Voedsel

ASPERGES GEZONDE VOEDINGS EIGENSCHAPPEN EN INTERESSANTE FEITEN WAT ZIJN ASPERGES PRECIES ?

ASPERGES GEZONDE VOEDINGS EIGENSCHAPPEN EN INTERESSANTE FEITEN WAT ZIJN ASPERGES PRECIES ?

 • Wat is asperges
 • Hoe asperges groeien

Wat zijn asperges

Sappig en zacht, asperges zijn al sinds de oudheid een vermaarde delicatesse.

De plant heeft fijn, geveerd blad en wordt gekweekt voor zijn eetbare scheuten.

Het wordt vaak gebruikt voor medicinale doeleinden, omdat het boordevol voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen is.

Het heeft bijna geen vetgehalte – vijf speren bevatten slechts twintig calorieën (luister je, fitnessliefhebbers?).

Het heeft veel folacinen en een hoog vitamine C- en K-gehalte.

Het bevat minder vitaminen en mineralen.

Het heeft wat eiwit maar is arm aan koolhydraten en heeft geen natrium.

 

Geschiedenis

 

Asperges worden al zo’n 4000 jaar gebruikt.

De Chinezen en Egyptenaren waren al bekend met deze elegante voorjaarsgroente, en de Grieken, Romeinen, Syriërs, Spanjaarden, Perzen en Babyloniërs zouden ook een zwak hebben gehad voor de plant.

De Grieken waren de eersten die het in de eerste eeuw na Christus cultiveerden.

Asperges werden niet alleen eerst geteeld in Griekenland, maar werden ook door hen genoemd.

Ze gebruikten de Perzische term asparag, wat in het Grieks betekent “ontspruiten” of “schieten”.

Het was in die tijd zeker een gewaardeerde groente.

Vroege Grieken en Romeinen geloofden in feite dat asperges genezende eigenschappen hadden en konden worden gebruikt om bijensteken en tandpijn te behandelen.

De oude Griekse arts Galenus zei dat het een heilzaam kruid was. ( 2 )

Egyptenaren hielden absoluut van asperges – een frietje uit 3000 v.Chr. Geeft de asperges weer.

Men gelooft dat koningin Nefertiti van Egypte asperges het ‘voedsel van goden’ noemde.

Ondertussen noemde koning Lodewijk XIV van Frankrijk het ‘voedsel van koningen’.

Hij vond het zo leuk dat hij het begon te verbouwen in kassen om zijn seizoensgebonden beperkingen te overwinnen.

Romeinen genoten ook van deze plant.

Cato de Oudere schreef over landbouwasperges en de Romeinen waren de eersten die het in de eerste eeuw na Christus bewaarden. ( 3 )

De Romeinse keizer Caesar Augustus huurde ook groepen mensen in, Asparagusvloten genaamd, om de beste asperges van het land speciaal voor hen te verzamelen.

De snelste hardlopers hadden het werk om asperges naar de Alpen te brengen om ze te bewaren voor het Feest van Epicurus midden januari.

Augustus bedacht zelfs een zin “Velocium quam asparagi conquantur,” wat letterlijk vertaald “sneller dan het koken van asperges” is en werd gebruikt om iemand te vertellen iets heel snel te doen. ( 4 , 5 )

Muurschilderingen in Pompeii beelden asperges uit en keizer Diocletianus reguleerde de marktprijs in de vierde eeuw na Christus.

De geparfumeerde tuin van Sensual Delight , een seksuele handboek uit de twaalfde eeuw geschreven in het Arabisch, viert het afrodisiacale potentieel van asperges.

Een vergelijkbare Indiase handleiding uit de vijftiende eeuw – de Ananga Ranga of Kamaledhiplava – is hetzelfde. ( 6 , 7 )

Tegen 1100 AD hadden Byzantijnse artsen verklaard dat het een medicinale plant was, en de Romeinen beschouwden het als een afrodisiacum en gebruikten het om Venus te aanbidden.

Het werd meer gebruikelijk in Europa rond het midden van de vijftiende eeuw, en de teelt nam een ​​hoge vlucht.

Een Fransman genaamd Apert bedacht het idee om asperges te behouden in 1804, waardoor de productie van asperges in blik mogelijk werd.

Het werd sinds 1850 in Amerika verkrijgbaar.

Tegenwoordig wordt het overal ter wereld geproduceerd, met de Verenigde Staten, Peru, Brazilië, China en een paar andere landen die de markt domineren. ( 8 )

 

Hoe asperges groeien

 

Hoe asperges groeien

 

Aspergerozen hebben drie jaar nodig om te ontkiemen en klaar te zijn voor het oogsten. ( 9 )

Als dat klaar is, kunnen dezelfde planten elk voorjaar vijftien tot twintig jaar worden bijgesneden.

Het is ontstaan ​​in een maritieme omgeving en gedijt goed in een zandige bodem met een hoog zoutgehalte.

Terwijl andere planten de zoutconcentratie niet zouden kunnen overleven, waait de asperge er dwars doorheen!

Boeren beginnen meestal heel vroeg in het voorjaar, soms al in februari in sommige regio’s.

Meestal worden planten van één jaar of “kroontjes” na de eerste oogst gebruikt.

Het bed wordt eerst gemaakt door onkruid te verwijderen en compost, mest en grond toe te voegen.

Loopgraven zes tot twaalf inch diep worden dan gegraven, en de kronen worden geplaatst met een afstand van vijftien centimeter of zo tussen hen.

De greppel wordt dan bedekt, een andere laag mulch wordt toegevoegd en het wordt regelmatig water gegeven totdat het groeit tot de hoogte die de boer wil.

De oogstperiode duurt twee tot drie weken en kan elke dag gedurende die tijd gebeuren als het weer het goedkeurt! ( 10 )

Boeren kunnen ervoor kiezen om selectief asperges te kweken om dikker en vleziger te worden of om de paarse variëteit te produceren.

Ze kunnen zelfs kiezen voor de productie van witte asperges, die niet chemisch wordt gewijzigd, maar wordt geproduceerd zonder de aanwezigheid van zonlicht.

 

aspergespruiten

 

Interessante feiten

 

Hier zijn enkele leuke feiten over deze lentegroente:

 • Hoewel het woord “asperges” onmiddellijk een afbeelding van een groene groente doet opkomen, komt het eigenlijk ook in minder voorkomende witte en paarse kleuren voor! Witte asperges worden ondergronds gekweekt of onder plastic koepels, en het gebrek aan chlorofyl geeft het schaduw. Paarse asperges zijn van nature gegroeid en hebben een fruitige smaak die vaak rauw wordt genuttigd. (11)
 • Een studie heeft aangetoond dat kippen ongelooflijk effectief zijn in de teelt van asperges! Ze kunnen de groei van onkruid drastisch verminderen zonder de gewassen te beschadigen. ( 12 )
 • Asperges, afkomstig uit de zoute mediterrane bassins, kunnen hoge niveaus van zoutgehalte van de bodem verdragen, daarom gebruikten boeren ooit zeezout als herbicide. 
 • China plant de meeste asperges ter wereld – minimaal 57.000 hectare. Ondertussen exporteert Peru, de op een na grootste producent met 27.000 hectare, de meeste asperges – ongeveer 50 procent. ( 13 ) 
 • Asperges zijn belangrijk geweest in de Europese cultuur en zijn te vinden in sommige kunstwerken die dateren in 1580! 
 • Als het buiten echt heet is, kunnen asperges in een dag tot zeven centimeter groot worden. Ze worden elke dag gesneden tijdens de oogstperiode.
 • Californië produceert de meeste asperges – ongeveer 70 procent – in de Verenigde Staten. Stockton City, Californië, wijdt de hele maand april aan het vieren van asperges. 
 • De asperges die je op de markt vindt, komen meestal van mannelijke planten. Wanneer geplant, is de helft van de resulterende scheuten mannelijk en half vrouwelijk. Bloemen zien er anders uit en vrouwelijke planten laten ook een rode bes groeien. Boeren geven de voorkeur aan mannelijke planten vanwege hun productiviteit. ( 14 ) 
 • Asperges maakt eigenlijk deel uit van de leliefamilie! Liliaceae is een van de grootste plantenfamilies en omvat uien, prei, knoflook, gladiolen, bieslook en rapen. 
 • In Schrobenhausen, Beieren, in Duitsland, is een heel museum gewijd aan asperges! Het Europese Asparagus Museum (Europäisches Spargelmuseum in het Duits) heeft alles wat u zou willen weten over asperges, van de geschiedenis tot de teelt en daarbuiten. ( 15 )
 • Het asparaguszuur in asperges wordt omgezet in zwavelbevattende verbindingen, die vervolgens uw urine een penetrante geur geven, hoewel niet iedereen het kan ruiken. ( 16 ) 
 • Het cultiveren van witte asperges vereist veel werk, omdat het een van de meest arbeidsintensieve groenten is om te groeien, omdat elke speer met de hand wordt uitgekozen zodra de uiteinden uit de grond komen. Het moet aan de basis worden geknipt en onmiddellijk in een donkere container worden geplaatst om de iriserende kleur te behouden. ( 17 )

 

Voedingswaarde

 

Asperges zijn een heerlijk voedselingrediënt voor gebruik in uw normale dieet, omdat het boordevol nuttige voedingsstoffen is!

Bovendien heeft het bijna geen vetgehalte en heel weinig calorieën. Het heeft vier gram koolhydraten en twee gram eiwit.

Verder bevat asperge alleen vitamines en mineralen.

Eén kopje van 180 gram asperges staat vol met deze verbazingwekkende voedingsstoffen die naast hun percentage staan ​​in verhouding tot de aanbevolen dagelijkse waarden van die voedingsstoffen:

 • Foliumzuur (61%)
 • Vitamine K (180%)
 • Vitamine C (73%)
 • Vitamine B1 Thiamine (8%)
 • Vitamine B6 (2%)
 • Vitamine A (29%)
 • Vitamine B2 riboflavine (11%)
 • Vitamine B3 Niacine (9%)
 • Vitamine E (11%)
 • Calcium (3%)
 • Magnesium (4%)
 • Koper (9%)
 • Fosfor (9%)
 • Kalium (9%)
 • Zink (5%)
 • Mangaan (13%)
 • Selenium (10%)
 • IJzer (6%)
 • Pantotheenzuur (3%)
 • Eiwit (11%)
 • Voedingsvezels (12%)

Deze voedingsstoffen behoren tot de meest voordelige die u kunt vinden om de gezondheid te beschermen.

Zoals je kunt zien aan de hand van de bovenstaande figuren, kan een kopje asperges in de gevallen van sommige voedingsstoffen bijna de totale inname geven die wordt aanbevolen voor een dag of langer.

Een kopje asperges geeft je bijvoorbeeld meer dan voldoende vitamine K en in de buurt van voldoende vitamine C en foliumzuur.

Voor andere voedingsstoffen die een lagere verhouding tot de aanbevolen waarde vertegenwoordigen, moet u ook andere bronnen van die voedingsstoffen in uw dieet opnemen, maar of deze zeer prominent aanwezig zijn in asperges of slechts in een kleine hoeveelheid, elk van deze voedingsstoffen brengt samen met het verschillende gezondheidsvoordelen die hieronder worden uitgelegd.

 

Gezondheidsvoordelen van asperges

 

Bone Health

 

Een belangrijke functie van vitamine K is het leveren van botdichtheid.

Een kopje asperge geeft je 70 procent van de vitamine K die je nodig hebt voor de dag.

Het helpt je om meer calcium te absorberen, en je kunt daarmee osteoporose en botbreuken voorkomen.

Een studie met Koreaanse volwassenen heeft aangetoond dat een lage vitamine K in het dieet leidt tot een lage botmineraaldichtheid.

Dit kan heup- of andere typen fracturen veroorzaken. Als je sterke, gezonde botten wilt, eet dan veel asperges! ( 18 , 19 , 20 , 21 )

 

Ontstekingsremmende voordelen

 

Antioxidanten zijn geweldig.

Ze neutraliseren de vrije radicalen in ons lichaam en voorkomen een reeks schadelijke effecten, waaronder ontstekingen.

Asperges helpen vechten tegen problemen zoals type 2 diabetes, kanker en hartaandoeningen, en de antioxidant glutathione bij asperges vertraagt ​​het ouder worden.

Het beschermt de huid tegen ontstekingen door UV-straling of verontreinigende stoffen in de omgeving. ( 22 , 23 , 24 )

Vooral paarse asperge is vol met anthocyanines, die giftige elementen in de huid verminderen en het vrij houden van schade door de zon. ( 25 )

 

Productie van asperges en urine

 

Verhoogt de productie van urine

 

Een natuurlijk diureticum, asperges kunnen de urineproductie in het lichaam helpen verhogen.

Door water uit het lichaam te verdrijven , vermindert het de concentratie van overtollige zouten en vloeistoffen.

Dit is nuttig voor mensen die lijden aan oedeem, wat houdt in het vasthouden van water in de lichaamsweefsels of hoge bloeddruk. ( 26 )

Als gevolg hiervan kunnen zwellingen en andere effecten van extra vloeistoffen in het lichaam worden geëlimineerd.

Ze kunnen de nieren belasten en de glomeruli beschermen tegen slijtage.

Een onderzoek bij ratten heeft aangetoond dat asperges een anti-urolithiatisch effect hebben, dat kan helpen urineweginfectie te voorkomen of te genezen door de vorming van steenachtige concreties in het kanaal te elimineren. ( 27 )

 

Goed voor spijsverteringskanaal

 

Asperges heeft veel oplosbare en onoplosbare vezels, die cruciaal zijn voor de gezondheid van de spijsvertering.

Oplosbare vezels trekken water aan en worden slap en kunnen het spijsverteringsproces vertragen. (28)

Ondertussen verwijdert voedingsvezels mucoïde plaque en andere gifstoffen uit de darmen terwijl ze worden verdreven.

Je kunt ook regelmatige stoelgang verwachten, verlichting van obstipatie en enige bescherming tegen darmkanker.

De vezelinuline in asperges bevordert een gezonde bacteriegroei in de darm. ( 29 )

Daarom helpt asperge je om een schone en gezonde dikke darm te behouden .

 

Asperges en zwangerschap

 

Asperges en zwangerschap

 

Aanstaande moeders moeten zeker asperges proberen om te helpen met hun draagtijd.

Asperges hebben hoge niveaus van folaat, wat heel belangrijk is tijdens de zwangerschap omdat het helpt bij de synthese van nucleïnezuren, wat nodig is voor snelle groei, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap.

De kans op miskramen of neurale buisdefecten wordt aanzienlijk verlaagd vanwege foliumzuur, terwijl de kans op een laag gewicht, vroegtijdige bevalling en vertraging afneemt. ( 30 )

In feite kan het ook belangrijk zijn vóór de conceptie.

Een onderzoek bij mannelijke muizen toonde aan dat foliumzuurdeficiëntie correleerde met een 30 procent hoger percentage geboorteafwijkingen. ( 31 )

Mannen zouden ook je asperges moeten eten!

 

Vernietigt kankerverwekkende stoffen

 

Kanker is een moeilijke ziekte om te bestrijden en het lijkt steeds algemener te worden.

Het helpt te begrijpen dat vrije radicalen de oorzaak kunnen zijn van veel kankers en antioxidanten kunnen helpen voorkomen.

De zwavel in glutathion die in asperges wordt gevonden, kan kankerverwekkende stoffen in het lichaam vernietigen en antioxidanten recycleren.

Het is bijzonder efficiënt in het immuniseren tegen variëteiten van bot-, borst-, long-, alvleesklier-, baarmoederhals- en dikke darmkankers.

Omdat ontstekingen en chronische oxidatieve stress vaak kanker veroorzaken, kunnen de ontstekingsremmende voordelen van asperges een goede manier zijn om het af te weren. ( 32 )

Foliumzuur beschermt ook tegen schadelijke en snelle mutatie en draagt ​​bij tot het voorkomen van kanker. ( 33 )

Onthoud dat voorkomen beter is dan genezen.

 

Asperges en gewichtsverlies

 

Bevordert gewichtsverlies

 

Asperges eten met zijn lage hoeveelheid calorieën kan u helpen uw eetlust te onderdrukken en ongezond snacken te voorkomen .

Het is ook een geweldige bron van oplosbare vezelinsuline, die u verder helpt uw ​​eetlust onder controle te houden. ( 34 )

Evenzo heeft het vitamine B-complex (vitamine B1, B2, B3 en B6), die glucose metaboliseren en bijdragen tot het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel .

Zonder bloedsuikerspiegelongevallen bent u minder vatbaar voor eetaanvallen. (35)

Om hieraan toe te voegen, helpt het een opgeblazen gevoel te voorkomen.

Niemand wil opgeblazen lijken, en de diuretische eigenschappen van vitamine K samen met probiotische groei gestimuleerd door asperges helpt om dat te voorkomen! ( 36 , 37 )

 

Bestrijdt depressie

 

Depressie komt dagelijks vaker voor, deels vanwege verhoogde stress en deels vanwege hoge homocysteïnespiegels, die de weg naar de hersenen voor voedingsstoffen en bloedcellen belemmeren.

Dit beïnvloedt de productie en afscheiding van enkele belangrijke hormonen, zoals serotonine, dopamine en norepinefrine.

Door deze hormonen voel je je goed en houd je je geest goed.

Ze moeten niet worden onderschat: zonder geestdriftig te zijn, wordt je geestelijke gezondheid ernstig aangetast.

Naast het reguleren van je stemming, reguleren deze hormonen ook slaap en eetlust, dus inclusief asperges in je dieet kan helpen om de emotionele stabiliteit te verzekeren. ( 38 )

 

Asperge en hartgezondheid

 

Hart gezondheid

 

Een gezond hart is van vitaal belang voor het behoud van een gezond leven.

Een hoog homocysteïnegehalte verhoogt de kans op hartaandoeningen.

Mensen met een bovengemiddeld niveau hebben 1,7 keer meer kans op het ontwikkelen van een hartaandoening en 2,5 keer meer kans op een beroerte dan anderen.

De B-vitaminen in asperges kunnen de homocysteïnespiegels in het lichaam verlagen, volgens resultaten uit gecontroleerde studies.

Ondertussen kan de oplosbare vezel het cholesterolgehalte verlagen . ( 39 , 40 )

 

Bloedsuikerverordening

 

De oplosbare vezels en antioxidanten in asperges kunnen diabetes type 2 helpen voorkomen.

De oplosbare vezel kan de absorptie van glucose in het spijsverteringskanaal moduleren, terwijl de antioxidanten de ontsteking geassocieerd met diabetes verwijderen.

In onderzoek met diabetische ratten was de insulineproductie na achtentwintig dagen verbeterd evenals de bètacelfunctie. ( 41 , 42 )

De B-vitaminen helpen ook om zetmeel en suikers te metaboliseren en helpen de bloedsuikerspiegel te beheersen. (43, 44)

Verder is aangetoond dat calcium, dat aanwezig is in asperges, een direct effect heeft op de pancreascellen die de insulinesecretie reguleren.

Een studie heeft aangetoond dat langdurige inname van calcium samen met vitamine D het risico op diabetes type 2 met 33% kan verminderen. ( 45 , 46 )

Evenzo hebben mensen met diabetes tien keer meer kans op een magnesiumtekort en het toevoegen van magnesium aan uw dieet zou de kans op diabetes met 15% kunnen verminderen! ( 47 , 48 )

 

Asperges en huidgezondheid

 

Huidgezondheid

 

Asperges heeft een samenstelling genaamd niacine, die uitstekend is voor het wegwerken van acne (zelfs het ernstige type).

Het helpt huidontsteking en irritatie te verminderen.

Het is ook zeer nuttig bij de behandeling van aan ontsteking gerelateerde huidaandoeningen, zoals bulleuze pemfigoïde en granuloma annulare. ( 49 )

De antioxidant glutathione bestrijdt vrije radicalen en keert het verouderende effect van zonneschade op de huid terug.

Het helpt ook sneller huidwonden te genezen. ( 50 , 51 )

De vitamine C die in asperges wordt gevonden, is ook belangrijk in dit opzicht.

Een studie uitgevoerd met meer dan 4.000 vrouwen ouder dan veertig toonde aan dat vitamine C rimpels en een droge huid vermindert. ( 52 )

Een andere voordelige stof in asperges is koper, wat nodig is om de pigmenten in je huid en haar te vormen.

Koper helpt ook bij het opbouwen van collageen en produceert elastine, wat de stevigheid en elasticiteit van de huid verbetert.

Samen met vitamine B12 voorkomt het ook voortijdige vergrijzing en dunner worden van het haar. ( 53 , 54 )

 

Niersteenpreventie

 

Als u nierstenen van urinezuur heeft, is het mogelijk dat u bent verteld om weg te blijven van asperges.

Dat is een goed advies, omdat asperges ertoe kunnen leiden dat uw urine te zuur wordt en uw situatie verergert. ( 55 )

Als u echter niet aan nierstenen in urinezuur lijdt en nierstenen in het algemeen wilt voorkomen, is asperges een goede keuze.

Het kan overtollig zout en vocht uit uw lichaam wegspoelen, evenals toxines in de nieren, die kunnen helpen voorkomen dat nierstenen zich vormen. ( 56 )

Asperges bevatten ook vitamine B6, die de oxalaatproductie van urine verlaagt, een factor achter de productie van nierstenen door calciumoxalaat.

Een onderzoek dat gedurende veertien jaar is uitgevoerd, heeft een omgekeerd verband aangetoond tussen de consumptie van vitamine B6 en de vorming van nierstenen. ( 57 )

 

Asperges en menstruatie

 

Menstruatie gezondheid

 

Voor veel vrouwen zijn de vier tot zeven dagen van hun menstruatie de slechtste van een maand.

PMS, stemmingswisselingen, krampen en onaangenaam zware stromen vergezellen vaak periodes.

Asperges bevatten vitamine K en calcium, die kunnen helpen deze symptomen te bestrijden als je ze toevallig krijgt.

Vitamine K reguleert onze hormonen zodat je geen krampen en andere menstruatiepijn ervaart.

Het is ook uitstekend voor het stollen van bloed en kan helpen bij het beheersen van overmatig bloeden, verder verlichten van krampen.

Eén onderzoek heeft aangetoond dat vitamine K die in de bloedbaan wordt geïnjecteerd, kan helpen bij het verlichten van acute menstruatiepijn ( 58 ).

Calcium helpt ook bij het verlichten van PMS-symptomen, zoals krampen, een opgeblazen gevoel, gevoelige borsten, spierpijn, hoofdpijn en humeurigheid. ( 59 )

 

Verhoogt de vruchtbaarheid

 

Asperges worden algemeen beschouwd als een krachtig afrodisiacum.

De vorm is absoluut een factor, maar de voedingsstoffen zijn ook belangrijk.

Asperges bevatten vitamine E, waarvan bekend is dat het de kwaliteit van geslachtshormonen en cellen in zowel mannen als vrouwen verbetert.

Het vermindert lipideperoxidatie in spermacellen, houdt ze gezond en beweeglijk en verdikt ook de binnenkant van de baarmoeder. ( 60 , 61 , 62 )

Op dezelfde manier kan vitamine C ook de zaadcellen voeden en het aantal zaadcellen verhogen, waardoor het volumineus en gezond blijft. ( 63 )

Ook foliumzuur bevordert op verschillende manieren een gezonde spermaproductie.

Hoofdzakelijk helpt het bij het creëren van spermacellen met de juiste chromosomale structuur die nodig is voor bevruchting.

Eén studie heeft de consumptie van folaat gekoppeld aan succesvolle zwangerschappen. ( 64 , 65 , 66 )

Onderzoek heeft ook verhoogde niveaus van oestrogeen met folaat aangetoond, leidend tot positieve effecten op de borstklieren, verhoogde bloedstroom in de geslachtsorganen, verwijde vaginale opening en gehypertrofieerde musculaire wanden van de eileider. ( 67 )

 

Asperges en omgaan met Hangovers

 

Overeenkomsten met Hangovers

 

Als je ooit een nachtje wilde drinken en de volgende dag wakker werd met een woedende kater, weet je hoe erg het kan zijn.

Hangovers gaan vaak gepaard met angst, misselijkheid, vermoeidheid, uitdroging en maagaandoeningen.

Asperges kunnen je helpen om dat allemaal te vermijden.

Onderzoek heeft aangetoond dat de bladeren en scheuten van een aspergeplant effectief onaangename symptomen kunnen verminderen na overmatig alcoholgebruik, wat een therapeutisch voordeel van asperges aantoont. ( 68 )

Het kan ook de toxiciteit in levercellen verminderen die zou kunnen optreden. ( 69 )

 

Ooggezondheid

 

B-vitaminen zijn geweldig voor je ogen.

Een studie heeft onthuld dat vitamine B-therapie, waaronder de inname van foliumzuur, vitamine B6 en B12 – alle aanwezig in asperges – kan helpen leeftijdsgebonden maculaire degeneratie te voorkomen.

De placebo in de controlegroep in het onderzoek bleek een hogere incidentie van de verslechterde oogziekte te hebben. ( 70 )

Asperges heeft ook vitamine A en C, die rijke antioxidanten zijn die oxidatieve schade aan het netvlies door vrije radicalen in het lichaam kunnen voorkomen.

Dit helpt te voorkomen dat staarvorming optreedt. ( 71 , 72 , 73 )

 

Asperges en reuma

 

Asperges en reuma

 

Reuma is een ziekte gekenmerkt door ontsteking en pijn in de gewrichten of spieren.

Een veel voorkomend type is reumatische artritis, die ernstige pijn kan veroorzaken en beweging kan remmen.

Studies hebben aangetoond dat niacine-inname de gewrichtspijn kan verlagen.

Het wordt meestal voorgeschreven om ontstekingen en artritis te behandelen, maar de aanwezigheid ervan in asperges kan u helpen een bepaald bedrag te krijgen zonder de noodzaak van medicatie.

Het is aangetoond dat zwelling en gewrichtspijnen verminderen. ( 74 )

Koper vermindert ook ontstekingen in de gewrichten en repareert bindweefsel, waardoor u pijn en stijfheid verlicht.

Asparagus heeft ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. ( 75 )

 

Regelt de bloeddruk

 

Een ander groot voordeel van asperges is dat het helpt om de bloeddruk onder controle te houden.

Het bevat magnesium, dat aan de bloeddruk gerelateerde eigenschappen heeft.

Een zeer representatieve studie met 241.378 deelnemers toonde aan dat een dieet dat rijk is aan magnesium de kans op een beroerte met 8 procent vermindert. ( 76)

Houd er rekening mee dat ongeveer de helft van alle gevallen van een beroerte worden veroorzaakt door hypertensie.

Studies hebben aangetoond dat een toenemende calciumconsumptie de hoge bloeddruk effectief kan verlichten. ( 77 , 78 )

Calcium beïnvloedt de bloeddruk door andere activiteiten, zoals spieractiviteit of het veranderen van het metabolisme van elektrolyten. ( 79 )

Rutine heeft ook aangetoond hypertensie te verlichten.

 

Asperges en tuberculose

 

Behandelt tuberculose

 

Tuberculose is een infectieziekte veroorzaakt door specifieke bacteriën die meestal de longen aanvallen.

Een ernstig geval van tbc kan zeer ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid.

Symptomen zijn braken, bloed ophoesten, vermoeidheid, koude rillingen, pijn op de borst, koorts en gewichtsverlies .

De wortels van asperge-racemosus staan ​​bekend om hun effectiviteit bij de behandeling van bronchitis en tuberculose. ( 80 )

Deze wortels verbeteren de werking van weefsels in de longen en verlichten ook keelinfecties. ( 81 )

 

Brain Health

 

Als u bekend bent met de invloed van neurodegeneratieve ziekten, zoals Parkinson, Alzheimer en Huntington, weet u dat deze zeer schadelijk kunnen zijn.

Door meer asperges aan uw dieet toe te voegen, kunt u echter uw kansen op het ontwikkelen van dergelijke ziekten verkleinen.

Onderzoek heeft folaat in verband gebracht met neurale gezondheid.

Een onderzoek met Koreaanse deelnemers met dementie gaf aan dat ze een lager folaatgehalte hadden, terwijl de controlegroep hogere niveaus had. ( 82 )

Studies hebben ook een omgekeerde relatie tussen vitamine B3-niveaus en een risico op cognitieve achteruitgang aangetoond.

Er is aangetoond dat het de hersenen beschermt tegen de ziekte van Alzheimer en ADHD. ( 83 )

Thiamine wordt vaak gebruikt om geheugenstoornissen te behandelen en kan u beschermen tegen het cerebrale syndroom. ( 84 )

Het is nodig voor een enzymproces dat de suikers die we consumeren oxideert, en die vervolgens brandstof leveren aan het zenuwstelsel. ( 85 )

Het zorgt ook voor een goede ontwikkeling van myeline-omhulsels om zenuwuiteinden te beschermen.

Een andere studie heeft aangetoond dat thiamine de snelheid en de helderheid van het denken bij testpersonen verbetert. ( 86 )

Vitamine B6 beschermt ook tegen cognitieve stoornissen. ( 87 )

Het controleert de homocysteïnespiegels, remt neuronbeschadiging in het zenuwstelsel en helpt serotonine produceren, wat helpt beschermen tegen leer- en gedragsstoornissen. ( 88 )

 

Asperges en epilepsie

 

Behandelt epilepsie

 

Epilepsie is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door epileptische aanvallen.

Het gaat vaak om pijnlijke, oncontroleerbare spasmen van het lichaam die de activiteit beperken.

Voor epileptici kan asperges een geweldige remedie zijn.

Asperges staan ​​bekend om hun kruiden-therapeutische voordelen.

Van stam- en nomadische gemeenschappen is bekend dat ze het voor verschillende doeleinden gebruiken, waaronder de behandeling van epilepsie. ( 89, 90 )

 

Verhoogt de celgroei

 

In veel ontwikkelingslanden treffen ernstige koperstekorten de bevolking.

De negatieve effecten zijn te zien in hoge percentages van groeiachterstand en onderontwikkeling bij ondervoede kinderen.

Asperges bevatten koper, wat nodig is voor een goede oxygenatie van rode bloedcellen.

Deze worden overal in het lichaam getransporteerd en zonder de juiste oxygenatie kunnen organen en andere cellen zich niet voldoende ontwikkelen.

Studies tonen aan dat deficiëntie de groei vertraagt, de metabole activiteit vertraagt ​​en leidt tot mensen met een te laag gewicht en een te lage lengte. (91)

 

Asperges en bloed cholesterol

 

Verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed

 

U hebt waarschijnlijk keer op keer gehoord dat hoge cholesterolwaarden slecht voor u zijn.

Wees ervan verzekerd dat dit zo is, en u moet stappen ondernemen om de opbouw van cholesterol te voorkomen.

Een geweldige manier om dat te doen is door asperges te eten, wat een geweldige bron van voedingsvezels is.

Hierdoor verlaagt u het niveau van lipoproteïne met lage dichtheid, een van de grootste vijanden van uw goede gezondheid. ( 92 , 93 ).

Een onderzoek bij muizen die een dieet met hoog cholesterolgehalte kregen, laat zien dat voedingsvezels de serum- en leverprofielen verbetert, waardoor hart- en vaatziekten onder controle kunnen worden gehouden. ( 94 )

Voor mensen met hoge niveaus van LDL-cholesterol en triglyceriden en lage niveaus van HDL-cholesterol is aangetoond dat niacine de kans op hartaandoeningen verlaagt. ( 95 )

Studies tonen aan dat niacine in dit opzicht even effectief is als prescriptieve geneesmiddelen. ( 96 )

Rutine heeft ook aangetoond dat het cholesterol verlaagt.

 

Verhoogt energieniveaus

 

Stel je voor dat je helder, alert en energiek bent.

Stel je nu voor dat je moe en vermoeid bent.

Je energieniveau is van invloed op hoe je elke dag presteert.

Asperges bevatten vitamine B, die je energieniveau helpt door de schildklierfunctie en cellulaire methylatie te ondersteunen. ( 97 )

Het magnesium in asperges kan helpen het chronisch vermoeidheidssyndroom te verminderen ( 98 ) en koper voorkomt een laag ijzergehalte, waardoor u de bijbehorende vermoeidheid kunt voorkomen.

Koper is ook betrokken bij het proces van synthese van ATP in de mitochondriën.

ATP is de belangrijkste energiebron van het lichaam.

Het helpt ook het eiwitmetabolisme, dat ook het energieniveau verhoogt. (99)

 

Asperges en bloedvaten

 

Bloedvaten Gezondheid

 

Je bloedvaten transporteren bloed door je hele lichaam.

Schade aan bloedvaten kan vooral schadelijk zijn voor uw gezondheid en leven, maar u kunt een preventieve aanpak volgen door asperges aan uw dieet toe te voegen.

Asperges heeft vitamine B6, die nodig is om homocysteïne in je lichaam te reguleren.

Hoge niveaus van homocysteïne zijn gecorreleerd aan bloedvataandoeningen en verhoogde kansen op een hartaanval omdat plaque zich kan opbouwen in de vaatwanden die zijn beschadigd door accumulatie van homocysteïne zonder vitamine B6, waardoor de juiste doorbloeding wordt geremd.

Onderzoek wijst uit dat vitamine B6, als het wordt geconsumeerd met foliumzuur (dat asperges veel bevat!), Homocysteïne effectief kan verminderen. ( 100 , 101 )

De rutine in asperges versterkt de bloedvaten (en verzacht in het bijzonder de aderen) en beschermt ze tegen slijtage.

 

Bestrijdt interne bloeding

 

Interne bloedingen kunnen zeer gevaarlijk zijn omdat het bloedverlies dodelijk kan zijn voor uw organen.

Om het te beheersen, heb je vitamine K nodig. Asperge heeft vitamine K en kan je helpen de bescherming te krijgen die je nodig hebt.

Het is bekend dat vitamine K de kans op bloedingen in de lever verkleint.

Evenzo ondersteunt het de bloedstolling, wat essentieel is om het bloeden te stoppen, ongeacht of het van buitenaf of inwendig is.

Pasgeborenen met hemorragische stoornis worden geïnjecteerd met deze vitamine om de bloedstolling te bevorderen en bloedingsproblemen te voorkomen. ( 102 )

Rutine, een flavonoïde aanwezig in asperges, levert vergelijkbare resultaten op.

 

Asperges en gehoorverlies

 

Voorkomt gehoorverlies

 

Naarmate u ouder wordt, kan uw gehoor zwakker worden.

Studies hebben aangetoond dat een aanhoudende inname van foliumzuur en vitamine A de kans op leeftijdsgerelateerd gehoorverlies kan verminderen. ( 103 , 104 )

Gehoorverlies is ook in verband gebracht met een verminderde botdichtheid voor postmenopauzale vrouwen.

Door verlies van botdichtheid te voorkomen, kan asperge ook gehoorverlies voorkomen. ( 105 )

De antioxiderende eigenschappen kunnen ook helpen bij het voorkomen van tinnitus, wat meestal een hoge pieptoon is die behoorlijk storend is.

 

Verbetert de stemming

 

Je humeur kan een enorme impact hebben op je dagelijks leven.

Hoe je presteert, je emotionele gezondheid en je sociale welzijn worden allemaal beïnvloed door je humeur.

Je wilt fris en gelukkig zijn, zodat het zich ook vertaalt in je professionele en sociale leven.

Vitamine B6 kan u helpen door serotoninespiegels in uw bloedbaan te verhogen, uw humeur hoog te houden en aandoeningen te voorkomen. ( 106 )

Omdat het betrokken is bij de hormoonproductie in de hersenen, kan het effectief stemmingsstoornissen behandelen die worden veroorzaakt door tekortkomingen in de neurotransmitterfunctie samen met foliumzuur. ( 107 , 108 )

Vitamine C bestrijdt ook stress en vermoeidheid om je humeur te verbeteren. ( 109 )

Asperges helpen ook om je humeur te verbeteren door slapeloosheid te behandelen en een betere slaap te bevorderen. ( 110 )

 

Asperge en immuunondersteuning

 

Ondersteunt het immuunsysteem

 

Een sterk immuunsysteem is noodzakelijk omdat je het nodig hebt om ziektes en schadelijke vreemde lichamen te bestrijden.

Als het wordt aangetast, kun je merken dat je vatbaar wordt voor allerlei soorten ziekten.

Asperges kunnen uw immuunsysteem helpen door zijn verschillende voedingsstoffen.

Ten eerste, als je immuunsysteem is aangetast en je gestrest bent, kan vitamine C dat probleem effectief aanpakken.

Het kan ook verkoudheden en virussen voorkomen die u van tijd tot tijd kunnen treffen. ( 111 , 112 )

Omdat het een antioxidant is, vermindert het ook de schade door vrije radicalen, waardoor aanverwante aandoeningen wegblijven.

Thiamine helpt de spiertonus van de wanden van het maagdarmkanaal ondersteunen en helpt ook zoutzuur afscheiden dat nodig is voor afbraak en opname van voedingsstoffen.

Wanneer uw lichaam voedingsstoffen binnenkrijgt, kan het een betere immuniteit ontwikkelen.

Evenzo hebben onderzoeken een verband gelegd tussen lage vitamine A-niveaus en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. ( 113 )

 

Spiergezondheid

 

Je spieren zijn essentieel voor je algehele gezondheid en conditie.

Spierpijn of spierzwakte zal u ervan weerhouden om uw best te doen in dagelijkse activiteiten.

Asperges heeft verbindingen die de spiergezondheid kunnen verbeteren, en het magnesium in asperges is vooral effectief bij de bestrijding van fibromyalgie, die wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn in de spiergebieden.

Toenemende magnesiumconsumptie bleek pijn en gevoeligheid te verminderen en tegelijkertijd immuunbloedmarkers te verbeteren. ( 114 )

Calcium is betrokken bij de afgifte van neurotransmitters in de hersenen die de spierbeweging regelen en ook de afgifte van glucose in de bloedbaan regelen, welke spieren energie nodig hebben. ( 115 )

 

Asperges en de schildklier

 

Beschermt de schildklier

 

Uw schildklier is van cruciaal belang voor het behoud van uw gezondheid.

Het is verantwoordelijk voor het afscheiden van thyroxine en andere schildklierhormonen, die verschillende belangrijke alledaagse lichaamsfuncties besturen, zoals eetlust, slaap en temperatuur.

Als uw schildklier niet goed functioneert en te weinig of te veel hormonen afscheidt, wordt uw lichaam negatief beïnvloed, bijvoorbeeld spierzwakte, geïrriteerdheid, vermoeidheid, gewichtstoename of -verlies, onregelmatige menstruatie, slaapproblemen en meer.

Asperges heeft selenium, een tekort dat kan leiden tot problemen met de schildklier. ( 116 )

Het beschermt de klier effectief, regelt de productie van zuurstof erin en beschermt schadelijke ziekteverwekkende antilichamen. ( 117 )

 

Asperges kopen en bewaren

 

U bent misschien niet zeker over de beste manier om asperges te kopen en te behouden.

Je wilt niet naar de winkel gaan om het te kopen, alleen maar om te ontdekken dat het niet de elegante, heerlijke soort is waar Caesar Augustus zo van hield.

Ook wil je niet dat je geld en verwachtingen worden verspild omdat het slecht ging.

Hier zijn enkele waardevolle tips om ervoor te zorgen dat u het goed doet:

 

Hoe de beste asperges te kiezen

 

Hoe te kiezen voor asperges

 

Wanneer u op de markt bent en probeert te beslissen welk type asperges u de beste smaak en voordelen zullen geven, moet u een paar specifieke indicatoren in gedachten houden.

Asperges heeft een korte houdbaarheid, dus u wilt de meest verse soort selecteren die beschikbaar is.

Kijk goed naar alle spruiten zodat je weet hoe ze eruit zien en aanvoelen.

Als de asperge recht, mollig en stevig is, is dat een goed teken. Vermijd diegenen die gemakkelijk buigen zonder te splijten.

De uiteinden van aspergespruiten moeten stevig gesloten zijn en een donkergroene of paarsachtige tint hebben.

Droge tips of een gele tint geven aan dat deze verouderd is of niet van de beste kwaliteit. ( 118 )

Kies geen diegenen die verdord, gevlekt of onzuiver zijn.

Blijf uit de buurt van planten met bloemen, wat een teken is dat het zijn optimale niveau van versheid voorbij is. ( 119 )

Als de uiteinden van je stelen droog of gebarsten zijn, blijf zoeken.

Vocht moet duidelijk zijn in de stelen. ( 120 )

Of je nu dunne aspergestengels wilt of de dikkere soorten hangt af van hoe je het lekker vindt: dunne speren zijn over het algemeen zoeter en malser, terwijl dikkere speren vleziger zijn en een meer geconcentreerde aspergesmaak hebben. ( 121 )

Dunne exemplaren zien er misschien beter uit als ze zijn uitgezet, maar als je hetzelfde betaalt voor elke bos, geven de grotere je meer voedsel.

Weet welk soort asperges u wilt kopen.

De groene zijn over het algemeen de meest voorkomende en vezelige; de paarse hebben een hoog gehalte aan antioxidanten, een laag vezelgehalte en zijn zoeter; de witte zijn min of meer hetzelfde als de groene, behalve dat ze een lagere voedingswaarde hebben omdat ze niet door fotosynthese gaan en duurder zijn omdat ze veel moeilijker te produceren zijn. ( 122 )

 

Hoe Asperges te bewaren

 

Hoe behoud je zijn frisheid?

Je hebt misschien gedacht dat het, omdat het een droge groente is, buiten of in de voorraadkast kan worden bewaard, maar omdat het relatief snel zijn versheid verliest, is het het beste idee om het in een koelkast te bewaren, zodat het een paar dagen goed blijft. ( 123 )

Een nog beter idee is om het in los plastic te wikkelen voordat je het opslaat.

Om de versheid te behouden, snijdt u de uiteinden van de asperges af en vervolgens in de koelkast.

U kunt het helpen om vocht te houden door papieren handdoeken te bevochtigen en de uiteinden ermee te bedekken. ( 124 )

Een vergelijkbare techniek die tot een week zal duren, is een centimeter van de bodem afsnijden en dompelt hem onder in een kopje water voordat hij wordt afgedekt en gekoeld.

Het water kan na een tijdje troebel worden; als dit gebeurt, moet u het vervangen.

Asperges kunnen ook worden bewaard.

Het is misschien niet mogelijk om het voor 100 procent vers te houden, maar het kan nog steeds redelijk goed smaken en voedzaam zijn.

Vries het eerst in met zout water of citroensap.

Spreid het uit op een schaal en laat het een half uur in de koelkast staan, waarna je de overtollige vloeistof kunt aftappen en de bevroren asperges in vriesveilige containers kunt leggen.

Om het te drogen, snijd de randen af ​​en deel de asperges in 1 “stukken zodat het gelijkmatig droogt.

Stoom-blancheer ze gedurende drie of vier minuten en gebruik dehydratatietrays om ze te drogen.

U kunt ook overwegen om het in de oven te drogen.

Je hebt altijd de mogelijkheid om ook te zouten, te pekelen, in te pakken of lacto-fermenterende asperges.

Deze methoden geven je niet de oorspronkelijke smaak van asperges, maar ze zijn voldoende dichtbij en kunnen het proberen waard zijn! ( 125 , 126 )

 

Hoe Asperges te reinigen

 

Voordat je asperges kookt, wil je zeker weten dat je je aspergekiemen goed hebt schoongemaakt.

Ze zijn meestal vrij van pesticiden, maar er is altijd het gevaar dat grit en andere bacteriën je lichaam binnendringen als je ze niet goed schoonmaakt.

Spoel het eerst onder schoon en koel water totdat al het vuil is weggespoeld.

Breek de droge uiteinden van de hoofdsteel af.

Gebruik vervolgens keukenhanddoeken om ze te drogen.

Als je asperge een dikke en taaie buitenlaag heeft die je niet lekker vindt, pel deze eraf. ( 127 , 128 )

 

Hoe meer asperges in uw dieet te integreren

 

Hoe meer asperges in uw dieet te integreren

 

Als je asperges hebt geprobeerd, maar het niet lekker vond, was het waarschijnlijk niet goed gaar.

Weinig dingen zijn erger dan vochtige, te gaar of niet-gekruide asperges, maar je kunt het goed doen, en dat kan ertoe leiden dat asperges favoriet worden.

Een veel voorkomende fout die u moet voorkomen, is dat u niet de juiste maat asperges krijgt.

Hoewel je meer bezorgd moet zijn om kwaliteit dan om maat, moet je je goed bewust zijn van het feit dat dunnere variëteiten gemakkelijk te gaar kunnen worden, terwijl dikkere rassen houtachtig van structuur en minder smaakvol kunnen zijn.

Probeer middelgrote stelen te krijgen voor de beste combinatie; als je dat niet kunt, gebruik je de dunnere asperges in een rauwe schaal, zodat je ze niet te gaar kunt bakken en de dikkere asperges kunt roosteren, schroeien of grillen om een ​​maximale smaak te behouden.

Doe geen moeite om asperges te schillen.

Het grootste deel van de stengel, behalve de uiteinden, is eetbaar en draagt ​​bij tot de smaak.

Tenzij uw asperges erg dik zijn en een taaie buitenlaag hebben, verspil geen tijd aan het schillen van de buitenkant.

Dat zal gewoon het deel van de asperges verminderen waarmee je kunt koken.

Als je de uiteinden van elke asperges niet met je handen hoeft af te hakken, doe dat dan en hak dezelfde lengte af bij alle anderen van dezelfde partij.

Omdat saaie asperges gewoon verschrikkelijk zijn om te proeven, blancheer ze voordat je gaat koken.

Dit voegt niet alleen smaak toe, maar zorgt er ook voor dat het goed gaar is, maar je wilt niet dat je asperges blijven koken nadat je het hebt geblancheerd.

Om dat te voorkomen, doopt u het in koud water.

Dat zal de asperges schokken en het kookproces stoppen en krokant houden.

Rauwe asperges kunnen ook heerlijk zijn, maar mensen bereiden het vaak te ver van tevoren voor, wat een rare, taaie smaak geeft.

Om het vers te houden, hakt of schilt u vlak voor het eten, of bewaart u het in koud water in de koelkast. ( 129 )

Asperges zijn een veelzijdig gerecht en je kunt het op veel manieren in je dieet opnemen.

Je kunt het krijgen voor ontbijt, lunch, brunch of diner.

Je kunt zelfs tussen de maaltijden door asperges snacken.

Asperges zijn meestal alleen in de lente verkrijgbaar, dus profiteer daar ten volle van en gebruik het in zoveel mogelijk gerechten!

Je kunt het in de oven, op een grill, in een pan, in de friteuse, in een soep of rauw eten.

Doe er bewust voor om meer asperges te kopen en te eten.

Wanneer u in restaurants dineert, probeer dan gezonde gerechten met asperges te kiezen.

Zorg ervoor dat u weet wat de beste manier van koken is, ongeacht de methode die u kiest, zodat uw smaakpapillen dit goedkeuren, en u wordt aangemoedigd om er meer van te eten.

Omdat er zoveel verschillende manieren zijn om het te hebben, schud je de dingen op en houd je het interessant voor je palet.

Na een paar maaltijden krijg je geen genoeg van asperges en wil je het blijven eten.

Je zult het leuk vinden voor de smaak, en je lichaam en brein zullen zeker positief reageren! ( 130 )

 

Eenvoudige recepten

 

Asperges zijn een heerlijke groente om mee te koken.

Zoals hierboven vermeld, kan het op verschillende manieren worden voorbereid.

Als je er niet te veel ervaring mee hebt en iets tijd-vriendelijk en eenvoudig wilt, zijn hier enkele eenvoudige recepten.

Houd rekening met alle bovenstaande tips voordat u begint.

Oven-geroosterde asperges

Dit gerecht kan binnen vijfentwintig minuten of minder worden bereid! En het vereist niet te veel ingrediënten. U heeft het volgende nodig:

 • Een bos dunne asperges met afgesneden randen
 • Drie eetlepels olijfolie
 • Een theelepel zeezout
 • Een halve theelepel gemalen zwarte peper

De volgende drie ingrediënten zijn optioneel, maar u kunt ze toevoegen aan uw smaak om de smaak te verbeteren:

 • Een eetlepel citroensap
 • Een teentje gehakte knoflook
 • Anderhalve lepels geraspte kaas, bij voorkeur Parmezaanse kaas

De stappen zijn ongelooflijk eenvoudig.

Verwarm eerst uw oven voor op 425 graden Fahrenheit of 220 graden Celsius, zodat het perfect is om uw asperges te roosteren.

Deze voorbereiding duurt slechts ongeveer tien minuten.

Plaats je asperges in een mengkom en laat de olijfolie van boven druipen.

Gooi het rond om alle delen van de speren te bedekken.

Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe: zout, peper en knoflook, en kaas indien u dat wenst.

Haal de ovenschaal eruit en plaats de asperges voorzichtig zonder te overlappen.

Afhankelijk van hoe dik de stengels zijn, bak je twaalf tot vijftien minuten in de oven.

Haal het eruit, strooi wat citroensap en voila! ( 131 )

Ontbijtasperges en eieren

Dit is een heel eenvoudig recept voor als je te laat bent en een snel ontbijt moet samenstellen.

Je hebt alleen deze ingrediënten nodig:

 • Vijf of zes stelen asperges
 • Een theelepel olijfolie
 • Een kwart theelepel zout
 • Twee eieren
 • Een beetje peper naar boven
 • Een kwart kopje kaas (geit, blauw, Parmezaanse kaas, mozzarella of cheddar)

Verwijder eerst de houtachtige bodems van de asperges.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en besprenkel de olijfolie.

Voeg vervolgens de asperges en zout toe.

U moet de koekepan schudden om de asperges mooi te coaten en te kruiden.

Het moet ongeveer vier of vijf minuten gaar zijn om zacht te worden.

Zodra dat is gebeurd, strooi de asperges gelijkmatig over de pan en knip de eieren erover.

Strooi de kaas ook, als u wilt, verminder het vuur en dek het af.

Het duurt ongeveer acht tot twaalf minuten voordat de eieren klaar zijn.

Voeg voor het serveren verse peper toe.

Het werkt heel goed met een stuk knapperig, geroosterd brood. ( 132 )

Gegrilde asperges in dilleboter

Dit is weer een eenvoudig te volgen recept en het is een geweldig bijgerecht voor een brunch, lunch of zelfs diner.

U heeft de volgende ingrediënten nodig:

 • Eén pond speren van de asperges
 • Twee eetlepels gesmolten boter
 • Een eetlepel verse dille (of anders een theelepel gedroogde dille)
 • Een teentje gehakte knoflook
 • Een kwart theelepel gekraakte zwarte peper
 • Fijn verscheurde Parmezaanse kaas

Om te beginnen, breek en gooi de bosrijke randen weg.

Plaats de asperges in een mengkom en voeg boter, dille, knoflook en peper toe.

Gooi het goed om alle zijden van de asperges te coaten en kruiden.

Als je een houtskoolgrill hebt, plaats de asperges dan op middelzware houtskool zonder te bedekken.

Als je een gasgrill hebt, verwarm deze dan voor je hem op matig vuur zet.

Grill ongeveer zeven tot tien minuten, afhankelijk van de grootte.

Draai het van tijd tot tijd om het gelijkmatig te grillen.

Leg het op een schaal als je klaar bent en strooi de kaas erover.

Dat is alles wat er is! ( 133 )

Aspergesoep

Voor deze mooie soep heb je nodig:

 • Twee pond asperges
 • De lichtgekleurde delen van twee prei, gehakt
 • Een grote roodbruine aardappel, gepeld
 • Twee kwart gallon laag-natrium kippenbouillon
 • Een fijn gesneden middelgrote ui
 • Drie teentjes gesneden knoflook
 • Vier ons verse spinazieblaadjes
 • Twintig verse basilicumbladeren
 • Een kwart kopje zware slagroom
 • Twee eetlepels olijfolie
 • Twee eetlepels vers citroensap
 • Zout en gemalen witte peper naar smaak

U kunt overweldigd worden door de lijst met ingrediënten, maar u kunt deze eenvoudig thuis vinden, en de aanwijzingen zijn vrij eenvoudig.

Het leuke van dit recept is dat je de randen niet hoeft weg te gooien.

Snijd je aspergestelen bij, plaats de houtachtige uiteinden met de kippenbouillon en breng het aan de kook.

Verlaag vervolgens het vuur en laat het tien minuten pruttelen.

Verwijder vervolgens de pan en gooi de stengels weg.

Verwarm in een andere pan de olijfolie en fruit de prei, knoflook en ui met het zout en de peper.

Voeg vervolgens de in blokjes gesneden aardappel en de bouillon toe en bewaar hem totdat de aardappelen gaar zijn.

Voeg vervolgens de rest van de asperges toe en kook deze ongeveer vijf minuten.

Voeg dan de basilicum en de spinazieblaadjes toe en voeg na een minuut room en meer zout en peper toe.

Verwijder het van het vuur en gebruik een mixer, keukenmachine of blender om de soep af te maken.

Geef het door een fijne zeef.

Serveer het warm of koel het in ijswater.

U kunt room toevoegen voor extra smaak. ( 134 )

 

Assparagus voorzorgsmaatregelen

 

Voorzorgsmaatregelen

 

Het consumeren van te veel asperges kan negatieve effecten hebben en je moet bepaalde voorzichtige maatregelen nemen.

Voor sommige mensen kan het in kleine hoeveelheden slecht voor je zijn.

Veel mensen ervaren allergische reacties op andere groenten van de lily-familie, zoals uien en prei.

Als u een van hen bent, kunt u ook allergisch zijn voor asperges.

Een milde allergie kan uw huid en ogen irriteren, huiduitslag of maagklachten veroorzaken.

Een ernstigere allergische reactie kan een verstopte neus, zwelling, piepende ademhaling, astma, krampen, diarree, duizeligheid of netelroos betekenen. ( 135 )

Voor sommige mensen met overgevoeligheid voor reuk kan asperge resulteren in stinkende urine.

Dit kan een onaangename ervaring zijn. ( 136 )

Omdat asparagus een diureticum is en de lithiumspiegels in het lichaam kan verhogen, kunt u schadelijke effecten ondervinden van een hoge lithiumconcentratie als u te veel eet.

Er zijn veel van dergelijke effecten, zoals misselijkheid, diarree, duizeligheid, spierzwakte, vermoeidheid, gewichtstoename, zwelling, fijne tremoren, frequent urineren en uitdroging.

Het kan ook leiden tot huidaandoeningen, zoals acne of psoriasis, een onregelmatige hartslag, of verergeren schildklierproblemen.

Overmatige consumptie kan ook de ontwikkeling van een foetus in de baarmoeder of giftige moedermelk schaden.

Asperges worden vaak gebruikt voor anticonceptie in de geneeskunde, dus het is bekend om hormonale evenwichten te veranderen.

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, moeten dit in grote medicinale hoeveelheden vermijden. ( 137 , 138 )

 

Conclusie

 

Asperges zijn op veel manieren duidelijk zeer heilzaam.

Afgezien van de voordelen voor de gezondheid, het is heerlijk, gemakkelijk om mee te koken en heeft weinig bijwerkingen.

Als je bedenkt hoe het zo gunstig kan zijn voor je gezondheid en welzijn, moet je proberen er meer van te hebben.

Het is misschien niet de eerste groente waar je aan denkt bij het bereiden van lunch of diner, maar probeer het aan je dieet toe te voegen.

Je lichaam zal je later bedanken met een goede gezondheid!