Voedsel

AARDBEIEN 29 GEZONDE EN INTERESSANTE FEITEN 

AARDBEIEN 29 GEZONDE EN INTERESSANTE FEITEN 

  • Wat zijn aardbeien
  • Geschiedenis
  • Hoe aardbeien groeien
  • rassen
  • Interessante feiten
  • Voedingswaarde
  • Gezondheidsvoordelen van aardbeien
    • Aardbeien en vrije radicalen
    • Hartziekten en aardbeien
    • Brain Health
    • Huidgezondheid
    • Aardbeien en kanker
    • Aardbeien en zwangerschap
    • Bot gezondheid
    • Aardbeien en diabetes
    • Aardbeien en spijsvertering
    • Aardbeien en PMS-symptomen
    • Aardbeien en epilepsie
    • Aardbeien en vitamine-absorptie
    • Schildkliergezondheid
    • Aardbeien en metabolisme
    • Aardbeien en spieren
    • Stemming en emotionele stoornissen
    • Aardbeien en nieraandoeningen
    • Evenwicht van vloeistoffen in je lichaam
    • Ogen Gezondheid
    • Aardbeien en dubbele punt
    • Aardbeien en mannelijke vruchtbaarheid
    • Aardbeien en vezels
    • Aardbeien en gewichtsverlies

Wat zijn aardbeien

 

Waar denk je aan als je het woord “aardbei” hoort?

De weelderigheid van de vrucht, zijn zoete, pittige smaak, zijn schitterende kleur, of zijn schattige hartvorm?

Of de vele voordelen voor de gezondheid die het biedt?

Dit rode fruit is misschien klein, maar de redenen om het te eten zijn talrijk.

Het is de meest geprefereerde vrucht van allemaal onder kinderen van zeven tot negen jaar oud, maar het is zeker ook een populaire keuze bij volwassenen.

Het is niet alleen heerlijk en gemakkelijk te eten, maar het kan ook op veel verschillende manieren worden gebruikt: het kan worden gebruikt in desserts, doordrenkt met bepaalde zuivelproducten, gebeitst of gebruikt voor smaakstoffen, gedoopt in room of chocolade of worden gegeten in een aantal verschillende, heerlijke manieren.

Je zou kunnen denken dat iets dat zo goed smaakt, onmogelijk goed voor je kan zijn, maar aardbeien zijn een van de beste vruchten voor je gezondheid en welzijn.

Aardbeien worden overal ter wereld geproduceerd, waarbij de Verenigde Staten de grootste producent en consument zijn.

Hoewel het een meerjarige plant is, doet het het niet goed onder vriestemperaturen. Daarom produceren verschillende Europese landen in de winter aardbeien met behulp van kastechnologie.

Hierdoor zijn aardbeien op de meeste plaatsen bijna het hele jaar door op de markt te vinden.

Dit betekent dat u op elk moment van het jaar min of meer van aardbeien kunt genieten! ( 1 )

 

geschiedenis-aardbeien

 

Geschiedenis

 

Waar kwamen aardbeien vandaan?

Wanneer begonnen mensen ze te eten?

We kennen de woorden van dichters als Ovidius en Vergilius dat zelfs oude Romeinen van aardbeien hebben genoten, maar misschien alleen vanwege hun esthetische en medicinale kwaliteiten.

Ze geloofden dat aardbeien het antwoord waren op veel van de kwalen die mensen teisterden.

Vanwege de rode kleur en de hartvorm hebben ze het zelfs gebruikt als symbool voor Venus, de godin van de liefde.

In middeleeuwse kathedralen en kerken kunt u zelfs aardbeien zien die in pilaren zijn gesneden om gerechtigheid te vertegenwoordigen.

Sinds de jaren 1300, toen de Fransen aardbeien uit het wild naar hun tuin brachten , hebben Europeanen deze aromatische vruchten geteeld, maar de soorten die we vandaag op de markt zien, zijn een hybride variëteit.

Europese aardbeien waren meestal kleiner en minder smaakvol dan die in de Nieuwe Wereld.

In 1624 werd de Virginia-aardbei meegenomen naar Frankrijk.

Toen in 1712 een grotere variëteit uit Chili door een marineofficier naar Frankrijk werd gebracht.

Deze twee variëteiten werden beide op grote schaal verbouwd en er ontstonden al snel kruisingen die aanleiding gaven tot de aardbeien die we tegenwoordig kennen en waar we van houden.

In de 18e eeuw werden deze tuinaardbeien vanuit Frankrijk naar Amerika geëxporteerd en begon de teelt in de vroege negentiende eeuw in de Verenigde Staten.

Een van de bekendste cultivars in Amerika was “Hovey”, ontwikkeld door plantenveredelaar Charles Hovey in 1838.

Sindsdien zijn de fokkerij en selectie van aardbeien, onderzoeks- en ontwikkelingstechnieken en de algehele productie en consumptie van aardbeien over de hele wereld verbeterd.

Sommige mensen beweren dat aardbeien hun naam te danken hebben aan de grassprieten waarop de jeugd van Engeland wilde aardbeien verkocht.

Anderen beweren dat het woord afkomstig is van ‘bezaaid fruit’, omdat de vruchten op de grond zijn uitgespreid terwijl ze zich verspreiden op hun lopers.

Sommigen zeggen zelfs dat de naam komt van het feit dat veel telers tijdens het koude seizoen stro gebruiken voor mulch. ( 4 , 5 , 6 )

 

how-aardbeien-grow

 

Hoe aardbeien groeien

 

Aardbeien zijn vrij eenvoudig te kweken.

Als je niet helemaal naar de markt wilt als je aardbeien wilt, wil je misschien wat aardbeienplanten thuis kweken!

De beste tijd om ze te planten is lente of herfst, afhankelijk van het plaatselijke klimaat.

Aardbeien gedijen in rijke, vruchtbare grond, zodat je compost of mest kunt mengen voordat je gaat planten.

Doe dit vooral als de grond is vervuild met lood of andere dergelijke chemicaliën.

De meeste soorten aardbeien groeien beter wanneer er ten minste acht uur aan zonlicht wordt blootgesteld, maar een soort met de naam “alpenaardbeien” kan in halfschaduw worden gekweekt.

Zij geven de voorkeur aan een mild zure grond met een pH tussen 5,5 en 6,8.

Als de grond waarin je woont meer basisch van aard is of als je geen tuin hebt, overweeg dan het planten in potten of andere containers.

Let er bij het planten van aardbeien op dat je niet te dicht bij elkaar plant.

Plant elke verschillende plant ongeveer achttien centimeter van de anderen af.

Als je variëteiten plant die niet veel hardlopers produceren, kun je ze zelfs op een afstand van slechts zes centimeter plaatsen.

Als je aardbeien in rijen laat rijpen, plaats je elke rij ongeveer dertig centimeter van de andere rij om de planten gemakkelijker te verzorgen en de bessen te oogsten.

Graaf een gat dat groot genoeg is voor de wortels van de plant; spreid dan de wortel uit in het gat en zie dat de kroon op de grond rust.

Als de kroon onder de grond is, komen de bladeren, bloemen en vruchten niet omhoog en kunnen de aardbeiplanten rotten; als de kroon te ver boven de grond is, kunnen de planten vocht verliezen en verwelken.

Zorg ervoor dat de planten stevig zijn geplaatst en onthoud goed water.

Als je de ruimte hebt, doe dit dan op verhoogde bedden.

Leg landschapsweefsel onder het bed en omring het met rotbestendig hout aan de zijkanten.

Maak het bed hoger dan acht centimeter en ontwerp een breedte van maximaal drie voet.

Vul vervolgens het bed met een combinatie van een derde compost en tweederde bovengrond.

Start dan hetzelfde proces als hierboven vermeld.

Houd er rekening mee dat het planten van aardbeien op de grond maakt ze kwetsbaar voor slakken en schimmels.

Rond de tijd dat het fruit begint te rijpen, kunnen slakken gaten in de bessen kauwen en het gewas vernietigen.

Als u dat probleem ervaart, wilt u misschien overschakelen op plastic mulch in plaats van organische mulch.

Snoei ook het gebladerte van de planten om ze te beschermen tegen schimmelziekten die de bladeren kunnen aantasten.

Om te voorkomen dat vogels de bessen eten, bedek de plant dan met licht gaas zodra het rijpingsproces begint.

Als u geen tuinruimte hebt om aardbeien te laten groeien, kunt u altijd containers gebruiken.

Aardbeien hebben geen diepe wortels, dus door een doos of vat met aarde te vullen, kun je je eigen aardbeien laten groeien.

Natuurlijk is een grote container het beste om mee te werken, hoewel deze niet helemaal gevuld hoeft te worden met aarde.

In feite kunt u het onderste derde deel vullen met lege flessen en potten en dat afdekken met landschapsweefsel voordat u grond toevoegt.

Door dit te doen, kunt u uw container licht genoeg houden om rond te bewegen om het beste zonlicht te krijgen of slecht weer te voorkomen.

Aardbeien kunnen zelfs groeien in aardbeienpotten, hangende manden of bloembakken!

Koop manden die bekleed zijn met kokos of veenmos, of je kunt zelfs mandjes krijgen die automatisch water geven.

Je kunt aardbeiplanten dichter bij elkaar planten dan je normaal zou doen.

Vanwege de nadelen van deze techniek over het planten van aardbeien in de grond, moet u bepaalde stappen nemen om uw planten te beschermen.

Misschien wilt u druppelirrigatie of soaker-slangen gebruiken om ervoor te zorgen dat er voldoende water wordt verstrekt aan de planten, of wilt u misschien waterabsorberende kristallen op de grond plaatsen.

Om de paar weken zou het een goed idee zijn om een ​​meststofoplossing te gebruiken om de plantengroei te bevorderen.

Afhankelijk van het weer en het seizoen, kunt u ook de locatie van de containers variëren. ( 7 , 8 , 9 )

 

rassen-aardbeien

 

rassen

 

Aardbeien zijn er in honderden verschillende soorten, maar ze kunnen allemaal worden onderverdeeld in drie verschillende soorten: aardbeien met een jaartal, aardbeien voor een dag en dagneutrale aardbeien.

Aardbeien die in de maand juni worden gegeten, zijn het populairst.

Aardbeien van deze planten worden meestal geoogst in de maand juni, en zo krijgt het zijn naam.

Niettemin kunnen de variëteiten worden geclassificeerd als “vroeg seizoen”, “vroeg middenseizoen”, “middenseizoen”, “laat middenseizoen” en “laat seizoen”, afhankelijk van de tijd van de lente of de zomer, het fruit. wordt meestal geoogst.

Juni-dragende variëteiten dragen meestal tot twee of drie weken vruchten en produceren bessen van de grootste grootte in vergelijking.

De meeste zijn tuinaardbeien, waaronder Benicia, Camarosa, Camino Real, Chandler, Hood, Sweet Charlie, Ventana, Lucia en Ruby June.

Aardappelen die altijd in productie zijn, produceren maximaal drie oogsten per jaar als de omgevingsomstandigheden gunstig zijn.

Meestal worden ze twee keer geoogst, een keer in het voorjaar en een keer in de late zomer of vroege herfst.

Everbearing rassen hebben minder hardlopers dan juni-dragende rassen.

Ze worden vaak geplant in gebieden waar er niet voldoende ruimte is.

Dagneutrale variëteiten worden ook geplant waar de ruimte beperkt is.

De term “dagneutraal” is afgeleid van de lichtgevoeligheid van deze planten.

Ze verschillen van de andere twee soorten, omdat de aardbeien die ze produceren vrij klein van formaat zijn, vaak kleiner dan één inch in lengte of diameter.

Ook in tegenstelling tot de andere twee soorten produceren dagneutrale aardbeienplanten vanaf het eerste jaar dat ze worden geplant een goede opbrengst.

Ze fruiten wanneer de temperatuur ideaal is, wat voor hen ongeveer 35 ° tot 85 ° F is.

Daarom zorgen dagneutrale aardbeiplanten het hele jaar door voor een constante aanvoer van aardbeien, behalve wanneer de vorst invalt.

Een paar voorbeelden van dagneutrale aardbeienrassen zijn Albion, Aromas, Keoki, Monterey, Portola, Seascape en Sweet Ann. ( 10 , 11 )

 

interessante-feiten-aardbeien

 

Interessante feiten

 

  • Aardbeien zijn eigenlijk leden van de Rosaceae, of rozenfamilie! Ze zijn de eetbare vruchten van het zoetgeurende plantengeslacht Fragaria.
  • Aardbeien zijn niet echt bessen, maar accessoire vruchten, wat betekent dat het vlees van de aardbei afkomstig is van aangrenzend weefsel buiten de carpel.
  • Aardbeien zijn de enige vruchten met zaden aan de buitenkant. Elk van deze ‘zaden’, die meer dan tweehonderd zijn, is eigenlijk een van de eierstokken van de bloem, met een zaad eromheen.
  • Van alle vruchten zijn aardbeien de eerste die elk voorjaar rijpen.
  • Madame Tallien, een in Frankrijk geboren Franse prominente vrouw aan het hof van keizer Napoleon, baadde in aardbeiensap. Ze gebruikte telkens ongeveer tweeëntwintig kilo verse aardbeien.
  • In België is een heel museum gewijd aan aardbeien. In Le Musee De La Fraise kun je de geschiedenis van aardbeien leren, hoe ze worden verbouwd en producten kopen die zijn gemaakt van lokale aardbeien, zoals jam en bier. Als je van aardbeien houdt, kom dan langs! ( 12 )
  • Je hebt misschien het gewone kleine type aardbeien gezien of opgegeten, maar soms zijn ze in veel grotere maten verkrijgbaar, tot tien centimeter lang.
  • Californië produceert 83 procent van de Amerikaanse bessenproductie op meer dan 24.500 hectare, wat neerkomt op ongeveer twee miljard pond aardbeien per jaar. Als elk van die bessen van begin tot einde werd geplaatst, zou het een lijn vormen die vijftien keer de wereld rond zou gaan.
  • In Frankrijk drinken traditionele jonggehuwden op de dag van hun bruiloft een romige aardbeiensoep als ontbijt. Aardbeien worden beschouwd als afrodisiaca en daarom nuttig voor een pas getrouwd stel.
  • 94 procent van de huishoudens in de Verenigde Staten consumeert aardbeien! Een gemiddelde Amerikaan eet elk jaar zo’n drieënhalve kilo verse aardbeien.
  • Het populaire aardbeien shortcake dessert werd uitgevonden toen Amerikaanse Indianen de kolonisatoren introduceerden bij aardbeien. De Indianen zouden de bessen mengen met maïsmeel en het bakken; na het uitproberen van deze combinatie, probeerden de Europese kolonisatoren hun hand en kwamen met aardbei shortcake!
  • Aardbeien zijn een van de weinige plantaardige voedingsmiddelen waarvan het hele genoom in kaart is gebracht. ( 13 )
  • De oude Romeinen geloofden dat aardbeien een aantal aandoeningen konden helpen genezen, van slechte adem tot depressie tot chronische flauwvallen tot koorts en keelpijn.
  • De staat Delaware viert de Strawberry Week van 21 mei tot 27 mei elk jaar, wanneer alle schooldistricten deelnemen aan een soort van festival.
  • Er is geen Amerikaanse of Canadese provincie die geen aardbeien produceert! (14, 15 , 16  )

 

Voedingswaarde

 

Aardbeien zijn vol van goedheid, die ze ontlenen aan alle voedingsstoffen die ze bevatten.

Ze bevatten veel belangrijke vitamines en mineralen en bevatten veel verschillende aminozuren.

Hieronder worden de voedingsstoffen weergegeven die aanwezig zijn in aardbeien en het percentage van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor elke voedingsstof die kan worden verkregen door het eten van een volledige kop verse aardbeien.

Belangrijkste voedingsstoffen

  • 6 calorieën (2%)
  • 1 gram Proteïne (2%)
  • 5 gram totaal vet (1%)
  • 8 milligram Omega 3 vetzuren
  • 137 milligram Omega 6 vetzuren
  • 7 gram koolhydraten (4%)
  • 3 gram voedingsvezels (12%)
  • 4 gram suiker

mineralen

  • 3 milligram Calcium (2%)
  • 6 milligram ijzer (3%)
  • 8 milligram Magnesium (5%)
  • 5 milligram fosfor (4%)
  • 233 milligram kalium (7%)
  • 2 milligram zink (1%)
  • 1 milligram koper (4%)
  • 6 milligram mangaan (29%)
  • 6 microgram selenium (1%)
  • 7 microgram fluoride

vitaminen

  • 4 milligram Vitamine C (149%)
  • 4 milligram Vitamine E (2%)
  • 3 microgram vitamine K (4%)
  • 6 milligram Niacine (3%)
  • 1 milligram Vitamine B6 (4%)
  • 5 microgram foliumzuur (9%)
  • 2 milligram Pantothenic Acid (2%)
  • 7 milligram Choline

Aminozuren

  • 2 milligram Tryptofaan
  • 4 milligram Threonin
  • 3 milligram isoleucine
  • 7 milligram Leucin
  • 5 milligram Lysine
  • 0 mg Methionine
  • 1 milligram Cystine
  • 9 milligram Fenylalanine
  • 4 milligram Tryrosine
  • 9 milligram Valine
  • 6 milligram Arginine
  • 2 mg Histidine
  • 2 mg Alanine
  • 226 milligram asparaginezuur
  • 149 milligram Glutaminezuur
  • 5 milligram Glycine
  • 4 milligram Proline
  • 0 milligram Serine

 

Gezondheidsvoordelen van aardbeien

 

Aardbeien en vrije radicalen

 

Aardbeien zijn een ongelooflijk rijke bron van verschillende antioxidanten.

Ze bevatten flavanolen, galluszuur, quertecine en vele andere antioxidanten ( 19).

Ze hebben ook opmerkelijke hoeveelheden vitamine C, vitamine A en mangaan ( 20 ).

De reden waarom antioxidanten zo belangrijk zijn voor uw gezondheid, is hun functie bij het elimineren van vrije radicalen in het lichaam.

Vrije radicalen vormen zich in het proces van oxidatie en hebben een ontbrekend elektron; deze onstabiele radicalen kunnen heel wat problemen veroorzaken in het lichaam, voornamelijk als gevolg van ontstekingen.

Van opgroeien tot chronische ziekten, accumulatie van vrije radicalen kan veel schade veroorzaken, maar antioxidanten stabiliseren vrije radicalen en verlichten oxidatieve stress .

Hierdoor wordt het aantal vrije radicalen in uw lichaam gereguleerd en kunt u een gezond leven blijven leiden.

 

hart-en vaatziekten-and-aardbeien

 

Hartziekten en aardbeien

 

Een van de belangrijkste manieren waarop antioxidanten het lichaam beschermen, is door het niveau van ontsteking in het lichaam te verlagen, wat een belangrijke oorzaak van hartaandoeningen is ( 21 ).

Oxidatieve stress beschadigt je lichaam en kan vooral zwaar zijn voor je hart.

Antioxidanten bestrijden het oxidatieve proces en beschermen uw hart tegen de daaruit voortvloeiende schade ( 22 ).

Bovendien verlaagt het de niveaus van lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid, wat kan leiden tot een opeenhoping van plaque in de bloedvaten en gevaarlijke bloedstolsels kan veroorzaken die mogelijk de doorgang van bloed naar het hart, de hersenen of andere organen kunnen belemmeren.

Aardbeien hebben ook vezels en uit onderzoek is gebleken dat een vezelrijk dieet de kans op hartaandoeningen tot 40% kan verminderen ( 23 ).

Daarom kunnen de kansen op een hartaandoening aanzienlijk verminderen als u meer aardbeien aan uw dieet toevoegt.

 

Brain Health

 

Zonder een gezond, goed functionerend brein om het aan te vullen, heeft een fit lichaam nauwelijks enig nut.

Naarmate je ouder wordt, kunnen je mentale vermogens afnemen en zul je merken dat je voor cognitieve achteruitgang staat.

Geheugenverlies, slechte coördinatie en neurodegeneratieve ziekten vertegenwoordigen een slecht beeld.

Door regelmatig aardbeien te eten, kunt u uzelf beschermen tegen ongezonde hersenveroudering.

Aardbeien hebben veel flavanols, met name anthocyanines, die goed zijn voor je hersenen.

Studies hebben een verband aangetoond tussen de consumptie van bessen en een vermindering van oxidatieve schade in de hersenen, wat bewijst dat de antioxidanten in aardbeien je hersenen jong en alert kunnen houden ( 24 ).

Ook mangaan speelt een belangrijke antioxidantrol in uw hersenen en stimuleert ook neurotransmitters om sneller en efficiënter impulsen te kunnen geven ( 25 ).

 

aardbeien-en-skin-health

 

Huidgezondheid

 

Het belang van een gezonde huid moet niet worden onderschat.

Een slechte huid is niet alleen lichamelijk ongelegen door jeuk of pijnlijk te zijn, maar kan ook alle aspecten van je leven belemmeren.

Het kan uw zelfrespect beïnvloeden, professionele kansen afremmen en uw sociale leven moeilijker maken.

Naarmate je ouder wordt, kunnen vervuilers en andere factoren, zoals stress, een slecht dieet en blootstelling aan UV-straling, je huid sneller verouderen dan normaal.

Aardbeien, met hun antioxidanten en vetzuurgehalte, kunnen ontstekingen en veroudering van de foto bestrijden om je een stevige, jeugdige huid te geven ( 26).

Vitamine A en vitamine C hebben een scala aan functies voor de gezondheid van de huid, zoals het reguleren van hydratatie, talgproductie en collageensynthese ( 27 ).

Met name vitamine C vermindert plekken, maakt de huid elastischer en voorkomt huiduitslag ( 28 ).

 

Aardbeien en kanker

 

Kanker is een eng woord en het wordt van dag tot dag een harde realiteit voor steeds meer mensen over de hele wereld.

Kanker treedt op wanneer er sprake is van een snelle en abnormale groei van cellen in bepaalde delen van het lichaam.

De behandelingen voor kanker zijn niet absoluut en zijn vaak duur en pijnlijk.

Het voorkomen van kanker is een veel betere optie en een die kan worden bereikt met behulp van aardbeien.

Onderzoek heeft aangetoond dat aardbeien de vorming van kankercellen vanaf het begin kunnen remmen en ook de snelheid van groei en uitbreiding van kankertumoren kunnen belemmeren ( 29 ).

Een reden achter het succes van aardbeien bij het stoppen van kanker wordt verondersteld anthocyanines te zijn.

Een studie toonde aan dat een groep patiënten die aardbeienextracten kreeg het veel beter deed dan degenen die dat niet deden ( 30 ).

Leverkanker, darmkanker, huidkanker en andere vormen van kanker kunnen met aardbeien worden voorkomen.

 

aardbeien-en-zwangerschap

 

Aardbeien en zwangerschap

 

Een gezonde zwangerschap is belangrijk voor zowel het ongeboren kind als de moeder die dat kind draagt.

Als een zwangerschap niet verloopt zoals gepland, kan de baby geboren worden met een defect dat een negatief effect op zijn / haar leven heeft, of de veiligheid van de moeder of het kind kan worden aangetast.

Aardbeien hebben een relatief hoog folaatgehalte, wat de celfunctie bevordert en de groei bevordert.

Foliumzuur kan helpen bij het voorkomen van defecten in het brein en de wervelkolom van de baby als zwangere vrouwen het met 50 tot 70 procent consumeren.

Zonder foliumzuur in uw dieet, loopt uw ​​baby het risico om spina bifida, anencefalie en andere defecten te hebben.

Het kan zelfs nodig zijn om het kind af te breken ( 31 , 32 ).

Als je zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden, zijn aardbeien een geweldige aanvulling op je dieet ( 33 , 34 , 35 , 36 ).

 

Bot gezondheid

 

Botten ondersteunen onze algehele structuur en zijn belangrijk voor beweging, de productie van bloedcellen en de bescherming van vitale organen.

Mangaan is een zeer belangrijk mineraal voor botgroei, vooral voor kinderen, en voor volwassenen en het ouder worden.

Het is belangrijk voor het behoud van mineraaldichtheid en het voorkomen van osteoporose.

Veel postmenopauzale vrouwen hebben een tekort aan mangaan en hebben daarom zwakke botten.

Mangaan kan deze botten versterken, met name de wervelkolom, die het frame voor uw torso vormt ( 37 ).

Het hebben van gezonde botten kan je helpen comfortabel te bewegen en breuken te voorkomen.

Het kan u ook helpen pijnlijke verstuikingen door artritis te voorkomen ( 38 ).

 

aardbeien-en-diabetes

 

Aardbeien en diabetes

 

Aardbeien hebben mangaan, wat erg effectief is in het reguleren van je bloedsuikerspiegel .

Het controleert secretie en productie van insuline, wat erg belangrijk is voor de bloedglucose.

Hierdoor zijn er minder pieken en inconsistenties in uw bloedsuikerspiegel, waardoor u minder vatbaar bent voor diabetes ( 39 , 40 ).

Op dezelfde manier zijn aardbeien een rijke bron van vezels, waarvan is aangetoond dat het het proces van je spijsvertering vertraagt, waardoor koolhydraten worden afgebroken en suiker wordt opgenomen.

Niveaus van suiker in de bloedbaan worden dan gecontroleerd.

 

Aardbeien en spijsvertering

 

Tijdens het verteringsproces worden alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft geabsorbeerd.

Daarom is het spijsverteringsstelsel ook nauw verwant aan het immuunsysteem.

Als het zijn werk niet goed kan doen, zal het lichaam niet uitgerust zijn met de voedingsstoffen om te vechten tegen bacteriën, vreemde lichamen en celmutatie ( 41 ).

In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, wordt ongeveer 90 procent van serotonine geproduceerd in het spijsverteringskanaal en niet in de hersenen ( 42). Daarom beïnvloedt de gezondheid van het spijsverteringsstelsel je humeur ( 43).

De vezel in aardbeien helpt de gezonde bacteriën in de dikke darm te gedijen ( 44 , 45 ).

Foliumzuur is ook aangetoond dat het helpt bij het voorkomen van colorectale kanker ( 46 ).

Mangaan helpt bij de vertering van vet, waardoor de kans op obstipatie en darmklachten afneemt.

 

aardbeien-en-PMS-symptomen

 

Aardbeien en PMS-symptomen

 

PMS kan soms erg slecht zijn.

Humeurigheid, overgevoeligheid, eetbuien en krampen kunnen u ernstig treffen.

Eet veel aardbeien en je menstruatie zal veel gemakkelijker te verdragen zijn. ( 47)

 

Aardbeien en epilepsie

 

Epilepsie is een chronische aandoening die de hersenen beïnvloedt. Het wordt gekenmerkt door terugkerende epileptische aanvallen.

Iedereen kan op elk moment van zijn leven epilepsie ontwikkelen, hoewel het meestal voorkomt bij kinderen en ouderen.

Epilepsie belemmert niet alleen uw dagelijkse activiteiten tot op zekere hoogte, maar het vereist ook dure medische of therapeutische zorg om te behandelen en kan soms leiden tot de dood vanwege complicaties.

Onderzoek wijst uit dat lage niveaus van mangaan in de voeding een oorzaak kunnen zijn achter epileptische aanvallen ( 48 ).

Met aardbeien kun je meer mangaan in je dieet krijgen en bijdragen aan het verminderen van je kansen op het ontwikkelen van epilepsie.

 

aardbeien-en-vitamine absorptie

 

Aardbeien en vitamine-absorptie

 

Je lichaam heeft vitamines nodig om goed te kunnen functioneren.

Verschillende vitamines hebben een specifieke rol bij het handhaven van de gezondheid van uw lichaam.

Het niet krijgen van voldoende vitaminen kan leiden tot tekortkomingen die dan verschillende ziekten en aandoeningen kunnen veroorzaken.

Aardbeien geven je misschien niet alle soorten vitamine die je lichaam nodig heeft, maar ze hebben wel mangaan dat deze vitaminen kan helpen opnemen in andere voedselbronnen ( 49 ).

Mangaan helpt bij de enzymatische reacties die vitamines helpen absorberen en op de juiste manier gebruiken om de gezondheid van het lichaam te behouden.

Door regelmatig aardbeien te eten, kunt u ervoor zorgen dat uw lichaam vitamines efficiënt opneemt en voldoet aan de voedingsbehoeften.

 

Schildkliergezondheid

 

Uw schildklier neemt jodium uit het voedsel dat u eet en gebruikt het vervolgens om schildklierhormonen in uw lichaam aan te maken, op te slaan en af ​​te geven.

Deze hormonen zijn een integraal onderdeel van uw gezondheid, omdat ze van invloed zijn op bijna alle weefsels in uw lichaam en zeer belangrijk zijn voor het reguleren van de functies van uw lichaam.

Ze beïnvloeden uw ademhaling, hartslag, lichaamstemperatuur, cholesterolgehalte, lichaamsgewicht, menstruatiecyclus, spierkracht en vele dergelijke andere functies.

Aardbeien hebben mangaan, een essentieel onderdeel van thyroxine, en het helpt ook bij de homeostase van schildklierhormonen ( 50 ).

 

aardbeien-en-metabolisme

 

Aardbeien en metabolisme

 

Door het glucosemetabolisme van uw lichaam te reguleren, helpt mangaan ervoor te zorgen dat de energieniveaus van uw lichaam gezond zijn en al uw organen efficiënt functioneren ( 51 ).

Dit zorgt ervoor dat er geen overmatige glucoseophoping in het lichaam is en dat u geen hyperglycemie ontwikkelt.

Op dezelfde manier helpt kalium, dat ook voorkomt in aardbeien, in de metabolische verwerking van verschillende voedingsstoffen, zoals vetten en koolhydraten.

Daarom wordt het heel belangrijk om je lichaam te helpen gebruik te maken van alle voedingsstoffen die het binnenkrijgt.

Het helpt ook bij de eiwitsynthese, wat betekent dat het helpt uw ​​cellen te laten groeien en de weefsels regenereren ( 52 ).

 

Aardbeien en spieren

 

Kalium is nodig voor uw spieren om samentrekken en ontspannen ( 53 ).

Spiercellen hebben veel kaliumionen, dus je moet voldoende kalium in nemen om te zorgen dat je geen spieraandoeningen krijgt.

Het zorgt er ook voor dat het verbindingspad tussen je spieren en je hersenen of ruggenmerg gezond is, zodat je snelle reflexen hebt.

Het helpt u ook voorkomen dat u hypokaliëmie krijgt, wat spierkramp is ( 54 ).

Bovendien functioneert het als vasodilatator tijdens inspanning, waardoor de kracht wordt verhoogd ( 55 ).

Als u niet genoeg kalium heeft, raken uw spieren mogelijk zelfs verlamd.

Met veel aardbeien in je dieet, kun je ervoor zorgen dat je spieren fit en sterk zijn.

 

mood-and-emotionele stoornissen-aardbeien

 

Stemming en emotionele stoornissen

 

Angst en stress kunnen echt een tol van je leven zijn.

Angst kan je rusteloos maken, vol spanning en je een onrealistische kijk op het leven geven.

Stress kan bijdragen aan veel gezondheidsproblemen, zoals slapeloosheid, hoge bloeddruk, obesitas en diabetes.

Door het reguleren van bepaalde hormonen, zoals cortisol en adrenaline, kan kalium uw stress- en angstniveaus aanzienlijk verlichten ( 56 ).

Veel vrouwen lijden aan een depressie na de bevalling.

Aardbeien hebben ook veel folaat, wat uitstekend is voor het omgaan met perinatale depressie ( 57 ).

 

Aardbeien en nieraandoeningen

 

Een gezond kaliumgehalte in uw dieet is belangrijk om natrium in uw lichaam in balans te houden en zo uw nieren te helpen hun werk efficiënt te doen.

Uw nieren gebruiken een combinatie van natrium en kalium om water uit cellen in de bloedbaan te trekken en vervolgens overtollig vocht naar uw blaas te leiden.

Kaliumuitputting zou betekenen dat uw nieren niet goed zouden kunnen functioneren, wat zou kunnen leiden tot hoge bloeddruk ( 58 ).

Krijg wat van je kalium uit heerlijke aardbeien, want zonder dat je in je dieet bent, ben je vatbaar voor nierschade en vat breuken en beroertes en hartaanvallen.

 

de opstelling van de vloeistoffen-in-your-body-aardbeien

 

Evenwicht van vloeistoffen in je lichaam

 

Kalium werkt als een elektrolyt in uw lichaam ( 59 ).

Elektrolyten zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat er een juiste balans van vloeistoffen in uw cellen is, afhankelijk van de functie van elke cel.

Ze zijn ook van het grootste belang voor het overbrengen van elektrische ladingen in het zenuwstelsel.

Dit betekent dat het eten van aardbeien ook je nerveuze reflexen verbetert.

Door de hoeveelheid water in je cellen in evenwicht te houden, zorgt het er ook voor dat de concentratie van zouten, suikers en andere chemicaliën in de cel hetzelfde is als de weefselvloeistof buiten ( 60 ).

Daarom kunnen aardbeien er ook toe bijdragen dat uw cellen naar behoren werken.

 

Ogen Gezondheid

 

Maculaire degeneratie is de achteruitgang van een deel van het netvlies, het lichtgevoelige weefsel aan de achterkant van je oog.

Het ontwikkelt zich vaak naarmate mensen ouder worden en hun centrale visie schaadt, en in veel gevallen zelfs mensen verblindt.

Studies tonen aan dat mensen die veel folaat consumeren een verminderd risico hadden om leeftijdsgebonden maculaire degeneratie te verwerven ( 61 ).

Door veel aardbeien te eten terwijl je ouder wordt, kun je ervoor zorgen dat je ogen gezond zijn en je zicht scherp.

 

aardbeien-en-colon

 

Aardbeien en dubbele punt

 

De dikke darm is erg belangrijk voor het behoud van uw gezondheid.

Het absorbeert water, elektrolyten en vitamines en bewaart ook ontlasting voordat het wordt verdreven.

Als de dikke darm niet gezond is, worden afvalstoffen en gifstoffen niet goed uit het lichaam verwijderd.

Vaak leidt een compromitterende gezondheid van de dikke darm tot colorectale kanker.

Afgezien van periodieke colonreiniging, is het ook belangrijk om voldoende foliumzuur in uw dieet te hebben.

Het is aangetoond dat foliumzuur de gezondheid van uw dikke darm aanzienlijk verbetert en bekend staat om het verminderen van de risico’s voor colorectale kanker ( 62 , 63 , 64 ).

Als u regelmatig aardbeien eet, kunt u ervoor zorgen dat aan uw folaatvereisten wordt voldaan en dat uw kansen op het ontwikkelen van colorectale kanker worden geminimaliseerd.

 

Aardbeien en mannelijke vruchtbaarheid

 

Onvruchtbaarheid is een wijdverbreid probleem en gaat vaak gepaard met een probleem met mannelijke zaadcellen.

Voor stellen die ouders proberen te worden, kan het niet erg frustrerend zijn om niet in staat te zijn zwanger te worden.

Mannelijke onvruchtbaarheid kan optreden vanwege de lage spermaproductie of een slechte spermafunctie.

Veel studies hebben een verband aangetoond tussen gezonde foliumzuurniveaus in het lichaam en verbetering van de gezondheid en functie van het sperma ( 65 ).

Een tekort aan foliumzuur leidt tot een defect in de chromosomale structuur van spermacellen, waardoor het minder goed in staat is om een ​​eicel te bevruchten ( 66 ).

Door folaat aan hun dieet toe te voegen, kunnen onvruchtbare mannen de beweeglijkheid van het sperma verbeteren en met succes een kind verwekken ( 67).

 

aardbeien-en-fiber

 

Aardbeien en vezels

 

Aardbeien zijn een grote bron van voedingsvezels, die kunnen helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, de gezondheid van het hart te verbeteren en de kans op beroertes te verminderen.

Een van de belangrijkste functies is het handhaven van een gezonde darmen.

Fiber voegt meer volume toe aan je ontlasting en maakt het zachter, zodat het gemakkelijk kan worden uitgescheiden.

Het voorkomt ook aambeien in de darmen en vermindert het risico op ontsteking van poliepen, ook bekend als diverticulitis, met maximaal 40 procent ( 68 , 69 ).

Foliumzuur kan ook helpen de kans op prikkelbare darmsyndroom te verkleinen, wat vaak gepaard gaat met buikpijn, diarree of obstipatie.

 

Aardbeien en gewichtsverlies

 

Een groot pluspunt bij het eten van voedingsmiddelen met een hoog vezelgehalte is dat ze de neiging hebben om te vullen ( 70 ).

Bovendien bevatten aardbeien heel weinig calorieën.

Je kunt dus veel aardbeien eten, alle bovengenoemde gezondheidsvoordelen krijgen en tijdens het proces zelfs afvallen !

Door het verbeteren van de verzadiging, voorkomt u dat aardbeien ongezond tussen de maaltijden door snoepen.

Door niet meer te eten dan u nodig heeft en door junkfood te vermijden, kunt u uw gezonde lichaamsgewicht verliezen en behouden en uw sociale en professionele leven verbeteren.

 

how-to-buy-and-store-aardbeien

 

Kopen en bewaren

 

Je kunt aardbeien op elk moment van het jaar kopen, maar als je op zoek bent naar de beste, meest verse, natuurlijk geteelde aardbeien, dan is late lente nog steeds het moment om aardbeien te gaan winkelen.

Verschillende variëteiten zijn op verschillende tijdstippen beschikbaar, dus je kunt op zoek naar diegene die in die bepaalde tijd van het jaar rijp zijn.

Zoek naar een felle rode kleur; als je aardbeien witte gebieden hebben, weet je dat ze zijn geplukt voor het rijpen, maar aardbeien kunnen steeds donkerder worden, zelfs nadat ze zijn geplukt zonder smaakverandering (in feite kunnen ze een deel van hun zuurgraad verliezen).

Probeer zo mogelijk lokale aardbeien te kopen, omdat de rode bessen die je kiest waarschijnlijk rijp en zoet zijn.

Als de bessen van buitenaf zijn binnengebracht, is de kans groot dat ze vroeg werden geplukt om de houdbaarheid te verlengen.

Het is misschien een beter idee om te kopen van een biologische verkoper of een boerenmarkt, omdat ze verse aardbeien zullen verkopen die niet gekleurd of geïnjecteerd zijn om ze langer houdbaar te maken.

Ze zullen ook hoogstwaarschijnlijk lokaal zijn en je kunt aardbeien met een betere smaak krijgen.

Als je op de plaats waar je de bessen koopt, een paar kunt proeven, wat kunt proeven en een beslissing kunt nemen.

Het is niet waterdicht omdat bessen die er hetzelfde uitzien, ook anders kunnen smaken, maar het vergroot je kansen om goede te krijgen.

Een andere manier is om de bessen te ruiken.

Als ze een zoete aardbeiengeur hebben, wilt u ze misschien kopen.

Als ze die geur niet afgeven of ruiken alsof ze verspillen, is het het beste om die troep te vermijden.

Grootte is meestal niet van groot belang, maar u moet weten dat kleinere bessen vaak smaakvoller zijn, hoewel hun bodem misschien moeilijker is.

De kunst is om de Goldilocks-maat te krijgen – een die zoet is maar niet taai.

Als je aardbeien in een pakket koopt, wees dan voorzichtig, want je hebt niet de vrijheid om ze allemaal goed te inspecteren.

Blijf uit de buurt van beschimmelde containers, wat kan leiden tot besmette bessen en voedselvergiftiging.

Zorg ervoor dat de verpakking niet zo strak is om de bessen te verpletteren, en controleer ook of je niet gedupeerd bent in het kopen van verwende bessen verborgen door een paar goede bovenaan.

Als u afzonderlijke aardbeien uit een container plukt, vermijd die op de bodem omdat ze gekneusd zullen zijn door het gewicht van de anderen. ( 73 )

Denk er bij opslag aan dat aardbeien een delicate vrucht zijn.

Tenzij je van plan bent ze meteen te eten, was je geen aardbeien.

Als je dit al hebt gedaan, dep de bessen dan droog met een papieren handdoekje, want aardbeien absorberen vocht en krijgen sludgy en zijn ook kwetsbaarder voor schimmel bij wassen en bewaren.

Was de aardbeien vlak voordat je ze opeet, al dan niet met alleen water of een azijn, en gebruik je vinger om vuil en bacteriën weg te schrobben.

Als u een bes met schimmel ziet, moet u deze onmiddellijk verwijderen om te voorkomen dat de vorm zich naar alle andere aardbeien verspreidt.

Trek hun stelen niet af tot je klaar bent om te eten, omdat dit hun houdbaarheid verkort.

Als u de bessen wilt eten op de dag dat u ze koopt, hoeft u zich geen zorgen te maken over opslag en kunt u ze op kamertemperatuur bewaren.

Als dat niet het geval is, bewaar de bessen dan in de scherpere lade van uw koelkast – de lade die wordt gebruikt voor fruit en groenten.

Dit zal helpen om vocht vast te houden en vochtigheid weg te houden.

Was of snijd de bessen niet, en plaats ze in een enkele laag in een container bekleed met papieren handdoeken. ( 74 )

Je kunt je aardbeien ook invriezen om langer mee te gaan.

Een andere manier om de opslagtijd te verlengen, is ze vacuüm te verzegelen.

Dit verlengt de opslagtijd tot een paar dagen meer. Je kunt hier leren wat een goed kamervacuüm maakt .

Als u ze later in een gerecht wilt gebruiken, kunt u ze op die manier vóór het invriezen snijden, omdat ze na het ontdooien zacht en moeilijk te snijden zijn.

Het snijden van de bessen voor het invriezen zal ook helpen ze gelijkmatiger te bevriezen.

Hele aardbeien kunnen op die manier worden gegeten of later ook worden gepureerd.

Om textuur en smaak te behouden, kunt u wat suiker, suikerstroop of pectinesiroop toevoegen aan de container.

Gebruik dikke, diepvries-veilige containers, zoals een stijve glazen container of Ziploc ® -zakken.

Verpak de bessen losjes, of bevries ze op een schaal en pak ze dan in.

Wanneer u de bessen wilt gebruiken, laat ze ontdooien in de koelkast of laat ze onder koud water lopen.

Onthoud dat als u ze de hele weg vrijmaakt, ze te slap kunnen worden, dus u wilt ze misschien hebben als er nog gedeeltelijk ontdooit is. ( 75 , 76 )

Aardbeien zijn zo veelzijdig dat, zelfs als je overrijpe bent, je het beste van de situatie kunt maken.

Probeer een aardbeienjam of bewaar het, of maak een heerlijke aardbeien smoothie, maar zorg ervoor dat je dit allemaal doet voordat de bessen rotten of beschimmeld worden.

 

how-to-onder-meer-aardbeien-in-your-dieet

 

Hoe meer aardbeien op te nemen in uw dieet

 

Aardbeien kunnen worden gebruikt in drankjes en desserts en salades, en kunnen elk gerecht verbeteren met hun heerlijke smaak.

Ze kunnen worden gebruikt om te vieren, voor een romantische nacht, of gewoon zoals ze zijn.

Aardbeien zijn geweldig voor cocktails en kunnen worden gedompeld in van alles, van chocolade tot room tot champagne.

Ze kunnen worden gebruikt bij het maken van ijs, ijsjes, sorbets en yoghurt.

Ze kunnen worden gebruikt in shortcakes en cheesecakes en mueslirepen en kruimels.

Je kunt elke ochtend aardbeien toevoegen aan je granenkom of ze als dessert aan je vla toevoegen.

Je kunt een semifreddo of een taart maken of ze in azijn laten trekken.

Je kunt ze gebruiken om je ijsthee of limonade op smaak te brengen.

Je kunt aardbeienjam op toast of koekjes gebruiken.

Je kunt ze zelfs gebruiken in hartige gerechten, zoals spaghetti.

Er zijn veel manieren om aardbeien te eten.

Je moet gewoon creatief zijn, maar als je je niet creatief of energiek voelt, moet je ze gewoon vers hebben; ze zijn net zo lekker zonder enige garnering, dus je kunt ze gewoon wassen en in je mond stoppen.

Doe gewoon een actieve inspanning om meer aardbeien te kopen en te eten, wat eenvoudig genoeg is.

Maak ze onderdeel van je normale dieet en je bent klaar om te gaan.

 

voorzorgsmaatregelen-aardbeien

 

Voorzorgsmaatregelen

 

Aardbeien hebben niet veel negatieve bijwerkingen, zelfs als je meer dan genoeg eet om aan de voedingsbehoeften te voldoen.

Ze kunnen bij sommige mensen nog steeds een allergische reactie veroorzaken, omdat ze een organische verbinding hebben die histamine wordt genoemd en die het immuunsysteem beïnvloedt.

Een allergie voor aardbeien kan netelroos, dermatitis, koorts of orale allergiesyndroom veroorzaken ( 77 , 78 , 79 ).

Vroege symptomen zijn tintelingen in de mond, zwelling van de lippen en tong en een huiduitslag of vlekkerige huid. Soms kan het zelfs misselijkheid, braken, opgezette buik of krampen of diarree veroorzaken.

Iemand die aardbeien koopt, moet in gedachten houden dat commercieel geteelde variëteiten vaak worden gekweekt in grond gevuld met pesticiden en kunstmest.

Omdat aardbeienplanten worden bedreigd door insecten en knaagdieren, worden ze vaak blootgesteld aan chemicaliën die dit ongedierte weghouden.

Misschien wilt u biologische aardbeien kopen om te voorkomen dat u dergelijke chemicaliën binnenkrijgt.

 

Conclusie

 

Het is niet moeilijk om de populariteit van aardbeien te begrijpen.

Deze sappige rode vrucht is niet alleen aantrekkelijk voor je smaakpapillen, maar ook voor je hele lichaam.

Met zoveel gezondheidsvoordelen te bieden en zoveel manieren om aardbeien te eten, zou je naar de markt moeten haasten om een ​​deel van dit sublieme fruit te krijgen.