Serotonine is een chemische gedachte die een onevenwichtigheid in stemmingen veroorzaakt, wat tot depressie kan leiden, maar aubergine bevat een samenstelling genaamd scopoletin die in hoofdzaak dient voor het reguleren van serotoninespiegels in de hersenen, waardoor het gevoel van angst en andere symptomen van depressie effectief wordt verminderd.

De vitamine B-groep verbetert het vermogen van het lichaam om stress te weerstaan, daarom worden ze vaak “antistress” -vitamines genoemd.

Thiamine is ook nodig om je humeur een boost te geven en te vechten tegen depressie en angst. ( 59 )

 

Aubergine en hersenen Gezondheid

 

Aubergine en hersenen Gezondheid

 

Nasunine is een krachtige fytonutriënt en antioxidant die in aubergines wordt aangetroffen.

Aangezien vrije radicalen cellen en cellulair DNA vernietigen, kan nasunin helpen het verouderingsproces te vertragen en een efficiënte hersenfunctie te bevorderen.

Vrije radicalen veroorzaken oxidatieve stress, wat zeker slecht voor je is.

Het kan uw cellen beschadigen en is gekoppeld aan de ontwikkeling van kanker, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Aubergine heeft antioxidanten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben die uw hersenen beschermen tegen de oxidatieve stress die door deze vrije radicalen wordt veroorzaakt.

Vitamine E kan de verslechtering van geheugenverlies en functionele achteruitgang bij mensen met matig ernstige Alzheimer mogelijk vertragen.

Bovendien kan vitamine E, wanneer het samen met vitamine C wordt ingenomen, ook het risico op het ontwikkelen van verschillende vormen van dementie verminderen. ( 61 , 62 )

 

Aubergine en bloedsomloop

 

Nasunine helpt ook om peroxidatie van cholesterol in het bloed te voorkomen.

Dit helpt de opeenhoping van plaque en andere stoffen in de bloedvaten te elimineren, waardoor het hart en het hele cardiovasculaire systeem gezond blijft door de bloedvaten te ontspannen en de bloedstroom te verhogen.

Het is ook bekend dat vitamine E de bloedcirculatie bevordert, je capillaire wanden versterkt en je cellen voedt, wat je fysieke uithoudingsvermogen verbetert.

Een studie wees uit dat vitamine E je energieniveau kan verhogen en het niveau van oxidatieve stress op je spieren kan verminderen nadat je hebt geoefend.

Hiermee kunt u de spierkracht verbeteren en vermoeidheid voorkomen. ( 63 )

 

Aubergine en chelatie

 

Chelatie is het proces waarbij metalen of gifstoffen uit het lichaam worden verwijderd.

Mede door de antioxidantwerking van nasunine werkt het als een ijzerchelator.

Mensen met overmatig ijzer in hun systeem kunnen het gebruiken als een natuurlijke manier om het ijzergehalte van hun bloed te verminderen.

Er moet echter worden opgemerkt dat mensen die lijden aan bloedarmoede, vooral tijdens de menstruatie, voorzichtig moeten zijn bij het eten van aubergines.

 

Aubergine en gezonde tanden en tandvlees

 

Aubergine en gezonde tanden en tandvlees

 

Vitamine C is zo goed in het verzorgen van je tanden en tandvlees dat er zelfs naar wordt verwezen als de ‘onzichtbare tandenborstel’.

Het is een van de beste natuurlijke verdedigingsmiddelen tegen bacteriën en is essentieel voor een goede tandgezondheid en tandvlees.

Dagelijks poetsen en flossen is niet genoeg om tandvleesaandoeningen te voorkomen.

Slechts een kleine hoeveelheid vitamine C in uw dieet zal deficiëntieziekten, zoals scheurbuik, voorkomen. ( 66 )

 

Aubergine en immuniteit

 

Iedereen weet dat vitamines essentieel zijn voor het goed functioneren van het immuunsysteem van het lichaam.

Het is al lang bekend dat vitamine C van vitaal belang is voor het stimuleren van het vermogen van je lichaam om verkoudheden en virussen te bestrijden.

Recente onderzoeken hebben ook aangetoond dat vitamine C de effecten van verkoudheid en griep kan verminderen, en de ontwikkeling van verdere complicaties, zoals longontsteking en longinfecties, kan voorkomen.

Vitamine A is een ander belangrijk bestanddeel van een gezond voedingspatroon.

In feite is het een van de belangrijkste vitaminen met betrekking tot immuniteit.

Genen die betrokken zijn bij immuunresponsen worden gereguleerd door vitamine A, wat het essentieel maakt voor de bestrijding van ernstige auto-immuunziekten, zoals kanker, maar het is ook belangrijk voor minder ernstige ziekten, zoals verkoudheid of griep.

Het is vooral belangrijk voor kinderen.

Onderzoeken hebben geconcludeerd dat vitamine A-tekort bij kinderen hun kwetsbaarheid vergroot voor infecties zoals diarree en mazelen.

Het onderzoek leverde vitamine A-supplementen bij 100.000 kinderen die normaal gesproken niets namen.

De studie vond overtuigend bewijs dat er een geschatte besparing in medische kosten van $ 340.306.917 was als gevolg van het aantal gebeurtenissen met diarree die met de suppletie waren verminderd.

Studies hebben aangetoond dat vitamine E ook de immuniteit aanzienlijk kan verhogen, waardoor wordt bijgedragen aan het voorkomen van zowel veelvoorkomende ziektes als het voorkomen van ernstige aandoeningen in de eerste plaats. ( 67 , 68 , 69 , 70 , 71 , 72 )

 

Aubergine en haar

 

Aubergine en haar

 

De vitamine E en vitamine A in de aubergine samen met krachtige antioxidanten helpen om schade aan het milieu aan je haar te minimaliseren.

Ze kunnen zelfs de bloedsomloop naar uw hoofdhuid bevorderen.

Vitaminen A, E, K, C, B6, thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur en folaat zijn enkele van de essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede haargroei.

Een studie toonde aan dat deze vitaminen behoorlijk effectief waren bij het behandelen van bepaalde soorten haaruitval.

Riboflavine helpt ook om je collageenniveau te handhaven.

Deze stof vormt een gezonde huid en haar.

Collageen is nodig voor het onderhoud van de jeugdige structuur van de huid en voorkomt lijnen en rimpels, en geeft je haar een jeugdige glans. ( 73 , 74 )

 

Aubergine en menstruatie

 

Elke maand ervaren vrouwen ongemak in verband met hun menstruatiecyclus, of het nu gaat om krampen, hormonale onbalans of gewoon PMS.

Hoewel dit ongemak niet volledig kan worden voorkomen, kunt u de ernst verminderen.

Aubergine bevat veel voedingsstoffen die u effectief kunnen helpen deze symptomen te bestrijden als het iets is waar u elke maand mee te maken krijgt.

Vitamine K reguleert je hormonen zodat je geen krampen en andere menstruatiepijn ervaart.

Het helpt bij de bloedstolling, wat helpt bij het beheersen van overmatig bloeden, verder verlichten van krampen.

Eén studie toonde aan dat vitamine K bij injectie in de bloedsomloop acute menstruatiepijn kan verlichten.

Calcium is ook effectief in het verminderen van PMS-symptomen, zoals krampen, een opgeblazen gevoel, gevoelige borsten, spierpijn, hoofdpijn en humeurigheid.

Vitamine E helpt de kramp, angst en onbedwingbare trek die gepaard gaan met PMS te verminderen.

Het vermindert ook de ernst en de duur van pijn en brengt uw hormonen in balans om uw menstruatiecyclus te reguleren. ( 75 , 76 , 78 )

 

Aubergine en gezond metabolisme

 

Aubergine is rijk aan vitamine B.

Thiamine (ook bekend als vitamine B1) is nodig om adenosinetrifosfaat (ATP) te maken, het belangrijkste energiedragende molecuul van het lichaam.

Thiamine helpt ook om koolhydraten in glucose om te zetten, iets wat je lichaam nodig heeft om je metabolisme soepel te laten verlopen.

Thiamine is ook bekend om te helpen bij de afbraak van eiwitten en vetten.

Het helpt ook om rode bloedcellen te produceren, wat op zijn beurt het energieniveau verhoogt.

In feite zijn de voedingsstoffen van het B-complex bekend om hun energieopwekkende eigenschappen en om een ​​gezond metabolisme te bevorderen. ( 79 )

 

Aubergine kopen en opslaan

 

De hierboven genoemde voordelen voor de gezondheid moeten ertoe leiden dat u aubergines aan uw dagelijkse dieet toevoegt.

Wanneer u een aubergine koopt, probeer dan die te kiezen die stevig zijn en een beetje zwaar aanvoelen vanwege hun grootte.

Het is het beste om gekneusd, verdroogd of verkleurd te voorkomen.

Een goede aubergine heeft een gladde, glanzende schil, met een intense paarse tint.

Als het squishy en misvormd is, vermijd het.

Probeer te zoeken naar rijpe aubergines.

Om rijpheid te controleren, drukt u zachtjes op een vinger tegen de huid; als je vinger een afdruk achterlaat, is de aubergine rijp.

Kleinere aubergines hebben meestal de neiging om zoeter te zijn en hebben minder zaden, dus kies naargelang uw behoeften en smaken.

Het is het beste om te zoeken naar aubergines met een groene stengel.

Terwijl rijpheid iets is om naar te zoeken, onthoud dat overrijpe en papperige aubergine niet goed is voor de eettafel.

Hoe bewaar je aubergine? Het zal waarschijnlijk langer duren als het op kamertemperatuur wordt bewaard.

Je kunt ze weken achter elkaar niet opslaan, dus vermijd bulkaankopen.

Ze groeien het hele jaar door, dus er is altijd genoeg beschikbaar. ( 80 )

Zoek een koele, schaduwrijke plek uit de buurt van direct zonlicht.

Je kunt het in een geventileerde kom bewaren, maar niet afdichten in plastic zakken, want dat helpt alleen maar om het rottingsproces te versnellen.

Aubergine is gevoelig voor temperatuur, dus u dient het niet op te slaan in zowel hoge als lage temperaturen. Daarom is koeling in tegenstelling tot de meeste groenten niet geschikt.

Koude temperaturen leiden tot koude verwondingen, waaronder putjesvorming, bronzing van het oppervlak en bruin worden van zaden en pulpweefsel. ( 81 )

Aubergine is ook zeer gevoelig voor ethyleen, een natuurlijk gas dat ervoor zorgt dat bepaalde voedingsmiddelen snel rijpen (en uiteindelijk bederven).

Vermijd aubergine in de buurt van bananen, tomaten en watermeloenen, die allemaal een hoog ethyleengehalte hebben.

Als u erop staat om het in de koelkast te bewaren, beperk dan de duur tot ongeveer drie dagen en gebruik het snel nadat u het eruit hebt gehaald.

Als u meer dan vijf dagen aubergine bewaart, kan het bitter worden.

 

Hoe meer aubergines toevoegen aan uw dieet

 

Als je nog nooit een aubergine hebt bereid, zijn hier enkele suggesties.

Wanneer u aubergines snijdt, gebruik dan altijd een mes van roestvrij staal, aangezien koolstofstaal zal reageren met de aanwezige fytonutriënten en het zwart zal maken.

U kunt ervoor kiezen om de aubergine huid te verwijderen, maar de meeste voedingsstoffen van aubergines worden ook daadwerkelijk in de schil aangetroffen.

Naarmate de aubergine ouder wordt, wordt de schil meer en meer oneetbaar.

Jongere aubergine heeft de meeste voedingsstoffen en is een geweldige bron van voeding, maar u moet de huid van oudere aubergines afpellen voordat u het opeet.

Bak het niet.

Aubergine smaakt goed wanneer het gebakken is, maar het neemt vet op in een alarmerend tempo.

Studies hebben aangetoond dat aubergine tachtig gram vet absorbeert in ongeveer zeventig seconden.

Frituur voegt feitelijk ongeveer zevenhonderd calorieën toe.

Aubergine kan worden gebakken, geroosterd of gestoomd.

Als je het geheel bakt, moet je het een aantal keer doorboren met een vork om stoom te laten ontsnappen.

Bakken kan worden gedaan op 350 graden Fahrenheit gedurende ongeveer vijftien tot vijfentwintig minuten.

De baktijd hangt echter af van de grootte van de aubergine, dus gebruik uw discretie.

Je kunt testen om te zien of het goed is gekookt door een mes of vork in te steken en te observeren of het gemakkelijk doorgaat of niet.

Hieronder ziet u enkele bekende recepten met aubergines.

 

Eenvoudige recepten 

 

Gevulde aubergine

 

 

Je hebt de volgende ingrediënten nodig om dit gerecht te bereiden:

  • 4 tot 8 aubergines
  • 1/2 lb (227g) gehakt
  • Bunch verse peterselie
  • tomaten
  • 1 kleine ui
  • Knoflookteentjes
  • 7 el plantaardige olie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Stoofkruiden (advieh)
  • Gemalen chili, zout

Bak eerst de in blokjes gesneden ui met 2 eetlepels plantaardige olie in een pot tot ze doorschijnend zijn.

Voeg vervolgens de gesneden knoflook toe aan de gefrituurde uitjes.

Voeg stoofpotkruiden (advieh) en gemalen chilipeper toe en roer.

Voeg gemalen rundvlees toe en blijf braden tot het vlees bruin wordt.

Voeg dan tomatenpuree en zout toe en roer goed.

Voeg de gehakte peterselie toe aan de pot; blijf nog een paar minuten verwarmen.

Voeg in een aparte pot 3 eetlepels plantaardige olie toe, snij elke aubergine halverwege en bak.

Neem een ​​grotere pot, voeg 2 el plantaardige olie toe en leg de helft van de gesneden tomaten op de bodem van de pot.

Waarschuwing: Laat de aubergines en het rundvleesmengsel afkoelen voordat u doorgaat naar de volgende stap.

Vul aubergines met het rundvleesmengsel en sluit af met houten tandenstokers.

Leg de aubergines op de tomatenlaag.

Leg de rest van de gesneden tomaat bovenop de aubergines.

Bedek de pot met een deksel.

Laat het tien minuten sudderen op matig vuur.

 

Baingan Bharta (Aubergine Curry)

 

 

Ingrediënten vereist om dit gerecht te bereiden:

  • 1 grote aubergine (geroosterd)
  • 1 med / lg ui (gehakt
  • 3-4 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 hete peper (fijngehakt)
  • 1 14-oz blik tomaatblokjes (of 2 verse tomaten)
  • 1 kop ruwe fijngehakte koriander (korianderblaadjes)
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 eetlepel komijnzaden
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • ½ toraat kurkuma
  • ½ theelepel garam masala
  • 5-6 eetlepels olijfolie

Snijd de aubergine in de lengte in het midden in twee helften, borstel alle oppervlakken met olijfolie, leg ze op een bakblik met de platte kant naar beneden en bak ze 30 minuten op 400 graden F.

Haal uit de oven.

De aubergine zal erg heet zijn, dus zet opzij om af te koelen.

Verwarm in een koekepan olijfolie op middelhoog vuur.

Voeg mosterd en komijnzaad toe en kook 20-30 seconden – niet te lang of ze zullen te gaar worden.

Een snufje asafetida kan ook worden toegevoegd, indien gewenst.

Wanneer komijnzaad begint te openen, voeg uien toe en laat u deze een paar minuten sauteren.

Voeg knoflook en hete peper toe en blijf sauteren.

Voeg koriander en kurkumapoeder toe en meng goed.

Ik hou ervan licht op de specerijen te gaan, maar voel je vrij om meer toe te voegen indien gewenst.

Als je van een pittiger gerecht houdt, voeg dan 1 theelepel chilipoeder toe.

Ik doe het rustig aan met de specerijen om te voorkomen dat de smaak van de aubergine wordt overstemd.

Voeg zout naar smaak toe en kook nog een paar minuten.

Roer de tomaten erdoor, zet het vuur lager en laat 4-5 minuten sudderen.

Terwijl de tomaten zachtjes koken, ga je terug naar de aubergine.

Op dit punt zal de geroosterde aubergine veel gemakkelijker te hanteren zijn (hoewel het nog steeds heet kan zijn, dus wees voorzichtig).

Met behulp van een lepel kan het vlees van de aubergine gemakkelijk van de schil worden geschept.

Gooi de huid weg.

Snijd de aubergine ruwweg en voeg deze bij de koekenpan, meng goed met het tomatenmengsel.

Laat 3-4 minuten koken en voeg garam masala toe.

Meng en kook nog een paar minuten.

Voeg 1 kopje gehakte koriander (korianderblaadjes) toe.

Meng en verwijder van het vuur.

 

Crispy Fingers – Aubergine

 

 

ingrediënten:

  • Aubergine (eierplanten) 2 n
  • Ei 1 n
  • Oregano ½ ts
  • Zout
  • Chili vlokken 1 ts
  • Rijstmeel 4 tb
  • Broodkruimels 4 tb

Snijd eerst de aubergine in vingergrootte stroken en bewaar deze in het water.

Neem een ​​kom, voeg een ei, wat oregano, zout en chili vlokken toe.

Voeg vervolgens rijstmeel en zout toe.

Rol aubergineroosters in het rijstmeel en dompel in het eimengsel.

Wierook aubergine opnieuw in rijstmeel en dompel in het eimengsel.

Roer het broodkruimelmengsel erdoor en bak ze vervolgens in de pan.

Dit is zo eenvoudig en kost geen tijd om voor te bereiden.

Serveer met tomatensaus voor de smaak.

 

Aubergine / eierkurk Curry

 

ingrediënten:

  • Baby aubergine 200 g
  • Uien 1 n
  • Zout
  • Gember-knoflookpasta 1 ts
  • Kurkuma ¼ ts
  • Tomaten 2 n
  • Kokosnoot (geraspt) 2 eetlepels
  • Chili poeder 1 eetlepel
  • Korianderpoeder 1tb
  • Olie voor bakken
  • Mosterdzaad ¼ ts
  • Fenegriekzaden ¼ ts
  • Rode chili 4 n
  • Urad daal ½ ts
  • Curry laat 2 sp
  • Tamarinde sap ¼ kopje
  • Jaggery 1 klein stukje

Verhit olie in een pan en voeg uien, zout en gebakken gedurende 2 minuten.

Voeg dan gember knoflookpasta, kurkuma, tomaten, geraspte kokosnoot, chilipoeder en korianderpoeder toe.

Doe het deksel erop en laat het 2 minuten koken.

Nadat je het van het vuur hebt gehaald en laat afkoelen, doe je het in de blender en maak je een pasta.

Verhit olie in een pan, voeg mosterdzaad, fenegriekzaden, rode chili, uradaal (optioneel), kerrieblaadjes toe en voeg de bereide pasta van ui, tomaat en kokosnoot toe.

Meng dit, doe het deksel erop en laat het 5 tot 6 minuten koken.

Voeg tamarindesap en water toe, mix het en voeg dan jaggery toe.

Voeg als het kookt een gefrituurde babyaubergine toe, zout, meng het goed en kook dit een paar minuten.

Schakel dan de vlam uit.

Je kunt dit serveren met rijst of roti.

 

Siciliaanse Caponata

 

ingrediënten:

  • 1 grote aubergine
  • 1 grote gesneden ui
  • 3-4 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden
  • 3-4 pruimtomaten (of een klein blikje)
  • 1 kleine pot kappertjes (twee keer gespoeld om zout te verwijderen)
  • 1/4 kopje in blokjes gesneden zwarte olijven
  • 2 eetlepels suiker
  • 4 el wijnazijn
  • Olijfolie om te frituren
  • Kosher zout / vers gemalen peper naar smaak

Snij de aubergine in kleine blokjes en bak in hete olie ongeveer 10 minuten of tot het zacht en lichtbruin is en haal dan van het vuur.

Bak de uien in dezelfde olie; wanneer ze goudbruin worden, voeg selderie en tomaten toe.

Laat het 15 minuten sudderen.

Voeg kappertjes en olijven toe.

Voeg de aubergine aan dit mengsel toe.

In een magnetronbestendige schaal suiker en azijn en zout en peper toevoegen.

Verwarm 30 seconden in een magnetron en voeg dit verwarmde mengsel toe aan de aubergine.

Dek af en laat ongeveer 20 minuten sudderen, en roer af en toe.

 

Voorzorgsmaatregelen

 

Aubergine kan soms bitter zijn.

Hoewel dit meestal te wijten is aan ouderdom of slechte bewaarcondities, is dit iets waarmee u te maken kunt krijgen.

De beste en gemakkelijkste manier om te voorkomen dat dit een probleem is, is door de aubergine te zouten en te spoelen voordat u gaat eten.

Aubergine bevat ook een stof genaamd oxalaten, waarvan sommige studies verband hielden met de vorming van nierstenen ( 88 ), wat kan leiden tot acute oxalaatnefropathie of zelfs de dood.

Wanneer oxalaten te geconcentreerd in lichaamsvloeistoffen worden, kunnen ze kristalliseren en nierstenen vormen.

Over het algemeen wordt geadviseerd dat mensen die lijden aan nierstenen of degenen die aanleg hebben om nierstenen te krijgen hun inname van voedsel met oxalaten beperken.

Aubergine moet als bijgerecht worden ingenomen vanwege de voedingswaarde.

Omdat het niet veel calorieën bevat, kunt u het eenvoudig aan uw dieet toevoegen.

Gebakken / gevulde aubergine is geweldig om u te helpen gewicht te verliezen, maar aubergine absorbeert vet in een alarmerend tempo wanneer gefrituurd, wat het hele punt van het eten ervan in de eerste plaats tenietdoet.

Een andere herinnering is dat aubergine zeer vergankelijk is.

Probeer het zo snel mogelijk na aankoop te eten. ( 89 , 90 )

 

Conclusie

 

Wanneer een plant wordt beschouwd als de koning van groenten in een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld, moet het goed zijn.

De voedingswaarde en gezondheidsvoordelen worden vaak over het hoofd gezien, maar als iets voedzaam, evenwichtig en goed is voor uw algehele gezondheid, dan zal het niet lang over het hoofd worden gezien.

Eet smakelijk!

AUBERGINE 27 GEZONDE EIGENSCHAPPEN EN INTERESSANTE VOEDINGSFEITEN