Groente en Fruit

ANANAS 19 GEZONDE VOEDINGS EIGENSCHAPPEN EN INTERESSANTE FEITEN

ANANAS 19 GEZONDE VOEDINGS EIGENSCHAPPEN EN INTERESSANTE FEITEN

Bent u op zoek naar een helende vrucht met een uitzonderlijke smaak en smaak?

Stekelig aan de buitenkant, zoet vanbinnen, ananas is een fantastische vrucht.

Ga naar je lokale supermarkt en koop een ananas en je zult zijn talloze voordelen oogsten, zoals het vermogen om de luchtwegen te verbeteren, gewichtsverlies te stimuleren, botten te versterken en nog veel meer.

Ananassen zijn ook de enige bron van de plantengroep bromelaïne, die in verband staat met vele gezondheidsvoordelen, zoals kankerpreventie, verminderde ontsteking, verbeterde immuunfunctie en een betere darmgezondheid

Hoewel het seizoen voor ananas loopt van maart tot en met juni, kunt u het het hele jaar door verkrijgen op uw lokale markt.

 

Geschiedenis

 

In het verleden werd de ananas soms als een symbool van status beschouwd.

Van Christoffel Columbus en zijn bemanningsleden wordt aangenomen dat ze enkele van de weinige mensen uit Europa zijn geweest om de ananas te ontdekken tijdens hun tweede reis naar het Caribisch gebied in 1493.

Betoverd door de zoete smaak van ananas omhelsden Columbus en zijn mannen het fruit, importeerden het en kweekte het in warme huizen.

Kort daarna keerden ze terug naar Europa, leden van Europese koninklijke families kregen er al snel een voorliefde voor.

De ananas werd een symbool van grote rijkdom, want het kon pas in de jaren 1600 in Europa worden verbouwd.

Alleen de rijken, leden van de adel en de elite konden de voordelen van deze dure maar fragiele vrucht benutten.

In de 17e eeuw werd de ananas geleidelijk beschikbaar voor meer mensen.

 

De geschiedenis van ananas

 

Toch moest het naar Europa worden getransporteerd.

Tijdens hete en vochtige reizen vanuit het Caribisch gebied naar de koloniën, rotten de meeste vruchten.

Dankzij James Dole en zijn ananasplantages op Hawaï werd het fruit populair en betaalbaar in de 19e eeuw.

Zijn doel was om handige ingeblikte ananas te hebben in elke supermarkt in het land.

De “Pineapple King” zoals hij werd genoemd, maakte het mogelijk voor de massa om deze krachtige vrucht te consumeren.

Ananassen hebben sinds die tijd tafels gezegend.

Wat meer is, in de jaren 1950, werden ananas ondersteboven gebak en gelatine schimmels populair geworden.

Tegenwoordig zijn ananas te vinden in een breed scala van keukens.

Naast consumptie, worden de ananasbladeren gebruikt om de textielvezelpiña in de Filippijnen te produceren.

De vezel wordt ook gebruikt als een component voor behang en andere meubels.

Het woord “ananas” in de Engelse taal werd voor het eerst opgenomen in 1398.

Het werd oorspronkelijk gebruikt om de voortplantingsorganen van naaldbomen te beschrijven, nu dennenappels genoemd.

Toen Europese ontdekkingsreizigers voor de eerste keer in contact kwamen met het tropische fruit, noemden ze ze ananas.

De term is bedacht vanwege hun gelijkenis met wat nu bekend staat als de dennenappel.

De term dennenappel werd voor het eerst vastgelegd in 1694 en werd gebruikt om de oorspronkelijke betekenis van ananas te vervangen.

 

Hoe ananas groeit

 

Hoe Ananas groeit

 

De ananas ( Ananas comosus ) is een tropische plant met eetbare bessen, ook wel ananas genoemd.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, groeit de ananas niet op bomen. Eigenlijk groeit het op een groene plant.

De plant heeft gedrongen bladeren rond een centrale stengel.

In een gezonde ananasplant kunnen de taps toelopende zwaardachtige bladeren ongeveer 1,5 meter lang worden.

De ananasvrucht groeit uit de bovenkant van de centrale stengel.

Eigenlijk is de vrucht het resultaat van een tiental individuele fruitproducerende bloemen die tot een enkele vrucht zijn samengesmolten.

Ananassen worden niet gegroeid uit zaden, in tegenstelling tot de meeste vruchten.

Gemeenschappelijke commerciële variëteiten van ananas zijn “zelf-incompatibel”, wat betekent dat het stuifmeel van de plant leden van dezelfde variëteit niet kan bevruchten.

Tenzij verschillende variëteiten naast elkaar worden gegroeid en tegelijkertijd bloeien, zal de plant een zaadloos fruit produceren dat zich ontwikkelt zonder bevruchting.

De kroon van de ananas bevat kleine wortels bij het verwijderen.

Als het in de grond of in een pot wordt geplant, zal er een nieuwe fruitproducerende plant groeien.

Bovendien kunnen de “uitlopers” van de plant (zijscheuten die groeien tussen de bladeren van de hoofdstam) en uitglijden (kleine plantjes die uit de basis van de ananas groeien) nieuwe planten produceren wanneer ze opnieuw worden beplant.

 

interessante feiten over ananas

 

Interessante feiten

 

Wie houdt er nou niet van de smaak van ananas?

Ze zijn absoluut een van de meest ongewoon ogende tropische vruchten, maar wat weet u er echt van?

Hieronder ziet u tien fascinerende ananasfeiten!

  1. De meest voorkomende bestuiver van ananas is de kolibrie. Bestuiving is noodzakelijk voor de zaadvorming, maar de aanwezigheid van zaden heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van het fruit. In Hawaï wordt de ananas op landbouwschaal verbouwd. Daarom is de invoer van kolibries bij wet verboden.
  2. De vrucht staat in de meeste landen bekend als ananas. Columbus noemde het fruit naar het Spaanse woord ” piña”  en noemde het  piña de Indes , wat “dennenboom van de Indianen” betekent. De Engelsen hebben de naam “ananas” van de Spanjaarden overgenomen, terwijl de meeste Europese landen namen uiteindelijk de naam  ananas aan,  die kwam van het Tupi-woord  nanas,  wat betekent dat het  uitstekende vruchten zijn .
  3. Henry Ginaca vond de eerste ontluchtings- en schilmachine uit. Henry Ginaca, een Amerikaanse ingenieur en een medewerker van James Dole, vond een machine uit die automatisch ananas kan schillen en kerven. Het kan 35 ananassen per minuut kerven en schillen. Dankzij zijn uitvinding nam de productie van ananassen toe, wat een revolutie teweegbracht in de conservenindustrie.
  4. Er gaat niets verloren tijdens het inblikken. Wanneer je thuis een ananas snijdt, gooi je normaal gesproken de schil, de kern en eindigt in de prullenbak. Pineapple-conservenfabrieken gebruiken alle soorten fruit. De kern, huiden en eindgedeelten worden gebruikt om een ​​grote verscheidenheid aan producten te maken, waaronder alcohol, azijn en dierlijk voedsel. De ananas wordt uitzonderlijk gewaardeerd omdat je niets hoeft te verspillen.
  5. Ananassen groeien langzaam. Het duurt meestal twee jaar voordat een ananas op ware grootte is. Meestal pluk je het en eet het op als het veel kleiner is, maar het kan zelfs veel groter groeien. Het wereldrecord is momenteel 8,28 kg (18,25 lbs), in 2011 ingesteld door Christine McCallum uit Bakewell, Australië. Als je de rijping van de ananas wilt versnellen, zodat je hem sneller kunt eten, kun je hem ondersteboven op het blad leggen.
  6. Pineapple was het belangrijkste motief van schilderijen en advertenties.

 

Dit is een advertentie voor Dole's ingeblikte ananas, geschilderd door Lloyd Sexton.

Dit is een advertentie voor Dole’s ingeblikte ananas, geschilderd door Lloyd Sexton.

 

Charles-ananas

 

Dit is een schilderij van Hendrik Danckerts uit 1675 waarop Charles II wordt afgebeeld als de eerste ananas die in Engeland werd gekweekt door zijn koninklijke tuinier, John Rose.

 

Voedingsfeiten

 

Pineapple is ook een opslagplaats voor veel gezondheidsvoordelen.

Het bevat voedingsstoffen, vitaminen en mineralen, waaronder koper, kalium, calcium, magnesium, mangaan, vitamine C, thiamine, B6, beta-caroteen en folaat, evenals oplosbare en onoplosbare vezels en bromelaïne ( 2 ,  3 ).

Een verse ananas bevat 50 calorieën per 100 gram, wat neerkomt op slechts 83 calorieën per kopje (165 gram).

Het bestaat uit water (86%) en koolhydraten (13%), met bijna geen vet of eiwit.

 

Feiten over ananasvoeding

 

Gezondheidsvoordelen van ananas

 

Het consumeren van allerlei groenten en fruit is al lang geassocieerd met een verminderd risico op veel leefstijlgerelateerde gezondheidsproblemen.

Veel studies hebben gesuggereerd dat het eten van meer plantaardig voedsel, zoals ananas, het risico op zwaarlijvigheid, hartaandoeningen en diabetes verlaagt en ook een gezonde huid en haar, een lager gewicht en meer energie bevordert.

Niettemin worden de meeste gezondheidsvoordelen van ananas toegeschreven aan bromelaïne.

Je moet echter ook weten dat veel studies gebaseerd zijn op bromelaïne verkregen uit stengels, waar deze verbinding in hogere hoeveelheden wordt aangetroffen.

Omdat de stengels meestal niet worden gegeten, zijn bromelaïne-supplementen, ook bekend als ‘ananas-extract’, op de markt en kunnen ze nodig zijn om een ​​aantal gezondheidsvoordelen te verkrijgen.

Hier zijn 19 wetenschappelijk bewezen voordelen van ananas.

 

Ananas is een geweldige bron van goede koolhydraten

 

Geweldige bron van goede koolhydraten

 

Koolhydraten in ananas zijn meestal eenvoudige suikers , zoals fructose, sucrose en glucose.

Ananas bevat ook wat vezels.

Een enkele kop (165 gram) ananas bevat 21,7 gram koolhydraten en 2,3 gram vezels, wat betekent dat 19,4 gram verteerbare koolhydraten in elke kop aanwezig zijn.

De glycemische indexwaarde (GI) van ananas kan variëren van 45 tot 66, wat zich in het middellange bereik ( 4 ) bevindt.

Ananas mag geen grote invloed hebben op de bloedsuikerspiegel, althans niet bij gezonde mensen.

Wat vezels betreft, bevat een kopje ananas 2 gram, bijna allemaal onoplosbaar (99%).

Deze zijn meestal in de vorm van cellulose, hemicellulose en pectine ( 5 ).

Onoplosbare vezels zijn in verband gebracht met een verminderd risico op diabetes type 2 en een gezonde spijsvertering ( 6 ,  7 ,  8 ,  9 ).

 

Pineapple zit vol met vitamines en mineralen

 

Vitamines en mineralen

 

Ananas is een goede bron van verschillende vitaminen en mineralen.

Eén enkele kop ananas biedt 132% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine C en 76% voor mangaan.

Dit zijn de meest voorkomende vitaminen en mineralen in ananas.

  • Vitamine C:  een vitamine die antioxiderende eigenschappen heeft en nodig is voor de immuunfunctie en een gezonde huid ( 10 ,  11 ).
  • Mangaan:  een essentieel sporenmineraal dat meestal in grote hoeveelheden voorkomt in groenten, fruit, volle granen en peulvruchten.
  • Koper:  een sporenmineraal dat van cruciaal belang is voor veel belangrijke functies in het lichaam, zoals een cofactor bij de aanmaak van rode bloedcellen ( 12 ).
  • Foliumzuur (B9): een  deel van de vitamine B-familie, belangrijk voor normale celfunctie en weefselgroei en met name belangrijk voor zwangere vrouwen ( 13 ).

 

ananas zit vol andere plantcompounds

 

Andere plantaardige bestanddelen

 

Bromelaïne is de meest bestudeerde en gewaardeerde plantaardige stof in ananas, maar het bevat ook antioxidanten, zoals anthocyaninen ( 14 ).

  • Bromelaïne:  een uniek eiwit-verterend enzym. Behalve dat het alleen in ananas wordt aangetroffen, kan het ook veel gezondheidsvoordelen hebben, zoals het verminderen van het risico op kanker, het bevorderen van wondgenezing en het verbeteren van de darmgezondheid ( 15 ).
  • Anthocyanen: ananas bevat weinig anthocyanines, dit zijn krachtige antioxidanten die gepaard gaan met een verminderd risico op vele ziekten, waaronder hartaandoeningen ( 15 ,  16 ).

Dankzij het bromelaïne-gehalte kunt u ananassap gebruiken om vlees te mals maken.

Bromelaïne is ook in staat vlees eiwitten af ​​te breken.

 

Ananas verbetert de immuunfunctie en vermindert de ontsteking

 

Verbetert de immuniteit en vermindert de ontsteking

 

Het immuunsysteem functioneert om het lichaam te beschermen tegen ziekten, schadelijke micro-organismen te bestrijden en schade te herstellen.

Dankzij de afdeling Interne Geneeskunde II aan de Universiteit van Tübingen in Duitsland en Barth, Guseo en Klein, drie gerenommeerde wetenschappers daar, is aangetoond dat bromelaïne het immuunsysteem versterkt en ontstekingen vermindert ( 17 ).

Andere reageerbuisstudies bevestigen hun proefschrift ( 18 ,  19 ,  20 ).

Volgens de afdeling Pathologie van het Duke University Medical Center in Durham, North Carolina, kan bromelaïne de immuunresponsen stimuleren, waardoor de ernst van ontsteking vermindert en gunstige effecten hebben bij astma en allergische luchtwegaandoeningen ( 21 ,  22 ,  23 ,  24 ,  25 ).

Volgens studies van mensen aan de School of Nutrition, Filippijnse Vrouwenuniversiteit in Manilla, Filipijnen, kan het eten van ananas of het nemen van een bromelaïnesupplement de duur van infecties van de sinussen verkorten, ontsteking verminderen, de vorming van bloedstolsels voorkomen en immuunreacties stimuleren, vooral bij kinderen ( 26 ,  27 ,  15 ,  28 ).

 

Ananas verlaagt het risico op kanker

 

Verlaagt het risico op kanker

 

Kanker is wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken en invaliditeit.

Het wordt voornamelijk gekenmerkt door oncontroleerbare celgroei die de omliggende weefsels kan binnendringen en beschadigen.

Diëten met veel geelgroene groenten en fruit zijn in verband gebracht met een verminderd risico op darmkanker ( 29 ).

Verschillende reageerbuisstudies, waaronder de resultaten van het departement Farmacie, Universiteit van Napels, Federico II, in Napels, Italië, hebben aangetoond dat bromelaïne de groei van kankercellen kan voorkomen en hen kan leiden tot apoptose, dat wil zeggen celdood ( 30 ,  31 ,  32 ,  33 ,  34 ,  35 ).

Desalniettemin zijn er meer menselijke onderzoeken nodig om deze effecten te beoordelen.

 

Ananas vergemakkelijkt wondgenezing

 

Vergemakkelijkt wondgenezing

 

Het lichaam heeft de mogelijkheid om wonden te helen en zichzelf te herstellen na een blessure, maar het proces kan worden onderbroken door verschillende factoren, zoals diabetes, hartaandoeningen en ouderdom ( 36 ,  37 ).

Een testbuisstudie uitgevoerd in Duitsland aan de Saarland-universiteit heeft aangetoond dat bromelaïne in ananas kan worden gebruikt om wondgenezing te verbeteren ( 38 ).

Het is een veelbelovend concept voor de toekomst.

Van zowel bromelaïne als vers ananassap is bewezen dat het helpt bij het genezen van wonden in dierstudies door ontsteking te verminderen en herstel te versnellen ( 39 ,  40 ,  41 ,  42 ).

Het is aangetoond dat een op bromelaïne gebaseerde lotion de genezing vanbrandwonden bij de huid bij mensen vergemakkelijkt ( 43 ).

 

Ananas verbetert darmgezondheid

 

Verbetert darmgezondheid

 

Het aantal bacteriën in ons lichaam is veel groter in vergelijking met het aantal cellen.

De meeste bacteriën leven in de darm.

Talrijke gezondheidsvoordelen zijn het gevolg van het behoud van een gezonde darmflora ( 44 ).

Gunstige darmbacteriën stimuleren de vertering van ananas, waardoor een minimaal opgeblazen gevoel en gas ontstaan ​​( 45 ).

Verschillende dierstudies, waaronder een uitgevoerd door het Victorian Institute of Animal Science, Attwood, Australië, geven aan dat ananas en bromelaïne effectief kunnen zijn bij de behandeling van spijsverteringsstoornissen door het verminderen van darmontsteking, die diarree voorkomt ( 46 ,  47 ,  48 ,  49 ,  50 ,  51 ,  52 ).

Bromelaïne stimuleert ook de eiwitvertering, dus wordt het aanbevolen voor mensen die gevoelig zijn voor indigestie veroorzaakt door een eiwitrijke maaltijd, zoals biefstuk.

 

Ananas versterkt je botten

 

Versterkt botten

 

Ananas is gunstig voor het helpen om rechtop te staan ​​en sterk te zijn.

Hoewel ananas geen grote hoeveelheden calcium bevat, is het geladen met een indrukwekkende hoeveelheid mangaan ( 53 ).

Mangaan is een mineraal dat je lichaam nodig heeft om bot- en bindweefsel op te bouwen , evenals hun groei en herstel, volgens het Linus Pauling Institute ( 54 ).

Een studie uit 1994, uitgevoerd door de afdeling Biologie, stelde de Universiteit van Californië in San Diego voor dat mangaan, samen met andere sporenelementen, kan helpen bij het voorkomen van osteoporose bij postmenopauzale vrouwen ( 55 ).

Bovendien kan het eten van ananas de botgroei bij jonge mensen beïnvloeden en botten bij ouderen versterken.

Slechts één kopje ananas geeft 70% van uw dagelijkse aanbevolen inname van dit essentiële mineraal.

 

Ananas verbetert de gezondheid van de ogen

 

Verbetert de ooggezondheid

 

Visie is ongetwijfeld een van de belangrijkste zintuigen voor de mens, zo niet de belangrijkste.

Het is ons dominante gevoel en we verzamelen het grootste deel van onze informatie via visuele waarneming.

Als je je ogen gezond wilt houden, kan ananas je helpen.

Het is direct in verband gebracht met het verbeteren van de gezondheid van het oog en het voorkomen van leeftijdsgerelateerde tekortkomingen die vaak voorkomen.

Naarmate mensen ouder worden, neemt het risico op maculaire degeneratie toe, wat de belangrijkste oorzaak is van visusverlies bij ouderen.

Om visusproblemen te voorkomen of op zijn minst te vertragen, moet je ananas eten omdat het veel vitamine C en bètacaroteen bevat, een krachtige antioxidant.

Op basis van de bevindingen van de Oogziekten Prevalentie Onderzoeksgroep, is aangetoond dat de kans op verlies van het gezichtsvermogen van maculaire degeneratie kan worden verminderd bij personen die voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan bèta-caroteen, zoals ananas ( 56 ).

Vitamine C helpt ook je zicht te beschermen. Bij een afdeling oogheelkunde in China heeft een recente studie aangetoond dat een hogere inname van vitamine C het risico op het ontwikkelen van staar vermindert, wat een vertroebeling van de lens is die het gezichtsvermogen kan verstoren ( 57 ).

Op basis van onderzoeksresultaten is de inname van vitamine C belangrijk voor de primaire preventie van cataracten.

Om het simpel te houden: houd uw dagelijkse inname van bètacaroteen hoog en zorg ervoor dat groenten en fruit in uw dieet worden opgenomen.

Door dit te doen, kun je de wereld tot ver in je ouderdom zien.

 

Ananas stimuleert een verbeterde spijsvertering

 

Stimuleert een verbeterde spijsvertering

 

Zoals de meeste groenten en fruit, is ananas een rijke bron van vezels, maar het bevat ook zowel oplosbare als onoplosbare vezels, waardoor het nogal uniek is ( 58 ).

Volgens de Mayo Clinic helpt het eten van ananas je darmen gezond te houden ( 59 ).

Het consumeren van de aanbevolen hoeveelheid ananas kan je beschermen tegen een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder diarree, constipatie, prikkelbare darmsyndroom, bloedstolling, atherosclerose en hoge bloeddruk.

In tegenstelling tot de meeste groenten en fruit is ananas echter een rijke bron van bromelaïne, een enzym dat de afbraak van eiwitten bevordert, mogelijk bevorderend voor de spijsvertering, volgens de American Cancer Society ( 60 ).

Vezel kan ook de ontlasting opvullen, wat de doorgang van voedsel door je spijsverteringskanaal in een normaal tempo stimuleert.

Het bevordert ook de afgifte van maag- en spijsverteringssappen om voedsel te helpen oplossen.

Bovendien verzwaart vezel de dunne ontlasting, wat helpt bij IBS en diarree.

Vezel helpt ook de bloedvaten van overtollig cholesterol te reinigen en verwijdert het uit het lichaam, waardoor de cardiovasculaire gezondheid wordt verhoogd.

Vers ananassap, een ander bijproduct van de ananas, helpt ook bij het verwijderen van darmwormen.

 

Ananas bevordert weefsel en cellulaire gezondheid

 

Bevordert weefsel en cellulaire gezondheid

 

Je jeugd eruit zien is ieders doel en ananas kan je helpen succesvol te zijn.

Deze vrucht zal helpen uw huid flexibel en stevig te houden omdat het de collageensynthese verhoogt.

Collageen, het ondersteuningssysteem van je huid, is de essentiële eiwitbasis voor bloedvatwanden, organen, botten en huid.

Vitamine C is een van de meest onderschatte antioxidanten omdat de essentiële rol bij het aanmaken van collageen vaak over het hoofd wordt gezien ( 61 ).

Buiten de productie van collageen helpen voedingsmiddelen met veel vitamine C ook snel wonden en verwondingen aan het lichaam te genezen en te beschermen tegen ziekten en infecties.

Wanneer het wordt gegeten in zijn natuurlijke vorm of plaatselijk wordt aangebracht, kan vitamine C helpen bij het bestrijden van huidbeschadiging veroorzaakt door de zon en vervuiling, het verminderen van rimpels en het verbeteren van de algehele huidtextuur.

 

Ananas verlicht de symptomen van de verkoudheid

 

Verlicht de symptomen van de verkoudheid

 

De talrijke voordelen van vitamine C zijn welbekend, maar volgens de University of Maryland Medical Center ( 62 ) is aangetoond dat speciaal enzym, bromelaïne, slijm en slijm reduceert dat is opgebouwd in de luchtwegen en sinusholten .

Een studie uitgevoerd aan het Institute of Naturopathy, University of Cologne, Duitsland, heeft aangetoond dat het nemen van het proteolytische ananas-enzym bromelaïne positieve effecten had op jonge kinderen met acute sinusitis ( 63 ).

Dit enzym voorkomt de ziekten die slijm en ophoping van slijm veroorzaken, terwijl ze ook worden behandeld door deze materialen los te maken en je te helpen ze uit je lichaam te verwijderen als je al een ziekte of infectie hebt opgelopen ( 64 ).

Dus, als je verkouden bent, hoest je wat ananasblokjes.

Als u allergisch bent, kunt u overwegen om ananas vaker in uw dieet op te nemen om sinus-slijm op lange termijn te verminderen.

Aan de andere kant is bronchitis een ongemakkelijke toestand die meestal resulteert in een krachtige en frequente hoest.

De toestand verstoort je slaap en maakt het moeilijker om een ​​meer vervullend en verantwoordelijk leven te leiden.

De ontstekingsremmende eigenschappen van ananas helpen je om de ontsteking in je luchtwegen te verminderen, omdat dit de belangrijkste oorzaak van deze aandoening is.

Wanneer de ontsteking wordt verlicht, zult u het gemakkelijker vinden om te ademen.

Tenslotte is ook gevonden dat bromelaïne astma voorkomt.

Volgens het Department of Immunology, University of Connecticut School of Medicine, heeft bromelaïne een therapeutisch effect bij vastgestelde allergische luchtwegaandoeningen en als een effectieve aanvullende therapie bij patiënten met vergelijkbare aandoeningen, zoals allergisch astma ( 65 ).

 

Ananas versterkt je tandvlees

 

Versterkt het tandvlees

 

Samen met de antioxidanten die orale kanker voorkomen, heeft ananas ook samentrekkende eigenschappen, die je tandvlees versterken en voorkomen dat je tanden loskomen ( 66 ).

Je moet je tandvlees gezond houden, omdat ze de tanden op hun plaats houden.

Als je ongezond tandvlees hebt, zullen je tanden ook lijden en in slechte conditie zijn.

Verder helpen samentrekkende middelen bij het strakker maken van weefsels en het verstevigen van het lichaam, zodat lichamelijke problemen, zoals spierzwakte, haaruitval, tandverlies of loslaten van de huid, niet optreden.

Omdat het vol zit met deze krachtige adstringenten, wordt ananas vaak voorgeschreven als een natuurlijke remedie om het losraken van tanden of het terugtrekken van het tandvlees te verhelpen.

Het eten van een aanbevolen dosering ananas versterkt je tandvlees en houdt je tanden gezond en sterk, wat je zal helpen als je ouder wordt.

 

Ananas helpt atherosclerose voorkomen

 

Helpt bij het voorkomen van atherosclerose

 

Atherosclerose is een ziekte waarbij plaque van vette materialen wordt afgezet in de binnenwanden van onze slagaders ( 67 ).

Deze aandoening kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals een hartaanval, een beroerte en zelfs de dood.

De belangrijkste oorzaak van atherosclerose is vrije radicalen en slechte cholesterol (LDL-cholesterol).

De antioxidanten die in ananas aanwezig zijn, kunnen atherosclerose helpen voorkomen door het goede cholesterol (HDL-cholesterol) te verhogen en het slechte cholesterol te verlagen.

Epidemiologische studies hebben een verband aangetoond tussen verhoogde inname van antioxidantvitaminen, zoals vitamine E en vitamine C, en verminderde morbiditeit en mortaliteit door coronaire hartziekte, inclusief atherosclerose ( 68 ).

 

Ananas vermindert de bloeddrukniveaus

 

Vermindert bloeddrukniveaus

 

Hoge bloeddruk treedt op als er teveel kracht wordt uitgeoefend op de wanden van de slagader terwijl het bloed circuleert.

Ananas is een waardevolle bron van veel mineralen, waaronder kalium, dat een van de belangrijkste mineralen in ons lichaam is.

Hogere hoeveelheden kalium en lagere hoeveelheden natrium in ananas helpen u om de normale bloeddruk te handhaven.

Aan de andere kant kan kaliumgebrek leiden tot een breed scala aan gezondheidsrisico’s, waaronder de functie van kalium als vasodilatator.

In een van hun studies hebben de departementen Physiology and Chemical Engineering, Michigan State University, aangetoond dat kalium gerelateerd is aan ontspanning van de vasculaire gladde spiercel ( 69 ).

Kalium kan helpen de spanning en stress van de bloedvaten te verminderen en de bloedcirculatie naar verschillende delen van het lichaam te bevorderen.

Wanneer uw bloedvaten ontspannen, wordt uw bloeddruk verlaagd en is de bloedstroom minder beperkt.

Dit kan voorkomen dat stolsels de bloedstroom blokkeren en de opeenhoping van plaque in slagaders en bloedvaten verminderen.

Dit voordeel van kalium helpt mensen gezondheidsproblemen zoals hartaanvallen, beroertes en atherosclerose te voorkomen.

Dus, eet je ananas voor een gezond hart!

 

Ananas verbetert de bloedcirculatie

 

Verbetert de bloedcirculatie

 

Naast het vaatverwijdende potentieel van kalium, biedt ananas het lichaam ook koper, een ander essentieel mineraal dat belangrijk is in een aantal enzymatische reacties en verbindingen in het lichaam ( 70 ).

Met name koper is een noodzakelijk mineraal voor de vorming van gezonde rode bloedcellen, die verantwoordelijk zijn voor het afleveren van zuurstof aan de verschillende orgaansystemen, waardoor ze op een optimaal niveau werken.

Bovendien verhoogt het ook de cognitieve vaardigheden en kan het neurale paden behouden om neurale stoornissen te voorkomen, zoals de ziekte van Alzheimer en dementie.

 

ananas helpt bij vruchtbaarheid

 

Verhoogt de vruchtbaarheid

 

Van diëten rijk aan antioxidanten is aangetoond dat ze de vruchtbaarheid verbeteren.

Vrije radicalen zijn de belangrijkste oorzaak van de schade aan het voortplantingssysteem, dus voedingsmiddelen met een hoog antioxidantgehalte, zoals ananas, die tegen vrije radicalen vechten, worden aanbevolen voor diegenen die proberen zwanger te worden.

Ananas bevat verschillende nuttige vitaminen en mineralen, waaronder bèta-caroteen, vitamine C, koper, zink en folaat.

Veel van deze elementen kunnen de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen helpen verbeteren ( 71 ).

 

Pineapple voorkomt misselijkheid of ochtendmisselijkheid

 

Voorkomt misselijkheid of ochtendmisselijkheid

 

Veel mensen, vooral zwangere vrouwen, ervaren op gezette tijden misselijkheid.

Ananas vroeg in de ochtend eten kan helpen om misselijkheid en braken als gevolg van ochtendmisselijkheid te verminderen.

Zwangere vrouwen ervaren vaak misselijkheid, dus is het raadzaam om ananas in hun dieet op te nemen, volgens het American College of Healthcare Sciences in Portland ( 72 ).

Het misselijkheidsverlichtende effect kan worden toegeschreven aan grote hoeveelheden vitaminen en mineralen in de ananas, vooral vitamine B6 die de symptomen van door zwangerschap veroorzaakte misselijkheid helpt verlichten.

Dus, als je last hebt van ochtendmisselijkheid, overweeg dan om ’s ochtends een kom verse ananas te drinken of ananassap te drinken.

 

Ananas is goed voor gewichtsbeheersing

 

Goed voor gewichtsbeheer

 

Ananas is een geweldige vrucht voor diegenen die proberen af ​​te vallen, omdat het je een vol gevoel geeft en energie geeft zonder teveel calorieën toe te voegen.

Een halve kop verse ananas bevat minder dan 60 calorieën.

De vrucht heeft ook een hoog watergehalte en is rijk aan vezels, waardoor je langer verzadigd blijft.

Het is ook aangetoond dat ananas het opgeblazen gevoel in de maag vermindert.

Volgens een studie uitgevoerd door de Universiteit van Maryland, vermindert het enzym bromelaïne het opgeblazen gevoel in de maag, wat leidt tot een betere spijsvertering en een vlakkere taille ( 73 ).

 

Hoe ananas te kopen en op te slaan

 

Kopen en bewaren

 

Omdat ananas niet blijft rijpen nadat het is geoogst, is het belangrijk om te weten hoe je een rijpe kunt kiezen.

Als je eenmaal hebt gemerkt dat je de tekenen van rijpheid herkent en verslechtering voorkomt, kun je je ananas misschien bewaren om er later van te genieten.

Een ananas selecteren

Houd bij het kiezen van een ananas rekening met twee dingen.

Rijpheid is de maatstaf van het feit of de vrucht al dan niet klaar is om te eten, terwijl verslechtering aangeeft of de vrucht begint af te breken.

  • U kunt zien of het fruit rijp is door de geel-gouden kleur die op de schil aanwezig is.
  • Je kunt zien of het fruit is verslechterd door zijn gerimpelde huid.

Evalueer de kleur van de ananashuid

De huid moet levendig groen en geel van kleur zijn zonder witte of bruine delen.

Afhankelijk van het type ananas, moet de kleur meer geel dan groen zijn.

  • De geel-gouden kleur moet aanwezig zijn rond de basis en rond de ogen van de vrucht.
  • Er is weinig kans om te vertellen of een ananas rijp is en volledig groen is, dus het is nogal riskant om een ​​volledig groene ananas te kopen.
  • Hoe hoger het geelgoud reikt op de ananas, des te gelijkmatiger gearomatiseerd de ananas zal zijn.

Voel de ananas om te controleren of hij rijp is

Zelfs als de kleur bij de ideale beschrijving past, is dat geen garantie dat hij rijp is.

Om zeker te zijn, zou u de consistentie en opbrengst van de huid moeten voelen.

  • Voel de vrucht door er voorzichtig in te knijpen. Het moet stevig zijn, maar de huid moet iets geven.
  • Er mogen geen squishy of ingesprongen plekken zijn. Een goede ananas die sappig en rijp is, zal zwaar aanvoelen.

Controleer de grootte van de ogen van boven naar beneden

Ananassen moeten allemaal qua kleur en afmeting gelijk zijn en vrij van schimmels zijn.

De ogen kunnen een sterkere indicator zijn voor het feit of de ananas rijp en zoet is.

  • Kies de ananas met de grootste ogen. De grootte van de ogen geeft aan hoe lang de ananas nog moest rijpen op de tak.
  • Zoek naar ananas met platte ogen, wat de zoetheid van de vrucht aangeeft.

Ruik en luister naar je ananas

De geur en het geluid van een ananas geven niet noodzakelijkerwijs alleen de rijpheid aan, maar ze kunnen u helpen de beste te kiezen.

  • De geur van de ananas moet zoet zijn. In het geval het te zoet is en een vleugje alcohol heeft, is het boven zijn frisheid.
  • Een rijpe vrucht heeft een stevig, saai geluid. Onrijpe vruchten klinken hol.

Pas op voor verslechtering

Hoewel je op zoek bent naar een vrucht die voldoende tijd heeft gehad om volledig te rijpen, moet je ook opletten voor iemand die te veel tijd heeft besteed sinds hij uit de tak is getrokken.

Zodra een ananas tekenen van bederf begint te vertonen, zou je het niet langer als een goede keuze moeten beschouwen omdat het overrijp is geworden.

  • Een aftakelende ananas vertoont tekenen van een gerimpelde huid en voelt zacht aan.
  • Zoek naar scheuren of lekken in de vrucht, beide zijn sterke tekenen van bederf.
  • De bladeren van een aftakelende ananas zullen stijf en bruin lijken.

Bewaar de ananas op uw toonbank

U hoeft uw ananas de eerste paar dagen niet te koelen.

Als je van plan bent om binnen een dag of twee na het kopen van een ananas een ananas te eten, kun je deze gewoon op je aanrecht bewaren.

  • Controleer regelmatig of de ananas geen tekenen van bederf vertoont als deze zit.
  • U moet uw ananas kopen op dezelfde dag dat u van plan bent het te eten om verslechtering te voorkomen.

Koel je ananas geheel

Houd je ananas in je koelkast als je de levensduur ervan nog een paar dagen wilt verlengen.

Vergeet niet dat ananas niet echt lang houdbaar is, ook al is het gekoeld, dus u moet het binnen 3-5 dagen eten, zelfs als u deze methode gebruikt.

  • Wikkel je ananas in plastic voordat je hem in de koelkast legt.
  • Controleer de ananas elke dag op tekenen van bederf.

Gekoelde ananas in de koelkast

Als u de levensduur van uw ananas met nog een dag of twee wilt verlengen, snijdt u deze eerst in de koelkast voordat u deze gaat koelen.

Het is meestal moeilijker om te bepalen of een ananas begint te verslechteren als deze is gesneden.

Het wordt aanbevolen dat u het binnen 6 dagen na aankoop opeet, zelfs wanneer u deze methode gebruikt.

  • Neem een ​​gekarteld mes om de bovenkant van de ananas af te snijden en snij dan van elk van de zijkanten af.
  • Zodra je het buitenste gedeelte van je ananas hebt verwijderd, snijd je het in een breedte naar jouw voorkeur. Gebruik vervolgens een mes of koekjesmes om de kern uit het midden van de plakjes te verwijderen.
  • Bewaar de plakjes ananas in een luchtdichte container om de levensduur te maximaliseren.

 

Hoe meer ananas in uw dieet opnemen

 

Hoe meer ananas in uw dieet opnemen

 

Kies een ananas met een stevige, dikke lichaam zonder zachte of blauwe plekken en groene bladeren op de kruin.

Een groene buitenschaal betekent niet dat de ananas niet rijp is.

Bovendien, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, geven de bladeren die van de kroon trekken, ook niet de rijpheid van de ananas aan.

De ananas moet worden geplukt bij zijn maximale rijpheid, omdat hij niet zal blijven rijpen zodra hij is geplukt, in tegenstelling tot andere soorten fruit.

Als je verpakte of ingeblikte ananas eet, zorg er dan voor dat je de variëteiten alleen in ananassap, niet in zware siroop, in blik neemt.

  • Bewaar een schaal met vers gesneden fruit vooraan en midden in een doorzichtig bakje in de koelkast. Als je ziet dat het fruit direct beschikbaar is, zal je er hoogstwaarschijnlijk met aandrang voor kiezen om het vaker als tussendoortje te kiezen dan om de kasten leeg te gooien voor een minder gezond, verwerkt tussendoortje.
  • Voeg ananas toe aan je favoriete kebabs. Probeer kip, garnalen of steak kabobs met cherrytomaatjes, uien en ananas.
  • Maak een fruitsalade met mandarijn sinaasappelen, aardbeien, druiven en ananas. Top met ongezoete geraspte kokosnoot voor een frisse twist.
  • Voeg een paar plakjes ananas toe aan je salade tijdens de lunch of het diner. Vul ananas aan met pecannoten of walnoten, verkruimelde kaas en citrus, of een licht balsamico vinaigrette-verband.
  • Maak je eigen sap! Niets smaakt beter dan vers vruchtensap in de ochtend. Het maken van uw eigen vruchtensap zorgt ervoor dat er geen toegevoegde conserveermiddelen of zoetstoffen aanwezig zijn.
  • Maak een verse salsa met mango, ananas, jalapeno, rode pepers en chipotle-peper. Gebruik het als een topper voor je favoriete vistaco’s.

 

Eenvoudige ananasrecepten

 

ananas Voorzorgsmaatregelen

 

Voorzorgsmaatregelen

 

De meeste mensen verdragen ananas, maar het kan bij sommige personen de mond irriteren.

Sommige mensen zijn allergisch voor ananas, dat wil zeggen bromelaïne, dat ook kan interageren met de functie van bepaalde medicijnen.

Degenen die antibiotica, bloedverdunners, anticonvulsiva, anticoagulantia, barbituraten, benzodiazepines, tricyclische antidepressiva en slapeloosheidsmedicijnen gebruiken, moeten oppassen dat ze niet te veel ananas eten.

Mondirritatie

Ananas is een geweldige vleesvermalser, maar het eten van te veel ananas kan leiden tot tederheid van de mond, waaronder lippen, wangen en tong.

Het is echter een onschadelijke voorwaarde en zou zichzelf binnen een paar uur moeten oplossen.

De belangrijkste oorzaak van deze medische aandoening is bromelaïne, het eiwitverterend enzym dat wordt aangetroffen in het fruit en de stengel van een ananas.

Ananasallergie en kruisreactiviteit

Het eten van grote hoeveelheden ananas kan ook allergische reacties veroorzaken, met symptomen als huiduitslag, jeuk, loopneus, buikpijn, braken, diarree en zelfs ernstige allergische shock ( 74 ,  75 ).

Mensen met allergieën voor latex, graspollen of berkenpollen kunnen ook allergische reacties op ananas ervaren als gevolg van kruisreactiviteit ( 76 ,  77 ).

De kruisreactiviteit is een gevolg van het onvermogen van het lichaam om de eiwitten in ananas te identificeren.

In plaats daarvan worden ze geïdentificeerd als vergelijkbare allergieveroorzakende eiwitten die worden aangetroffen in latex of stuifmeel, waardoor allergische reacties op de vrucht ontstaan.

Onrijpe ananas eten

Volgens de tuinbouwafdeling van Purdue University is het eten van onrijpe ananas of het drinken van onrijp ananassap schadelijk voor je lichaam ( 78 ).

Het is giftig voor de mens en kan ernstige diarree en braken veroorzaken.

Het eten van veel ananaskernen kan er ook voor zorgen dat er vezelsballen in het spijsverteringskanaal worden gevormd.

Medicatieproblemen

Mensen die de bovengenoemde medicijnen gebruiken, moeten overwegen hun arts te raadplegen voordat ze ananas- of bromelaïne-supplementen opnemen in hun dagelijkse eetpatroon.

Van ananas is aangetoond dat het de accumulatie van bloedplaatjes voorkomt en mogelijk ook bloedverdunnende effecten heeft ( 79 ,  80 ).

 

ananas Conclusie

 

Conclusie

 

Ananas is goed voor je, ongeacht je leeftijd.

Kinderen die ananas eten, krijgen wat ze nodig hebben voor botontwikkeling en volwassenen krijgen botsteun.

Het is slechts een van de grote voordelen van deze tropische vrucht.

Vooral bromelaïne, een uniek enzym dat alleen in ananas wordt aangetroffen, biedt mensen ook tal van voordelen, van kankerbestrijdende vermogens tot het genezen van ernstige brandwonden en het behandelen van artritis.

Je hebt het verhaal gehoord.

Waar wacht je op?

Koop vandaag wat ananas en geniet van de gezondheidsvoordelen en de zoete smaak.

ANANAS 19 GEZONDE VOEDINGS EIGENSCHAPPEN EN INTERESSANTE FEITEN